Το ασπρόμαυρο αριστούργημα του Αλφόνσο Κουαρόν, «Roma», που τιμήθηκε με τον Χρυσό Λέοντα στο 75ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Βενετίας, αποκαλύπτεται στο 59ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης. Η διοργάνωση εξασφάλισε άδεια από το Netflix για να παρουσιάσει την ταινία σε ειδική φεστιβαλική προβολή για την Ελλάδα. Το φιλμ αποτελεί την επίσημη πρόταση του Μεξικού, για το Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας.

Ads

Roma
Σκηνοθεσία – Σενάριο – Φωτογραφία: Αλφόνσο Κουαρόν / Alfonso Cuarón
Πρωταγωνιστούν: Γιαλίτζα Απαρίτσιο, Μαρίνα ντε Ταβίρα, Ντιέγκο Κορτίνα Ότρι, Κάρλος Περάλτα, Μάρκο Γκραφ, Ντανιέλα Ντεμέσα, Χόρχε Αντόνιο Γκερέρο, Φερνάντο Γκρεντιάγκα, Βερόνικα Γκαρσία, Νάνσι Γκαρσία Γκαρσία
Μουσική: Στίβεν Πράις
Χώρα Παραγωγής: Μεξικό, Η.Π.Α.
Έτος Παραγωγής: 2018
Διάρκεια: 135 λεπτά
Σάββατο 03 Νοεμβρίου στις 20:30, στον Κινηματογράφο Ολύμπιον

image

Ο Αλφόνσο Κουαρόν, μέσα από τη νέα του δημιουργία, μας χαρίζει ένα βαθιά προσωπικό, ημιαυτοβιογραφικό, ασπρόμαυρο βραδυφλεγές δράμα για τους αφανείς ήρωες της ιστορίας.

Ads

Γυρίζουμε στις αρχές του ’70, στη συνοικία Ρόμα του Μεξικό και ζούμε έναν χρόνο από τη ζωή μιας οικογένειας που γίνεται μάρτυρας των πολιτικών αναταραχών της εποχής.

image

Η ταινία αποθεώθηκε στην 75η Μόστρα, όπου κέρδισε το Χρυσό Λιοντάρι και ύστερα από ένα κινηματογραφικό ταξίδι με σταθμούς τα σημαντικότερα Φεστιβάλ του κόσμου, όπως του Τορόντο, της Νέα Υόρκη, της Ζυρίχης και του Λονδίνο, έρχεται στη Θεσσαλονίκη.

Το φιλμ θα διανεμηθεί στην πλατφόρμα του Netflix, ενώ θα προβληθεί και σε επιλεγμένες αίθουσες σε ορισμένες χώρες στον κόσμο με την προϋπόθεση ότι θα έχουν τη δυνατότητα να εξασφαλίσουν υψηλές προδιαγραφές προβολής, σε ανάλυση εικόνας 4Κ και με σύστημα ήχου Dolby Surround 7,1.

image

Γι αυτό εξάλλου, το Φεστιβάλ προχώρησε σε διαδικασία αναβάθμισης του συστήματος ήχου στο Ολύμπιον, προκειμένου να απολαύσει το κοινό την συγκλονιστική «Roma» όπως ακριβώς την οραματίστηκε ο δημιουργός της. Άλλωστε ο ίδιος ο σκηνοθέτης δούλεψε για μήνες με ιδιαίτερη φροντίδα τα τεχνικά χαρακτηριστικά της ταινίας και ειδικότερα τον ήχο της.

image

Εμπνευσμένο από τις γυναίκες της παιδικής του ηλικίας, ο Μεξικανός σκηνοθέτης παραδίδει μια ωδή στον άνθρωπο, ενώ παράλληλα με την ταινία του βάζει δυναμικά το Netflix στην κούρσα για τα επερχόμενα Όσκαρ.

59ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης

Το 59ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης, θα διεξαχθεί από την Πέμπτη 1η Νοεμβρίου, μέχρι και την Κυριακή 11 Νοεμβρίου. Πιστό στο ραντεβού του με το κινηματογραφόφιλο κοινό, με εμφανή προσανατολισμό στον ανεξάρτητο κινηματογράφο, το 58ο Φ.Κ.Θ. προσκαλεί κοινό και δημιουργούς σε μια ξεχωριστή κινηματογραφική γιορτή. Το Tvxs.gr θα δώσει και φέτος το παρών και στην Κινηματογραφική του Στήλη, θα σας ενημερώνουμε αναλυτικά με τα νέα, αλλά και τις προτάσεις μας, για ένα από τα σημαντικότερα κινηματογραφικά φεστιβάλ στον ευρωπαϊκό χώρο.

image

Το Φεστιβάλ δίνει και φέτος ραντεβού με τους θεατές, στους Κινηματογράφους, Ολύμπιον και Παύλος Ζάννας, καθώς και στις τέσσερις Αίθουσες στο Λιμάνι: Τζον Κασσαβέτης, Σταύρος Τορνές, Τώνια Μαρκετάκη και Φρίντα Λιάππα. Οι διοργανωτές μας προσκαλούν να ανακαλύψουμε: ανατρεπτικούς δημιουργούς, νέες ενότητες, πρωτότυπα αφιερώματα, τις καλύτερες ταινίες του ανεξάρτητου σινεμά, σχεδόν όλες τις ελληνικές παραγωγές της χρονιάς, νέες δράσεις στην Αγορά, αλλά και παράλληλες εκδηλώσεις.

Διαβάστε επίσης: