Τρία χρόνια μετά το σκηνοθετικό του ντεμπούτο με το φιλμ «Wild Duck» (2013), ο Γιάννης Σακαρίδης επιστρέφει το 2016 δυναμικά με την δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία του: «Πλατεία Αμερικής». Έχοντας ένα αξιόλογο σύνολο ηθοποιών στη διάθεση του και με οδηγό το βιβλίο «Η Βικτώρια δεν υπάρχει» του Γιαννη Τσιρμπα, ο σκηνοθέτης καταφέρνει να εισχωρήσει στην καρδιά μιας πόλης που επιβιώνει χτυπημένη από την ξενοφοβία, εκμαιεύοντας παράλληλα καλές ερμηνείες από τον Γιάννη Στάνκογλου, τον Μάκη Παπαδημητρίου, αλλά και τον εξαιρετικό, Βασίλη Κουκαλάνι. Προβάλλεται δωρεάν για 24 ώρες στο διαδικτυακό 33ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου.

Ads

«Σε αυτή την δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία μου, εμπνέομαι από προσωπικά βιώματα, από καυτά ζητήματα της επικαιρότητας και βασίζομαι στο βιβλίο του Γιάννη Τσίρμπα «Η Βικτώρια δεν υπάρχει». Ένας μπανάλ ρατσιστής. Ένας tattoo artist. Ένας φυγάς από τo Αλέπο. Τρεις άξονες στην ίδια ταινία, με τελείως διαφορετικά χαρακτηριστικά ο καθένας. Άλλοι κόσμοι, άλλες ανάγκες, άλλοι άνθρωποι. Καθαρές γραμμές από το πιστόλι του tattoo, χιούμορ, σαρκασμός, έρωτας, το μεταναστευτικό ζήτημα, το trafficking, η οικονομική κρίση, η ξενοφοβία. Θάλασσα, έρημοι όρμοι, tattoo studio, τζαζ μπαρ, μια πολυκατοικία με όλες τις φυλές του κόσμου.» – Γιάννης Σακαρίδης

image

Με φόντο την πολύβουη Πλατεία Αμερικής, τέσσερις διαφορετικοί άνθρωποι συναντιούνται και οι ζωές τους θα αλλάξουν καθοριστικά. Ο Μπίλι (Γιάννης Στάνκογλου) και ο Νάκος (Μάκης Παπαδημητρίου) είναι φίλοι από παιδιά, όμως έχουν εξελιχθεί σε δύο διαμετρικά αντίθετους χαρακτήρες.

Ads

Ο Νάκος, ζει ακόμα με τους γονείς του (Θέμις Μπαζάκα, Ερρίκος Λίτσης), μισεί τους ξένους που έχουν κατακλύσει το μόνο πράγμα που του δίνει ταυτότητα, τη γειτονιά του. Ο Μπίλι, ένας rock n’ roll σαραντάρης με το δικό του μπαρ και το παράνομο tattoo studio στο πατάρι, παρατηρεί τις αλλαγές στο τοπίο μέχρι που μια αναπάντεχη ερωτική ιστορία βομβαρδίζει τον μικρόκοσμό του.

image

Η Τερέζα (Ξένια Ντάνια), μια μπλεγμένη στα δίχτυα της μαφίας Αφρικανή τραγουδίστρια, θέλει να καλύψει ένα παλιό tattoo και η χημεία μεταξύ τους είναι ακαριαία. Παράλληλα, ο Τάρεκ (Βασίλης Κουκαλάνι), ένας απελπισμένος πρόσφυγας από τη Συρία με τη 10χρονη κόρη του, απευθύνεται όπου μπορεί για να φύγει από τη χώρα.

Όσο ο Νάκος καταστρώνει σχέδιο εξολόθρευσης μεταναστών, η τύχη υφαίνει τη δική της πλοκή και φέρνει τις μοίρες των ανθρώπων κοντά, όσο μακριά κι αν γεννήθηκαν.

image

«Η Πλατεία Αμερικής, η «Via Veneto» στα 50s και στα 60s, το αγαπημένο μέρος των καλλιτεχνών, κινηματογραφιστών, «εκεί που ζούσε η Μαρία Κάλλας», με δεκάδες σινεμά και θέατρα , τώρα είναι μια από τις πιο πολυπολιτισμικές γειτονιές της Αθήνας και ένα πολύ γνώριμο περιβάλλον για μένα ερχόμενος από το Λονδίνο. Έχουν περάσει πολλά πράγματα από κει τα τελευταία 10 χρόνια που είμαι στην Ελλάδα και αναπτύσσω αυτή την ιδέα. Αφρικανοί, οι επιδρομές κατά των προσφύγων και τώρα η Πλατεία είναι η σύγχρονη «Καζαμπλάνκα», ο πρώτος σταθμός χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών την τελευταία δεκαετία, όπου χιλιάδες πρόσφυγες περιμένουν το εισιτήριο ή τον σμάγκλερ ή ένα τρόπο να φύγουν στην Δυτική Ευρώπη.» – Γιάννης Σακαρίδης

image

Η «Πλατεία Αμερικής» (Amerika Square – 2016) του Γιάννη Σακαρίδη, είναι ένα σκληρό και ταυτόχρονα τρυφερό, αλλά ρεαλιστικό κοινωνικό δράμα που τοποθετείται στα σπλάχνα μιας πόλης η οποία βράζει, χτυπημένη από την ξενοφοβία, τη μισαλλοδοξία και την αποξένωση. Οι ήρωες ωστόσο θα δώσουν τα πάντα για να ξεφύγουν από όλα αυτά.

image

Η ταινία προβλήθηκε τον Νοέμβριο του 2016, στο Διαγωνιστικό Τμήμα του 57ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, όπου και απέσπασε τρία Βραβεία: Ειδική Μνεία στον ηθοποιό Βασίλη Κουκαλάνι, Βραβεία FIPRESCI (The International Federation of Film Critics) για Ελληνική Ταινία, καθώς και το Ειδικό Βραβείο Επιτροπής. Το φιλμ είναι βασισμένο στο βιβλίο «Η Βικτώρια δεν υπάρχει» του Γιαννη Τσιρμπα από τις εκδόσεις Νεφέλη. Επίσης, στα Βραβεία Ίρις της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου είχε έξι υποψηφιότητες και κέρδισε το Βραβείο Μοντάζ.

image

«Ψάχνω μια φόρμα η οποία αγγίζει τον νέο Νεορεαλισμό, με χιούμορ,  λυρισμό, γρήγορο αφηγηματικό ρυθμό και πυκνότητα στη θεματολογία. Αποφεύγω το μελόδραμα σε θέματα μελοδραματικά από τη φύση τους και θέλω να αντιμετωπίζω τους “κακούς” με τρυφερότητα, αγάπη, να ανακαλύψω όλες τις πτυχές τους, το χιούμορ τους, το σαρκασμό τους, και την “καλή” πλευρά τους. Κάνω κάστινγκ πριν ολοκληρωθεί το σενάριο οπότε με τους ηθοποιούς συζητάμε το θέμα, τον χαρακτήρα και ο ηθοποιός βάζει τη ζωή του μέσα στο σενάριο: αυτά που ζει, που ονειρεύεται, που φαντάζεται αλλά και αυτά που θα ήθελε να κάνει. Μια avant-garde αυτοβιογραφία. Το σενάριο είναι μια οργανική διαδικασία που αναπτύσσεται μέχρι το γύρισμα. Κάνουμε λίγες πρόβες και όταν φτάσουμε στη διαδικασία του γυρίσματος υπάρχει ελευθερία στον διάλογο, στον αυτοσχεδιασμό και στη κίνηση. Αυτό γίνεται με μια διάθεση απόλυτης εμπιστοσύνης προς τους ηθοποιούς, που την έχω, το νιώθουν αυτό και κάπως βγαίνει η αίσθηση αυτή αφού τους εμπιστεύομαι απόλυτα.» – Γιάννης Σακαρίδης

image

Η δεύτερη ταινία του Γιάννη Σακαρίδη, διαδραματίζεται στην ομώνυμη πλατεία Αμερικής και απλώνει έναν ανθρώπινο ιστό από διαδρομές που τέμνονται. Το σενάριο έχει πολιτικές αιχμές στο ύφος που υπηρετεί ο δημιουργός από την πρώτη του ταινία, ενώ αξιοποιεί το ανθρωποκεντρικό, το δραματικό και κωμικό στοιχείο με την ίδια ένταση.

Εξαιρετικές οι ερμηνείες των βασικών πρωταγωνιστών με τον Μάκη Παπαδημητρίου (Suntan, Chevalier) να κινείται μεταξύ αστείου και απειλητικού, τον Γιάννη Στάνκογλου (Το Τανγκό των Χριστουγέννων) να ενσαρκώνει έναν γνήσιο ήρωα της διπλανής πόρτας, τον Βασίλη Κουκαλάνι να υποδύεται με ευαισθησία έναν Σύριο μετανάστη σε απόγνωση και την Ξένια Ντάνια στον ρόλο μιας τραγουδίστριας που θέλει να φύγει για καλύτερα μέρη. Καταλυτικές οι εμφανίσεις της Θέμιδος Μπαζάκα, του Ερίκου Λίτση και του Αλέξανδρου Λογοθετίδη που ανήκουν οργανικά στο εικαστικό μωσαϊκό της ταινίας.

Ο σκηνοθέτης πλέκει το ρεαλιστικό στοιχείο με το ποιητικό, καθώς κεντάει την σκληρή πραγματικότητα με πνεύμα αλληλεγγύης και μεταμορφώνει τις τυχαίες συναντήσεις σε λυτρωτικές ή ακόμα και μοιραίες εμπειρίες. Αν ο ένας πρωταγωνιστής στρέφεται στη βία, ο άλλος ως αντίβαρο στρέφεται στην ανιδιοτέλεια. Έτσι, η πλατεία Αμερικής, Amerika Square για όλους τους «ξένους» της, συνεχίζει να σφύζει από ενέργεια, ζωή και όνειρα. Ακόμα και αν είναι όνειρα διαφυγής.

Τέλος αξίζει να σημειώσουμε ότι η πολυκατοικία που γυρίστηκε η ταινία είναι η ίδια στην οποία έζησε ο συγγραφέας και συν-σεναριογράφος Γιάννης Τσίρμπας –  εκεί που βασίστηκε και το βιβλίο «Η Βικτώρια δεν υπάρχει». Ενώ το στούντιο τατουάζ, Scripta Manent, ανήκει στη Ρέα Πεδιαδιτάκη, η οποία ερμηνεύει την αδελφή του Μπίλι στην ταινία. Η ίδια έκανε μαθήματα στον Γιάννη Στάνκογλου για να είναι πειστικός ως tattoo artist.

image

33ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου

Από την σουρεαλιστική «Νορβηγία» του Γιάννη Βεσλεμέ, μέχρι το συγκινητικό «Για Πάντα» της Μαργαρίτας Μαντά. Οκτώ αξιόλογες ελληνικές ταινίες, οι οποίες προβλήθηκαν στις εγχώριες Αίθουσες κατά το χρονικό διάστημα 2014 – 2017, αλλά δεν έτυχαν της διανομής που άξιζαν, παρουσιάζονται διαδικτυακά και δωρεάν στο πλαίσιο του Αφιερώματος «Δεύτερη Ευκαιρία», που διοργανώνει το 33ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου.

Η ταινία «Πλατεία Αμερικής / Amerika Square» του Γιάννη Σακαρίδη, θα είναι διαθέσιμη για 24 ώρες. Από τις 10:00 το πρωί της Τετάρτης 2 Δεκεμβρίου, μέχρι τις 10:00 το πρωί της επόμενης ημέρας. Όλες οι λεπτομέρειες για την πρόσβαση, στην πλατφόρμα του CINESQUARE.

image

Πλατεία Αμερικής / Amerika Square
Σκηνοθέτης: Γιάννης Σακαρίδης
Σεναριογράφοι: Γιάννης Τσίρμπας, Βαγγέλης Μουρίκης, Γιάννης Σακαρίδης (Βασισμένο στο βιβλίο “Η Βικτώρια δεν υπάρχει” του Γιάννη Τσίρμπα Εκδ. Νεφέλη)
Πρωταγωνιστούν: Γιάννης Στάνκογλου (Μπίλι), Μάκης Παπαδημητρίου (Νάκος), Βασίλης Κουκαλάνι (Τάρεκ), Θέμις Μπαζάκα (Γεωργία), Ερρίκος Λίτσης (Στάυρος), Αλέξανδρος Λογοθέτης (Μανόλης), Ξένια Ντάνια (Τερέζα), Ρέα Πεδιαδιτάκη (Νάντια), Σουλτάν Αμιρ (Χασάν) , Πέτρος Σαντοβίτο (Αχιλλέας), Αχιλλέας Κυριακίδης (Περικλής)
Διεύθυνση Φωτογραφίας: Jan Vogel
Μουσική: Μίνως Μάτσας
Μοντάζ: Γιάννης Σακαρίδης
Σκηνογράφος, Ενδυματολόγος: Αλεξία Θεοδωράκη
Ηχολήπτης: Σπύρος Αραβοσιτάς
Σχεδιασμός Ήχου / Μιξάζ: Γιώργος Μικρογιαννάκης
Έτος Παραγωγής: 2016
Χώρα Παραγωγής: Ελλάδα, Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία
Διάρκεια: 86 λεπτά

Το 33ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου, διεξάγεται διαδικτυακά και δωρεάν, από την Τετάρτη 25 Νοεμβρίου, μέχρι και την Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου.