Ο Νόαμ Τσόμσκι έχει επηρεάσει όσο ελάχιστοι τη σύγχρονη διανόηση. Ο Γάλλος σκηνοθέτης Μισέλ Γκοντρί, γνωστός κυρίως για τις ταινίες του: «Η Αιώνια Λιακάδα Ενός Καθαρού Μυαλού», «The Science of Sleep» και «Ο Αφρός των Ημερών», εφευρίσκει έναν άκρως ευρηματικό τρόπο, για να μας εισάγει στον σύνθετο τρόπο σκέψης του Τσόμσκι. Το αποτέλεσμα αποτυπώνεται στο ντοκιμαντέρ «Is the Man Who Is Tall Happy?», το οποίο προβάλλεται την Πέμπτη 16 Απριλίου στο Exile Room. Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Ads

Με έδρα την Αθήνα, το Exile Room είναι ένας μη κυβερνητικός οργανισμός με εμμονή στο ντοκιμαντέρ. Μέσα από ενδιαφέρουσες προβολές, εργαστήρια, masterclass και συζητήσεις, το Exile Room προσφέρει την έμπνευση και το κίνητρο για την εκπαίδευση των σινεφίλ, καθώς και τον χώρο επικοινωνίας για επίδοξους και επαγγελματίες κινηματογραφιστές.

image

Στο πλαίσιο των αξιόλογων προβολών του, τη σκυτάλη παίρνει αυτή την Πέμπτη 16 Απριλίου, το ντοκιμαντέρ του Μισέλ Γκοντρί: «Is the Man Who Is Tall Happy?». Η ταινία, προβλήθηκε πέρσι τον Φλεβάρη στο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ του Βερολίνου, ενώ τον Νοέμβριο παρουσιάστηκε και στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ της Δανίας CPHDOX Festival, εκ των κορυφαίων στο είδος του.

Ads

Στο ντοκιμαντέρ «Is the Man Who Is Tall Happy?: An Animated Conversation with Noam Chomsky», ο θεατής παρακολουθεί μία σειρά συνεντεύξεων, με πρωταγωνιστή τον γλωσσολόγο, φιλόσοφο και ακτιβιστή Νόαμ Τσόμσκι, στη μορφή κινούμενων σχεδίων.

image

Πώς είναι να μπαίνεις στο μυαλό μίας από τις σημαντικότερες διάνοιες της εποχής μας; Ο Μισέλ Γκοντρί, εφευρίσκει ένα άκρως ευρηματικό φιλμ για να μας εισάγει στον σύνθετο τρόπο σκέψης του. Μέσα από μια σειρά προσωπικών συνεντεύξεων, ο δημιουργός εικονογραφεί τις θεωρίες του Τσόμσκι σ’ ένα ντοκιμαντέρ κινουμένων σχεδίων, όπου η δημιουργικότητα και η φαντασία του σκηνοθέτη υπηρετούν τη διανοητική αυστηρότητα του συνομιλητή του.

image

Ο Τσόμσκι κατέχει μια αξιοθαύμαστη μνήμη και μια αδιανόητη γνώση των επιστημών και της Ιστορίας. Μια λογική απαράμιλλη και συντριπτική, που όμως αποκαλύπτονται σε μας διαμέσου των απλοϊκών και συνάμα περίπλοκων σχεδίων του Γκοντρί. Αυτός ο ζωηρός, δαιδαλώδης, συχνά συγκινητικός και πάντοτε ανθρώπινος κινηματογραφικός διάλογος με τον Τσόμσκι, αναπαρίσταται με απρόσμενη φυσικότητα από το χειμαρρώδες, παιχνιδιάρικο animation του Γκοντρί, ο οποίος δίνει το δικό του στίγμα.

image

Ο Γάλλος σκηνοθέτης, κατορθώνει ταυτόχρονα να φέρει στο φως τόσο τον διακεκριμένο επιστήμονα όσο και τον άνθρωπο που βρίσκεται απέναντί του. Το ντοκιμαντέρ «Is the Man Who Is Tall Happy?», θα προβληθεί την Πέμπτη 16 Απριλίου στις 21:00 στο Exile Room, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό:

«Is the Man Who Is Tall Happy?»
Σκηνοθεσία – Σενάριο: Michel Gondry

Με τους: Noam Chomsky, Michel Gondry, Richard Feynman
Παραγωγή: 2013
Χώρα: Γαλλία
Διάρκεια: 88 λεπτά
Η προβολή θα πραγματοποιηθεί στα αγγλικά, με αγγλικούς υπότιτλους
Για περισσότερες πληροφορίες: Exile Room