Τρία χρόνια μετά το εντυπωσιακό, αλλά ανούσιο «Noah» (2014) με τον Ράσελ Κρόου, ο Ντάρεν Αρονόφσκι επιστρέφει με μία από τις καλύτερες ταινίες της σπουδαίας φιλμογραφίας του. Παίρνοντας τη σκυτάλη από το «Pi» του 1998, το «Requiem for a Dream» του 2000, αλλά και το «Black Swan» του 2010, ο Αμερικανός σκηνοθέτης σκιαγραφεί την ηθική πτώση του πολιτισμού μας, χαρίζοντας στην εξαιρετική Τζένιφερ Λόρενς, τον καλύτερο ρόλο της καριέρας της: «Μητέρα!» (Mother! – 2017).  

Ads

«Είναι τρελή η εποχή που ζούμε. Με τον παγκόσμιο πληθυσμό να φτάνει τα 8 δισεκατομμύρια, ο άνθρωπος αντιμετωπίζει πολύ σοβαρά θέματα: Οικοσυστήματα καταρρέουν με ασύλληπτο ρυθμό, το μεταναστευτικό κύμα είναι ανεξέλεγκτο, μια φαινομενικά σχιζοφρενής Αμερική αρχικά συμφωνεί σε μια κλιματολογική συνθήκη για να αποσυρθεί μήνες αργότερα. Οι αντεκδικήσεις και οι ανταγωνισμοί προκαλούν πολέμους. Το μεγαλύτερο παγόβουνο στην Ανταρκτική δημιουργήθηκε από την αποκόλληση μιας τεράστιας έκτασης πάγου. Και ταυτόχρονα συμβαίνουν ακατάληπτα πράγματα: Στη Νότια Αμερική τουρίστες σκοτώνουν, βγάζοντας άπειρες selfies, σπάνια δελφινάκια που ξεβράστηκαν στην ακτή, η πολιτική έχει μετατραπεί σε άθλημα, κόσμος πεθαίνει στην πείνα, ενώ αλλού μπορούν να παραγγείλουν ό,τι θέλουν. Και μολονότι η ύπαρξή μας ως είδος είναι πλέον περισσότερο επισφαλής από ποτέ, αδυνατούμε να συνειδητοποιήσουμε τι συμβαίνει και να αναλάβουμε τις ευθύνες μας. […] Κάποια από τα θέματα προέκυψαν από τα πρωτοσέλιδα που μας κατακλύζουν, άλλα από τις αλλεπάλληλες ειδοποιήσεις που λαμβάνουμε συνεχώς στα κινητά μας, κάποια από την εμπειρία του τυφώνα στην καρδιά του Μανχάταν, κάποια άλλα από την καρδιά και άλλα από το ένστικτό μου. Πρόκειται για μια συνταγή που δε θα μπορέσω να ξαναφτιάξω. Αυτό που ξέρω είναι πως πρέπει να καταναλωθεί με τη μία, σαν σφηνάκι.» – Ντάρεν Αρονόφσκι

image

Μητέρα! / Mother!
Σκηνοθεσία – Σενάριο: Ντάρεν Αρονόφσκι / Darren Aronofsky
Ηθοποιοί: Τζένιφερ Λόρενς, Χαβιέ Μπαρδέμ, Εντ Χάρις, Μισέλ Φάιφερ, Ντόμναλ Γκλίζον, Μπράιαν Γκλίζον, Κρίστεν Γουίγκ, Στίβεν Μακχέιτι
Χώρα Παραγωγής: (Η.Π.Α.)
Έτος Παραγωγής: 2017
Χρονική Διάρκεια: 121 λεπτά

Ads

image

Ένα ζευγάρι, η Μητέρα (Τζένιφερ Λόρενς) κι Εκείνος (Χαβιέ Μπαρδέμ) ζει ήρεμο κι ευτυχισμένο στο απομονωμένο, τεράστιο σπίτι του μέχρι τη στιγμή που απρόσκλητοι και παράξενοι επισκέπτες, ένας άντρας (Εντ Χάρις) και μια γυναίκα (Μισέλ Φάιφερ) κάνουν αναπάντεχα την εμφάνισή τους και ο εφιάλτης ξεκινά.

image

Το σπίτι αρχίζει να καταρρέει, σταγόνες αίματος εμφανίζονται και οι λέξεις «Δολοφόνε!» και «Τρελός» προϊδεάζουν για μια ταινία που θα δε θα αφήσει κανέναν ασυγκίνητο. Γιατί η μητέρα αναγκάζεται να αναθεωρήσει όσα πιστεύει για την αγάπη, την αφοσίωση και τη θυσία, καθώς το τέλος πλησιάζει.

Πρόκειται για ένα εξαιρετικό θρίλερ ψυχολογικού τρόμου από τον σπουδαίο Ντάρεν Αρονόφσκι (Μαύρος Κύκνος) με την Τζένιφερ Λώρενς, τον Χαβιέ Μπαρδέμ, τον Εντ Χάρις και την Μισέλ Φάιφερ. Ένα φιλμ με κινηματογραφικές και σουρεαλιστικές αναφορές, αλλά και με συμβολικές προεκτάσεις, απέναντι στη θρησκεία, τον σύγχρονο άνθρωπο, την ανάγκη για πρότυπα, αλλά και την απληστία που μας κυριεύει…

image

Ο πάντα αινιγματικός Ντάρεν Αρονόφσκι (Requiem for a Dream / Ρέκβιεμ για Ένα Όνειρο, The Fountain / Η Πηγή της Ζωής, Black Swan / Μαύρος Κύκνος), επιστρέφει δυναμικά και σκηνοθετεί την υπέροχη και βραβευμένη με Όσκαρ ηθοποιό, Τζένιφερ Λόρενς και τον σπουδαίο, επίσης βραβευμένο με Όσκαρ, Χαβιέ Μπαρδέμ σε μια σκοτεινή ταινία ψυχολογικού τρόμου πολλαπλών αναγνώσεων.

image

Στην αρχή, η ταινία ξεκινά ως μια ιστορία δωματίου ενός γάμου. Στο επίκεντρο της ιστορίας είναι μια γυναίκα, η οποία συνεχώς προσφέρει, μέχρι που στο τέλος δεν έχει κάτι άλλο να δώσει. Στην πορεία, η ιστορία δωματίου δεν αντέχει άλλο την πίεση και μεταμορφώνεται σε κάτι άλλο, που κανείς δεν μπορεί να προβλέψει.

Όλα όσα διαδραματίζονται στην ταινία είναι, κυριολεκτικά, από την οπτική της μητέρας, Τζένιφερ Λώρενς. Από την πρώτη στιγμή καταλαβαίνεις πόση αγάπη και πόσο πάθος έχει επενδύσει σε αυτό το σπιτικό. Ξανάχτισε το σπίτι του συζύγου της, Χαβιέ Μπαρδέμ, που είχε καεί προτού τη γνωρίσει και επειδή τον αγαπά, θέλει να φτιάξει το ιδανικό περιβάλλον για εκείνον.

image

Εκείνος είναι ο εκπληκτικός καλλιτέχνης που επιζητά το θαυμασμό, ενώ είναι εμφανές πως τον κατατρέχει ένα εγγενές σκοτάδι. Θέλει να τον λατρεύει ο κόσμος κι εκείνη του το παρέχει πρόθυμα. Σταδιακά συνηθίζει στον θαυμασμό και την αγάπη της. Αποζητά έτσι κάποιο άλλο νέο ερέθισμα. Αυτό που πονάει σε κάθε σχέση είναι να νιώθεις ανεπαρκής. Εκείνη έχει δώσει τα πάντα στον καλλιτέχνη, αλλά αυτό δεν του είναι πλέον αρκετό.

image

Μια σκοτεινή ταινία που δίνει τροφή για σκέψεις και συζητήσεις. Ένα έργο το οποίο αναπόφευκτα θα προκαλέσει και θα ακολουθήσει τους θεατές και μετά την έξοδό τους από την κινηματογραφική αίθουσα. Άλλωστε, αν κανείς κοιτάξει βαθιά στα πιο σκοτεινά του μέρη, τότε μόνο θα μπορέσει να βρει το φως…

Η «Μητέρα!» (Mother! – 2017) του Ντάρεν Αρονόφσκι, πραγματοποίησε την παγκόσμια πρεμιέρα της στο Διαγωνιστικό Τμήμα του 74ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας και από την Πέμπτη 19 Οκτωβρίου, κυκλοφορεί στις ελληνικές Κινηματογραφικές Αίθουσες, σε διανομή της εταιρείας UIP Greece.