Η καινούργια Κινηματογραφική Εβδομάδα μας υποδέχεται με επτά νέες ταινίες να κυκλοφορούν στις Αίθουσες.

Ads

Τις εντυπώσεις κερδίζει το blockbuster «Solo: A Star Wars Story» του Ρον Χάουαρντ, αλλά και ο επικίνδυνος «Τερματικός Σταθμός» του Βον Στέιν, με τη σαγηνευτική Μάργκοτ Ρόμπι. Ο Ρομάν Πολάνσκι επιστρέφει με «Μια Αληθινή Ιστορία» και πρωταγωνίστριες τις γοητευτικές, Εμανουέλ Σενιέ και Εύα Γκριν.

Προβάλλονται επίσης το «Taxi 5», σε παραγωγή του Λυκ Μπεσόν, το «Ταξίδι Αναψυχής» του Πάολο Βίρτζι, με τους σπουδαίους ηθοποιούς, Έλεν Μίρεν και Ντόναλντ Σάδερλαντ, καθώς και το γαλλικό φιλμ «Ξυπόλητοι στο Παρίσι».

Σε εξέλιξη βρίσκεται και το Ταινιόραμα 2018 – Αναλυτικά οι προτάσεις μας για την 2η Εβδομάδα Προβολών.

Ads

«Solo: A Star Wars Story» (2018) του Ρον Χάουαρντ (Η.Π.Α.)

image

Στο δεύτερο μάχιμο spin-off για το σύμπαν του Πόλεμου τον Άστρων, μετά το επιτυχημένο «Rogue One», επιβιβαζόμαστε στο Millenium Falcon με τον καλύτερο πιλότο του διαστήματος στα πρώτα του βήματα, πολύ πριν από τα γεγονότα του «Star Wars: Μια Νέα Ελπίδα» (1977). Σε αυτό το φαντασμαγορικό δρομολόγιο, το «Solo: A Star Wars Story» μας πάει σε ένα γαλαξία πολύ, πολύ μακριά για να μας φέρει πιο κοντά στο μυαλό και την ψυχή του πρωταγωνιστή, πριν ακόμα συναντήσει τον Luke Skywalker, τον Obi-Wan Kenobi ή  τη Leia Organa, αλλά όταν πρωτογνωρίζει το απόλυτο, τριχωτό, έτερο ήμισυ του, τον Chewbacca.

Το πρώιμο παρελθόν του Han Solo αποδεικνύεται εξίσου ενδιαφέρον με τη μετέπειτα επική διαδρομή του μέσα από την πένα του θρυλικού Lawrence Kasdan («Η Αυτοκρατορία Αντεπιτίθεται», «Η Μεγάλη Ανατριχίλα») – που συνέγραψε το σενάριο με τον φανατικό του saga γιο του Jonathan Kasdan – και τη σίγουρη σκηνοθεσία του βραβευμένου με Όσκαρ, Ρον Χάουαρντ («Ένας Υπέροχος Άνθρωπος»). Πρωταγωνιστούν: Όλντεν Έρενραϊχ, Εμίλια Κλαρκ, Γούντι Χάρελσον, Ντόναλντ Γκλόβερ, Πολ Μπέτανι, Θάντι Νιούτον.

Διαβάστε επίσης:

«Τερματικός Σταθμός» (Terminal – 2018) του Βον Στέιν (Ηνωμένο Βασίλειο, Η.Π.Α., Χονγκ Κονγκ, Ουγγαρία)

image

Δύο πληρωμένοι δολοφόνοι (Ντέξτερ Φλέτσερ, Μαξ Άιρονς)  αναλαμβάνουν μία ακόμα καταχθόνια αποστολή στη ζοφερή καρδιά μιας αχανούς πόλης χωρίς όνομα, γνωστό ως το «Terminal». Στον δρόμο τους θα συναντήσουν έναν δάσκαλο (Σάιμον Πεγκ) που πάσχει από θανάσιμη ασθένεια, έναν αινιγματικό επιστάτη (Μάικ Μάγιερς) και μία παράξενη σερβιτόρα με διπλή ζωή (Μάργκοτ Ρόμπι). Δυσοίωνες συνέπειες ξετυλίγονται καθώς οι ζωές τους διασταυρώνονται στα χέρια ενός μυστηριώδους εγκληματία που διψάει για εκδίκηση και φόνο. Πριν ακόμα ξημερώσει, όλοι θα έρθουν πρόσωπο με πρόσωπο με την ανελέητη δικαιοσύνη.

Τίποτα δεν μας είχε προετοιμάσει για τη θανατηφόρα εμφάνιση της Μάργκοτ Ρόμπι με ύφος μοιραίας γυναίκας του 21ου αιώνα, μετά την ερμηνεία που της  χάρισε την υποψηφιότητα για Όσκαρ Πρώτου Γυναικείου Ρόλου στο «Εγώ, η Τόνια». Η πρωταγωνίστρια, που αναλαμβάνει και χρέη παραγωγού, επιστρέφει σε μία νέο νουάρ, στυλιζαρισμένη ταινία, η οποία βαδίζει με επιτυχία στα ίχνη του «Drive». Πρόκειται για το σκηνοθετικό ντεμπούτο του Βον Στέιν, ο οποίος υπογράφει και το σενάριο, σε μία δημιουργία όπου η εκδίκηση δεν ήταν ποτέ τόσο ωραία…

Το φιλμ μπλέκει δύο φαινομενικά ασύνδετες ιστορίες κατά τη διάρκεια μιας βροχερής νύχτας σε μία δυστοπική πόλη, ενώ η έξυπνη αφήγηση αποκαλύπτει μυστικά από το παρελθόν. Οι ήρωες αυτής της ρημαγμένης, υγρής και κρύας πόλης που ζωντανεύουν στα πρόσωπα των  Σάιμον Πεγκ, Μαξ Αϊρονς, Ντέξτερ Φλέτσερ και Μάικ Μάγιερς, θα χάσουν τον έλεγχο, αφού έχει έρθει η ώρα να πληρώσουν για όλες τις κακόβουλες πράξεις του παρελθόντος.

«Taxi 5» (2018) του Φρανκ Γκασταμπίντ (Γαλλία)

image

Ο Σιλβέν Μαρό, ένας επιτυχημένος Παριζιάνος αστυνομικός και άσος στην οδήγηση, μετατίθεται παρά τη θέλησή του στο αστυνομικό τμήμα της Μασσαλίας. Ο πρώην αρχηγός της αστυνομίας, Ζιλμπέρτ, που είναι πια Δήμαρχος της πόλης (αλλά πάντα χαμηλά στις δημοσκοπήσεις), του αναθέτει να σταματήσει τη δράση της «Ιταλικής Συμμορίας» που ληστεύει κοσμηματοπώλες και καταφέρνει να ξεφεύγει χάρη σε μια γρήγορη Ferrari. Για να τα καταφέρει, ο Μαρό δεν έχει άλλη επιλογή από το να συνασπιστεί με τον ανιψιό του χειρότερου οδηγού Uber στη Μασσαλία που, όμως, είναι ο μοναδικός που μπορεί να τον βοηθήσει. Ηθοποιοί: Φρανκ Γκασταμπίντ, Μαλίκ Μπενταλά, Μπερνάρ Φαρσί.

«Ταξίδι Αναψυχής» (The Leisure Seeker – 2017) του Πάολο Βίρτζι (Ιταλία, Γαλλία)

image

Ο Τζον και η Έλα έχουν μοιραστεί περισσότερα από πενήντα χρόνια υπέροχης κοινής ζωής. Στα ογδόντα τους, λαχταρώντας μια τελευταία περιπέτεια μαζί, αποφασίζουν να ξεφύγουν μακριά από τα ενήλικα παιδιά τους και τους γιατρούς, σε ένα απαγορευμένο ταξίδι. Οι βραβευμένοι με Όσκαρ ηθοποιοί, Έλεν Μίρεν και Ντόναλντ Σάδερλαντ, πρωταγωνιστούν σε ένα ταξίδι ζωής, γεμάτο συναίσθημα.

Η νέα ταινία του Πάολο Βίρτζι (Η Τρελή Χαρά, Το Ανθρώπινο Κεφάλαιο), αποτελεί μια οδύσσεια μέσα από τις πόλεις φαντάσματα, τα έρημα πάρκα, τα ξεχασμένα τουριστικά αξιοθέατα και τους ετοιμόρροπους δρόμους της Αμερικής, δοσμένη με χιούμορ, τρυφερότητα, αλλά και ειρωνεία. Πάνω απ’ όλα όμως είναι η ιστορία της Έλα και του Τζον: των ανθρώπων που συνάντησαν, των εμποδίων που ξεπέρασαν, των εμπειριών που έζησαν, της αγάπης που μοιράστηκαν και του θάρρους τους να διεκδικήσουν πίσω το δικαίωμά τους να ορίζουν οι ίδιοι τη μοίρα τους. Η ταινία πραγματοποίησε την παγκόσμια πρεμιέρα της στο Διαγωνιστικό Τμήμα του 74ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βενετίας, ενώ η Έλεν Μίρεν, ήταν Yποψήφια για Χρυσή Σφαίρα Α’ Γυναικείου Ρόλου. Το σενάριο είναι βασισμένο στο μυθιστόρημα του Michael Zadoorian, ενώ η ταινία σηματοδοτεί τη δεύτερη συνεργασία των δύο σπουδαίων ηθοποιών, 27 χρόνια μετά τη συμμετοχή τους στο φιλμ «Bethune: The Making of a Hero».

«Η ταινία «Ταξίδι Αναψυχής» είναι μια πανανθρώπινη ιστορία για την αληθινή αγάπη, για το τι συμβαίνει όταν ψιθυρίζεις στον άλλο: “για πάντα μαζί” μέσα από την ανθρώπινη, μεσογειακή ματιά του Paolo Virzi. Και είναι επιπλέον ενα κλασικό, αμερικάνικο road movie.Με τον θρυλικό Donald Sutherland έχουμε μια τέτοια χημεία που θα πίστευες ότι υπήρξαμε όντως παντρεμένοι όλα αυτά τα χρόνια! Λάτρεψα αυτήν την ταινία και εύχομαι να το διασκεδάσετε κι εσείς όπως κι εγώ.» – Έλεν Μίρεν

«Ξυπόλητοι στο Παρίσι» (Lost in Paris / Paris pieds nus – 2016) των Dominique Abel και Fiona Gordon (Γαλλία, Βέλγιο)

image

Η ήρεμη ζωή της Φιόνα που εργάζεται σαν βιβλιοθηκάριος σε μια ήσυχη μικρή Καναδική πόλη, αναστατώνεται όταν λαμβάνει ένα αγωνιώδες γράμμα από την 93χρονη θεία της που ζει στο Παρίσι. Η Φιόνα παίρνει το πρώτο αεροπλάνο για να την συναντήσει, αλλά μόλις φτάνει στο Παρίσι, ανακαλύπτει ότι η θεία της έχει εξαφανιστεί. Μετά από μία αλυσίδα κυνηγητών και μικρών καταστροφών, συναντά τον Ντομ έναν παράδοξο και ελκυστικό άστεγο που δεν την αφήνει σε ησυχία. Μία ιστορία κάποιων ιδιαίτερων ανθρώπων που αναζητούν την αγάπη, ενώ βρίσκονται χαμένοι και ξυπόλητοι στο Παρίσι, την πόλη του φωτός.

Μία κωμωδία κινηματογραφημένη με το ύφος των Dominique Abel και Fiona Gordon. Πρωταγωνιστούν οι ίδιοι οι σκηνοθέτες πλαισιωμένοι από την Emmanuelle Riva στην τελευταία κινηματογραφική της εμφάνιση και σ’ έναν ρόλο διαφορετικό σχετικά με την εικόνα που έχουμε για τη μεγάλη Κυρία του Γαλλικού και Παγκόσμιου Κινηματογράφου. Συμπρωταγωνιστεί επίσης ο Pierre Richard σε έναν εξίσου αναπάντεχο ρόλο.

«Νίνα» (Nina – 2016) της Σίνθια Μορτ

image
 
Η ταινία αφηγείται την ιστορία της θρυλικής Αμερικανίδας τραγουδίστριας και ακτιβίστριας για τα πολιτικά δικαιώματα, Νίνα Σιμόν (Ζόε Σαλντάνα). Η ιστορία ακολουθεί τον αγώνα της για να ισορροπήσει την καριέρα της στη μουσική, την οικογένεια αλλά και τα πιστεύω της, ένας αγώνας που την αφήνει να ζει μόνη της στη Γαλλία, αισθανόμενη εξόριστη από την ίδια την πατρίδα της. Όλα αυτά μέχρι τη στιγμή που γνωρίζει τον Κλίφτον Χέντερσον (Ντέιβιντ Ογέλοουο), ο οποίος βοηθάει την ιέρεια της soul μουσικής να ξαναβρεί το νόημα στη ζωή και τη μουσική της. Η ταινία είναι μία μοναδικά δυνατή και συγκινητική ιστορία λύτρωσης και ελπίδας.
 
Οι εκδοχές της στα classics «I Put a Spell on You», «Don’t Let Me Be Misunderstood», «Lilac Wine», «Ain’t Got No, I Got Life» και «Wild is the Wind» έχουν μείνει για πάντα χαραγμένα στη μνήμη του κοινού. Δεν ακολούθησε ποτέ τον εύκολο δρόμο τού να κοπιάρει τα πρωτότυπα κομμάτια, αντίθετα, έκανε δραστικές επανερμηνείες τους: χαρακτηριστικά παραδείγματα το «Suzanne» του Λέοναρντ Κοέν, το «My Way» και το «Everyone’s Gone to the Moon».
 

«Μια Αληθινή Ιστορία» (D’après une histoire vraie / Based on a True Story – 2017) του Ρομάν Πολάνσκι (Γαλλία, Πολωνία, Βέλγιο)

image

Η Ντελφίν είναι η συγγραφέας ενός best-seller, μιας ιδιαίτερα προσωπικής νουβέλας, αφιερωμένης στην μητέρα της. Εξουθενωμένη από τις αμέτρητες υποχρεώσεις και εύθραυστη εξαιτίας των αναμνήσεων της, η Ντελφίν βασανίζεται από ανώνυμα γράμματα που την κατηγορούν ότι έχει ρίξει την οικογένεια της στα λιοντάρια. H συγγραφέας βρίσκεται σε τέλμα ενώ παραλύει μόνο με την ιδέα ότι θα πρέπει να γράψει ξανά. Μέχρι που στον δρόμο της συναντά την Ελ, μια νέα γοητευτική, έξυπνη και διαισθητική γυναίκα. Την καταλαβαίνει καλύτερα από όλους με αποτέλεσμα η Ντελφίν να αναπτύξει ιδιαιτέρα αισθήματα για την Ελ, να την εμπιστεύεται τυφλά και να της ανοίγεται. Μέχρι που θα φτάσει η Ελ όταν μετακομίσει στο διαμέρισμα της Ντελφίν; Έχει έρθει για να συμπληρώσει ένα κενό ή για να δημιουργήσει ένα νέο; Για να δώσει στην Ντελφίν κίνητρο ή για να της κλέψει την ζωή;

Βασισμένη στη ομώνυμη νουβέλα της Delphine de Vigan – κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις Utopia – η νέα ταινία του Ρομάν Πολάνσκι, «Μια Αληθινή Ιστορία», συνδυάζει το δράμα με το μυστήριο και το θρίλερ. Πρωταγωνιστούν: Εμανουέλ Σενιέ, Εύα Γκριν, Βίνσεντ Περέζ. Το υπέροχο μουσικό σκορ υπογράφει ο βραβευμένος με Όσκαρ ελληνικής καταγωγής, Γάλλος συνθέτης, Αλεξάντρ Ντεσπλά.