Γεννημένη στις 18 Ιουνίου του 1952 στη Ρώμη, η Ιζαμπέλα Ροσελίνι είναι κόρη της Ίνγκριντ Μπέργκμαν και του Ρομπέρτο Ροσελίνι. Με αφορμή τα γενέθλια της Ιταλίδας ηθοποιού, θυμόμαστε την καλύτερη ερμηνείας της στην μεγάλη οθόνη, στο μαγευτικό «Μπλε Βελούδο» του Ντέιβιντ Λιντς.

Ads

Το Λάμπερτον, όπου εκτυλίσσεται η ιστορία της ταινίας, είναι μια ηλιόλουστη, πληκτική, συνηθισμένη πόλη του Αμερικανικού Νότου, γεμάτη αυλές με γρασίδι και παρτέρια, με μονότονη και ήσυχη ζωή.

Όλα ξεκινούν, όταν ένας νεαρός άνδρας, ο Τζέφρι (Κάιλ ΜακΛάχλαν), ο οποίος έχει μόλις επιστρέψει στη γενέτειρά του για να επισκεφτεί τον άρρωστο πατέρα του, ανακαλύπτει μια μέρα ένα κομμένο ανθρώπινο αφτί σ’ ένα λιβάδι κοντά στο σπίτι του.

image

Ads

Όταν αρχίζει να το ψάχνει, αρχικά από απλή περιέργεια, εκκινεί άθελα του μια σειρά αλλόκοτων γεγονότων, τα οποία αποκαλύπτουν το άλλο πρόσωπο της νυσταλέας κωμόπολης.

Χωρίς καν να το καταλάβει, ο Τζέφρι θα μπλεχτεί σε μια ριψοκίνδυνη ιστορία απαγωγής, με πρωταγωνιστές μια τραγουδίστρια (Ιζαμπέλα Ροσελίνι) κι έναν ψυχωτικό εγκληματία (Ντένις Χόπερ), ο οποίος την εκβιάζει για να ικανοποιήσει τις σαδομαζοχιστικές του ορέξεις.

image

Σταδιακά ο Τζέφρι, θα γλιστρήσει και θα παρασυρθεί σ’ έναν άλλον, ερεβώδη κόσμο, όπου επικρατούν η βία, ο φόβος, ο νοσηρός ερωτισμός και ο θάνατος.

Προσπαθώντας να ξεδιαλύνει το μυστήριο, ο ήρωας μας θα περιπλανηθεί σ’ ένα εφιαλτικό, νυχτερινό τοπίο που τον φέρνει για πρώτη φορά σε επαφή με τη σκοτεινή πλευρά της πραγματικότητας, αλλά και του ίδιου του εαυτού του.

image

To «Μπλε Βελούδο» αποτελεί την τέταρτη μεγάλου μήκους ταινία του Ντέιβιντ Λιντς και μία από τις καλύτερες του Αμερικανού σκηνοθέτη.

Διαθέτοντας ένα μαγικό μουσικό σκορ, που φέρνει την υπογραφή του σπουδαίου Άντζελο Μπανταλαμέντι, το φιλμ σηματοδοτεί την πλέον εμβληματική και χαρακτηριστική ταινία του Λιντς, που παράλληλα του χάρισε και μία οσκαρική υποψηφιότητα για τη σκηνοθεσία του. Πρωταγωνιστούν: Κάιλ ΜακΛάχλαν, Ντένις Χόπερ, Ιζαμπέλα Ροσελίνι και Λόρα Ντερν.

image

Ντέιβιντ Λιντς / David Lynch

Ο σπουδαίος Ντέιβιντ Λιντς, είναι ένας εξαιρετικός σκηνοθέτης του οποίου οι ταινίες διακρίνονται για τις ονειρικές τους εικόνες και τη σουρεαλιστική τους δομή, μέσω των οποίων ο καλλιτέχνης δημιουργεί μία ατμόσφαιρα μαγικού ρεαλισμού. Η βία, η εξωτερική δυσμορφία των χαρακτήρων καθώς και η παρατήρηση των κρυφών επιθυμιών των ηρώων του σκηνοθέτη, συνυπάρχουν συχνά πυκνά στις ταινίες του. Ο ίδιος, αναφέρει χαρακτηριστικά:

image

«Ως παιδί, μεγάλωσα σ’ ένα περιβάλλον με κομψά σπίτια, κατάφυτους δρόμους, μπλε ουρανούς, ξύλινους φράχτες, πράσινο γρασίδι και κερασιές. Όπως ακριβώς, δηλαδή, φαντάζεται κάποιος την μεσοαστική Αμερική. Αλλά οι κερασιές εκκρίνουν ένα πηχτό υγρό, το οποίο προσελκύει μαύρα, κίτρινα και ορισμένα κόκκινα μυρμήγκια γύρω του. Έτσι ανακάλυψα ότι, αν κανείς κοιτάξει λίγο πιο προσεχτικά αυτόν τον όμορφο κόσμο, θα βρει πάντα από κάτω κόκκινα μυρμήγκια. Επειδή μεγάλωσα σ’ έναν όμορφο κόσμο, οτιδήποτε άλλο ήταν μία αντίθεση…»

Ο Ντέιβιντ Λιντς γεννήθηκε στις 20 Ιανουαρίου του 1946 στη μικρή πόλη Μισσούλα στην πολιτεία Μοντάνα των Ηνωμένων Πολιτειών. Μεγάλωσε σε μία ήσυχη μεσοαστική οικογένεια, η οποία μετακινούνταν συχνά από πολιτεία σε πολιτεία λόγω των επαγγελματικών υποχρεώσεων του πατέρα του.

image

Αρχικά ο Λιντς ήθελε να ασχοληθεί με τη ζωγραφική κι έτσι παρακολούθησε μαθήματα σε διάφορες σχολές Καλών Τεχνών. Σε μία από αυτές ανακάλυψε την αγάπη του για τον κινηματογράφο, στον οποίο και τελικά αποφασίζει να αφοσιωθεί. Το 1971 μετακομίζει με την πρώτη γυναίκα του (Peggy Lynch) και την κόρη τους, στο Λος Άντζελες, όπου και σπουδάζει σκηνοθεσία στην σχολή του Αμερικανικού Ινστιτούτου Κινηματογράφου (AFI).

Εκεί ο Λιντς γυρίζει τις πρώτες του μικρού μήκους ταινίες και δημιουργεί το προσωπικό του ύφος, διχάζοντας ωστόσο πολλές φορές κοινό και κριτικούς. Παράλληλα, σκηνοθετεί τηλεοπτικές σειρές, αλλά και διαφημιστικές καμπάνιες γνωστών εταιρειών.

Όπως ο ίδιος παραδέχεται, έχει επηρεαστεί περισσότερο από τον Ευρωπαϊκό κινηματογράφο, παρά από τον Αμερικάνικο. «[Οι ευρωπαϊκές ταινίες είναι που] σε καθηλώνουν και συνεπαίρνουν την ψυχή σου», έχει πει χαρακτηριστικά. Συγκεκριμένα, ο Λιντς έχει δηλώσει κατά καιρούς ότι θαυμάζει ιδιαίτερα την δουλειά των Στάνλεϊ Κιούμπρικ, Φεντερίκο Φελίνι, Βέρνερ Χέρζοκ και Ζακ Τατί.

Διαβάστε Επίσης:

Ιζαμπέλα Ροσελίνι / Isabella Rossellini

image

Η Ιζαμπέλα Ροσελίνι, πραγματοποίησε το κινηματογραφικό της ντεμπούτο το 1976, έχοντας έναν μικρό ρόλο στην ταινία «Όταν η Γυναίκα Θέλει / A Matter of Time», όπου πρωταγωνιστούσε η μητέρα της, Ingrid Bergman και η Liza Minnelli, με τον σκηνοθέτη Vincente Minnelli, να μεταφέρει στην μεγάλη οθόνη, το ομώνυμο μυθιστόρημα του Maurice Druon.

Ο πρώτος πρωταγωνιστικός ρόλος ήρθε τρία χρόνια αργότερα στο «Λιβάδι» (Il prato – 1979), των αδερφών Ταβιάνι. Έκτοτε η εντυπωσιακή Ιταλίδα ηθοποιός έχει συμμετάσχει σχεδόν σε 100 ταινίες και τηλεοπτικές σειρές, από το «Crime of the Century» (1996) του Mark Rydell, όπου κέρδισε μία Υποψηφιότητα για Χρυσή Σφαίρα, μέχρι τα πιο δημοφιλή «Φιλαράκια» (Friends).

Το 1998, βραβεύτηκε από το Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ του Βερολίνου, για την ερμηνεία της στην ταινία «Left Luggage» του Ολλανδού σκηνοθέτη και ηθοποιού, Jeroen Krabbé. Ενώ ο πρωταγωνιστικός της ρόλος στο «Μπλε Βελούδο / Blue Velvet» του Ντέιβιντ Λιντς – με τον οποίο υπήρξαν και ζευγάρι στη ζωή για τέσσερα χρόνια (1986 to 1990) – αποτελεί σημείο αναφοράς στην αξιόλογη φιλμογραφία της.

image

Μπλε Βελούδο / Blue Velvet
Σκηνοθεσία: Ντέιβιντ Λιντς
Σενάριο: Ντέιβιντ Λιντς
Ηθοποιοί: Κάιλ ΜακΛάχλαν, Ντένις Χόπερ, Ιζαμπέλα Ροσελίνι, Λόρα Ντερν
Μουσική: Άντζελο Μπανταλαμέντι
Έτος Παραγωγής: 1986
Χώρα Παραγωγής: Η.Π.Α.
Διάρκεια: 120 λεπτά