Τρεις υπέροχες ταινίες προτείνει το Tvxs.gr για σήμερα Δευτέρα στη μικρή οθόνη. Ένα αμερικανικό γουέστερν, ένα απολαυστικό οδοιπορικό στην πιο περίεργη περίοδο του Λουίς Μπουνιουέλ και ένα ντοκιμαντέρ για τη σύγχρονη Κίνα, μια χώρα διχασμένη ανάμεσα στην παράδοση και τον νεωτερισμό.

Ads

Η Δολοφονία του Τζέσε Τζέιμς Από τον Δειλό Ρόμπερτ Φορντ – ΕΡΤ2, 22.00

Αμερικανική ταινία, σκηνοθεσία Άντριου Ντομινίκ με τους: Μπραντ Πιτ, Κέισι Άφλεκ, Σαμ Ρόκγουελ, Σαμ Σέπαρντ

Η ταινία που μεταφέρει στην μεγάλη οθόνη το βιβλίο του Ρον Χάνσεν, «Η Δολοφονία του Τζέσε Τζέιμς από τον Δειλό Ρόμπερτ Φορντ», ήταν υποψήφια για το Χρυσό Λιοντάρι στο Φεστιβάλ της Βενετίας 2007.

Ads

Το 1881 ο 34χρονος Τζέσε Τζέιμς είναι ένας διάσημος, επικηρυγμένος έναντι υψηλής αμοιβής παράνομος. Ο νεαρός θαυμαστής του Ρόμπερτ Φορντ καταφέρνει να γίνει μέλος της συμμορίας του, γρήγορα όμως θα νιώσει ότι το ίνδαλμά του τον υποτιμά και τον περιφρονεί.

Ποιος πραγματικά ήταν ο Τζέσε Τζέιμς, πίσω από τις λαϊκές δοξασίες και τα αφηγή­ματα των εφημερίδων και ποιος ο Ρόμπερτ Φορντ,  που κατάφερε να σκοτώσει μία τέτοια ανυπέρβλητη φιγούρα, όταν οι άνθρωποι του νόμου σε δέκα Πολι­τείες είχαν προσπαθήσει και είχαν αποτύχει παταγωδώς;

Ο Μπουνιουέλ στον λαβύρινθο με τις χελώνες – Cosmote cinema 2, 15.20

Ισπανο-γερμανική ταινία, σκηνοθεσία Σαλβαδόρ Σιμό

Παρίσι, 1930. Ο Λουίς Μπουνιουέλ μένει χωρίς χρήματα μετά το σκάνδαλο που περιβάλλει την ταινία του «Χρυσή Εποχή» και δεν μπορεί να γυρίσει το επόμενο έργο του, ένα ντοκιμαντέρ για μία από τις φτωχότερες ισπανικές περιφέρειες, τη Λας Ούρδες. Ωστόσο, ο καλός του φίλος, ο γλύπτης Ραμόν Ασίν, αγοράζει ένα λαχείο με την υπόσχεση ότι, αν κερδίσει, θα χρηματοδοτήσει την ταινία.

Βασισμένο στο graphic novel του Φερμίν Σολς, η ταινία κινουμένων σχεδίων του Σαλβαδόρ Σιμό είναι ένα απολαυστικό οδοιπορικό στη μυθική όσο και ζόρικη περίοδο στη ζωή και στην καριέρα του Λουίς Μπουνιουέλ που ακολούθησε τον καλλιτεχνικό θρίαμβο και τον κοινωνικό αποκλεισμό του μετά την πρώτη προβολή στο Παρίσι του 1930 του αριστούργηματός του, L’Αge d’Or

Γκρεμισμένη πόλη – Βουλή 23.00

Ντοκιμαντέρ του Oi Zhao

Στη σημερινή Κίνα, μια παλιά πόλη που καταστράφηκε πλήρως από έναν καταστροφικό σεισμό μπορεί να ξαναχτιστεί – με νέες και βελτιωμένες αστικές ανέσεις – στο εκπληκτικά γρήγορο διάστημα των δύο χρόνων. Όμως, όπως αποκαλύπτει το Fallen City, το ταξίδι από την ερειπωμένη παλιά πόλη του Beichuan προς το νέο Beichuan, είναι μακρύ και θλιβερό για τους επιζώντες. Τρεις οικογένειες αγωνίζονται με την απώλεια –  την απώλεια παιδιών και εγγονών – ενώ έρχονται στην επιφάνεια συναισθήματα όπως η μοναξιά και ο φόβος που δεν μπορεί να συγκαλύψει καμία προπαγάνδα.

Ο σκηνοθέτης Qi Zhao δείχνει μια χώρα διχασμένη ανάμεσα στην παράδοση και τον νεωτερισμό. Επίσημη επιλογή του Φεστιβάλ Sundance 2013.