Το 1952, ο σπουδαίος Ιταλός σκηνοθέτης Λουκίνο Βισκόντι, παρουσιάζει την τρίτη μεγάλου μήκους δημιουργία του, με πρωταγωνίστρια την εξαιρετική Άννα Μανιάνι. Η ταινία προβάλλεται με ελεύθερη είσοδο για το κοινό, την Παρασκευή 19 Οκτωβρίου, στο πλαίσιο του Αφιερώματος, «Σιωπές και Όνειρα / Εικόνες μετά τον Πόλεμο», δίνοντας μας την ευκαιρία να την απολαύσουμε και πάλι επί της μεγάλης οθόνης.

Ads

Μπελίσιμα / Bellissima
Σκηνοθεσία: Λουκίνο Βισκόντι
Σενάριο: Τσέζαρε Τζαβατίνι
Με τους: Anna Magnani, Walter Chiari, Tina Apicella
Χώρα Παραγωγής: Ιταλία
Έτος Παραγωγής: 1952
Διάρκεια: 115 λεπτά
Παρασκευή 19 Οκτωβρίου στις 20:00, στον Κινηματογράφο «Νέα Ελβετία» (Ν. Ελβετίας 34 και Σεβαστείας)
Με ελεύθερη είσοδο για το κοινό

Μετά την προβολή ακολουθεί συζήτηση με τον Βασίλη Ρούβαλη, ποιητή και μεταφραστή

image

Η Μανταλένα Τσεκόνι (Άννα Μανιάνι), μια απλή γυναίκα του λαού, που μένει σε μια φτωχογειτονιά της Ρώμης, τυφλωμένη από την μητρική αγάπη, ονειρεύεται ένα λαμπρό μέλλον για τη μικρή της κόρη και θέλει να την κάνει σταρ του Σινεμά.

Ads

Προερχόμενη από την εργατική τάξη της Ρώμης η νεαρή μητέρα πασχίζει να γευτεί λίγη από την μαγεία του κινηματογράφου και να ξεφύγει από την μιζέρια της καθημερινότητας.

Το όνειρο αυτό τής γίνεται έμμονη ιδέα και για να το πραγματοποιήσει θυσιάζει τα πάντα. Η μεγάλη ευκαιρία έρχεται όταν προκηρύσσεται ένας διαγωνισμός νέων ταλέντων.

image

Η κόρη επιλέγεται, αλλά στο τέλος η Μανταλένα αρνείται να υπογράψει το συμβόλαιο που της προσφέρεται, καθώς στη διάρκεια αυτής της διαδρομής συνειδητοποιεί την ψευτιά και την υποκρισία του κόσμου του θεάματος και των εμπόρων της αυταπάτης.

Σε σενάριο του Τσέζαρε Τζαβατίνι, ο Λουκίνο Βισκόντι παρουσιάζει ένα έξοχο διττό σχόλιο για τον κόσμο των λαϊκών φτωχογειτονιών, τους ανθρώπους του, αλλά ταυτόχρονα και για το ίδιο το Σινεμά.

image

Η εκθαμβωτική όσο και απατηλή λάμψη του κινηματογραφικού ονείρου, σε αντιδιαστολή με τον αυθεντικό κόσμο των λαϊκών ανθρώπων, που επιλέγουν να μην πουλήσουν την ανθρωπιά τους κυνηγώντας χίμαιρες.

Η σπουδαία Ιταλίδα ηθοποιός Άννα Μανιάνι, είναι απλά συγκλονιστική στον ρόλο της μάνας που επιλεγεί τελικά να παραμείνει πιστή στα ιδεώδη της.

Ένα από τα πιο σπουδαία παραδείγματα του ιταλικού νεο-ρεαλισμού το «Μπελίσιμα» είναι η τρίτη μεγάλου μήκους ταινία του Λουκίνο Βισκόντι – είχαν προηγηθεί το 1943 το φιλμ «Ossessione» και το 1948, το «La Terra Trema».

image

Πρόκειται για την μοναδική συνεργασία του Ιταλού σκηνοθέτη, με την μαγευτική Άννα Μανιάνι σε πρωταγωνιστικό ρόλο, της οποίας η ερμηνεία θεωρήθηκε από κοινό και κριτικούς εξαιρετική και διακρίθηκε διεθνώς. Ο ίδιος ο σκηνοθέτης δήλωσε αργότερα: «Το πραγματικό μου θέμα ήταν η Μανιάνι».

Αντιπαραθέτοντας τις λαϊκές γειτονιές της Ρώμης με τον κόσμο του κινηματογράφου ο Βισκόντι μας παρουσιάζει το πορτρέτο της ηρωίδας του, που αναπτύσσεται μέσα από κωμικοτραγικές καταστάσεις, οι οποίες εκτυλίσσονται στα στούντιο της Cinecitta στην Ρώμη.

Με μουσική υπόκρουση την όπερα «Ελιξίριο του έρωτα» του Donizetti και αναφορές στην κινηματογραφική βιομηχανία της εποχής με πρόσωπα όπως ο Alessandro Blasetti, o Ιταλός σκηνοθέτης σατιρίζει τα παράδοξα του κόσμου του θεάματος και σχολιάζει την απατηλή του λάμψη.

Διαβάστε επίσης:

Το φιλμ «Μπελίσιμα» (Bellissima – 1951) του Λουκίνο Βισκόντι, προβάλλεται την Παρασκευή 19 Οκτωβρίου με ελεύθερη είσοδο για το κοινό, στο Αφιέρωμα «Σιωπές και Όνειρα / Εικόνες μετά τον Πόλεμο», στην Κινηματογραφική Λέσχη του Δήμου Βύρωνα, όπου τις ταινίες επιλέγει και παρουσιάζει ο καταξιωμένος σκηνοθέτης, Στέλιος Χαραλαμπόπουλος.