Το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ CineDoc, παρουσιάζει αυτή την εβδομάδα, το ιδιαίτερο ντοκιμαντέρ «No Place on Earth» του Janet Tobias, με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος (27 Ιανουαρίου). Η προβολή θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 29 Ιανουαρίου στις 20:00, στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών και το Tvxs.gr έχει εξασφαλίσει δύο διπλές προσκλήσεις για τους αναγνώστες του. Του Γιώργου Ρούσσου.
 
 
Το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ CineDoc, που φέτος διανύει τον πέμπτο χρόνο μίας συνεχούς και επιτυχημένης παρουσίας, συνεχίζει τις ενδιαφέρουσες προβολές του για το 2014 με ένα συγκινητικό ντοκιμαντέρ με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος. Αυτή την Τετάρτη 29 Ιανουαρίου, στο αμφιθέατρο «Θόδωρος Αγγελόπουλος» του Γαλλικού Ινστιτούτου Αθηνών, θα προβληθεί το «No Place on Earth» του Janet Tobias.
 
 

image
 
20:00 No Place on Earth
Σκηνοθεσία: Janet Tobias
Διάρκεια 83 λεπτά / Παραγωγή 2012 / Μ. Βρετανία – Γερμανία – Η.Π.Α.
 
Τον Οκτώβριο του 1942, η Έστερ Στέρμερ, μέλος της Εβραϊκής κοινότητας της Ουκρανίας, προσπαθεί απεγνωσμένα να σώσει την οικογένειά της από τη μανία εξόντωσης των Ναζί. Μαζί με άλλα μέλη της εβραϊκής κοινότητας, παραμένουν κρυμμένοι κάτω από τη γη για σχεδόν ενάμιση χρόνο. Είναι το μεγαλύτερο διάστημα υπόγειας διαμονής χωρίς διακοπή που έχει καταγραφεί ποτέ.

image
 
Αυτή η συγκλονιστική ιστορία ήρθε στο φως, όταν ένας εξερευνητής σπηλαίων, ο κυπριακής καταγωγής Chris Nicola, σκόνταψε πάνω σε κατάλοιπα που είχαν αφήσει πίσω τους οι κάτοικοι των σπηλαίων, κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Μέτα από εκτεταμένη έρευνα και αποφασιστικότητα, ο Nicola καταφέρνει να εντοπίσει μερικούς από τους επιζώντες και τους δίνει την ευκαιρία να μοιραστούν μαζί μας την απίστευτη ιστορία τους.
 
Η προβολή συνδιοργανώνεται από την Πρεσβεία του Καναδά και την Πρεσβεία του Ισραήλ, με την υποστήριξη του Ινστιτούτου Goethe. Μετά την προβολή, θα συνομιλήσουν με το κοινό οι ιστορικοί Άννα Μαρία Δρουμπούκη και Ιάσονας Χανδρινός. 

image
 
Το Tvxs.gr έχει εξασφαλίσει για τις προβολές του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ CineDoc, δύο διπλές προσκλήσεις για τους αναγνώστες του. Για να διεκδικήσετε μία διπλή πρόσκληση, στείλτε μας email στο [email protected] με το ονοματεπώνυμό σας, σημειώνοντας ως θέμα: «CineDoc», μέχρι την Τετάρτη 29 Ιανουαρίου στις 13:00 το μεσημέρι. Μετά από κλήρωση, οι νικητές θα ενημερωθούν άμεσα με σχετικό email και παρακαλούνται να έχουν παραλάβει τις προσκλήσεις τους το αργότερο μέχρι τις 19:30 από το Γαλλικό Ινστιτούτο.

image

Ο Chris Nicola, είναι ένας διάσημος σπηλαιολόγος κυπριακής καταγωγής και πρωταγωνιστής της ταινίας μας. Μετά τη γέννησή του το 1951 στην Αγγλία, ο Chris και η οικογένειά του μεταναστεύουν στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το 1956, ο Chris μετακομίζει στην Νέα Υόρκη. Σπουδάζει Νομικά, Φυσική, Εγκληματολογία και Ψυχολογία, ενώ ταυτόχρονα εργάζεται ως διευθυντής μπαρ, σωματοφύλακας, επίκουρος καθηγητής και ερευνητής σε σχολεία της Νέας Υόρκης. Στη συνέχεια, εργάζεται για FBI και NYPD για 37 ολόκληρα χρόνια. Σήμερα είναι Senior Investigator για την Πολιτεία της Νέας Υόρκης.
 
Στα μέσα της δεκαετίας του 1970 ο Chris Nicola αρχίζει να ερευνά υποβρύχιες σπηλιές της κεντρικής Φλόριντα. Μέχρι σήμερα, έχει συμμετάσχει σε περισσότερες από σαράντα αποστολές σπηλαιολογίας στην πρώην Σοβιετική Ένωση, την Αμερική, την Αφρική, την Καραϊβική και την Ευρώπη.
Σήμερα, ασχολείται τον περισσότερο χρόνο του με τη σπηλαιολογία και έχει γίνει διάσημος ομιλητής στις Η.Π.Α., λόγω της ερευνάς του για την ομάδα Εβραίων που επέζησε το Ολοκαύτωμα, ζώντας σε μια σπηλιά στην Ουκρανία. Έχει εντοπίσει 14 από τους 38 Εβραίους επιζώντες.

image
 
Η Άννα – Μαρία Δρουμπούκη, γεννήθηκε στην Αθήνα το 1980. Σπούδασε Ιστορία και Αρχαιολογία και έλαβε μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης στις «Μουσειακές Σπουδές» στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Είναι υπ. διδάκτορας Νεότερης Ιστορίας στο ίδιο πανεπιστήμιο, με αντικείμενο τους τόπους μνήμης της Κατοχής στην Ελλάδα μέσα από ένα συγκριτικό ευρωπαϊκό πρίσμα. Έχει δημοσιεύσει σε ελληνικά και διεθνή περιοδικά και συλλογικούς τόμους, συνεργάζεται με το Books’ Journal και την Εφημερίδα των Συντακτών, ενώ στους προσεχείς μήνες αναμένεται η έκδοση του πρώτου της βιβλίου που αποτελεί επεξεργασμένη μορφή της διατριβής της. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στη μνήμη της δεκαετίας του ’40, το Ολοκαύτωμα, τις μνημονικές σπουδές και την πολιτισμική ιστορία.
 
Ο Ιάσονας Χανδρινός, γεννήθηκε στην Αθήνα το 1984. Αποφοίτησε από το Τμήμα Ιστορίας-Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών το 2006. Είναι υποψήφιος διδάκτορας Νεώτερης και Σύγχρονης Ελληνικής Ιστορίας και εκπονεί διδακτορική διατριβή με θέμα τη συγκριτική εξέταση της εμπειρίας του Πολέμου και της Κατοχής στα ελληνικά και ευρωπαϊκά αστικά κέντρα (επόπτης καθηγητής Χάγκεν Φλάισερ). Το βιβλίο του “Το τιμωρό χέρι του λαού” βασίστηκε στη διπλωματική του εργασία, η οποία βραβεύτηκε από το Ίδρυμα Βασιλικής και Όλγας Σταυροπούλου, το 2011.
 
Τo ντοκιμαντέρ «No Place on Earth» του Janet Tobias, θα προβληθεί την Τετάρτη 29 Ιανουαρίου στις 20:00, στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ CineDoc και την Κυριακή 2 Φεβρουαρίου στις 15:30, στον Κινηματογράφο Δαναός.


 
Η προβολή του ντοκιμαντέρ θα πραγματοποιηθεί στα αγγλικά, με ελληνικούς υπότιτλους. Τιμή εισιτηρίου: 6 ευρώ. Παράλληλα και σε συνεργασία με την Cool Culture, διοργανώνεται επίσκεψη στη Συναγωγή της Αθήνας και στο μνημείο του Ολοκαυτώματος, τo Σάββατο 1η Φεβρουαρίου, στις 10 πμ. Θα ακολουθήσει γευσιγνωσία σε εβραϊκό εστιατόριο (10 ευρώ/άτομο). Πληροφορίες: [email protected], 210 7211073.
 
image
 
Τη Διοργάνωση και την Καλλιτεχνική Επιμέλεια, του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ CineDoc έχουν οι: Ρέα Αποστολίδη, Αύρα Γεωργίου και Δήμητρα Κουζή. Για περισσότερες πληροφορίες παραθέτουμε τον επίσημο ιστότοπο του Φεστιβάλ: www.cinedoc.gr