Το 1964, ο Γάλλος σκηνοθέτης Φιλίπ ντε Μπροκά, παρουσιάζει την πέμπτη μεγάλου μήκους ταινία του. Πρόκειται για το έργο «Ο Τυχοδιώκτης του Ρίο» (That Man from Rio / L’homme de Rio), με πρωταγωνιστές, τον δυναμικό Ζαν Πολ Μπελμοντό και την γοητευτική Φρανσουάζ Ντορλεάκ. Εμπορική αλλά και καλλιτεχνική επιτυχία στην εποχή της, η ταινία θα φτάσει να διεκδικήσει μέχρι και το Όσκαρ Καλύτερου Πρωτότυπου Σεναρίου. Η ταινία προβάλλεται με ελεύθερη είσοδο για το κοινό, την Τρίτη 18 Ιουλίου, στη Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή, σε μία ενδιαφέρουσα συνεργασία του Θερινού Φεστιβάλ Γαλλικού Κινηματογράφου, με το 7ο Athens Open Air Film Festival.

Ads

7ο Athens Open Air Film Festival

image

Το Athens Open Air Film Festival εγκαινιάστηκε το καλοκαίρι του 2011, διοργανώνοντας υπαίθριες κινηματογραφικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις, με φόντο τα πιο χαρακτηριστικά μνημεία της Αττικής και απρόσμενους χώρους, που αναδεικνύουν το αστικό τοπίο – πλατείες, πάρκα, πεζόδρομοι κ.α – αλλά και «ιστορικούς» θερινούς κινηματογράφους της πόλης.

Ads

Το αγαπημένο καλοκαιρινό σινεφίλ ραντεβού, επιστρέφει για 7η χρονιά, με περισσότερες από 20 προβολές. Η αρχή έγινε την Τρίτη 13 Ιουνίου, με το φιλμ «Η Παρέα των Λύκων» του Νιλ Τζόρνταν. Ενώ την Τρίτη 18 Ιουλίου τη σκυτάλη παίρνει η Υποψήφια για Όσκαρ ταινία του Φιλίπ ντε Μπροκά, «Ο Τυχοδιώκτης του Ρίο» (That Man from Rio / L’homme de Rio – 1964).

Διαβάστε επίσης:
Το Athens Open Air Film Festival επιστρέφει με αφιέρωμα στον γοτθικό τρόμο

Θερινό Φεστιβάλ Γαλλικού Κινηματογράφου

image

Μετά το Ciné-club, το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος ξεκινά, το θερινό φεστιβάλ γαλλικού κινηματογράφου. Αυτό το φεστιβάλ θα είναι μια μοναδική ευκαιρία να παρακολουθήσει το κοινό πέντε γαλλικές ταινίες στον ειδυλλιακό κήπο της Γαλλικής Σχολής, από την 1η Ιουνίου έως τις 4 Σεπτεμβρίου.

Η αρχή έγινε την Πέμπτη 1η Ιουνίου, με την ταινία «India Song» (1974) της Marguerite Duras, ενώ στη συνέχεια προβλήθηκε η Υποψήφια για Χρυσή Σφαίρα Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινία του Αλαίν Κορνώ, με πρωταγωνιστή τον Ζεράρ Ντεπαρντιέ, «Όλα τα Πρωινά του Κόσμου» (Tous les matins du monde – 1991) και η σπάνια ταινία του Πιερ Γκρανιέρ-Ντεφέρ: «Μια Γυναίκα στο Παράθυρό της» (Une Femme à sa Fenêtre) του 1976, με πρωταγωνίστρια την υπέροχη, Ρόμι Σνάιντερ.

Πληροφορίες:
Χωρητικότητα: 300 θέσεις
Είσοδος ελεύθερη με σειρά προτεραιότητας
Tαινίες με ελληνικούς υπότιτλους
Σε περίπτωση κακοκαιρίας οι προβολές θα πραγματοποιηθούν στο Auditorium του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος

Ο Τυχοδιώκτης του Ρίο / That Man from Rio / L’homme de Rio
Σκηνοθεσία: Φιλίπ ντε Μπροκά / Philippe de Broca
Σενάριο: Jean-Paul Rappeneau, Ariane Mnouchkine, Daniel Boulanger, Philippe de Broca
Πρωταγωνιστούν: Ζαν Πολ Μπελμοντό, Φρανσουάζ Ντορλεάκ, Αντόλφο Τσέλι
Έτος Παραγωγής: 1964
Χώρα Παραγωγής: Γαλλία, Ιταλία
Διάρκεια: 112 λεπτά
Τρίτη 18 Ιουλίου στις 21:30, Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή (Διδότου 6, Αθήνα), με ελεύθερη είσοδο για το κοινό

image

Ο δεκανέας Adrien Dufourquet (Ζαν Πολ Μπελμοντό) γίνεται μάρτυρας της απαγωγής της Agnès (Φρανσουάζ Ντορλεάκ), της αρραβωνιαστικιάς του και κόρη ενός διάσημου εθνολόγου. Αρχίζει να την αναζητά και φτάνει μέχρι τη Βραζιλία, όπου θα αποκαλύψει ένα κύκλωμα που διακινεί παράνομα ινδικά αγαλματίδια.

image

Ο «Τυχοδιώκτης του Ρίο» είναι μία κοσμοπολίτικη περιπέτεια, μεγάλο μέρος της οποίας γυρίστηκε στο Ρίο ντε Ζανέιρο. Γνώρισε σημαντική επιτυχία στη Γαλλία, ενώ ανάλογη επιτυχία είχε και στην απέναντι πλευρά του Ατλαντικού, καθώς έφτασε να προταθεί μέχρι και για Όσκαρ Πρωτότυπου Σεναρίου.

Με περισσότερες από 20 προβολές, από τον Ιούνιο μέχρι και τον Σεπτέμβριο, το 7ο Athens Open Air Film Festival πραγματοποιείται σε συνδιοργάνωση με τον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού & Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ), σε ξεχωριστές γωνιές της πόλης, αρχαιολογικούς χώρους, άλση, πλατείες, ταράτσες, παραλίες και σε μερικά από τα ομορφότερα μουσεία και σημεία της Αθήνας.