Ο σκιτσογράφος Τζον Κάλαχαν έχει έφεση στο μαύρο χιούμορ, αλλά και τον αλκοολισμό. Ένα δυστύχημα θα τον αφήσει για πάντα καθηλωμένο σε αναπηρικό καροτσάκι. Στο ταξίδι της επιστροφής από την καταστροφή, ο Κάλαχαν βρίσκει την ομορφιά στον παραλογισμό της ανθρώπινης ύπαρξης και ο Γκας Βαν Σαντ μεταφέρει τη ζωή και το έργο του στην μεγάλη οθόνη, με τον Γιοακίν Φίνιξ, σε μία σπουδαία ερμηνεία: «Μην Ανησυχείς, Δε Θα Φτάσει Μακριά Με Τα Πόδια». Προβάλλεται στο «Σινεμά με Θέα».

Ads

«Θα ακουστεί κλισέ, αλλά πάντα πίστευα ότι ο Γκας είχε ένα μοναδικό όραμα. Επειδή γνώριζε το Τζον προσωπικά, πίστευα ότι δε θα είναι μια τυπική βιογραφία. Δε με ενδιέφερε αυτού του είδους η αφήγηση. Ο τρόπος που ήθελε να χρησιμοποιήσει και animation στην ταινία είχε πολύ ενδιαφέρον. Το σημαντικότερο απ’όλα ωστόσο για μένα ήταν ότι ο Γκας ήταν ιδιαίτερα παθιασμένος με την ιστορία.» – Γιοακίν Φίνιξ

Ο Τζον Κάλαχαν παραλίγο να χάσει τη ζωή του σε ένα τροχαίο και το τελευταίο πράγμα που έχει σκοπό να κάνει είναι να κόψει το ποτό. Όταν δέχεται να κάνει φυσιοθεραπεία (με την παρότρυνση της κοπέλας του κι ενός χαρισματικού σπόνσορα) ο Κάλαχαν ανακαλύπτει το ταλέντο του να σχεδιάζει προκλητικά σκίτσα για εφημερίδες που τον κάνουν διάσημο παγκοσμίως.

Βασισμένο σε αληθινή ιστορία και στην αυτοβιογραφία του Κάλαχαν, το οδυνηρό, αλλά συχνά αστείο δράμα με τις θεραπευτικές ιδιότητες, που σκηνοθετεί ο δύο φορές Υποψήφιος για Όσκαρ, Γκας Βαν Σαντ, δημιουργός των ταινιών, «Milk» και «Ο ξεχωριστός Γουίλ Χάντινγκ». Πρωταγωνιστούν: Γιοακίν Φίνιξ, Τζόνα Χιλ, Ρούνι Μάρα, Τζακ Μπλακ.

Ads

image

Από τη ζωή στην μεγάλη οθόνη

Η ιδέα να μεταφερθεί στη μεγάλη οθόνη η ζωή του Τζον Κάλαχαν προέκυψε 20 χρόνια πριν όταν το πρότεινε ο Ρόμπιν Γουίλιαμς στο Γκας Βαν Σαντ. Ο Γουίλιαμς – που είχε συνεργαστεί με το Βαν Σαντ στον «Ξεχωριστό Γουίλ Χάντινγκ» – είχε εξασφαλίσει τα δικαιώματα για την αυτοβιογραφία του Κάλαχαν με τίτλο «Μην ανησυχείς, δε θα φτάσει μακριά με τα πόδια» (Don’t Worry, He Won’t Get Far on Foot. Τον ενδιέφερε τόσο η παραγωγή όσο και να πρωταγωνιστήσει στην ταινία που θα σκηνοθετούσε ο Βαν Σαντ.

«Γνώριζα το Τζον από τη δεκαετία του ’80 στο Πόρτλαντ», αναφέρει ο Βαν Σαντ. «Τα σκίτσα του δημοσιεύονταν στην εναλλακτική εφημερίδα «Willamette Week», μεταξύ άλλων. Μόλις είχα ξεκινήσει γυρίσματα για το Ντράγκστορ Κάου Μπόι (Drugstore Cowboy). Ήμασταν δύο καλλιτέχνες που επιχειρούσαμε να γίνουμε γνωστοί την ίδια χρονική περίοδο, αν κι εκείνος τα κατάφερε πριν από μένα».

image

Ο Γουίλιαμς, που είχε αποκτήσει τα δικαιώματα για την αυτοβιογραφία το 1994, ήθελε να ενσαρκώσει τον Κάλαχαν ως φόρο τιμής στον φίλο του και ηθοποιό Κρίστοφερ Ριβ. Μετά τον θάνατο του Γουίλιαμς το 2014, ο Βαν Σαντ αποφάσισε να ξαναπροσπαθήσει, όντας όμως πιο πιστός στο βιβλίο αυτή τη φορά:

«Οι προηγούμενες εκδοχές του σεναρίου ήταν πολύ πιο «τρελές», ίσως επειδή ο Ρόμπιν ήταν μέρος τους. Προσπαθήσαμε επίσης να βάλουμε πάρα πολλά στοιχεία από τη ζωή του Κάλαχαν σε μία μόνο ταινία. Το βιβλίο από μόνο του ωστόσο είναι πολύ δυνατό και κατέληξα να επικεντρωθώ σε ένα μόνο κεφάλαιο του, εκείνο που περιέγραφε την αποτοξίνωση του Τζον από το αλκοόλ».

Ο Κάλαχαν, που απεβίωσε το 2010 σε ηλικία 59 ετών, ήταν για τον Βαν Σαντ ένας σαγηνευτικός χαρακτήρας. «Ήταν ένας γνωστός καλλιτέχνης που ζούσε στα βορειοδυτικά της πόλης όταν ήταν ακόμη φτηνά» αναφέρει. «Ήταν η γειτονιά της εργατικής τάξης. Τον έβλεπες εκεί συχνά να τρέχει με το καροτσάκι του στο πεζοδρόμιο και τα κόκκινα μαλλιά του ν’ ανεμίζουν». 

image

Ο Εικονοκλάστης

Τον Τζον Κάλαχαν ενσαρκώνει ο τρεις φορές Υποψήφιος για Όσκαρ, Χοακίν Φοίνιξ. Ο Φοίνιξ είχε συνεργαστεί ξανά με το Βαν Σαντ το 1995 στην ταινία «Έτοιμη για Όλα» (To Die For). Ο Φοίνιξ ήταν μόλις 19 ετών όταν υποδύθηκε τον μαθητή που συνωμότησε με την ερωμένη του (Νικόλ Κίντμαν) για να σκοτώσουν τον άντρα της: «Ήθελα πολύ να συνεργαστώ ξανά με το Χοακίν και η αλήθεια είναι ότι φτάσαμε κοντά σε αρκετές ταινίες», λέει ο Βαν Σαντ. «Είχαμε μείνει σε επαφή και λέγαμε συνέχεια πως πρέπει να κάνουμε κάτι κι όταν του έστειλα αυτό το σενάριο ενθουσιάστηκε».

«Ο Χοακίν είναι ένας ηθοποιός που δίνει πολύ μεγάλη προσοχή στις λεπτομέρειες» λέει ο Βαν Σαντ. «Περάσαμε κυριολεκτικά σελίδα- σελίδα το σενάριο και συζητήσαμε τα πάντα. Κρατούσε πάντα σημειώσεις και είχε μονίμως πάνω του  το βιβλίο υπογραμμίζοντας με κίτρινο φλούο τα σημαντικότερα σημεία. Όταν μιλούσαμε για κάποια σκηνή, διάβαζε το αντίστοιχο κομμάτι του βιβλίου. Η αφοσίωση του στην ιστορία και το χαρακτήρα είναι εκπληκτική».

Ο Φοίνιξ μελέτησε επίσης πολλές συνεντεύξεις του Κάλαχαν που τράβηξε οι Βαν Σαντ, το αντίστοιχο κομμάτι του “60 Minutes” και το ντοκιμαντέρ για εκείνον με τίτλο «Άγγιξε Με Κάπου Που Μπορώ Να Νοιώσω» (Touch Me Someplace I Can Feel). Στόχος του ωστόσο δεν ήταν ποτέ να μιμηθεί το Τζον: «τον ενδιέφερε να βρει τη δική του φωνή, να δημιουργήσει τη δική του εκδοχή του Κάλαχαν» λέει ο σκηνοθέτης.

image

Διαβάστε επίσης:

Μην Ανησυχείς, Δε Θα Φτάσει Μακριά Με Τα Πόδια / Don’t Worry, He Won’t Get Far On Foot
Σκηνοθεσία: Γκας Βαν Σαντ
Σενάριο: Γκας Βαν Σαντ, Τζον Κάλαχαν
Πρωταγωνιστούν: Γιοακίν Φίνιξ, Τζόνα Χιλ, Ρούνι Μάρα, Τζακ Μπλακ
Χώρα Παραγωγής: Η.Π.Α.
Έτος Παραγωγής: 2018
Διάρκεια: 114 λεπτά

  • ROOF ΚΤΙΡΙΟΥ Μ2, ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ – 10 Ιουλίου 2019 21:30
  • ROOF ΚΤΙΡΙΟΥ Μ2, ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ – 11 Ιουλίου 2019 21:30

Σινεμά με Θέα

Το πιο αγαπημένο θερινό σινεμά της Θεσσαλονίκης δηλώνει παρών. Καλοκαιρινές κινηματογραφικές βραδιές προσφέρουν και φέτος το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης. Οι δυο κορυφαίοι πολιτιστικοί θεσμοί διοργανώνουν για πέμπτη συνεχή χρονιά το «Σινεμά με Θέα» στο πιο όμορφο σημείο της πόλης, την οροφή του κτιρίου Μ2 του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, με υπέροχη θέα στο Θερμαϊκό Κόλπο, προτείνοντας αξιόλογες ταινίες.