Τέσσερα χρόνια μετά το αξιόλογο «Weekend» (2011), ο Άντριου Χέιγκ, επιστρέφει με την τρίτη μεγάλου μήκους ταινία του: «45 Χρόνια» (45 Years – 2015). Βασιζόμενος σε μια μικρή ιστορία του Ντέιβιντ Κόνστανταϊν με τον τίτλο «In Another Country», ο Βρετανός σκηνοθέτης παρουσιάζει ένα εντυπωσιακό ψυχόδραμα και μία σχεδόν μπεργκμανική ανατομία των ανθρώπινων σχέσεων, αποσπώντας παράλληλα δύο εξαιρετικές ερμηνείες από τους δύο βασικούς πρωταγωνιστές του, τον Τομ Κόρτνεϊ και την αγαπημένη, Σάρλοτ Ράμπλινγκ.

Ads

«Υπήρχε κάτι σπαρακτικό για μένα στην ιστορία μια σχέσης που κλονίζεται στην τελική της ευθεία. Ήταν λες κι αυτό το πτώμα περίμενε υπομονετικά μέσα στον πάγο, για να εμφανιστεί τη σωστή στιγμή και να σπείρει το χάος. Μέσα από τις ρωγμές στο έδαφος έρχονται όλοι οι φόβοι και οι αμφιβολίες, όλα όσα δεν ειπώθηκαν τόσα χρόνια, καταπιεσμένα και κρυμμένα συναισθήματα. Ολόκληρη η σχέση της Κέιτ και του Τζεφ αμφισβητείται από μία γυναίκα που δεν υπάρχει καν.» – Άντριου Χέιγκ

Η Κέιτ (Σάρλοτ Ράμπλινγκ) και ο Τζεφ (Τομ Κόρτνεϊ), είναι παντρεμένοι σαράντα πέντε (45) χρόνια, κι ενώ ετοιμάζουν το πάρτι για την επέτειο τους, λαμβάνουν ένα γράμμα που θα αναστατώσει τις ζωές τους. Το γράμμα έρχεται από την Ελβετία κι αναφέρει ότι βρέθηκε το πτώμα της Κάτια – της πρώτης αγάπης του Τζεφ.

image

Ads

Η Κάτια είχε χαθεί όταν είχε πάει μαζί με το Τζεφ για αναρρίχηση το 1962. Ο Τζεφ λέει στην Κέιτ ότι τον ενημέρωσαν ως τον άμεσο συγγενή, γιατί είχαν δηλώσει ψέματα πως ήταν παντρεμένοι. Οι ετοιμασίες για την επέτειο συνεχίζονται, αλλά η ενασχόληση του Τζεφ με τα νέα που έμαθε, θα επιφέρει απρόβλεπτες εξελίξεις.

Ο Τζεφ ξεκινάει και πάλι το κάπνισμα, ενώ νοσταλγεί συνεχώς τις στιγμές που είχε ζήσει με την Κάτια. Ψάχνει παλιές φωτογραφίες τους, ενώ εξομολογείται στην Κέιτ ότι θα είχε παντρευτεί την Κάτια, αν δεν είχε χαθεί για πάντα στα χιόνια.

image

Όσο πλησιάζει ο εορτασμός της 45ης επετείου του γάμου τους, η Κέιτ και ο Τζεφ μοιραία βυθίζονται όλο και περισσότερο στο παρελθόν, αφήνοντας τις αμφιβολίες να καταστρέψουν το μέλλον τους, καθώς υπόγειες σεισμικές δονήσεις στη σχέση των δύο μακροχρόνιων συντρόφων, θέτουν σε αμφισβήτηση τα θεμέλια της ίδιας της συνύπαρξής τους.

«Ήθελα η ιστορία να μην αναφέρεται σε μια παλιότερη γενιά που χάθηκε, αλλά στις επιλογές που κάνουμε όλοι μας. Ήθελα επίσης η εξιστόρηση να γίνεται εξ ολοκλήρου από τη μεριά της Κέιτ. Τα «45 Χρόνια», όπως και το «Weekend», καταπιάνονται με τις δυσκολίες που υπάρχουν στην ανθρώπινη οικειότητα, το ρίσκο να εκτεθείς συναισθηματικά σ’ έναν άλλο άνθρωπο, τη δυσκολία να είσαι πραγματικά ειλικρινής για τα συναισθήματα σου. Με ενδιαφέρει πάρα πολύ πώς οι ρομαντικές σχέσεις καθορίζουν αυτό που είμαστε κι αυτό που θέλουμε ο κόσμος να δει.» – Άντριου Χέιγκ

image

Βραβεία ερμηνείας για τους υπέροχους πρωταγωνιστές, Σάρλοτ Ράμπλινγκ και Τομ Κόρτνεϊ, τον Φλεβάρη στο 65ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βερολίνου. Η ταινία συμπεριλήφθηκε αρχικά και στις δέκα υποψήφιες ταινίες για τα Κινηματογραφικά Βραβεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου – Lux Prize 2015, αν και τελικά δεν προκρίθηκε στην τελική τριάδα.

image

Μία από τις όμορφες ταινίες που είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε στο 21ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας. Με βάση ένα καλό σενάριο, ο Άντριου Χέιγκ σκηνοθετεί λιτά δίνοντας χώρο στους πρωταγωνιστές του να αναπτύξουν τους χαρακτήρες τους. Καλός στον ρόλο του ο Τομ Κόρτνεϊ, εξαιρετική η ερμηνεία της Σάρλοτ Ράμπλινγκ, σε μία ταινία που θυμίζει κάτι από την μαγεία των δημιουργιών του μεγάλου Ίνγκμαρ Μπέργκμαν και ειδικά το φιλμ, «Σκηνές από έναν Γάμο» του 1973.

Διαβάστε επίσης:
Αφιέρωμα στα Κινηματογραφικά Βραβεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
Αυτές είναι οι 15 ταινίες που ξεχωρίζουν στις Νύχτες Πρεμιέρας

Τα «45 Χρόνια» είναι μια ενδιαφέρουσα οπτική στις σχέσεις, το γήρας, τη συγχώρεση και τη ζήλια, από έναν ταλαντούχο σκηνοθέτη. Το σενάριο του Άντριου Χέιγκ βασίζεται σε μια μικρή ιστορία του Ντέιβιντ Κόνστανταϊν με τίτλο «In Another Country».

image

Η μακροβιότητα μιας αγάπης αποτελεί ένα επίτευγμα από μόνη της. Το ζευγάρι στο επίκεντρο της ταινίας είναι ακόμη ενεργό σε καλή υγεία και πνευματική κατάσταση. Αλλά είναι παντρεμένοι από πολλοί νέοι, όπως συνηθιζόταν τη δεκαετία του ’60, και είναι μαζί πολύ περισσότερο απ’ ότι οποιοδήποτε νέο ζευγάρι θα είναι ποτέ. Φαίνεται να είναι ακλόνητος ο δεσμός τους. Αλλά ο Χέιγκ συλλαμβάνει με τρομερή ακρίβεια πόσο ευάλωτος γίνεται, όταν το παρελθόν έρχεται στην επιφάνεια και ξυπνάει η ζήλεια.

Στην προηγούμενη ταινία του, το «Weekend» (2011) – το οποίο είχαμε παρακολουθήσει και στο 52ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης – ο Χέιγκ απεικονίζει μια σχέση που μόλις ξεκίνησε και μπορεί να αντέξει στο πέρασμα του χρόνου, μπορεί και όχι. Τώρα καταπιάνεται με το πώς δημιουργείται η εμπιστοσύνη σ’ ένα ζευγάρι και πώς εκφράζεται η αγάπη; Πόσο κοντά μπορούμε να έρθουμε μεταξύ μας και κατά πόσο μπορούμε να λειτουργούμε μόνοι;

image

Η Κέιτ και ο Τζεφ λειτουργούν ως ένα. Όταν όμως έρχονται τα νέα για την παλιά του αγάπη, ο Τζεφ γίνεται απόμακρος – η Κέιτ έχει πλέον απέναντί της έναν ξένο… Η ταινία αντιμετωπίζει τους χαρακτήρες της όπως θα έκανε μ’ ένα νέο ζευγάρι, γεμάτους ζωή κι ακόμη ευάλωτους στα συναισθηματικά σκαμπανεβάσματα της ζωής. Κοιτάζει με ειλικρίνεια και βάθος μια ηλικία που συχνά περιορίζεται και παρουσιάζεται ως καρικατούρα ή αφαιρείται τελείως από την αφήγηση μιας ταινίας.

image

«Δεν πιστεύω ότι οι άνθρωποι σταματούν να αναζητούν απαντήσεις, όσο μεγαλώνουν. Όλοι πιστεύαμε πως όταν φτάσουμε τα τριάντα θα έχουμε βρει λύσεις, θα ξέραμε ποιοι είμαστε. Είμαι βέβαιος ότι για κανέναν δεν ισχύει αυτό. Αλλάζουμε συνεχώς, και αλλάζουν και οι ερωτήσεις μας για τη ζωή μαζί.» – Άντριου Χέιγκ

Ο Άντριου Χέιγκ έχει εργαστεί ως βοηθός μοντάζ σε ταινίες όπως ο «Μονομάχος» (Gladiator) και το «Μαύρο Γεράκι: Η Κατάρριψη» (Black Hawk Down), πριν κάνει το ντεμπούτο του με την μικρού μήκους ταινία «Oil». Το 2009 σκηνοθέτησε τη μεγάλου μήκους ταινία «Greek Pete», που έκανε πρεμιέρα στο Lesbian and Gay Film Festival του Λονδίνου και απέσπασε το Βραβείο Καλλιτεχνικού Επιτεύγματος.

image

Ωστόσο η ταινία που τον καθιέρωσε, ήταν το «Weekend», που πραγματοποίησε την πρεμιέρα της στο Φεστιβάλ SXSW, αποσπώντας το Βραβείο Κοινού (Emerging Visions Audience Award). Ακολούθησαν δύο Βραβεία British Independent Film κι ένα Evening Standard Καλύτερου Σεναρίου. Ο Χέιγκ απέσπασε  και το Βραβείο Καλύτερου Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη από του Κριτικούς Κινηματογράφου του Λονδίνου, ενώ παράλληλα εργάζεται ως παραγωγός στο σόου του HBO « Looking», για το οποίο επίσης γράφει και σκηνοθετεί επεισόδια.

Η νέα δημιουργία του Άντριου Χέιγκ, «45 Χρόνια» (45 Years – Ηνωμένο Βασίλειο / 2015), πραγματοποίησε την παγκόσμια πρεμιέρα της στο 65ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βερολίνου. Η ταινία κυκλοφορεί στις ελληνικές Κινηματογραφικές Αίθουσες, σε διανομή των εταιρειών Spentzos Film και Seven Films

Έτος: 2015 | Xώρα: Ηνωμένο Βασίλειο | Διάρκεια: 95 λεπτά | Σκηνοθεσία: Andrew Haigh | Σενάριο: David Constantine (short story), Andrew Haigh (adaptation) | Παίζουν: Charlotte Rampling, Tom Courtenay, Dolly Wells