Βίαιο αλλά ταυτόχρονα και ρεαλιστικό, το βραβευμένο φιλμ του Αλέξανδρου Αβρανά, «Miss Violence», είναι μία ταινία που στοιχειώνει τον θεατή και τον ακολουθεί και μετά τη θέαση της, καθώς τον μεταφέρει σε ένα κινηματογραφικό σύμπαν σκληρό, αλλά δυστυχώς υπαρκτό. Προβάλλεται σήμερα στην ΕΡΤ και αποτελεί την τηλεοπτική μας πρόταση.

Ads

Η υπόθεση της ταινίας περιστρέφεται γύρω από ένα 11χρονο κορίτσι, την Αγγελική, η οποία πηδά από το μπαλκόνι την ημέρα των γενεθλίων της. Η αστυνομία προσπαθεί να ανακαλύψει τα αίτια της αυτοκτονίας, ενώ η οικογένειά της επιμένει ότι επρόκειτο για ατύχημα.

Η οικογένεια προσπαθεί να «ξεχάσει» το συμβάν και να συνεχίσει τη ζωή της. Ενώ οι αρμόδιοι των κοινωνικών υπηρεσιών θα κληθούν να δώσουν απαντήσεις. Όταν ο μικρός αδελφός της Αγγελικής αποκαλύπτει κατά λάθος ορισμένα στοιχεία, η οικογένεια θα έρθει αντιμέτωπη με τα σκοτεινά μυστικά της.

image

Ads

Με φόντο την επιφανειακή γαλήνη της ελληνικής οικογένειας, η ταινία «Miss Violence» του Αλέξανδρου Αβρανά, συνθέτει μία ρεαλιστική σπουδή για την ενδοοικογενειακή βία και την κακοποίηση ανηλίκων, δομημένη επάνω στα σκοτεινά μυστικά μιας οικογένειας. Το σενάριο της ταινίας υπογράφουν από κοινού, ο Αλέξανδρος Αβρανάς και ο Κώστας Περούλης.

Η ταινία πραγματοποίησε την παγκόσμια πρεμιέρα της στο επετειακό 70ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας, όπου τιμήθηκε με τέσσερα βραβεία, μεταξύ των οποίων, τον Αργυρό Λέοντα Καλύτερης Σκηνοθεσίας, για τον Αλέξανδρο Αβρανά, αλλά και το Κύπελλο Βόλπι Καλύτερης Ανδρικής Ερμηνείας για τον Θέμη Πάνου.

image

Η ελληνική πρεμιέρα της ταινίας πραγματοποιήθηκε στο 54ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, πριν την κυκλοφορία της στις εγχώριες αίθουσες. Με αφορμή τη Συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν ο σκηνοθέτης Αλέξανδρος Αβρανάς και οι ηθοποιοί Ελένη Ρουσσινού και Σίσσυ Τουμάση, ο δημιουργός δήλωσε χαρακτηριστικά:

«Δεν θεωρώ ότι είναι σκληρή η ταινία, σκληρή είναι η αλήθεια της. Και πολλές φορές η κοινωνία δεν είναι έτοιμη να δεχτεί μία τέτοια ταινία». Όσο για το αν ανησυχεί για το πώς θα δεχτεί το κοινό την ταινία του, σημείωσε: «Δεν κάνω ταινίες για τα Φεστιβάλ, αλλά για τον κόσμο. Αυτό που θέλω, είναι να πω μία ιστορία, μία αλήθεια και να φέρω ξανά τον κόσμο στις αίθουσες, αυτή πιστεύω ότι είναι η ευθύνη  μου ως σκηνοθέτης».

image

Και μπορεί το πρώτο μέρος της ταινίας «Miss Violence» να κυλά κάπως ήρεμα και ίσως υποτονικά, αλλά το δεύτερο μισό είναι πραγματικά εκρηκτικό, ανατρέπει τα δεδομένα και στοιχειώνει τον θεατή. Παράλληλα το «Miss Violence» αξίζει να ιδωθεί κι ως μία κριτική σε κάθε μορφή εξουσίας.

Ο πάτερ – φαμίλιας, που καταδυναστεύει την οικογένεια του και κάνει κατάχρηση της δύναμης του, μπορεί πολύ εύκολα να ιδωθεί ως πρότυπο κάθε μορφής εξουσίας που προσπαθεί να επιβάλει τη βούλησή της. Είτε αυτό είναι ο εργοδότης στον χώρο εργασία της, είτε ακόμη περισσότερο, όταν τη θέση αυτή καταλαμβάνει το ίδιο το κράτος, στην περίπτωση που φέρεται με απαξίωση στους πολίτες του.

image

Αυτό ακριβώς φαίνεται να δηλώνει και το «Miss Violence» του Αλέξανδρου Αβρανά σε ένα δεύτερο επίπεδο, χαρίζοντας του μία αξιοσημείωτη διαχρονικότητα. Το φιλμ, ασκεί δριμεία κριτική σε κάθε φορέα εξουσίας. Κάτι που φαίνεται πολύ όμορφα και έξυπνα, στο τελευταίο πλάνο της ταινίας.

«Αθήνα 2013. Κάπου κοντά στο κέντρο της πόλης. Χρωματιστές πολυκατοικίες  δημιουργούν έναν γκρίζο κόσμο. Η ησυχία μιας αφόρητης καθημερινής ρουτίνας διακόπτεται από την αυτοκτονία ενός εντεκάχρονου κοριτσιού. Τι είναι άραγε αυτό που οδηγεί ένα παιδί στην απόφαση ότι δεν θέλει πια να ζει; Και γιατί κανείς δεν γνώριζε την αλήθεια της; Το κορίτσι αυτό, σαν σύμβολο πολλών σημερινών παιδιών που αναγκάζονται να υποταχθούν στους κανόνες μιας σκληρής κοινωνίας χωρίς ελπίδα, απογυμνώνει και αποκαλύπτει κάθε μορφή δυνατής εκμετάλλευσης και χειρισμού που πραγματοποιείται σε ένα σύστημα, το οποίο κάποιοι ακόμη αποκαλούν οικογένεια. Ο Πατέρας, ως αρχηγός, διατάζει και ορίζει τη λειτουργία της οικογένειας μέσα από τρόπους που δε διαφέρουν πολύ από τον χειρισμό της κοινωνίας. Τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας είναι θύματα που δεν μπορούν πλέον να λειτουργήσουν με άλλους κανόνες παρά μόνο με αυτούς με τους οποίους έχουν ανατραφεί.» – Αλέξανδρος Αβρανάς

Διαβάστε Επίσης:

image

Miss Violence
Σκηνοθεσία: Αλέξανδρος Αβρανάς
Σενάριο: Αλέξανδρος Αβρανάς, Κώστας Περούλης
Πρωταγωνιστούν: Θέμης Πάνου, Ρένη Πιττακή, Ελένη Ρουσσινού, Σίσσυ Τουμάση, Καλλιόπη Ζωντανού, Κωνσταντίνος Αθανασιάδης, Χλόη Μπολώτα, Μαρία Σκουλά, Νίκος Χατζόπουλος, Μηνας Χατζησάββας, Κώστας Ανταλόπουλος, Μαρία Καλλιμάνη, Βάσω Ιατροπούλου, Στέφανος Κοσμίδης, Χρήστος Λο
Φωτογραφία: Ολυμπία Μυτιληναίου
Μοντάζ: Νίκος Χελιδονίδης
Έτος Παραγωγής: 2013
Χώρα Παραγωγής: Ελλάδα
Διάρκεια: 98 λεπτά
Τηλεοπτική Μετάδοση: Σάββατο 2 Μαΐου στις 23:15 στην ΕΡΤ2