Καινούργια Κινηματογραφική Εβδομάδα, με έξι νέες ταινίες να κάνουν την εμφάνιση τους στις Αίθουσες, συν μία αγαπημένη επανέκδοση. Παράλληλα, εχθές σήκωσε αυλαία το 24ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας, το οποίο θα μας κρατήσει συντροφιά, μέχρι και την Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου. Το Tvxs.gr είναι φέτος χορηγός επικοινωνίας και θα σας ενημερώνουμε καθημερινά με τις προτάσεις μας.

Ads

Ταινία της εβδομάδας είναι η νέα δημιουργία του Γκας Βαν Σαντ, «Μην Ανησυχείς, Δε Θα Φτάσει Μακριά Με Τα Πόδια», ενώ στις Αίθουσες κυκλοφορεί και το καινούργιο φιλμ του Γιώργου Πανουσόπουλου, «Σ’ Αυτή Τη Χώρα Κανείς Δεν Ήξερε Να Κλαίει». Σ’ επανέκδοση κυκλοφορεί η διαχρονική ταινία της Ανιές Βαρντά, «Η Κλεό από τις 5 έως τις 7», που μας ξεναγεί στο Παρίσι. Αναλυτικά:

«To Σπίτι με το Ρολόι στον Τοίχο» (The House with a Clock in its Walls – 2018) του Ιλάι Ροθ

image

Ads

Ο Λούις, ένα ορφανό αγοράκι, μετακομίζει στο Μίσιγκαν για να ζήσει στο σπίτι του θείου του, Τζόναθαν. Εκεί ανακαλύπτει τον κόσμο της μαγείας, αφού τόσο ο θείος του όσο και η καλύτερή του φίλη, Φλόρενς, είναι μάγοι. Σύντομα, ο μικρός Λούις θα αντιληφθεί πως το σπίτι έχει ένα μεγάλο μυστικό, αφού στους τοίχους του κρύβεται ένα μαγικό ρολόι που έχει τη δύναμη να καταστρέψει τον κόσμο! Θα καταφέρουν να το βρουν και να το σταματήσουν πριν να είναι πολύ αργά;  Μια απίθανη ταινία φαντασίας, βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο του Τζον Μπέλερς, με την βραβευμένη με δύο Όσκαρ Κέιτ Μπλάνσετ και τον υποψήφιο για δύο Χρυσές Σφαίρες Τζακ Μπλακ στους πρωταγωνιστικούς ρόλους.

«To «Σπίτι με το Ρολόι στον Τοίχο» είναι μια ιστορία για το πώς αντιμετωπίζει κανείς τις δυσκολίες. Κάποιοι θέλουν να τις ξεπεράσουν πηγαίνοντας μπροστά και άλλοι θέλουν να γυρίσουν πίσω τον χρόνο και να το αποφύγουν. Ήθελα καιρό να φτιάξω μια ταινία τρόμου για παιδιά και την καλύτερη συμβουλή μου την έδωσε ο Σπίλμπεργκ όταν μου είπε “Μην τη φορτώσεις με τόσο πολλά που οι άνθρωποι δεν θα μπορούν να καταλάβουν την ιστορία. Και το πιο σημαντικό, κάν’την τρομακτική. Τα παιδιά λατρεύουν να τρομάζουν!”» – Ιλάι Ροθ

«Μην Ανησυχείς, Δε Θα Φτάσει Μακριά Με Τα Πόδια» (Don’t Worry, He Won’t Get Far On Foot – 2018) του Γκας Βαν Σαντ (Η.Π.Α.)

image

Ο Τζον Κάλαχαν παραλίγο να χάσει τη ζωή του σε ένα τροχαίο και το τελευταίο πράγμα που έχει σκοπό να κάνει είναι να κόψει το ποτό. Όταν δέχεται να κάνει φυσιοθεραπεία (με την παρότρυνση της κοπέλας του κι ενός χαρισματικού σπόνσορα) ο Κάλαχαν ανακαλύπτει το ταλέντο του να σχεδιάζει προκλητικά σκίτσα για εφημερίδες που τον κάνουν διάσημο παγκοσμίως.

Βασισμένο σε αληθινή ιστορία και στην αυτοβιογραφία του Κάλαχαν, το οδυνηρό, αλλά συχνά αστείο δράμα για τις θεραπευτικές ιδιότητες που σκηνοθετεί ο δύο φορές Υποψήφιος για Όσκαρ, Γκας Βαν Σαντ, δημιουργός των ταινιών, «Milk» και « Ο ξεχωριστός Γουίλ Χάντινγκ». Πρωταγωνιστούν: Γιοακίν Φίνιξ, Τζόνα Χιλ, Ρούνι Μάρα, Τζακ Μπλακ.

«Θα ακουστεί κλισέ, αλλά πάντα πίστευα ότι ο Γκας είχε ένα μοναδικό όραμα. Επειδή γνώριζε το Τζον προσωπικά, πίστευα ότι δε θα είναι μια τυπική βιογραφία. Δε με ενδιέφερε αυτού του είδους η αφήγηση. Ο τρόπος που ήθελε να χρησιμοποιήσει και animation στην ταινία είχε πολύ ενδιαφέρον. Το σημαντικότερο απ’όλα ωστόσο για μένα ήταν ότι ο Γκας ήταν ιδιαίτερα παθιασμένος με την ιστορία.» – Γιοακίν Φίνιξ

«Σ’ Αυτή Τη Χώρα Κανείς Δεν Ήξερε Να Κλαίει» (In This Land Nobody Knew How To Cry – 2018) του Γιώργου Πανουσόπουλου (Ελλάδα)

image

Τι μαγικό συμβαίνει σε ένα αχαρτογράφητο νησάκι κάπου στο Αιγαίο; Δύο ανυποψίαστοι ξενομερίτες, ένας Γάλλος ευρωβουλευτής (Serge Requet Barville) και μία νεαρή οικονομολόγος (Μαργαρίτα  Πανουσοπούλου), φτάνουν με καΐκι στο ειδυλλιακό Αρμενάκι και έρχονται σε επαφή με τον αλλόκοτο τρόπο ζωής και τις ανατρεπτικές ηθικές αξίες των κατοίκων του. Τα λεφτά είναι ντεμοντέ και όχι μόνο… no banks, nο streets, no cars, no rooms to let. Εκεί θα γνωριστούν με τον αλλοπρόσαλλο δάσκαλο (Μπάμπης Χατζηδάκης) και την πληθωρική  χήρα του νησιού (Φωτεινή Τσακίρη), θα παραδοθούν στη δίνη του έρωτα και στον σαγηνευτικό αυτόν τόπο, που μπορεί να αλλάζει τις ζωές των ανθρώπων για πάντα.

Ο Έλληνας δημιουργός που έχει αιχμαλωτίσει με τον φακό του, το ελληνικό καλοκαίρι, τη θερινή ραστώνη, την ανεμελιά και το διονυσιακό ελληνικό φως, επιστρέφει με μία ηλιόλουστη, θυμοσοφική κωμωδία, ποτισμένη από την αλμύρα ενός επινοημένου και ξεχασμένου μικρού νησιού στο Αιγαίο. Με πρωτότυπη πλοκή και σαγηνευτική αφήγηση, η ταινία είναι μία ωδή στη ζωή. Στη νέα του ταινία – με τίτλο βγαλμένο από τους στίχους του «Ήτανε λέει» του Άκη Πάνου – ο Γιώργος Πανουσόπουλος (Ταξίδι του Μέλιτος, Οι Απέναντι, Μανία,  Μ’ αγαπάς;, Ελεύθερη Κατάδυση,  Μια Μέρα τη Νύχτα, Τεστοστερόνη) εξερευνά έναν ιδεατό τόπο και τρόπο ζωής στα καθηλωτικά τοπία της Ικαρίας και θέτει, ανέμελα και μεθοδικά μαζί, τις βάσεις για να ζήσουν οι ήρωες του ελεύθεροι. Με φόντο το Αρμενάκι, όπου κανείς δεν ήξερε να κλαίει, οι χαρακτήρες της ιστορίας ξεδιπλώνονται, φιλοσοφούν, γλεντάνε και ερωτεύονται την ίδια τη ζωή με πρωτόγνωρο πάθος. Ηθοποιοί: Σερζ Ρεκέ Μπαρβίλ, Μαργαρίτα Πανουσοπούλου, Φωτεινή Τσακίρη, Μπάμπης Χατζηδάκης, Βαλέρια Χριστοδουλίδου, Θάνος Πρίτσας, Σταύρος Μερμήγκης, Γιάννης Χατζηγιάννης.

Διαβάστε επίσης:

«Χάσαμε Το Δρόμο… Στοπ!» (Contromano / A Casa – 2018) του Αντόνιο Αλμπανέζε (Ιταλία)

image

Ο Μάριο ξυπνάει κάθε πρωί με τον ίδιο τρόπο, στο ίδιο σπίτι, στην ίδια γειτονιά, στην ίδια πόλη, το Μιλάνο. Έχει μόλις κλείσει τα πενήντα. Ο Μάριο αγαπάει «την τάξη», την ακρίβεια, την επικαιρότητα, το σεβασμό, τη διακόσμηση, τη χαμηλή φωνή, την παραμονή του καθενός στη θέση του. Η ζωή του μοιράζεται ανάμεσα στο κατάστημα καλτσών που κληρονόμησε από τον πατέρα του και στον κήπο με λαχανικά, το μοναδικό γνωστό πάθος του, στο μπαλκόνι του σπιτιού. Οποιαδήποτε αλλαγή τον φοβίζει και φαντάζεται τι θα γίνει αν πωληθεί το παλιό μπαρ του σε κάποιον Αίγύπτιο ή αν μπροστά από το κατάστημά του βρεθεί ο πλανόδιος πωλητής καλτσών, Ομπά Μπάλντο από τη Σενεγάλη. Για τον Μάριο η λύση είναι απλή και ουδέτερη ταυτόχρονα: “βάλτε τα πράγματα στη θέση τους”. Έτσι αποφασίζει να απαγάγει τον Ομπά και να τον πάει πίσω στην πατρίδα του, κάνοντας το ταξίδι Μιλάνο – Σενεγάλη χωρίς επιστροφή. Στο κάτω κάτω, η συζήτηση, για το ζήτημα της μετανάστευσης λύνεται απλά με τον ορισμό του πλοηγού. Όμως, αυτή η παράδοξη λύση θα περιπλέξει χειρότερα το πρόβλημα. Ο Ομπά συμφωνεί με την “απέλαση” του, με την προϋπόθεση ότι ο Μάριο θα τον οδηγήσει σπίτι, μαζί με την αδελφή του Δαλιδά. Θα βρεθεί σε μπελάδες ή μια νέα απροσδόκητη αρμονία μόλις ξεκινά; Ηθοποιοί: Αντόνιο Αλμπανέζε, Άλεξ Φόντζα, Όντε Λεγκαστελουά, Ντανιέλα Πιπέρνο, Ντέιβιντ Ανζαλόνε.

«Ένα παράδοξο ταξίδι που μιλά για τις αντιθέσεις και τους φόβους της σύγχρονης εποχής, χρησιμοποιώντας κωμικά και ειρωνικά στοιχεία για να επικεντρωθεί στο πιο αμφιλεγόμενο θέμα της δεκαετίας: το πώς μπορούν να συμβιώσουν διαφορετικές κουλτούρες και άνθρωποι […] Η ταινία θέλει να είναι μία πρόκληση, ένα ταξίδι μέσα από την Ιταλία αλλά και ένα ταξίδι που εξερευνά τα συναισθήματα διαφορετικών ανθρώπων που δικαιολογημένα βλέπουν την πραγματικότητα από αντικρουόμενες οπτικές γωνίες. Αυτό ήταν μεγάλη πρόκληση για εμάς, καθώς το να χρησιμοποιείς την κωμωδία για να μιλήσεις για το παρόν είναι ο καλύτερος τρόπος να δεις τα πάντα πιο καθαρά και χωρίς προκαταλήψεις.» – Αντόνιο Αλμπανέζε

«Ο Johnny English Ξαναχτυπά» (Johnny English Strikes Again – 2018) του Ντέιβιντ Κερ (Η.Π.Α., Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία)

image

Όταν μια επίθεση στον κυβερνοχώρο αποκαλύπτει την ταυτότητα όλων των ενεργών μυστικών πρακτόρων στη Βρετανία, ο Johnny English αναγκάζεται να ξαναγυρίσει στην ενεργό δράση  για να βρει τον χάκερ που κρύβεται πίσω από αυτήν.

Ο Ρόουαν Άτκινσον επιστρέφει στο ρόλο του ατζαμή κατασκόπου Johnny English που, στη φιλότιμη προσπάθειά του να σώσει τον κόσμο, δεν αφήνει τίποτα όρθιο στο πέρασμά του. Στο πλευρό του η εντυπωσιακή Όλγκα Κιριλένκο, που προσπαθεί να τον ελέγξει. Μαζί τους εμφανίζονται οι ηθοποιοί, Έμα Τόμσον και Μπεν Μίλερ.

«Υπεράνω Πάσης Υποψίας» (The Catcher Was a Spy – 2018) του Μπεν Λιούιν (Η.Π.Α.)

image
 
Στα μέσα του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου ο πρωτοκλασάτος αθλητής του Baseball Μό Μπεργκ στρατολογείτε σε μία νέα ομάδα: στο Γραφείο των Υπηρεσιών Ασφαλείας (την μεταγενέστερη CIA). O Μπεργκ δεν είναι ένας συνηθισμένος αθλητής, μορφωμένος, μιλάει εννέα γλώσσες και είναι συχνά καλεσμένος σε ένα δημοφιλές παιχνίδι γνώσεων της τηλεόρασης. Παρά την αναγνωσιμότητα του ο Μπεργκ είναι ένας αινιγματικός άνδρας με ταλέντο στο να κρατάει μυστικά. Ο νεοσύλλεκτος κατάσκοπος σύντομα εκπαιδεύεται και ρίχνεται στο πεδίο της δράσης με σκοπό να εμποδίσει τον Γερμανό επιστήμονα Werner Heisenberg να φτιάξει μια ατομική βόμβα για τους Ναζί.
 
Μία κατασκοπευτική περιπέτεια εποχής, με τον Πολ Ρουντ, στον βασικό ρόλο. Το σενάριο του Ρόμπερτ Ρόντατ, είναι βασισμένο στη νουβέλα του Νίκολας Ντάβιντοφ. Πρωταγωνιστούν: Πολ Ρουντ, Μαρκ Στρονγκ, Σιένα Μίλερ, Τζεφ Ντάνιελς, Γκάι Πιρς, Πολ Τζιαμάτι, Τομ Γουίλκινσον, Τζιανκάρλο Τζιανίνι, Χιρογιούκι Σανάντα, Σία Γουίγκαμ
 

Σ’ επανέκδοση
«Η Κλεό από τις 5 έως τις 7» (Cleo from 5 to 7 / Cléo de 5 à 7 – 1962) της Ανιές Βαρντά (Γαλλία, Ιταλία)

image

Περιμένοντας τα αποτελέσματα μιας βιοψίας, η Κλεό, μια Γαλλίδα τραγουδίστρια, περιφέρεται στο Παρίσι. Πηγαίνει σε καφετέριες και μέντιουμ, συναντά και γνωρίζει ανθρώπους και φοβάται πως θα πεθάνει από καρκίνο. Πρόκειται ουσιαστικά για μία από τις πιο σημαντικές δημιουργίες της Νουβέλ Βαγκ, ταυτόχρονα όμως, αποτελεί κι ένα εξαιρετικό ντοκουμέντο του Παρισιού της δεκαετίας του ’60.

«Στις ταινίες μου πάντα ήθελα να κάνω τους ανθρώπους να δουν σε βάθος. Δεν θέλω να δείξω πράγματα, αλλά να τους δώσω την επιθυμία να δουν.» – Ανιές Βαρντά

Διαβάστε επίσης: