Έπειτα από μια σειρά επιτυχημένες προβολές σε Ασία, Ευρώπη και Βόρεια Αμερική, η νέα μεγάλου μήκους ταινία του Μιχάλη Κωσταντάτου, είναι έτοιμη για την ελληνική της πρεμιέρα στο διαδικτυακό 61ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης. Η ταινία «Μικρά Όμορφα Άλογα» συμμετέχει στο επίσημο διαγωνιστικό τμήμα «Meet the Neighbors».

Ads

Μετά από μία απότομη αλλαγή στη ζωή τους, η Αλίκη και ο Πέτρος βρίσκουν εφήμερο καταφύγιο σε μια μικρή παραθαλάσσια επαρχιακή πόλη μαζί με τον μικρό τους γιο, Παναγιώτη. Και οι δύο έχουν βρει προσωρινές δουλειές, μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου να επιστρέψουν γρήγορα και μόνιμα στην Αθήνα.

Η Αλίκη όμως αρχίζει να συνειδητοποιεί ότι το σχέδιο τους δεν λειτουργεί ή ακόμα χειρότερα ότι μπορεί καν να μην υπάρχει. Ο Πέτρος αντιλαμβάνεται την συναισθηματική απομάκρυνσή της ως μια σιωπηρή αποδοκιμασία για αυτά που δεν μπορεί να προσφέρει. Η απόσταση ανάμεσά τους μεγαλώνει επικίνδυνα κι οι δυο τους κινδυνεύουν να παγιδευτούν σε έναν ιστό από ψέματα που οι ίδιοι έφτιαξαν.

image

Ads

Εφτά χρόνια μετά το βραβευμένο ντεμπούτο του «Luton», ο Μιχάλης Κωνσταντάτος επιστρέφει με μια ατμοσφαιρική ιστορία αγάπης που πατάει πάνω στο είδος του ψυχολογικού θρίλερ (και το αντίστροφο) για να μιλήσει «για όσα δε λέγονται, αλλά καταλαβαίνουμε ότι υπάρχουν. Όσα δεν πρόκειται ποτέ να ειπωθούν αλλά βρίσκονται πάντα εκεί για όποιον θέλει να τα δει».

Μέσα από την ιστορία ενός παντρεμένου ζευγαριού σε μια κρίσιμη καμπή της κοινής του πορείας, το «All the Pretty Little Horses» είναι μια ταινία για μεγάλες προσδοκίες και ματαιώσεις, για τις βίαιες αλλαγές  και τις ταυτότητες που αυτές επαναπροσδιορίζουν, τους μύχιους φόβους μας και τη βαθιά λαχτάρα για συντροφικότητα και αποδοχή.

image

Η ταινία, με πρωταγωνιστές την Γιώτα Αργυροπούλου και τον Δημήτρη Λάλο, είναι μια συμπαραγωγή μεταξύ Ελλάδας (Horsefly Productions, ΕΡΤ), Βελγίου (A Private View) και Γερμανίας (Massah Film), με την υποστήριξη των Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, Eurimages,  Εθνικό Κέντρο Οπτικοακουστικών Μέσων & Επικοινωνίας, The Belgian Federal Government’s Tax Shelter Programme και Creative Europe Programme – Media. Τις διεθνείς πωλήσεις της ταινίας έχει αναλάβει η Pluto Film.

Τα «Μικρά Όμορφα Άλογα» πραγματοποίησαν την παγκόσμια πρεμιέρα τους στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σαγκάης ενώ λίγο μετά συμμετείχαν στο περίοπτο διαγωνιστικό τμήμα της 26ης έκδοσης του Φεστιβάλ του Σεράγεβο. Στη συνέχεια ταξίδεψαν στη Γάνδη (Film Fest Gent), στο Ισραήλ (Haifa International Film Festival), στη Βαρσοβία (Warsaw Film Festival) και στον Καναδά (Calgary International Film Festival). Ο σκηνοθέτης, αναφέρει σχετικά:

image

«Τι άνθρωποι γινόμαστε όταν καλούμαστε να αλλάξουμε; Οι βίαιες αλλαγές, ο τρόπος που συμβαίνουν και o αντίκτυπος τους, είναι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος μου. Διάφορες συνθήκες μας ωθούν πολλές φορές σε νέες άγνωστες καταστάσεις, συνήθως απρόθυμα αλλά και αναπόφευκτα, μπορεί να κληθούμε να αφήσουμε το σπίτι μας, τη χώρα μας, να μείνουμε χωρίς δουλειά, χωρίς οικονομική ευχέρεια, χωρίς κάποιον που αγαπάμε. Διαθέτουμε άραγε τις απαραίτητες δεξιότητες για να αντιμετωπίσουμε μια εντελώς άγνωστη πραγματικότητα; Και πώς τελικά την διαχειριζόμαστε; Στο «All The Pretty Little Horses», οι ήρωες αναζητούν νέα ταυτότητα. Η πορεία τους προς αυτή μοιάζει σχεδόν με ενός είδους υπαρξιακό θρίλερ, το οποίο δεν βασίζεται στο παραδοσιακό ερώτημα του «ποιος είναι ο δολοφόνος;», αλλά εστιάζει στην τρομακτική, άγνωστη πραγματικότητα των ανθρώπων, σε μια αντιπαράθεση με τον εαυτό τους και πώς τελικά είναι ικανοί να αντιμετωπίσουν την αλήθεια τους – ή όχι. Η ταινία όμως αφορά έντονα και τη συντροφικότητα. Η ιστορία ξεκινά ακριβώς στο σημείο που οι ήρωες έχουν σχεδόν εξαντλήσει την υπομονή και τα ψυχικά τους αποθέματα. Μέσα από αντίθετες ψυχικές κατευθύνσεις, το ζευγάρι καλείται να ανακαλύψει τι τους κρατά μαζί, να ανακαλύψει αν διαθέτει κάτι πιο πολύτιμο από όλα αυτά που νιώθουν ότι έχουν χάσει.  Μέσα σε αυτό το πλαίσιο η απόφαση να μείνουν μαζί ή όχι γίνεται μια μάχη που πρέπει να κερδίσουν.»

image

«Meet the Neighbors»

Το διαγωνιστικό τμήμα Meet the Neighbors περιλαμβάνει 10 ταινίες, ανάμεσά τους και τρεις ελληνικές. Σε αυτό συμμετέχουν νέοι δημιουργοί από την περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, της ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, της μεγάλης «γειτονιάς μας».

Το συγκεκριμένο διαγωνιστικό τμήμα, που εγκαινιάστηκε στο πλαίσιο της επετειακής 60ής διοργάνωσης, περιλαμβάνει ταινίες που μας προσφέρουν επίγνωση και κατανόηση για τη ζωή, τους ανθρώπους και την κατάσταση των πραγμάτων στην ευρύτερη περιοχή μας – ή που κοιτάζουν τον κόσμο πέρα από «τη γειτονιά μας», με μια ξεχωριστή και νεωτερική καλλιτεχνική ματιά.

Η φετινή τριμελής κριτική επιτροπή αποτελείται από τους: Τζοάνα Χατζηθωμά (Σκηνοθέτις), Μιχάλη Παλεοδήμο (Διευθυντής Φωτογραφίας), Σβέλτα Τσοτσόρκοβα (Σκηνοθέτις). Η κριτική επιτροπή θα απονείμει τον Χρυσό Αλέξανδρο που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο ύψους 5.000 ευρώ στην καλύτερη ταινία, το Ειδικό Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής (Αργυρός Αλέξανδρος), το οποίο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο ύψους 3.000 ευρώ και το Ειδικό Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής για την Καλύτερη Σκηνοθεσία (Χάλκινος Αλέξανδρος).

Το Ελληνικό Σινεμά δηλώνει παρών στο 61ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης, μέσα από 18 μεγάλου μήκους και 21 μικρού μήκους ταινίες. Ανάμεσα τους, συναντάμε και τα «Μικρά Όμορφα Άλογα / All the Pretty Little Horses» του Μιχάλη Κωσταντάτου.

Διαβάστε Επίσης:

Μικρά Όμορφα Άλογα / All the Pretty Little Horses
Σκηνοθεσία: Μιχάλης Κωνσταντάτος
Σενάριο: Μιχάλης Κωνσταντάτος
Ηθοποιοί: Γιώτα Αργυροπούλου, Δημήτρης Λάλος, Κατερίνα Διδασκάλου, Αλέξανδρος Καραμούζης,Κώστας Ανταλόπουλος, Δημήτρης Καπετανάκος, Αντώνης Μυριάγκος, Βίκυ Παπαδοπούλου, Κώστας Λάσκος, Θανάσης Νάκος,Θάλεια Παπακώστα, Δημήτρης Καταλειφός
Διεύθυνση φωτογραφίας: Γιάννης Φώτου GSC
Μοντάζ: Γιώργος Μαυροψαρίδης ACE, Μυρτώ Καρρά
Ήχος: Γιάννης Αντύπας, Jan Schermer
Μουσική: Liesa Van der Aa
Έτος Παραγωγής: 2020
Χώρα Παραγωγής: Ελλάδα, Βέλγιο, Γερμανία
Διάρκεια: 107 λεπτά
Η ταινία θα είναι διαθέσιμη από το πρωί του Σαββάτου 14 Νοεμβρίου στις 10:00

Το 61ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης, πραγματοποιείται φέτος διαδικτυακά, από την Πέμπτη 5 έως και την Κυριακή 15 Νοεμβρίου.