Εμπνευσμένη από το άρθρο του Γουίλ Χέιγκουντ “A Butler Well Served by This Election”, η νέα ταινία του υποψήφιου για Όσκαρ σκηνοθέτη Λι Ντάνιελς (Μονάκριβη / Precious – 2009), είναι μία συγκινητική ιστορία. Το φιλμ έχει την τύχη να διαθέτει έναν υπέροχο Φόρεστ Γουίτακερ στον πρωταγωνιστικό ρόλο, αλλά δυστυχώς δεν καταφέρνει να ξεφύγει από τα στερεότυπα των ταινιών του είδους της… Του Γιώργου Ρούσσου.
 
 
Μεταφερόμαστε στον 20ο αιώνα και συγκεκριμένα στην πιο ταραχώδη πολιτική περίοδο της Αμερικής. Το επικό δράμα του υποψήφιου για Όσκαρ σκηνοθέτη Λι Ντάνιελς (Μονάκριβη / Precious – 2009), εξιστορεί τη ζωή του Σεσίλ Γκέινς (Φόρεστ Γουίτακερ), που υπηρέτησε ως μπάτλερ στον Λευκό Οίκο, από το 1957 έως και το 1986. Μία περίοδο γεμάτη εξελίξεις, κατά την οποία η Αμερική εξέλεξε επτά προέδρους.

image
 
Η ταινία είναι εμπνευσμένη από το άρθρο του Γουίλ Χέιγκουντ “A Butler Well Served by This Election”, το οποίο δημοσιεύθηκε το 2008 στην Washington Post. Το άρθρο αποτελεί ένα χρονικό της πραγματικής ζωής του πρώην μπάτλερ του Λευκού Οίκου, Γιουτζίν Άλεν. Το φιλμ ξεκινάει από το 1926, όπου συναντάμε τον νεαρό Σεσίλ να προσπαθεί να ξεφύγει από το τυραννικό και φυλετικά διαχωρισμένο Νότο, σε αναζήτηση μιας καλύτερης ζωής. Στο δύσκολο αυτό ταξίδι προς την ενηλικίωση, ο Σεσίλ θα αποκτήσει ανεκτίμητα εφόδια που τελικά θα τον οδηγήσουν σε μία ευκαιρία καλύτερης ζωής.
 
Ως μπάτλερ στην Λεωφόρο Πενσυλβάνια νούμερο 1600, ο Σεσίλ θα γίνει μάρτυρας των ιστορικών γεγονότων και των εσωτερικών υποθέσεων του Οβάλ γραφείου, την ώρα που εξελίσσονταν παράλληλα ο αγώνας για τα πολιτικά δικαιώματα των μαύρων. Ταυτόχρονα, στην προσωπική του ζωή, η σύζυγος του Γκλόρια (Όπρα Γουίνφρεϊ) μεγαλώνει τους δύο γιους τους και η οικογένεια επωφελείται από τα προνόμια μιας μεσοαστικής οικογένειας, που συντηρεί η δουλειά του Σεσίλ.

image
 
Η αφοσίωση όμως του Σεσίλ στην Πρώτη Οικογένεια της χώρας, δημιουργεί εντάσεις στο σπίτι, αποξενώνοντας τον από τη Γκλόρια και δημιουργώντας αντικρουόμενες καταστάσεις με τον αντισυμβατικό του γιό (Ντέιβιντ Ογιελόουο). Μέσα από τα συναισθήματα και την οπτική ματιά της οικογένειας Γκέινς, η ταινία του Λι Ντάνιελς ακολουθεί τις αλλαγές στην Αμερική, σε επίπεδο πολιτικών και φυλετικών αλλαγών.
 
Από τις δολοφονίες των JFK και Μάρτιν Λούθερ Κίνγκ, μέχρι τους Καβαλάρηδες της Ελευθερίας και τους Μαύρους Πάνθηρες, τον πόλεμο του Βιετνάμ και το σκάνδαλο του Γουότεργκέιτ. Ο Σεσίλ βιώνει την επίδραση όλων αυτών των σημαντικών γεγονότων, τόσο σαν ένας απλός πολίτης όσο και σαν άνθρωπος εκ των έσω.

image
 
Στον πρωταγωνιστικό ρόλο, ο βραβευμένος με Όσκαρ Φόρεστ Γουίτακερ, ξεχωρίζει εύκολα από το υπόλοιπο καστ και προσθέτει στην πλούσια καριέρα του, αλλά μία σπουδαία ερμηνεία. Αυτό ακριβώς είναι και το μεγάλο όφελος μίας ταινίας που πραγματεύεται ένα δύσκολο και ιδιαίτερα ευαίσθητο θέμα, αλλά που δυστυχώς δεν καταφέρνει να ξεφύγει από στα στερεότυπα που συχνά πυκνά συνοδεύουν ταινίες του είδους. Αποκορύφωμα δε αυτού του φαινομένου είναι τα δάκρυα του πρωταγωνιστή μας κατά την εκλογή του Μπαράκ Ομπάμα, στη θέση του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών…
 
Παρόλα αυτά είναι σχεδόν σίγουρο ότι η ταινία θα μας απασχολήσει και στο προσεχείς μέλλον και ειδικά στα βραβεία Όσκαρ, καθώς η Ακαδημία δείχνει ιστορικά να έχει αδυναμία σε ταινίες ανάλογης θεματολογίας. Αντίθετα, έκπληξη προκάλεσε το γεγονός ότι η Ενωση Ξένων Ανταποκριτών του Λος Άντζελες, που πριν λίγες ημέρες ανακοίνωσε τις υποψηφιότητές της για τα φετινά βραβεία, τις γνωστές μας κι ως Χρυσές Σφαίρες, δεν τίμησε την ταινία του Λι Ντάνιελς, με καμία υποψηφιότητα, ούτε καν για τον συγκλονιστικό πρωταγωνιστή του.

image
 
Ο Φόρεστ Γουίτακερ, πλαισιώνεται από ένα πολυσυλλεκτικό καστ, μεταξύ των οποίων συναντάμε τους: Τζον Κιούζακ, Τζέιν Φόντα, Κούμπα Γκούντινγκ Τζούνιορ, Τέρενς Χάουαρντ, Ελάιτζα Κέλεϊ, Μίνκα Κέλι, Λένι Κράβιτς, Τζέιμς Μάντσεν, Άλεξ Πέτιφερ, Βανέσα Ρεντγκρέιβ, Άλαν Ρικμαν, Λιβ Σράιμπερ, Ντέιβιντ Ογιελόουο, Γιάγια Αλάφια, Μαράϊα Κάρεϊ και Ρόμπιν Γουίλιαμς.

image
 
Τον πολυσυζητημένο πρώτο γυναικείο ρόλο της ταινίας έχει η Όπρα Γουίνφρεϊ. Η Αμερικανίδα, πρώην οικοδεσπότρια εκπομπής τοκ σόου  με τίτλο τον “The Oprah Winfrey Show” (η υψηλότερη σε τηλεθέαση εκπομπή του είδους της στην ιστορία της αμερικάνικης τηλεόρασης), επιστρέφει σε πρωταγωνιστικό ρόλο στην μεγάλη οθόνη, μετά από δεκαπέντε χρόνια (Beloved – 1998) και η χημεία της με τον Φόρεστ Γουίτακερ, λειτουργεί σε ικανοποιητικό επίπεδο για την εξέλιξη του φιλμ.


 
Έτος: 2013 | Xώρα: Η.Π.Α. | Διάρκεια: 132 λεπτά | Σκηνοθεσία: Lee Daniels | Σενάριο: Danny Strong, Wil Haygood | Παίζουν: Forest Whitaker, Oprah Winfrey, John Cusack