Η νέα Κινηματογραφική Εβδομάδα μας υποδέχεται με έξι καινούργιες ταινίες να κυκλοφορούν στις Αίθουσες, συν μία διαχρονική επανέκδοση. Ξεχωρίζουν τα φιλμ «Κυρία από Τύχη» της Αμάντα Στερς, με Τόνι Κολέτ και Χάρβεϊ Κεϊτέλ, καθώς και το «Μη Φέρνεις Λουλούδια» με την Αντέλ Εξαρχόπουλος.

Ads

Αξιόλογη πρόταση αποτελεί επίσης το έργο «Οι Πειρατές της Σομαλίας» του Μπράιαν Μπάκλεϊ, με τους Ίβαν Πίτερς και Αλ Πατσίνο, το οποίο περιγράφει την απίστευτη ιστορία – αν και βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα – ενός νεαρού δημοσιογράφου. 

Για τους λάτρεις της περιπέτειας προτείνουμε το φιλμ «Mile 22» του Πίτερ Μπεργκ, με τον Μαρκ Γουόλμπεργκ, ενώ σ’ επανέκδοση κυκλοφορεί το κινηματογραφικό διαμάντι της Λίνα Βερτμίλερ, «Ιστορία Έρωτα και Αναρχίας». Αναλυτικά:

«Ερωτευμένος με τη Γυναίκα μου» (The Other Woman / Amoureux de ma femme – 2018) του Ντανιέλ Οτέιγ (Γαλλία)

Ads

image

Ο Ντανιέλ (Ντανιέλ Οτέιγ) μπορεί να είναι πολύ ερωτευμένος με τη γυναίκα του, αλλά αυτό δεν τον εμποδίζει να υποκύπτει στην αχαλίνωτη φαντασία του. Όταν ο κολλητός του (Ζεράρ Ντεπαρντιέ) εμφανίζει την καινούρια, κατά πολύ νεότερη και αφοπλιστικά όμορφη σύντροφό του, ο Ντανιέλ θα βρεθεί διχασμένος ανάμεσα στη σύζυγο του (Σαντρίν Κιμπερλέν) και σε απαγορευμένες φαντασιώσεις για μια ζωή πλάι στη γοητευτική νεαρή (Αντριάνα Ουγάρτε).

Ο ιδιαίτερα ταλαντούχος Ντανιέλ Οτέιγ («Κρυμμένος»), που θεωρείται ένας από τους καλύτερους Γάλλους ηθοποιούς της γενιάς του, πρωταγωνιστεί και μεταφέρει στη μεγάλη οθόνη, το απολαυστικό έργο του τρομερού παιδιού του γαλλικού θεάτρου, Φλοριάν Ζελέρ («Ψέμα») και επιστρατεύει ένα λαμπερό καστ σ’ αυτή τη διασκεδαστική και ονειροπόλα ερωτική κομεντί. Στην ταινία πρωταγωνιστεί ο Ζεράρ Ντεπαρτιέ («Σιρανό ντε Μπερζεράκ»), η Σαντρίν Κιμπερλέν («A Vendre») και η Αντριάνα Ουγάρτε («Julieta»)..

«Για αυτή την τέταρτη ταινία πίσω από την κάμερα, απομακρύνθηκα από τη προστατευτική σκιά του Μαρσέλ Πανιόλ  (σημ.: θεατρικός συγγραφέας του οποίου  δύο έργα έχει μεταφέρει στον κινηματογράφο ο Οτέιγ) για να στραφώ στις πυρετώδεις περιπέτειες του έρωτα. Η ταινία έχει αυτό που με ενθουσιάζει στη ζωή, δηλαδή την παιδικότητα που φιλοξενεί ένας ενήλικας. Αυτή η άθικτη ικανότητα να ονειρευόμαστε. Το σημείο εκκίνησης της ταινίας είναι να αποδράσουμε από τον ρεαλισμό ενός δείπνου, κατά το οποίο ο χαρακτήρας που υποδύομαι ερωτεύεται ακαριαία την καινούρια σύντροφο του καλύτερου του φίλου.» – Ντανιέλ Οτέιγ

«Mile 22» (2018) του Πίτερ Μπεργκ (Η.Π.Α.)

image

Ο Τζέιμς Σίλβα (Μαρκ Γουόλμπεργκ), μέλος της πιο πολύτιμης μονάδας της CIA, έχει ως αποστολή να ανακτήσει και να μεταφέρει στο Mile 22 έναν μυστηριώδη κρατούμενο αστυνομικό που γνωρίζει ευαίσθητες πληροφορίες που απειλούν τη ζωή του. Με τη βοήθεια της άκρως απόρρητης ομάδας τακτικών επιχειρήσεων, ο Σίλβα πρέπει να ολοκληρώσει την αποστολή με κάθε κόστος, προτού ο εχθρός κλείσει την πρόσβαση για το 22ο μίλι. Ο σκηνοθέτης του «Ο Μόνος Επιζών», Πίτερ Μπεργκ, επιστρέφει με μια ασταμάτητη περιπέτεια. Ηθοποιοί: Μαρκ Γουόλμπεργκ, Λόρεν Κόαν, Ίκο Ουβάις, Ρόντα Ράουζι, Τζον Μάλκοβιτς.

«Κυρία από Τύχη» (Madame – 2017) της Αμάντα Στερς

image

Η Anne (Τόνι Κολέτ) και ο Bob (Χάρβεϊ Κεϊτέλ) είναι ένα ευκατάστατο ζευγάρι με πολλές διασυνδέσεις, που για να δώσει εκ νέου σπίθα στον έγγαμο βίο, μετακομίζει σε μια έπαυλη στο Παρίσι. Ενώ γίνονται οι προετοιμασίες ενός πολυτελούς δείπνου με εκλεπτυσμένους, κοσμοπολίτες προσκεκλημένους, η οικοδέσποινα ανακαλύπτει ότι οι παρευρισκόμενοι θα είναι 13. Σε πανικό, η Anne πιέζει την πιστή της οικιακή βοηθό Maria (Ρόσι Ντε Πάλμα) να μεταμφιεστεί σε μία μυστηριώδη Ισπανίδα αριστοκράτισσα για να αποφύγει τον γρουσούζικο αριθμό. Αλλά το άφθονο κρασί και η χαριτωμένη κουβέντα φέρνουν κατά λάθος τη Maria κοντά σε έναν γόη Βρετανό έμπορο έργων τέχνης (Μάικλ Σμάιλι). Ένα ρομάντζο γεννιέται και η Anne θα αναγκαστεί να κυνηγήσει την οικιακή βοηθό σε όλο το Παρίσι, με σκοπό να δώσει ένα τέλος σ΄αυτή την απρόσμενη και χαρούμενη ιστορία αγάπης.

Η μούσα του Almodovar με την καθηλωτική φυσιογνωμία, Ρόσι Ντε Πάλμα/ Rossy de Palma (Γυναίκες στα πρόθυρα Νευρικής Κρίσης), κλέβει την παράσταση ως καμαριέρα και μοντέρνα Σταχτοπούτα σε μία κωμωδία ηθών με κοσμοπολίτικο αέρα. Ένα εντυπωσιακό διεθνές καστ πλαισιώνει την Ισπανίδα πρωταγωνίστρια με συμμετοχές του σπουδαίου Αμερικανού ηθοποιού, Χάρβεϊ Κεϊτέλ / Harvey Keitel (Ξενοδοχείο Grand Budapest),  της διακεκριμένης Αυστραλής, Τόνι Κολέτ/ Toni Collete (6η Αίσθηση) και του απολαυστικού Ιρλανδού, Μάικλ Σμάιλι/ Michael Smiley (Kill List), ενώ το σενάριο και τη σκηνοθεσία υπογράφει η Γαλλίδα, Αμάντα Στερς / Amanda Sthers. Η ταινία διαδραματίζεται με φόντο το πάντα κομψό και ρομαντικό Παρίσι και χάρη στις ερμηνείες της και τα αιχμηρά αστεία σε ζητήματα καρδιάς, αλλά και κοινωνικής ανισότητας, προσφέρει γέλιο και ευκαιρία για ονειροπόληση, με τον μοναδικό τρόπο των Γάλλων.

«7 Μέρες Στο Έντεμπε» (7 Days In Entebbe – 2018) του Χοσέ Παντίλα (Η.Π.Α., Ηνωμένο Βασίλειο)

image

Βασισμένη σε πραγματικά γεγονότα η ταινία «7 Μέρες Στο Έντεμπε»,  αφηγείται  μια σοκαριστική τρομοκρατική ενέργεια που οδήγησε σε μια από τις πιο τολμηρές αποστολές διάσωσης ομήρων στην ιστορία. Το καλοκαίρι του 1976, ένα αεροπλάνο της Air France που πραγματοποιούσε δρομολόγιο από το Tel Aviv στο Παρίσι, μέσω Αθήνας, καταλαμβάνεται εν μέσω πτήσης από τέσσερις αεροπειρατές: δύο Παλαιστίνιους και δυο ακραίους Γερμανούς σοσιαλιστές. Όταν το αεροπλάνο εκτρέπεται σε ένα εγκαταλειμμένο τερματικό σταθμό του αεροδρομίου του Έντεμπε στην Ουγκάντα, οι τρομοκρατημένοι  επιβάτες μετατρέπονται σε αντικείμενα διαπραγμάτευσης σε ένα θανάσιμο πολιτικό αδιέξοδο. Καθώς η πιθανότητα να βρεθεί μια διπλωματική λύση καταρρέει, η ισραηλινή κυβέρνηση θέτει σε ενέργεια ένα εξωφρενικό σχέδιο απελευθέρωσης των ομήρων πριν να είναι πολύ αργά. Συνδυάζοντας γλαφυρές ιστορικές λεπτομέρειες και έντονο σασπένς, «7 Μέρες Στο Έντεμπε» είναι μια μέτρια προσπάθεια απεικόνισης της διεθνούς κρίσης που συγκλόνισε τον κόσμο. Πρωταγωνιστούν: Ρόζαμουντ Πάικ, Ντάνιελ Μπρουλ, Έντι Μαρσάν, Πίτερ Σάλιβαν, Λίορ Εσκενάζι, Ντένις Μενοσέ, Μπεν Σνέτζερ.

«Μη Φέρνεις Λουλούδια» (Racer and the Jailbird / Le Fidèle – 2017) του Μίκαελ Ρ. Ρόσκαμ (Βέλγιο, Γαλλία, Ολλανδία)

image

Όταν ο Τζίνο (τον φωνάζουν Τζίτζι) συναντά τη Μπενεντίκτ (την φωνάζουν Μπίμπι) είναι έρωτας με την πρώτη ματιά.  Εκείνη εργάζεται στην οικογενειακή επιχείρηση και είναι οδηγός σε αυτοκινητιστικούς αγώνες. Εκείνος είναι ένας όμορφος άνδρας που κρύβει όμως ένα μυστικό. Αυτό το μυστικό θα θέσει τη ζωή τους σε κίνδυνο και οι ίδιοι θα πρέπει να αγωνιστούν ενάντια στη μοίρα και σε άλλες δυνάμεις με σκοπό να σώσουν την αγάπη τους. Πρωταγωνιστεί η Αντέλ Εξαρχόπουλος και ο Ματίας Σέναρτς.

«Το «Μη φέρνεις λουλούδια» είναι μια μυθοπλαστική ιστορία έρωτα και εγκλήματος, πόθου και αποτυχίας. Μια αισθηματική τραγωδία ή καλύτερα ένα «Amour Noir». Θεωρώ τη συγκεκριμένη ταινία ως τη δεύτερη της τριλογίας μου σχετικά με το έγκλημα. Κάθε μέρος της τριλογίας, κάθε ταινία της τριλογίας δηλαδή, βασίζεται ελεύθερα σε μια συγκεκριμένη στιγμή της σύγχρονης εγκληματικής ιστορίας του Βελγίου. Για τη «Μοσχαροκεφαλή» (Bullhead) ήταν η μαφία των ορμονών. Αυτήν τη φορά, πηγή έμπνευσης αποτέλεσαν διάφορες συμμορίες των Βρυξελλών και ο – εξίσου ποτισμένος από αδρεναλίνη – κόσμος των αγώνων αυτοκινήτων. Όπως, όμως, συνέβη και στη «Μοσχαροκεφαλή», έτσι κι εδώ, η ταινία δεν είναι γυρισμένη εστιάζοντας σ’ αυτές τις συμμορίες, ούτε αποτελεί μια βιογραφία ενός αληθινού γκάνγκστερ. Το θεμέλιο αυτής της ιστορίας το αποτελεί η αγάπη ανάμεσα σε έναν άνδρα και μια γυναίκα και το πόσο απίθανο είναι να πάρει σάρκα και οστά η σχέση τους. Η αγάπη τους ματαιώνεται όχι μόνον από τους χαρακτήρες τους και το παρελθόν τους αλλά και από τα χτυπήματα της μοίρας.» – Μίκαελ Ρ. Ρόσκαμ

«Οι Πειρατές της Σομαλίας» (The Pirates of Somalia – 2017) του Μπράιαν Μπάκλεϊ (Η.Π.Α., Σομαλία, Κένυα, Νότια Αφρική, Σουδάν)

image

Η φαινομενικά απίθανη ιστορία του Jay Bahadur (Έβαν Πίτερς) ξεκινά το 2008, όταν απόφοιτος από το πανεπιστήμιο του Τορόντο αναζητά ένα κίνητρο για να ξεκινήσει την καριέρα του. Νέος και άπειρος ακόμη, με ήδη μία μεγάλη λίστα από επαγγελματικές απογοητεύσεις, συναντά τυχαία το είδωλό του, τον συντάκτη της Daily Mail, Seymour Tolbin (Αλ ΠΑτσίνο), ο οποίος και τον εμπνέει να κυνηγήσει το ρεπορτάζ της ζωής του. Έτσι, καταστρώνει ένα σχέδιο για να βρεθεί στη Σομαλία. Σύντομα θα βρεθεί κοντά στους πειρατές της Σομαλίας, ανάμεσα στους οποίους περνά τους επόμενους έξι μήνες μαθαίνοντας βασικά πράγματα, με τη βοήθεια τοπικού μεταφραστή (Μπαρκάντ Αμπντί). O Jay γοητεύεται από το πέπλο μυστηρίου που καλύπτει τη ζωή στη Σομαλία και αρχίζει να καταγράφει με μία βιντεοκάμερα από το παράθυρό του τη ζωή των πειρατών, ποιοι είναι αυτοί οι άντρες, πώς ζουν και ποιες είναι οι δυνάμεις που τους οδηγούν. Κι όμως το «θέμα» του δεν θα περιοριστεί σε αυτούς τους άντρες.

Η ταινία του Μπράιαν Μπάκλεϊ είναι βασισμένη στην αληθινή ιστορία της περιπέτειας ενός δημοσιογράφου που πήρε το τεράστιο ρίσκο και έφερε τελικά στο προσκήνιο μια άνευ προηγουμένου αποκάλυψη για τους πειρατές της Σομαλίας. Ηθοποιοί: Ίβαν Πίτερς, Αλ Πατσίνο, Μέλανι Γκρίφιθ, Μπαρκάντ Αμπντί

«Είναι μια ταινία για δύναμη του ανθρώπου για κοινωνική αλλαγή. Αμφισβητεί τόσο τα Μέσα Ενημέρωσης όσο και το Hollywood για τη στερεοτυπική απεικόνιση ξένων χωρών όπως η Σομαλία. Όλες αυτές οι ανακριβείς απεικονίσεις πιστεύω συνέβαλαν στη γενικευμένη ξενοφοβία και την έννοια της απαγόρευσης των προσφύγων στην Αμερική.» – Μπράιαν Μπάκλεϊ

Σ’ επανέκδοση:
«Ιστορία Έρωτα και Αναρχίας» (Film d’amore e d’anarchia / Love & Anarchy – 1973) της Λίνα Βερτμίλερ (Ιταλία)

image

Ιταλία, λίγο πριν ξεσπάσει ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος. Ο Τονίνο, ένα απλό αγροτόπαιδο, μαθαίνει ότι ένας φίλος του εκτελέστηκε από το καθεστώς μετά από μια αποτυχημένη απόπειρα δολοφονίας εναντίον του δικτάτορα Μπενίτο Μουσολίνι. Παρόλο που είναι εντελώς άπειρος και απροετοίμαστος, αποφασίζει να αναλάβει αυτός την ημιτελή αποστολή. Ο Τονίνο αφήνει πίσω την απλή ζωή του και φτάνει σε έναν οίκο ανοχής στη Ρώμη όπου καταστρώνει σχέδια με τη βοήθεια μιας ιερόδουλης, η οποία επίσης δραστηριοποιείται στο χώρο της αναρχίας. Μέσα σε μια μέρα, ερωτεύεται ένα άλλο κορίτσι του οίκου ανοχής και ζει δύο ευτυχισμένες μέρες μαζί της, πριν έρθει η ώρα της εκτέλεσης του σχεδίου του. Ο έρωτας αυτός, όμως, θα περιπλέξει τα πράγματα.

Η βραβευμένη στο Φεστιβάλ Καννών για την υπέροχη ερμηνεία του Τζιανκάρλο Τζιανίνι, ταινία της Λίνα Βερτμίλερ, επιστρέφει στους θερινούς κινηματογράφους για να μας θυμίσει πόσο επίκαιρο είναι το πολιτικό της σχόλιο ενάντια στο φασισμό και πόσο προοδευτική παραμένει στην αποθέωση του έρωτα. Εξαιρετικοί στους πρωταγωνιστικούς ρόλους, ο Τζιανκάρλο Τζιανίνι και η Μαριάντζελα Μελάτο.