Το αριστούργημα του Άλφρεντ Χίτσκοκ «Ο Δεσμώτης του Ιλίγγου» ανέδειξε ως την καλύτερη ταινία όλων των εποχών η ψηφοφορία του Βρετανικού Κινηματογραφικού Ινστιτούτο και του έγκριτου κινηματογραφικού περιοδικού Sight & Sound. Ο «Πολίτης Κέιν» του Όρσον Ουέλς για πρώτη φορά μετά από 50 χρόνια δεν είναι στην πρώτη θέση.
 

Ads

Περισσότεροι από 800 κριτικοί, ακαδημαϊκοί, συγγραφείς και προγραμματιστές πήραν μέρος στην ψηφοφορία, η οποία διεξάγεται κάθε 10 χρόνια από το 1952 για να αναδείξει τις πενήντα καλύτερες ταινίες όλων των εποχών.
 
Το θρίλερ του Χίτσκοκ, με πρωταγωνιστές τους Τζέιμς Στιούαρτ, Κιμ Νόβακ, Μπάρμπαρα Ντελ Γκέντες, κρίθηκε από τους 846 συμμετέχοντες στην ψηφοφορία ως η καλύτερη ταινία όλων των εποχών, «εκτοπίζοντας» από την πρώτη θέση τον «Πολίτη Κέιν» έπειτα από πέντε δεκαετίες.
 
Σύμφωνα με τον ειδικό Νικ Τζέιμς, «το αποτέλεσμα αντικατοπτρίζει τις αλλαγές στην φιλοσοφία της κριτικής στον κινηματογράφο. Η νέα σινεφιλία φαίνεται να μην προσανατολίζεται τόσο σε ταινίες που παρουσιάζονται ως εξαιρετικά έργα τέχνης, όπως ο Πολίτης Κέιν, και που χρησιμοποιούν ολόκληρο το οπλοστάσιο του σινεμά για τα ειδικά εφέ, αλλά περισσότερο σε ταινίες που έναν προσωπικό αντίκτυπο στον κριτή».
 
Σημειώνεται πάντως πως μια διαφορετική ψηφοφορία 358 κινηματογραφικών σκηνοθετών, ανάμεσα στους οποίους ο Μάρτιν Σκορσέζε, ο Κουέντιν Ταραντίνο και ο Έντγκαρ Ράιτ, ανέδειξαν μια κάπως διαφορετική δεκάδα. Στην ψηφοφορία αυτή, το «Ταξίδι στο Τόκιο» (Tokyo Story) του Γιασουζίρο Όζου (1953) κατέκτησε την πρώτη θέση, αφήνοντας δεύτερο τον «Πολίτη Κέιν».
 
Οι 10 καλύτερες ταινίες όλων των εποχών, σύμφωνα με τους κριτικούς:

image 
1. Ο Δεσμώτης του Ιλίγγου (Vertigo)
Άλφρεντ Χίτσκοκ, 1958
 

image
2. Πολίτης Κέιν (Citizen Kane)
Όρσον Γουέλς, 1941
 

image
3. Ταξίδι στο Τόκιο (Tokyo Story)
Γιασουζίρο Όζου, 1953

image 
4. Ο Κανόνας του Παιχνιδιού (La Règle du Jeu)
Ζαν Ρενουάρ, 1939
 

image
5. Η Αυγή (Sunrise: a Song for Two Humans)
Φρίντριχ Βίλχελμ Μουρνάου, 1927
 

image
6. 2001: Η Οδύσσεια του Διαστήματος (2001: A Space Odyssey)
Στάνλεϊ Κιούμπρικ, 1968
 

image
7. Η Αιχμάλωτη της Ερήμου (The Searchers)
Τζον Φορντ, 1956
 

image
8. Ο Άνθρωπος με την Κινηματογραφική Μηχανή (Man with a Movie Camera)
Ντζίγκα Βέρτοφ, 1929
 

image
9. The Passion of Joan of Arc
Καρλ Θίοντορ Ντράγιερ, 1927
 

image
10. 8 ½
Φεντερίκο Φελίνι, 1963

Ads

Ολόκληρη η λίστα με τις 50 καλύτερες ταινίες που επέλεξαν οι κριτικοί