Έχοντας στη διάθεση του ένα μοναδικό συνολικό ηθοποιών, ο Φρεντ Τσίνεμαν τολμά να μεταφέρει στην μεγάλη οθόνη το δημοφιλές μυθιστόρημα του Τζέιμς Τζόουνς, έστω κι αν ο Μακαρθισμός ρίχνει τη σκιά του στην Αμερική: «Όσο Υπάρχουν Άνθρωποι».

Ads

Ο στρατιώτης Ρόμπερτ Λι Προύιτ (Μοντγκόμερι Κλιφτ) ζήτησε μετάθεση και κατέληξε στο Σόφιλντ της Χαβάη. Ο διοικητής Ντέινα Χολμς (Φίλιπ Όουμπερ) έχει ακούσει για τις ικανότητες του Προύιτ στην πυγμαχία και προσπαθεί με θεμιτά κι αθέμιτα μέσα να τον πείσει να αγωνιστεί με την ομάδα μποξ του τάγματος.

Όταν ο Προύιτ αρνείται όλο το τάγμα στρέφεται εναντίον του. Παράλληλα ο λοχίας Γουόρντεν (Μπαρτ Λάνκαστερ) συνάπτει ερωτικές σχέσεις με την Κάρεν (Ντέμπορα Κερ), τη γοητευτική και μοναχική σύζυγο του Χολμς.

image

Ads

Παράλληλα, ο φίλος του Προύιτ στρατιώτης Άντζελο Μάτζιο (Φρανκ Σινάτρα) καταλήγει στην απομόνωση όπου υπομένει τα βασανιστήρια του δεσμοφύλακα Φατσο (Έρνεστ Μπόργκνάιν). Μετά όμως τον βομβαρδισμό του Περλ Χάρμπορ οι ζωές όλων θα αλλάξουν.

Ο Φρεντ Τσίνεμαν μεταφέρει στην μεγάλη οθόνη το δημοφιλές μυθιστόρημα του Τζέιμς Τζόουνς, «Από εδώ έως την Αιωνιότητα» (From Here To Eternity), το οποίο κυκλοφόρησε το 1951 κι γρήγορα έγινε μπεστ σέλερ.

image

Πρόκειται για ένα τολμηρό βιβλίο με οξύ ύφος που ασκεί κριτική στον τρόπο ζωής στα αμερικάνικα στρατόπεδα της δεκαετίας του ’50, ενώ παράλληλα καταγράφει τα γεγονότα που προηγήθηκαν του βομβαρδισμού στη βάση του Περλ Χάρμπορ το 1941.

Ένα κοινωνικό δράμα με ρεαλιστική σκιαγράφηση των σχέσεων που επικρατούν σ’ ένα αμερικανικό στρατόπεδο λίγο πριν το βομβαρδισμό του Περλ Χάρμπορ. Πρωταγωνιστές αυτής της κλασικής ταινίας της χρυσής εποχής του Χόλιγουντ είναι ο Μπαρτ Λάνκαστερ, ο Μοντγκόμερι Κλιφτ, η Ντέμπορα Κερ, ο Φρανκ Σινάτρα και η Ντόνα Ριντ.

image

Η  ταινία διαθέτει ένα εξαιρετικό σύνολο ηθοποιών τους οποίους ο θεατής απολαμβάνει σε κλασικές και διαχρονικές κινηματογραφικές σκηνές που πολλές φορές το Χόλιγουντ προσπάθησε να αντιγράψει – όπως το παθιασμένο φιλί στην παραλία, του Μπαρτ Λάνκαστερ στην Ντέμπορα Κερ.

Το φιλμ προτάθηκε για δεκατρία Βραβεία Όσκαρ και απέσπασε οκτώ. Τόσο ο Κλιφτ, όσο και ο Λάνκαστερ με την Κερ, ήταν υποψήφιοι αλλά δεν βραβεύτηκαν, οι Κλιφτ και Λάνκαστερ έχασαν από τον Γουίλιαμ Χόλντεν και η Κερ από την σπουδαία, Όντρεϊ Χέπμπορν.

image

Ωστόσο το «Όσο Υπάρχουν Άνθρωποι» κατάφερε ν’ αποσπάσει το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας για το 1953, σκηνοθεσίας και σεναρίου. Ενώ τόσο ο Φρανκ Σινάτρα, όσο και η Ντόνα Ριντ, βραβεύτηκαν για τους δευτερεύοντες ρόλους τους.

Το 1997 το έργο έλαβε την 55η θέση ως μία από τις καλύτερες ταινίες όλων των εποχών από το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου (American Film Institute).

image

Όσο Υπάρχουν Άνθρωποι / From Here to Eternity
Σκηνοθεσία: Φρεντ Τσίνεμαν
Σενάριο: Ντάνιελ Τάραντας (προσαρμογή) Τζέιμς Τζόουνς (μυθιστόρημα)
Πρωταγωνιστούν: Μπαρτ Λάνκαστερ, Ντέμπορα Κερ, Φρανκ Σινάτρα, Μοντγκόμερι Κλιφτ, Ντόνα Ριντ, Έρνεστ Μπόργκνάιν
Έτος: 1953
Xώρα: Η.Π.Α.
Διάρκεια: 118 λεπτά
Φορμάτ: Ασπρόμαυρο