Η νέα Κινηματογραφική Εβδομάδα, μας υποδέχεται με έξι καινούργιες ταινίες να κυκλοφορούν στις Αίθουσες. Η δημιουργία του Λαρς φον Τρίερ, «Το Σπίτι Που Έχτισε Ο Τζακ», κερδίζει δικαίως τις εντυπώσεις, σηματοδοτώντας την εντυπωσιακή επιστροφή του κορυφαίου Δανού σκηνοθέτη, ο οποίος μας υπενθυμίζει ότι δεν ξέχασε να μας προσφέρει απλόχερα, σπουδαίες ταινίες.

Ads

Κυκλοφορούν επίσης: Η «Colette» του Γουός Γουέστμορλαντ, με πρωταγωνίστρια την Κίρα Νάιτλι και οι «Αδερφικοί Εχθροί» του Νταβίντ Ελοφέν, με τους αξιόλογους ηθοποιούς, Ρεντά Κατέμπ και Ματίας Σέναρτζ. Αναλυτικά:

«Colette» (2018) του Γουός Γουέστμορλαντ (Ηνωμένο Βασίλειο, Η.Π.Α.)

image

Ads

Η Κίρα Νάιτλι ενσαρκώνει την εμβληματική Γαλλίδα συγγραφέα της αβάν γκαρντ Κολέτ που μέσα από το έργο της έγινε σύμβολο της γυναικείας χειραφέτησης κατά τον 20ο αιώνα. Ο γάμος της με τον συγγραφέα Ανρί Γκοτιέ Βιλάρ (Ντόμινικ Γουέστ) την απομάκρυνε από την απλοϊκή ζωή της επαρχίας και την εισήγαγε στη θορυβώδη ζωή του Παρισιού, όπου και ανέπτυξε το συγγραφικό της ταλέντο μεταξύ άλλων. Τα πρώτα της βιβλία εκδόθηκαν με το ψευδώνυμο του άντρα της «Ουίλι» και έγιναν ανάρπαστα. Εύστροφη, δυναμική και γεμάτη αυτοπεποίθηση, η Κολέτ δεν ήταν μόνο μια χαρισματική συγγραφέας, ηθοποιός και δημοσιογράφος, αλλά και μια πρωτεργάτρια του φεμινιστικού κινήματος που αγωνιζόταν για τα δικαιώματα της γυναίκας σε μια ανδροκρατούμενη κοινωνία.

Η πραγματική Σιντονί Γκαμπριέλ Κολέτ (1873-1954) παντρεύτηκε το 1893 τον επιχειρηματία Ανρί Γκοτιέ Βιλάρ (που είχε το ψευδώνυμο Ουίλι) και μπήκε στα αστικά σαλόνια του Παρισιού όπου ήρθε σε επαφή με τον κόσμο της τέχνης, της διανόησης και της λογοτεχνίας. Πολύ γρήγορα βρήκε τον εαυτό της και άρχισε να νιώθει σαν να είναι στο φυσικό της περιβάλλον αν και δυσκολευόταν να αποδεχθεί τις επαναλαμβανόμενες απιστίες του συζύγου της. Ο Ουίλι, ιδιοκτήτης ενός λογοτεχνικού εργαστηρίου από το οποίο εκδίδονταν βιβλία με το όνομά του, γραμμένα όμως από συγγραφείς-φαντάσματα, την παρακίνησε να γράψει το πρώτο της μυθιστόρημα. Σύντομα η Κολέτ έγινε μία από αυτούς τους συγγραφείς και τo ημι-αυτοβιογραφικό μυθιστόρημά της «Κλοντίν» έγινε αμέσως ανάρπαστο.

Ο Ουίλι υστερούσε σε συγγραφικό ταλέντο, είχε όμως φοβερό χάρισμα στο μάρκετινγκ κι έτσι μετέτρεψε την Κλοντίν σε brand και κυκλοφόρησε αρώματα, προϊόντα μακιγιάζ και σαπούνια. Ήταν ο ίδιος που προέτρεψε την Κολέτ να χρησιμοποιήσει λεπτομέρειες από την προσωπική τους ζωή στα μυθιστορήματά της, καθώς γνώριζε καλά πώς να χρησιμοποιεί το σκάνδαλο για τη δημοσιότητα. Όταν όμως ο αρνήθηκε να της δώσει τα συγγραφικά δικαιώματα του έργου, η σχέση τους ταράχτηκε με αποτέλεσμα η Κολέτ να αναζητήσει την αγάπη και την κατανόηση στη σχέση της με μια αστή της εποχής της, τη Μίσι, η οποία και την παρακίνησε να διεκδικήσει την καλλιτεχνική της φωνή παρά τους ψυχολογικούς εκβιασμούς που της ασκούσε ο σύζυγός της. Ήταν ξεκάθαρο πως τίποτα δεν μπορούσε να μπει ανάμεσα στη δυναμική Κολέτ και στα όνειρά της. Ηθοποιοί: Κίρα Νάιτλι, Ντόμινικ Γουέστ, Έλινορ Τόμλινσον, Φιόνα Σo

«Αδερφικοί Εχθροί» (Frères Ennemis / Close Enemies – 2018) του Νταβίντ Ελοφέν (Γαλλία)

image

Ο Ντρις (Ρεντά Κατέμπ) και ο Μανουέλ (Ματίας Σέναρτζ) μεγάλωσαν σαν αδέλφια σε ένα κακόφημο και υποβαθμισμένο προάστειο. Καθώς ενηλικιώνονταν όμως ακολούθησαν τελείως διαφορετικούς δρόμους. Ο Μανουέλ έμπλεξε με τον υπόκοσμο ενώ αντίθετα ο Ντρις έγινε αστυνομικός. Όταν ένα μεγάλο deal για να ναρκωτικά πάει στραβά οι δύο άντρες συναντιούνται ξανά και συνειδητοποιούν ότι για να επιβιώσουν στους κόσμους τους , χρειάζονται ο ένας τον άλλο. Ανάμεσα σε προδοσίες και πικρά συναισθήματα και παρά το μίσος τους ανανεώνουν το ισχυρό δεσμό που τους ενώνει με το μοναδικό κοινό τους σημείο, την ενστικτώδη αφοσίωση στο μέρος που έζησαν σαν παιδιά.

Ο Νταβίντ Ελοφέν, σκηνοθέτης του εξαιρετικού «Μακριά από τους Ανθρώπους», παραδίδει ένα αστυνομικό θρίλερ το οποίο πραγματοποίησε την παγκόσμια πρεμιέρα του στο πρόσφατο Φεστιβάλ της Βενετίας. Πρωταγωνιστούν οι αξιόλογοι ηθοποιοί, Ματίας Σέναρτζ και Ρεντά Κατέμπ.

«Με Διαβατήριο τη Γοητεία» (The Charmer – 2017) του Μιλάντ Αλαμί (Δανία, Σουηδία)

image

Ο Ισμαήλ βρίσκεται στη Δανία. Είναι γύρω στα τριάντα, πάντα καλοντυμένος, γοητευτικός και ευγενικός. Φλερτάρει επίμονα με τις γυναίκες και θέλει άμεσα να παντρευτεί. Ως εδώ τα πράγματα θα έμοιαζαν σχεδόν φυσιολογικά, αν η άδεια παραμονής του Ισμαήλ στη χώρα, δεν έληγε μέσα στις επόμενες ημέρες. Προκειμένου να μη δρομολογηθεί η επιστροφή του στο Ιράν, ο Ισμαήλ προσποιείται κάθε μέρα έναν άλλο εαυτό, προσπαθώντας να γοητεύσει μία ακόμη γυναίκα. Κυριευμένος από την αγωνία να τα καταφέρει, το σχέδιό του γίνεται εμμονή, μέχρι που συναντά τη Σάρα, μία Ιρανή που ζει στη Δανία και καταλαβαίνει αμέσως τα σχέδιά του.

Πρόκειται για το ντεμπούτο του ιρανικής καταγωγής σκηνοθέτη Μιλάντ Αλαμί, που ζει και εργάζεται στη Δανία. Με ευαισθητοποιημένη τη ματιά του στην ιρανική κοινότητα, που ολοένα και μεγαλώνει στις σκανδιναβικές χώρες, παραδίδει μία ανεπιτήδευτη σπουδή πάνω στην ανθρώπινη ανάγκη για επιβίωση. Ένα ειλικρινές ψυχολογικό δράμα με ίχνη από φιλμ νουάρ, που όσο αναζητά ελπίδα άλλο τόσο στοιχειώνει τον θεατή. Ένα ψυχογράφημα της γενιάς που, ανεξάρτητα από τη χώρα προέλευσης, ή το φύλο, αδυνατεί να βάλει ηθικούς φραγμούς στην ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο. Πρωταγωνιστούν: Αρνταλάν Εσμαΐλι, Σόχο Ρεζανεζάντ.

«Σκοτεινός Διάδρομος» (Down A Dark Hall – 2018) του Ροντρίγκο Κορτές (Η.Π.Α., Ισπανία)

image

Η Κιτ (Άννα Σοφία Ρομπ), μία δύστροπη έφηβος, καταλήγει στο μυστηριώδες οικοτροφείο Μπλάκτγουντ, όταν η θερμόαιμη φύση της παρεκτρέπεται και η μητέρα της αποφασίζει ότι δεν μπορεί να τη χειριστεί άλλο. Μόλις καταφθάσει, κάνει τη γνωριμία της εκκεντρικής διευθύντριας Μαντάμ Ντουρέτ (Ούμα Θέρμαν) και συναντά τις λιγοστές υπόλοιπες μαθήτριες: τέσσερις νεαρές με ταραχώδες παρελθόν. Καθώς περιηγούνται τους λαβυρινθώδεις διαδρόμους του σχολείου, οι συμμαθήτριες ανακαλύπτουν ότι το Μπλάκγουντ κρύβει ένα παλιό μυστικό με βαθιές ρίζες στο μεταφυσικό.

Βασισμένη στο κλασικό, gothic μυθιστόρημα νεανικής λογοτεχνίας της Λόις Ντάνκαν που πρωτοκυκλοφόρησε το 1974, η ταινία είναι ένα μεταφυσικό θρίλερ, τοποθετημένο σε ένα σκοτεινό οικοτροφείο, σε σκηνοθεσία του Ροντρίγκο Κορτές, που ξεχώρισε με το κλειστοφοβικό «Buried». Η ατμόσφαιρα αναδεικνύει τις ανατροπές της ιστορίας και τις ερμηνείες των Άννα Σοφία Ρομπ (Soul Surfer, The Carrie Diaries), Ιζαμπέλ Φούρμαν (Orphan), Βικτόρια Μορόλες (Teen Wolf), Τέιλορ Ράσελ (Falling Skies) και Ρόζι Ντέι (Outlander). Καταλυτική η παρουσία της εμβληματικής Ούμα Θέρμαν (Pulp Fiction, Kill Bill: Vols. I & II) που δίνει σάρκα και οστά σε μία μυστηριώδη διευθύντρια του οικοτροφείου.

«Το Σπίτι Που Έχτισε Ο Τζακ» (The House That Jack Built – 2018) του Λαρς φον Τρίερ (Δανία, Γαλλία, Γερμανία, Σουηδία)

image

Ο Τζακ, ένας κατά συρροή δολοφόνος, περιγράφει τα τελευταία δώδεκα χρόνια της ζωής του – τους φόνους που έχει κάνει στις δεκαετίες του ’70 και του’ 80. Ο μυστηριώδης Βερτζ είναι αυτός που θα του μιλήσει για τις πράξεις και τις σκέψεις του. Η ταινία έκανε την πρεμιέρα της στο Φεστιβάλ των Καννών, σηματοδοτώντας έτσι την επιστροφή του σκηνοθέτη στο Φεστιβάλ.

Το «Σπίτι Που Έχτισε Ο Τζακ» λαμβάνει χώρα στην Αμερική των 70s κι ακολουθεί τον Τζακ σε πέντε γεγονότα που καθόρισαν την εξέλιξη του ως serial killer. Ηθοποιοί: Ματ Ντίλον, Μπρούνο Γκανζ, Ούμα Θέρμαν, Ράιλι Κίου.

«Είναι πολύ πιο σημαντικό να εφευρίσκουμε τρόπους ώστε να εξερευνούμε ολοένα και περισσότερες δυνατότητες που προσφέρει ο κινηματογράφος ως τέχνη, αντί να σκαρφιζόμαστε ανόητους τρόπους για να φέρουμε τον κόσμο πάση θυσία στο σινεμά…» – Λαρς Φον Τρίερ

Διαβάστε επίσης:

«Alpha» (2018) του Άλμπερτ Χιουζ (Η.Π.Α.)

image

Μια επική περιπέτεια που εκτυλίσσεται στην τελευταία Εποχή των Παγετώνων στην Ευρώπη, 20.000 χρόνια πριν. Ένα νεαρό αγόρι τραυματίζεται στη διάρκεια του πρώτου του κυνηγιού με τη φυλή του. Τον αφήνουν πίσω, πιστεύοντας πως είναι νεκρός, και ξυπνά μόνος και τσακισμένος. Το αγόρι πρέπει να μάθει να επιβιώνει στην ανελέητη φύση και όταν συναντά ένα μοναχικό λύκο, εγκαταλειμμένο από την αγέλη του, τον δαμάζει. Οι δύο αναπάντεχοι σύμμαχοι θα αντιμετωπίσουν αμέτρητους κινδύνους και δυσκολίες για να γυρίσουν σπίτι πριν έρθει ο θανατηφόρος χειμώνας. Ηθοποιοί:  Κόντι Σμιτ-Μακφί, Γιοχάνες Χάουκουρ Γιοχάνεσον, Νατάσια Μαλτέ, Λέονορ Βαλέρα