Ο βραβευμένος δημοσιογράφος και κινηματογραφιστής Γιώργος Αυγερόπουλος, επιστρέφει με το «AGORA II – Δεσμώτες» και κατασκευάζει μία κιβωτό της μνήμης για την ελληνική κοινωνία, στην ταινία που ξεχωρίζει στην καινούργια κινηματογραφική εβδομάδα.

Ads

Έξι νέες ταινίες κυκλοφορούν στις αίθουσες, τρεις εκ των οποίων αποτελούν μία αξιόλογη επιλογή για όσους αγαπούν το Σινεμά. Εκτός λοιπόν από το ντοκιμαντέρ «AGORA II – Δεσμώτες», προτείνουμε δύο ταινίες μυθοπλασίας, οι οποίες βασίζονται σε ιστορικά γεγονότα. Το «Μια Κρυφή Ζωή» του Τέρενς Μάλικ, για τον αντιρρησία συνείδησης Φραντς Γιέγκερστετερ και «Ο Κύριος Τζόουνς» της Ανιέσκα Χόλαντ, που εξελλίσεται στο μεταίχμιο των δύο Παγκοσμίων Πολέμων – Αναλυτικά:

«Μια Κρυφή Ζωή» (A Hidden Life – 2019) του Τέρενς Μάλικ (Η.Π.Α., Γερμανία)

image

Ads

Ο Φραντς Γιέγκερστετερ (Όγκαστ Ντιλ), ένας Αυστριακός αντιρρησίας συνείδησης, αρνείται να αγωνιστεί για τους Ναζί κατά τον ‘Β Παγκόσμιο Πόλεμο και εκτελείται από αυτούς το 1943. Μπαίνοντας στο σπίτι του Γιέγκερστετερ στην ύπαιθρο της Αυστρίας, η ταινία ακολουθεί τον αγωνιστικό βίο του Φραντς και της συζύγου του, Φάνι (Βαλερί Πάχνερ).

Με αφετηρία τα πραγματικά γράμματα που αντάλλασσαν κατά τον πόλεμο, η ταινία απεικονίζει πώς το ζευγάρι ήρθε σε σύγκρουση με τα μέλη της κλειστής κοινωνίας τους, την εκκλησία, την κυβέρνηση, ακόμη και τους φίλους τους – και πώς όλα αυτά τους οδήγησαν σε μια τραγική επιλογή. Η επιστροφή του πολυβραβευμένου σκηνοθέτη Τέρενς Μάλικ σε μία απίστευτης ομορφιάς δραματική ταινία και με τον Μπρούνο Γκαντς σε μία από τις τελευταίες του εμφανίσεις στην μεγάλη οθόνη. Ηθοποιοί: Όγκαστ Ντιλ, Βαλερί Πάχνερ, Ματίας Σένερτς, Μπρούνο Γκαντς, Μαρία Σιμόν, Μάικλ Νίκβιστ, Τομπίας Μορέτι, Ούλριχ Μάτες, Γιούργκεν Πρόχνοφ.

Ο κορυφαίος σκηνοθέτης Τέρενς Μάλικ πραγματοποιεί μία επιστροφή στη φόρμα του με μία αποκαλυπτική ταινία για τη ζωή ενός αληθινού αγωνιστή στα χρόνια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου αρνούμενος να πάρει το μέρος των Ναζί. Η ταινία βασίζεται στην πραγματική ιστορία του Φραντς Γιεγκερστέτερ.

«Ο Κύριος Τζόουνς» (Mr. Jones – 2019) της Ανιέσκα Χόλαντ (Πολωνία, Ουκρανία, Μεγάλη Βρετανία)

image

1933. Ο Γκάρεθ Τζόουνς είναι ένα φιλόδοξος Ουαλός ρεπόρτερ που έγινε διάσημος όταν έγινε γνωστό ότι ήταν ο  πρώτος ξένος δημοσιογράφος που συνομίλησε με τον Χίτλερ. Ψάχνοντας να βρει το επόμενο μεγάλο θέμα του, εργάζεται ως πολιτικός σύμβουλος. Η Σοβιετική «Ουτοπία» είναι το κύριο θέμα των ειδήσεων και ο Τζόουνς αναρωτιέται πως ο Στάλιν χρηματοδοτεί την τόσο ταχεία ανάπτυξη της Σοβιετική Ένωσης. Αποφασίσει να ταξιδέψει στην Μόσχα και να επιχειρήσει μια προσωπική συνέντευξη από τον Στάλιν, Εκεί θα γνωρίσει την Άντα Μπρουκς μια Βρετανίδα δημοσιογράφο που αποκαλύπτει ότι η αλήθεια πίσω από το καθεστώς πνίγεται βίαια.

Αξιόλογη πολιτική ταινία, με φόντο πραγματικά ιστορικά γεγονότα, η οποία παράλληλα βάζει στο στόχαστρο τον ρόλο του δημοσιογράφου και της ευθύνης που αυτός κατέχει. Πρωταγωνιστούν: Τζέιμς Νόρτον, Βανέσα Κέρμπι, Πίτερ Σκάρσγκαρντ, Τζόζεφ Μόουλ

«AGORA II – Δεσμώτες» (2020) του Γιώργου Αυγερόπουλου (Ελλάδα)

image

Μετά το «AGORA – Από την Δημοκρατία στις Αγορές» που προκάλεσε αίσθηση και βραβεύτηκε διεθνώς, ο Γιώργος Αυγερόπουλος επιστρέφει με την δεύτερη ταινία του για την ελληνική κρίση, το «AGORA II – Δεσμώτες». Για 4,5 χρόνια, από τον Ιανουάριο του 2015 μέχρι τον Ιούλιο του 2019, ο Αυγερόπουλος παρακολουθεί την κοινωνία της χώρας του σε διαφορετικά επίπεδα, με πρωταγωνιστές τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τον υπουργό οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, ένα ζευγάρι προσφύγων από τη Συρία, μία τραγική μάνα, μια οικονομική μετανάστρια και έναν νέο γιατρό. Το πολιτικό επίπεδο της ταινίας συντίθεται από ένα υλικό που θα δει το φως της δημοσιότητας για πρώτη φορά.

Ο Αυγερόπουλος είναι ο μοναδικός κινηματογραφιστής που μπόρεσε να καταγράψει με εικόνα και ήχο ορισμένες αυθεντικές στιγμές και παρασκήνια κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων της ελληνικής κυβέρνησης με τους δανειστές, το δραματικό πρώτο εξάμηνο του 2015. Αυτή η καταγραφή είναι πολύ σημαντική καθώς προσθέτει άλλο ένα κομμάτι στο πάζλ εκείνων των ημερών. Επεκτείνεται δε και στα επόμενα χρόνια, σε άλλες κρίσιμες στιγμές, όπως το Μακεδονικό, ή η ολοκλήρωση του προγράμματος λιτότητας το καλοκαίρι του 2018. Αυτό το εξαιρετικά σπάνιο υλικό είναι ωστόσο ένα από τα στοιχεία που χρησιμοποιεί ο σκηνοθέτης, για να αφηγηθεί την ιστορία της ταινίας του.

Αυτό που τον ενδιαφέρει επίσης, είναι η μετεξέλιξη των χαρακτήρων που ακολουθεί μέσα στον χρόνο. Οι αποφάσεις που παίρνουν, τα εμπόδια που πρέπει να ξεπεράσουν και εν τέλει η σκληρή πραγματικότητα που πρέπει να αντιμετωπίσουν για να φτάσουν, αν τα καταφέρουν, στον τελικό τους στόχο. Με αυτόν τον τρόπο ο Αυγερόπουλος δημιουργεί μια πολιτική, κοινωνική αλλά και μια βαθιά ανθρώπινη ταινία, το κινηματογραφικό μωσαϊκό της σύγχρονης ελληνικής τραγωδίας, θέτοντας θεμελιώδη ερωτήματα για το μέλλον τόσο της πατρίδας του, όσο και της Ευρώπης.

Κυκλοφορούν επίσης:

«Γκρέτελ & Χάνσελ» (Gretel & Hansel – 2020) του Οζ Πέρκινς (Καναδάς, Ιρλανδία, Η.Π.Α., Νότια Αφρική)

Πριν από πολύ καιρό, σε μια καταραμένη περιοχή, ένα νεαρό κορίτσι (Σοφία Λίλις) και ο μικρότερος αδερφός της (Σάμι Λίκι) αναγκάζονται από την οικογένειά τους να ψάξουν για φαγητό και δουλειά. Αν και ένας ευγενής κυνηγός τους βοηθάει, οι δυο τους περνούν τα όρια και χάνονται σε ένα βαθύ και σκοτεινό δάσος. Όταν ανακαλύπτουν τυχαία ένα πανέμορφο εξοχικό, στο οποίο μένει μόνο μια συμπαθής ηλικιωμένη ονόματι Χόλντα (Άλις Κριτζ), η Γκρέτελ και ο Χάνσελ πιστεύουν πως βρήκαν ένα καταφύγιο. Όμως, τα αμέτρητα κεράσματα της γυναίκας σε μια περίοδο λιμού καθώς και οι παράξενες ψευδαισθήσεις του σπιτιού, δίνουν την υπόνοια πως τα πράγματα δεν είναι όπως φαίνονται. Ηθοποιοί: Σοφία Λίλις, Σάμι Λίκι, Άλις Κριτζ, Τζέσικα ντε Γκόου, Τσαρλς Μπαμπαλόλα.

Οι αδερφοί Γκριμ εξέδωσαν την ιστορία τους πρώτη φορά το μακρινό 1812 – η προέλευση της είναι ακόμα παλαιότερη. «Το αυθεντικό παραμύθι υποτίθεται είναι τοποθετημένο στον 14ο αιώνα την περίοδο του μεγάλου λιμού», εξηγεί ο υπεύθυνος σχεδιασμού παραγωγής Τζέρεμι Ριντ (Γυναίκα Είδωλο, Πείραμα: Lazarus). «Οι γονείς δύο παιδιών τα αφήνουν στο δάσος για να βρουν τροφή, ενώ στην πραγματικότητα τα εγκαταλείπουν για λόγους επιβίωσης». Ο σεναριογράφος Ρομπ Χέιζ (Τσιχλόφουσκα) προσάρμοσε αυτή την κλασική ιστορία περί ηθικής με μια ενδιαφέρουσα ανατροπή: άλλαξε θέση στα ονόματα του τίτλου. Το σενάριο του «Γκρέτελ & Χάνσελ» τράβηξε την προσοχή των παραγωγών Μπράιαν Κάβανο-Τζόουνς  (Teen Spirit, Κωδικός Κολιμπρί) και Φρεντ Μπέργκερ (La La Land, Seberg). Ο Κάβανο-Τζόουνς ανέκαθεν λάτρευε τη μυθολογία και τις κλασικές ιστορίες που μένουν στο χρόνο. Στην ταινία εδώ, οι Χέιζ και Πέρκινς «κατευθύνουν την αφήγηση από την οπτική της Γκρέτελ. Είναι μια ταινία με γυναικεία δυναμική», υποστηρίζει ο Κάβανο Τζόουνς. Το ενδιαφέρον του σκηνοθέτη είχε υπάρξει με το που είδε τον τίτλο του σεναρίου. «Οι δύο ταινίες που έχω κάνει παλαιότερα είχαν κεντρικούς χαρακτήρες γυναίκες, αυτό μου κέντρισε το ενδιαφέρον αυτόματα. Το σενάριο του Ρομπ διέφερε πολύ από τα αντίστοιχα σύγχρονων διασκευών κλασσικών παραμυθιών», λέει ο Πέρκινς.

«Like a Boss» (2020) του Μιγκέλ Αρτέτα (Η.Π.Α.)

Οι καλύτερες φίλες Μία και Μελ (Τίφανι Χάντις και Ρόουζ Μπερν) ζουν την καλύτερη στιγμή της ζωής τους έχοντας τη δική τους εταιρία καλλυντικών που έχουν χτίσει από το μηδέν. Δυστυχώς, τα οικονομικά τους βρίσκονται σε αρκετά άσχημη θέση. H προοπτική μιας προσφοράς εξαγοράς από την Κλερ Λούνα (Σάλμα Χάγιεκ), περιβόητη τιτάνα της βιομηχανίας καλλυντικών, αποδεικνύεται πολύ δελεαστική για να την απορρίψουν, γεγονός που θέτει σε κίνδυνο τη μακρόχρονη φιλία της Μελ και της Μία. Ο κόσμος της ομορφιάς θα γίνει άσχημος. Ηθοποιοί: Τίφανι Χάντις, Ρόουζ Μπερν, Σάλμα Χάγιεκ, Μπίλι Πόρτερ, Τζένιφερ Κούλιτζ, Άρι Γκρέινορ, Νατάσα Ρόθγουελ, Τζέσικα Στ. Κλερ, Κάραν Σόνι.

«Ciao Italia» (2020) του Γιώργου Παπαθεοδώρου (Ελλάδα)

Πέντε νεαρά άνεργα και απελπισμένα κορίτσια, σχεδιάζουν μία ληστεία. Στα σχέδια τους αναπάντεχα εμπλέκεται μία περίεργη γιαγιά πρώην αντάρτισσα που μένει στο διπλανό διαμέρισμα. Από το πουθενά, ένας παρανοϊκός απόστρατος χωροφύλακας, περιπλέκεται στα πόδια τους. Τα πράγματα μπερδεύονται ακόμη περισσότερο όταν στο παιχνίδι μπαίνει η δαιμόνια, αδίστακτη ανιψιά, η άπληστη πλαστογράφος αλλά και ένας περιπτεράς έκπληξη. Πρωταγωνιστούν: Ηλίας Λογοθέτης, Ελισάβετ Κωνσταντινίδου, Τιτίκα Σαριγκούλη, Νίνα Έππα, Κυριακή Υψηλάντη, Εβίτα Φιτσαντωνάκη, Κατερίνα Χριστοδουλίδου, Στίλβη Ψιλοπούλου, Θοδωρής Ρωμανίδης, Μαρία Ζαχαρή, Γιώργος Λαμπάτος, Κώστας Δράκος, Αλέξης Μαρτζούκος, Γιάννης Παπαθύμιος, Θανάσης Γεωργάκης, Γρηγόρης Αρναούτογλου. Δεν πραγματοποιήθηκε δημοσιογραφική προβολή της ταινίας.