Το εξαιρετικής έντασης έργο «Ο Δολοφόνος της Λεωφόρου» της Αϊντα Λουπίνο, είναι το πρώτο φιλμ νουάρ σκηνοθετημένα από γυναίκα και βασίζεται σε αληθινή ιστορία καθώς ακολουθεί τα χνάρια ενός κατά συρροή δολοφόνου που περιπλανιέται στην έρημο της Καλιφόρνια έχοντας ως ομήρους δύο άνδρες.

Ads

«Οι ταινίες της Άιντα Λουπίνο είναι υπέροχα έργα δωματίου, με θέματα προκλητικά, κι ένα καθαρό στυλ, σχεδόν σαν ντοκιμαντέρ, ένα μοναδικό επίτευγμα στο αμερικανικό σινεμά.» – Μάρτιν Σκορσέζε

Δύο φίλοι στα σύνορα μεταξύ Μεξικού και Ηνωμένων Πολιτειών, επιστρέφουν στα σπίτια τους μετά από μια εκδρομή για ψάρεμα και στη διάρκεια της διαδρομής, παίρνουν με το αυτοκίνητό τους έναν άντρα που τους κάνει ωτοστόπ.

image

Ads

Ο τύπος όμως, αποδεικνύεται πως είναι ένας καταζητούμενος κατάδικος, ένας ψυχοπαθής δολοφόνος που όχι μονάχα τους κρατά ομήρους, αλλά και τους ανακοινώνει ότι στο τέλος του ταξιδιού θα τους δολοφονήσει. Έτσι το ταξίδι της επιστροφής μετατρέπεται σ’ ένα ταξίδι στην κόλαση.

Βασισμένη  σε μια πραγματική ιστορία που συνέβη λίγα χρόνια πριν το 1951, η Λουπίνο ακολουθεί μια πιο σαφή σκηνοθετική αφηγηματικότητα με στόχο την αντίστροφη μέτρηση και τη σχέση της με τη ζωή. Παίζει με τις πιθανότητες, με λιτή σκηνοθεσία, πολλά πλαν-αμερικέν και με άποψη που ξεφεύγει από τη ρευστότητα.

image

Ωστόσο, συνειδητά αμφιβάλλει συνεχώς, παραπαίει τεχνητά κι έτσι πετυχαίνει να συναρπάζει. Η θαυμάσια φωτογραφία είναι του Νίκολας Μουσουράκα και με μονάχα δύο χώρους εξέλιξης της δράσης: την έρημο και το αυτοκίνητο. Μία από τις αγαπημένες του Μάρτιν Σκορσέζε.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι το σενάριο της ταινίας υπογράφει ο Daniel Mainwaring, του οποίου το όνομα όμως δεν αναφέρεται στα credits, διότι ο σεναριογράφος ήταν στην περίφημη λίστα των υπόπτων καλλιτεχνών για Αντιαμερικανικές Ενέργειες, σύμφωνα με την Επιτροπή του Γερουσιαστή Μακάρθυ.

image

Ως εκ τούτου το ονοματεπώνυμο του δεν μπορούσε να αναφερθεί στους δημιουργούς της ταινίας. Πρόκειται για έναν σημαντικό αλλά και θαρραλέο καλλιτέχνη, ο οποίος επέμενε να δημιουργεί και να αγωνίζεται σ’ εκείνα τα πέτρινα χρόνια του μακαρθισμού.

Ο Daniel Mainwaring εμπνεύστηκε το σενάριο της ταινίας από την πραγματική ιστορία του Billy Cook, ο οποίος το 1950 στην Καλιφόρνια δολοφόνησε μία πενταμελή οικογένεια και έναν πωλητή. Μετά από αυτές τις δολοφονίες, ο Cook απήγαγε τον Σερίφη Homer Waldrip και τον εξανάγκασε να οδηγήσει στην έρημο. Εκεί τον έδεσε, κλέβοντας το περιπολικό.

image

Ωστόσο, ο σερίφης κατάφερε να απελευθερωθεί από τα δεσμά του, ειδοποιώντας τις αρχές. Ο Cook συνελήφθη και καταδικάστηκε σε θάνατο στις φυλακές του Σαν Κουέντιν στις 12 Δεκεμβρίου του 1952.

Από τα παραπάνω, γίνεται κατανοητό, ότι η ταινία εξελισσόταν σχεδόν παράλληλα ή πολύ κοντά με τα γεγονότα, καθώς η πρεμιέρα της στις κινηματογραφικές αίθουσες, πραγματοποιήθηκε τον Μάρτιο του 1953. Τα περισσότερα από τα παραπάνω γεγονότα, αναφέρονται και από την Merry Ann Anderson, συγγραφέας του βιβλίου «Πώς γυρίστηκε το Hitch-Hiker».

image

Άιντα Λουπίνο / Ida Lupino (4 Φεβρουαρίου του 1918 – 3 Αυγούστου του 1995)

Η Άιντα Λουπίνο ή αλλιώς «μητέρα», όπως επιθυμούσε να την αποκαλούν στα ανδροκρατούμενα πλατό του ‘50, ήταν μια γυναίκα ατρόμητη. Υπέγραψε ανεξάρτητες ταινίες για θέματα ταμπού, όπως ο βιασμός, η διγαμία και το ακραίο έγκλημα, που την έφερναν συχνά σε αντιπαράθεση με τους περιορισμούς του κώδικα Χέιζ.

image

Γεννήθηκε το 1918 στο Λονδίνο κι έκανε το ντεμπούτο της ως ηθοποιός σε εφηβική ηλικία. Όταν μετακόμισε στο Χόλιγουντ είχε ήδη την ταμπέλα της «Αγγλίδας Τζιν Χάρλοου». Υπέγραψε συμβόλαια με μεγάλα στούντιο για ρόλους ενζενί και φαμ φατάλ, όμως η Λουπίνο ήταν προορισμένη να κάνει τη διαφορά. Ίδρυσε μαζί με τον τότε σύζυγό της Κόλιερ Γιανγκ την εταιρεία παραγωγής The Filmakers και σκηνοθέτησε έξι ταινίες, σε μια εποχή που οι γυναίκες είχαν ρόλο μόνο μπροστά από την κάμερα.

Διαβάστε Επίσης:

image

Ο Δολοφόνος της Λεωφόρου / The Hitch-Hiker
Σκηνοθεσία: Αϊντα Λουπίνο
Σενάριο: Κόλιερ Γιανγκ, Αϊντα Λουπίνο, Ρόμπερτ Λ. Τζόσεφ
Πρωταγωνιστούν: Εντμοντ Ο’ Μπράιαν, Φρανκ Λόβτζοϊ, Γουίλιαμ Τάλμαν, Χοσέ Τορβέι, Σαμ Χες
Φωτογραφία: Νίκολας Μουζουράκα
Μοντάζ: Ντάγκλας Στιούαρτ
Μουσική: Λιθ Στίβενς
Έτος Παραγωγής: 1953
Χώρα Παραγωγής: Η.Π.Α.
Διάρκεια: 71 λεπτά

Εκτός από το YouTube, η ταινία «Ο Δολοφόνος της Λεωφόρου» (The Hitch-Hiker – 1953) της Αϊντα Λουπίνο, βρίσκεται διαθέσιμη και στον ιστότοπο Internet Archive (σε ανάλυση 720p HD), το οποίο αποτελεί μία αμερικανική ψηφιακή βιβλιοθήκη που έχει ως αποστολή την καθολική πρόσβαση σε όλες τις γνώσεις.