Ο σεναριογράφος και σκηνοθέτης Νταβίντ Ελχόφεν, αντλώντας έμπνευση από το το διήγημα του Αλμπέρ Καμύ «Η Φιλοξενία», παρουσιάζει μία βαθιά ανθρώπινη και διαχρονικά επίκαιρη ιστορία, υπό τους ήχους ενός οργανικού σκορ, το οποίο υπογράφουν μουσικοί από τον Νικ Κέιβ μέχρι τον Ψαραντώνη. Η ταινία «Μακριά από τους Ανθρώπους», προβάλλεται σήμερα στην ΕΡΤ και αποτελεί την τηλεοπτική μας πρόταση.

Ads

Στους δύο βασικούς πρωταγωνιστικούς ρόλους, ο Ρεντά Κατέμπ (A Prophet – 2009) και ο Βίγκο Μόρτενσεν (The Reflecting Skin – 1990), μας χαρίζουν δύο πραγματικά υπέροχες ερμηνείες, κρατώντας παράλληλα αμείωτο το ενδιαφέρον για την εξέλιξη και την τελική έκβαση του σεναρίου.

Βρισκόμαστε το 1954 στην Αλγερία και στην καρδιά του χειμώνα σε ένα απομονωμένο χωριό, ενώ ξεκινά ο αντιαποικιακός αγώνας ενάντια στους Γάλλους. Καθώς οι αντάρτες περικυκλώνουν την περιοχή η σύγκρουση ανάμεσα στο παλιό και στο καινούριο είναι αναπόφευκτη.

image

Ads

Ο Νταρού (Βίγκο Μόρτενσεν), είναι ο δάσκαλος του χωριού και πρέπει να συνοδεύσει τον Μοχάμεντ (Ρεντά Κατέμπ), έναν ντόπιο που κατηγορείται για φόνο, μέχρι την πόλη όπου πρόκειται να δικαστεί.

Δύο άνθρωποι φαινομενικά εντελώς διαφορετικοί μεταξύ τους, είναι αναγκασμένοι λόγω των συνθηκών που επιβάλλονται, να διασχίσουν τις απέραντες πεδιάδες της ενδοχώρας. Κυνηγημένοι από τους συγγενείς του δολοφονημένου που ζητούν εκδίκηση, αλλά και από τους Γάλλους στρατιώτες, οι δύο άνδρες επαναστατούν, έρχονται αντιμέτωποι με τη θρησκευτική μισαλλοδοξία όσο και με την παράλογη βία του κατακτητή, αλλά κυρίως έρχονται αντιμέτωποι, με τα προσωπικά τους ηθικά διλήμματα.

image

Παράλληλα όμως οι δύσκολες συνθήκες που βιώνουν, θα φέρουν πιο κοντά τους δύο ήρωες μας, τον δάσκαλο Νταρού και τον φυγά Μοχάμεντ. Αν και αρχικά φαίνονται αταίριαστοι χαρακτήρες, ο αγώνας για επιβίωση είναι κοινός και μόνο αν συνεργαστούν με ειλικρίνεια, θα έχουν υπολογίσιμες πιθανότητες να αντέξουν μέχρι το τέλος.

image

Η ταινία «Μακριά από τους Ανθρώπους» (Loin des Hommes / Far from Men) του Νταβίντ Ελχόφεν, είναι βασισμένη στο διήγημα του Αλμπέρ Καμύ «Η Φιλοξενία» από τη συλλογή «Η Εξορία και το Βασίλειο» (εκδόσεις Ζαχαρόπουλος). Πρόκειται για μία αξιόλογη δημιουργία, η οποία είναι προσεγμένη και πανέμορφα γυρισμένη στο μοναδικό τοπίο των ερημικών πεδιάδων της Αλγερίας, από τον διευθυντή φωτογραφίας Γκιγιόμ Ντεφοντέν (Καμίλ Κλοντέλ 1915 του Μπρούνο Ντιμόν).

image

Ο σκηνοθέτης καταφέρνει επιδέξια και σμιλεύει την βαθιά ανθρώπινη και διαχρονικά επίκαιρη ιστορία του, μέσα από την εξέλιξη της σχέσης ανάμεσα στους δύο εξαιρετικούς πρωταγωνιστές, τον Βίγκο Μόρτενσεν (σ’ έναν από τους καλύτερους ρόλους της σπουδαίας καριέρας του) και τον Ρεντά Κατέμπ.

Πρόκειται για δύο χαρακτήρες, οι οποίοι σταδιακά ανακαλύπτουν ο ένας την ταυτότητα του άλλου, αλλά και τον ίδιο τους τον εαυτό. Την ταινία συνοδεύει η απόλυτα οργανικά δεμένη  μουσική από τους Νικ Κέιβ και Γουόρεν Έλις, ενώ αξίζει να σημειώσουμε ότι συνεργάζεται σε δύο κομμάτια και ο Ψαραντώνης (Αντώνης Ξυλούρης).

image

Ο Νταβίντ Ελχόφεν (David Oelhoffen) εργάζεται αρχικά ως παραγωγός κινηματογράφου. Από το 1996, σκηνοθετεί ταινίες μικρού μήκους σε πολλά φεστιβάλ. Το 2007 παρουσιάζει την πρώτη του μεγάλου μήκους ταινία, «Nos retrouvailles / In Your Wake», η οποία παρουσιάζεται στην Εβδομάδα Κριτικής του Φεστιβάλ των Καννών.

Το 2014, ακολουθεί η δεύτερη ταινία του: «Μακριά από τους Ανθρώπους / Loin des Hommes / Far from Men», που πραγματοποίησε την παγκόσμια πρεμιέρα της, στο επίσημο διαγωνιστικό πρόγραμμα του 71ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας κερδίζοντας τρία βραβεία (Signis, Arca CinemaGiovani, Interfilm Awards) και αφήνοντας εξαιρετικές εντυπώσεις.

image

Στη συνέχεια συμμετείχε με επιτυχία σε σημαντικά Διεθνή Φεστιβάλ Κινηματογράφου, όπως αυτά του Τορόντο, του Λονδίνου και του Ρότερνταμ. Η ελληνική πρεμιέρα της ταινίας, πραγματοποιήθηκε παρουσία του σκηνοθέτη Νταβίντ Ελχόφεν, στο πλαίσιο του 16ου Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου.

O Βίγκο Μόρτενσεν (Viggo Mortensen), γεννήθηκε στις 20 Οκτωβρίου του 1958, στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης των Ηνωμένων Πολιτειών. Στην αξιόλογη καριέρα του, έχει συνεργαστεί με σπουδαίους σκηνοθέτες, ενώ έχει αποσπάσει και τρεις Υποψηφιότητες για Όσκαρ, για τις ερμηνείες του, στις ταινίες: «Eastern Promises» (2007, «Captain Fantastic» (2016) και «Green Book» (2018).

Διαβάστε Επίσης:

image

Μακριά από τους Ανθρώπους / Loin des Hommes / Far from Men
Σκηνοθεσία: Νταβίντ Ελχόφεν
Σενάριο: Νταβίντ Ελχόφεν
Πρωταγωνιστούν: Βίγκο Μόρτενσεν, Ρεντά Κατέμπ
Φωτογραφία: Γκιγιόμ Ντεφοντέν
Μοντάζ: Ζουλιέτ Γουέλφινγκ
Μουσική: Γουόρεν Ελις
Έτος Παραγωγής: 2014
Χώρα Παραγωγής: Γαλλία
Διάρκεια: 101 λεπτά
Τηλεοπτική Μετάδοση: Δευτέρα 24 Αυγούστου στις 22:00 στην ΕΡΤ2