Το τηλεοπτικό φαινόμενο της σειράς «Ο Πύργος του Downton», μετά από μια δεκαετία ζωής, μεταφέρεται στην μεγάλη οθόνη και αποκτά νέες διαστάσεις, μονοπολώντας μοιραία και το ενδιαφέρον της καινούργιας κινηματογραφικής εβδομάδας.

Ads

Μαζί με τη νέα σχολική χρονιά που ξεκίνησε, έρχεται και η καινούργια κινηματογραφική σεζόν – Οι 15 καλύτερες ταινίες του 2019 (μέχρι στιγμής) – με πέντε νέες ταινίες να κυκλοφορούν στις Αίθουσες, συν δύο κλασικές για την εποχή επανεκδόσεις, ενώ πλέον μετράμε αντίστροφα για το πιο δημοφιλές κινηματογραφικό γεγονός της Αθήνας: Νύχτες Πρεμιέρας 2019.

Από τις νέες ταινίες, ξεχωρίζουν ο «Πύργος του Downton» και η «Έπαυλη με τα Μυστικά» του Πάμπλο Τραπέρο, από την Αργεντινή, με μία τριάδα καλών ηθοποιών: Μαρτίνα Γκούσμαν, Μπερενίς Μπεζό και Έντγκαρ Ραμίρεζ.

Σ’ επανέκδοση κυκλοφορούν, το διαχρονικό «Έγκλημα στο Οριάν Εξπρές» του Σίντνεϊ Λουμέτ, που διαθέτει ένα συγκλονιστικό σύνολο ηθοποιών, από τον Άλμπερτ Φίνεϊ και τον Σον Κόνερι, μέχρι τις υπέροχες: Λορίν Μπακόλ, Βανέσα Ρεντγκρέιβ και Ίνγκριντ Μπέργκμαν. Καθώς και το σπάνιο αριστούργημα, «Ο Καταδικασμένος» του Ακίρα Κουροσάβα. Αναλυτικά:

Ads

«Ο Πύργος του Downton» (Downton Abbey – 2019) του Μάικλ Ένγκλερ (Ηνωμένο Βασίλειο)

image

Η άφιξη του Βασιλιά Γεωργίου Ε΄ της Μεγάλης Βρετανίας και της Βασίλισσας Μαίρης, θα σημάνει συναγερμό στο επάνω σπίτι όπου διαμένει η οικογένεια, αλλά κυρίως στο κάτω σπίτι, καθώς τα πάντα πρέπει να είναι στην εντέλεια και ο χρόνος είναι περιορισμένος για μια επίσκεψη τέτοιων απαιτήσεων. Όμως, βρισκόμαστε στα μέσα της ταραγμένης δεκαετίας του ’20 και τα χρόνια της μεγάλης δόξας έχουν παρέλθει. Η αριστοκρατική τάξη βρίσκεται στα πρόθυρα μιας νέας εποχής και η άλλοτε καλογυαλισμένη μηχανή του σπιτιού αρχίζει και παρουσιάζει προβλήματα στη λειτουργία της. Φυσικά το γεύμα πρέπει να είναι άριστο σε κάθε του λεπτομέρεια, η υποδοχή οφείλει να είναι αλάνθαστη και η ψυχαγωγία του βασιλικού ζεύγους πρέπει να είναι αντάξια της φήμης της οικογένειας Κρόλεϊ. Όλες οι πτυχές αυτής της σημαντικής επίσκεψης έχουν προσχεδιαστεί άριστα, μέχρι την τελευταία τους λεπτομέρεια και το πιστό υπηρετικό προσωπικό του Downton καλείται να ξεπεράσει κάθε δύσκολο εμπόδιο προκειμένου να τιμήσει την ιστορία της φιλοξενίας του σπιτιού.

Η υπερ-πετυχημένη τηλεοπτική σειρά ακολούθησε τη ζωή της οικογένειας Κρόλεϊ και των υπηρετών που εργάστηκαν ευλαβικά γι’ αυτούς στις αρχές του 20ου αιώνα σε ένα εξοχικό Βρετανικό Οίκο. Κατά τη διάρκεια των έξι κύκλων της, η σειρά απέσπασε συνολικά 3 Χρυσές Σφαίρες, 15 βραβεία Primetime Emmy, ένα Ειδικό βραβείο BAFTA και 69 υποψηφιότητες για βραβείο Emmy, κάνοντας το Downton Abbey την πρώτη μη Αμερικάνικη σειρά με τις περισσότερες υποψηφιότητες στην ιστορία των βραβείων– κερδίζοντας και ένα παγκόσμιο ρεκόρ Guinness ως η τηλεοπτική σειρά με την υψηλότερη βαθμολογία κριτικών. Η μεταφορά της στον κινηματογράφο ήταν το αποτέλεσμα της τεράστιας προσδοκίας από εκατομμύρια θεατές και αποτελούσε ένα στοίχημα που περίμενε πολλά χρόνια να κερδηθεί.

Ο βραβευμένος με Όσκαρ, Τζούλιαν Φέλοους, ο άνθρωπος που δημιούργησε το «Downton Abbey», έγραψε το σενάριο της ταινίας και βρίσκεται και στην παραγωγή της, μαζί με τον Γκάρεθ Νιμ και την Λιζ Τράμπριτζ. Ο Μπράιαν Πέρσιβαλ (Η Κλέφτρα των Βιβλίων, About a Girl), σκηνοθέτης του τηλεοπτικού πιλότου, είναι στην εκτέλεση παραγωγής, και ο Μάικλ Ένγκλερ (30 Rock, Sex And The City) ανέλαβε τη σκηνοθεσία. Ηθοποιοί: Χιού Μπόνβιλ, Λόρα Καρμάικλ, Τζιμ Κάρτερ, Μπρένταν Κόιλ, Μισέλ Ντόκερι, Κέβιν Ντόιλ, Τζόαν Φρόγκατ, Μάθιου Γκουντ, Χάρι Χάντεν-Πάτον, Ντέιβιντ Χέιγκ, Τζεραλντίν Τζέιμς, Ρόμπερτ Τζέιμς Κόλιερ, Σάιμον Τζόουνς, Άλεν Λιτς, Φίλις Λόγκαν, Ελίζαμπεθ ΜακΓκόβερν, Σόφι ΜακΣέρα, Τάπενς Μίντλετον, Στίβεν Κάμπελ Μουρ, Λέσλι Νίκολ, Κέιτ Φίλιπς, Μάγκι Σμιθ, Ιμέλντα Στάντον, Πενέλοπε Γουίλτον.

«Η Έπαυλη με τα Μυστικά» (The Quietude / La Quietud – 2018) του Πάμπλο Τραπέρο (Αργεντινή)

image

Μετά από χρόνια απουσίας και με αφορμή την ξαφνική ασθένεια του πατέρα της, η Εουτζένια επιστρέφει στη «Γαλήνη», την έπαυλη της οικογένειας κοντά στο Μπουένος Άιρες, όπου επανενώνεται με τη μητέρα και την αδελφή της. Οι τρεις γυναίκες αναγκάζονται να έρθουν αντιμέτωπες με τις πληγές και τα σκοτεινά μυστικά του κοινού τους παρελθόντος στη διάρκεια της στρατιωτικής δικτατορίας. Παράπονα, αντιζηλίες και θαμμένα μυστικά θα έρθουν στην επιφάνεια και θα ενισχυθούν από την παράξενη φυσική ομοιότητα μεταξύ των δύο αδελφών.

Η νέα ταινία του βραβευμένου Αργεντίνου σκηνοθέτη Πάμπλο Τραπέρο (Η Φαμίλια, 7 ημέρες στην Αβάνα), που συμμετείχε στα Φεστιβάλ της Βενετίας και το Τορόντο είναι ένα δυνατό δράμα για τον κόσμο των γυναικών, τις οικογενειακές σχέσεις και όλα αυτά που μας ενώνουν και ταυτόχρονα μας χωρίζουν απ’ την οικογένεια. Με τους Μαρτίνα Γκούσμαν, Μπερενίς Μπεζό και Έντγκαρ Ραμίρεζ.

«Η «Έπαυλη με τα Μυστικά» είναι μια ταινία για το γυναικείο σύμπαν και την αδερφική αγάπη. Στην αρχή της ιστορίας, η Εουχένια και η Μία (οι βασικοί μας χαρακτήρες) μοιάζουν πολύ, αλλά όσο προχωράει η ιστορία παίρνει διαφορετική τροπή, ακολουθεί τα διαφορετικά μονοπάτια που ακολούθησαν αυτές οι γυναίκες στη ζωή τους και τις φέρνει αντιμέτωπες με το ταραγμένο παρελθόν των γονιών τους. Η ταινία λαμβάνει χώρα σε ένα τεράστιο κι όμορφο σπίτι- -La Quietud- κάπου στην αχανή εξοχή έξω από το Μπουένος Άιρες. Η ατμόσφαιρα είναι γεμάτη αναμνήσεις, ωστόσο το εχθρικό παρελθόν και τα μυστικά του διαταράσσει τις σχέσεις των χαρακτήρων. Η αποπνικτική ύπαιθρος είναι ένας χαρακτήρας από μόνη της, που δίνει ζωή στις σχέσεις των γονέων, των παιδιών και των εραστών. Τα ήσυχα τοπία που αγκαλιάζουν τις γυναίκες την ημέρα καθώς κινούνται ανάμεσα από ζώα και δέντρα, έρχονται σε τέλεια αντίθεση με τη νύχτα, όταν η εκκωφαντική ησυχία αποκαλύπτει την ιστορία που κρύβουν αυτοί οι τοίχοι. Η «Έπαυλη με τα Μυστικά» προσκαλεί το θεατή να ανακαλύψει το μοναδικό βάθος αυτών των χαρακτήρων, της ιστορίας τους και του περιβάλλοντος τους. Τον καλεί να βυθιστεί στο συναισθηματικό λαβύρινθο όπου απεγνωσμένοι και όμορφοι χαρακτήρες θα πουν την ιστορία τους.» – Πάμπλο Τραπέρο

Κυκλοφορούν Επίσης:

«Ο Φύλακας Άγγελος Έπεσε» (Angel Has Fallen – 2019) του Ρικ Ρόμαν Γουό (Η.Π.Α.)

Ύστερα από μια απόπειρα δολοφονίας του Αμερικανού Προέδρου, Άλαν Τράμπουλ (Μόργκαν Φρίμαν), ο έμπιστός του μυστικός πράκτορας Μάικ Μπάνινγκ (Τζέραρντ Μπάτλερ) κατηγορείται αδίκως και τίθεται υπό κράτηση. Αφού δραπετεύσει, σύντομα θα βρεθεί μόνος του και θα χρειαστεί να αποφύγει την υπηρεσία του και να ξεγελάσει το FBI ώστε να εντοπίσει ποιος απειλεί τον Πρόεδρο. Απεγνωσμένος να βρει την αλήθεια, ο Μπάνινγκ στρέφεται σε ξένους συμμάχους με σκοπό να διατηρήσουν το όνομά του καθαρό, να προστατεύσουν την οικογένειά του από το κακό και να σώσουν τη χώρα από τον επικείμενο κίνδυνο. Ηθοποιοί: Τζέραρντ Μπάτλερ, Μόργκαν Φρίμαν, Πάιπερ Περάμπο, Τζάντα Πίνκετ Σμιθ, Χολτ ΜακΚάλανι, Νικ Νόλτε.

Η ταινία «Ο Φύλακας Άγγελος Έπεσε» είναι η τρίτη της σειράς – έχουν προηγηθεί οι ταινίες «Ο Όλυμπος Έπεσε» και «Το Λονδίνο Έπεσε» – και είναι γεμάτη από δράση και αγωνία ήδη από την πρώτη σκηνή της απόπειρας δολοφονίας του προέδρου. Πέρα από αυτό, ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο για τον χαρακτήρα Μάικ Μπάνινγκ που προσπαθεί να μάθει καλύτερα τον εαυτό του και να διαπιστώσει πως έγινε ο άνθρωπος που είναι σήμερα. «Νιώθω πολύ τυχερός και χαρούμενος που επέστρεψα στην τρίτη ταινία της σειράς», δηλώνει ο Τζέραρντ Μπάτλερ. «Χαίρομαι κυρίως γιατί ο χαρακτήρας παρουσιάζει κάποια νέα στοιχεία και παίρνει διαφορετική κατεύθυνση απ’ ότι στις προηγούμενες ταινίες. Ο Μάικ Μπάνινγκ είναι ένας χαρακτήρας σκληρός, δεν παύει όμως να είναι άνθρωπος. Στην ταινία αυτή το διακρίνουμε ακόμα περισσότερο. Πέρα από τις βίαιες συγκρούσεις, θα έλεγα πως είναι και η πιο αστεία ταινία της τριλογίας».

«Είσαι Έτοιμος;» (Ready or Not – 2019) των Ματ Μπετινέλι Όλπιν και Τάιλερ Γκίλετ (Η.Π.Α.)

Η πολύμηνη σχέση της Γκρέις (Σαμάρα Γουίβινγκ) με τον Άλεξ (Μαρκ Ο’ Μπράιαν) ολοκληρώνεται με μια εντυπωσιακή γαμήλια τελετή στο πατρικό του γαμπρού. Ο γάμος πραγματοποιείται δίχως πρόβλημα, αλλά η εκκεντρική οικογένεια του Άλεξ έχει κάποιες παραδόσεις και ετοιμάζει να δεχτεί τη νύφη με έναν ασυνήθιστο τρόπο. Το βράδυ του γάμου τους, θα παίξουν ένα οικογενειακό παιχνίδι που θα φέρει τα πάνω κάτω στο νεαρό ζευγάρι. Η Γκρέις θα προσπαθήσει να επιβιώσει από τις σκοτεινές και παράξενες διαθέσεις της οικογένειας του Άλεξ ακόμα και αν χρειαστεί να ανατρέψει τους κανόνες του παιχνιδιού μια για πάντα.

Η κινηματογραφική τριάδα με την ονομασία Radio Silence αποτελείται από τους Ματ Μπετινέλι-Όλπιν, Τάιλερ Γκίλετ και Τσαντ Βιλλέλα και είναι γνωστοί για τον ιδιαίτερο συνδυασμό της κωμωδίας, της περιπέτειας και του τρόμου στις ταινίες τους. Προηγούμενη δουλειά τους είναι η ταινία «Ο Ερχομός του Διαβόλου». Ο συν-σκηνοθέτης της ταινίας Τάιλερ Γκίλετ επισημαίνει: «Μας άρεσε πολύ η ιδέα να πάρουμε μια φαινομενικά τυπική και συνηθισμένη ιστορία και να την πάμε σε ένα πιο ακραίο επίπεδο». Η υπόθεση της ταινίας προέρχεται από την πρωτότυπη ιστορία του σεναριογραφικού διδύμου των Γκάι Μπούσικ και Ρ. Κρίστοφερ Μέρφι, όντας φίλοι και συνεργάτες εδώ και πολλά χρόνια. «Είναι απόλαυση να διαβάζεις μια εντελώς αυθεντική ιδέα για μια ταινία», λέει ο Γκίλετ. Οι σεναριογράφοι του «Είσαι Έτοιμος;» εκτιμούν και αντλούν έμπνευση από κλασικές ταινίες όπως «Το Μωρό της Ρόζμαρι». «Η ταινία αυτή είναι τρομακτική. Έχει το στοιχείο του κακού και του παράλογου και αυτό μας άρεσε πολύ», δηλώνει ο σεναριογράφος Μπούσικ. Ηθοποιοί: Σαμάρα Γουίβινγκ, Άνταμ Μπρόντι, Μαρκ Ο’Μπράιαν, Χένρι Τσέρνι, Άντι ΜακΝτάουελ.

«Ένας Αληθινός Φίλος» (A Dog’s Journey – 2019) του Γκέιλ Μανκούσο (Η.Π.Α.)

Σε αυτή την οικογενειακή ταινία, θα δούμε τη συγκινητική ιστορία του αφοσιωμένου σκύλου Μπέιλι που βρίσκει το νόημα της δικής του ύπαρξης μέσα από τις ζωές των ανθρώπων που κάνει να γελούν και να αγαπούν. Ο Μπέιλι ζει σε μια υπέροχη φάρμα στο Μίσιγκαν μαζί με το αφεντικό του, Ίθαν, και τη γυναίκα του, Χάνα. Έχει μάλιστα αποκτήσει έναν απίθανο καινούριο φίλο: την εγγονή του Ίθαν και της Χάνα, Σίτζεϊ. Όταν η μητέρα της Σίτζεϊ αποφασίζει να πάρει τη μικρή μακριά, ο Μπέιλι που της έχει υποσχεθεί πως θα την προστατεύει για πάντα, θα κάνει τα πάντα για να κρατήσει την υπόσχεσή του και να βρεθεί ξανά κοντά της. Μια τρυφερή ιστορία ελπίδας, αγάπης και απεριόριστης αφοσίωσης που σε κάνει να αναρωτιέσαι αν εμείς φροντίζουμε πραγματικά τους τετράποδους φίλους μας ή εκείνοι εμάς. Αυτή είναι μια φιλία που ξεπερνάει μια ζωή και μια αγάπη που ξεπερνάει όλα τα εμπόδια. Ηθοποιοί: Ντένις Κουέιντ, Μπέτι Γκίλπιν, Τζος Γκαντ, Μαρτζ Χελγκενμπέργκερ.

Σ’ Επανέκδοση:

«Έγκλημα στο Οριάν Εξπρές» (Murder on the Orient Express – 1974) του Σίντνεϊ Λουμέτ (Ηνωμένο Βασίλειο, Η.Π.Α.)

image

Ο διάσημος Βέλγος ντετέκτιβ Ηρακλής Πουαρό ταξιδεύει με το Οριάν Εξπρές, αλλά εξαιτίας μιας τρομερής χιονοθύελλας, το τρένο σταματά στα μισά της διαδρομής Κωνσταντινούπολης – Παρισιού. Ξαφνικά, ένας από τους επιβάτες του τρένου, ύποπτος για την υπόθεση απαγωγής και δολοφονίας ενός μικρού κοριτσιού, βρίσκεται δολοφονημένος. Ο Πουαρό αναλαμβάνει να ρίξει φως στην υπόθεση. Όλοι έχουν κίνητρο, όλοι είναι ύποπτοι, αλλά όλοι έχουν ένα καλό άλλοθι. Τελικά θα βρεθεί η λύση του μυστηρίου;

Το «Έγκλημα στο Οριάν Εξπρές» του 1974, σε σκηνοθεσία Σίντνεϊ Λουμέτ και με πρωταγωνιστές τους διασημότερους αστέρες του κινηματογράφου, όπως τον Άλμπερτ Φίνεϊ στον ρόλο του Ηρακλή Πουαρό, τον Σον Κόνερι, τη Λορίν Μπακόλ, τη Βανέσα Ρεντγκρέιβ και την Ίνγκριντ Μπέργκμαν, κυκλοφορεί στην Ελλάδα για πρώτη φορά σε ψηφιακή κόπια. Ο Άλμπερτ Φίνεϊ ήταν υποψήφιος για το Όσκαρ Α’ Ανδρικού Ρόλου για την ερμηνεία του, ενώ η Ίνγκριντ Μπέργκμαν κέρδισε το Όσκαρ Β’ Γυναικείου Ρόλου (ήταν το τελευταίο από τα συνολικά 3 Όσκαρ που κέρδισε στη ζωή της). Η ταινία ήταν επίσης υποψήφια και στις κατηγορίες Σεναρίου, Φωτογραφίας, Μουσικής και Κουστουμιών.

«Ο Καταδικασμένος» (Ikiru – 1952) του Ακίρα Κουροσάβα (Ιαπωνία)

image

Η πλοκή της ταινίας, επικεντρώνεται σε έναν μεσήλικα γραφειοκράτη, ο οποίος πέρασε 30 χρόνια της ζωής του, στο ίδιο πόστο, στην ίδια υπηρεσία, χωρίς να έχει κάνει τίποτε άλλο στη ζωή του, παρά να δουλεύει. Κλονίζεται όμως, όταν μαθαίνει ότι έχει καρκίνο στο στομάχι, και 6 μήνες με έναν χρόνο ζωής. Τότε αλλάζει σκεπτικό και θεωρία και προσπαθεί να κάνει κάτι σημαντικό και ιδιαίτερο, κάτι που δεν έκανε σε όλη του ζωή.

Το σενάριο γράφτηκε από τον σκηνοθέτη, σε συνεργασία με τον Σινόμπου Χασιμότο και τον Χίντεο Ογκούνι, το οποίο επηρεάστηκε από το μυθιστόρημα του Λέοντος Τολστόι, «Ο θάνατος του Ιβάν Ιλίτς». Πρωταγωνιστεί ο Τακάσι Σιμούρα. Τα θέματα με τα οποία καταπιάνεται η ταινία είναι ο τρόπος ζωής, η γραφειοκρατία και η οικογενειακή ζωή που φθείρεται και χάνεται στην Ιαπωνία, την περίοδο εκείνη, θέμα που απασχόλησε ακαδημαϊκούς και κριτικούς. Η ταινία, συμπεριλήφθηκε στη λίστα του BBC Culture, με τις 100 καλύτερες ξενόγλωσσες ταινίες όλων των εποχών.