Ο Κινηματογράφος δηλώνει παρών, καθώς η Τέχνη αποτελεί ένα ασφαλές και αξιόπιστο καταφύγιο σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς που βιώνουμε, την οποία μπορούμε να εμπιστευτούμε, έστω και από απόσταση. Οι ειδικοί μας συστήνουν να Μένουμε Σπίτι λόγω Κοροναϊού, οπότε είναι μία καλή ευκαιρία να ανακαλύψουμε, δέκα βραβευμένες και αξιόλογες, μικρού μήκους ταινίες από καταξιωμένους σκηνοθέτες.

Ads

«The Big Shave» του Μάρτιν Σκορσέζε

Ο θρυλικός Αμερικανός σκηνοθέτης, που στην πλούσια φιλμογραφία του, συναντάμε ταινίες όπως «Ο Ταξιτζής» (Taxi Driver – 1976), «Μετά τα Μεσάνυχτα» (After Hours – 1985), «Ο Τελευταίος Πειρασμός» (The Last Temptation of Christ – 1988), η «Σιωπή» (Silence – 2016), «Ο Λύκος της Wall Street» και το πιο πρόσφατο, «Ο Ιρλανδός» (The Irishman – 2019), παρουσιάζει το 1967, την μικρού μήκους ταινία: «The Big Shave». Πρόκειται για μία μεταφορική ιστορία, σχετικά με την αυτοκαταστροφική επέμβαση των Ηνωμένων Πολιτειών, στον πόλεμο του Βιετνάμ.

«Pioneer» του Ντέιβιντ Λόουερι

Από τον σκηνοθέτη των ταινίων, «A Ghost Story» (2017) και «Ο Κύριος και το Όπλο» (The Old Man & the Gun – 2018).

«Six Shooter» του Μάρτιν ΜακΝτόνα

Από τον σκηνοθέτη των Οσκαρικών ταινιών, «Αποστολή στην Μπριζ» (In Bruges – 2008) και «Οι Τρεις Πινακίδες Έξω από το Έμπινγκ, στο Μιζούρι» (Three Billboards Outside Ebbing, Missouri – 2018). To «Six Shooter» έχει τιμηθεί με το Όσκαρ Καλύτερης Μικρού Μήκους Ταινίας.

«Two Cars, One Night» του Τάικα Γουαϊτίτι

image

Ads

Από τον σκηνοθέτη των ταινιών, «Hunt for the Wilderpeople» (2016), «Thor: Ragnarok» (2017) και το βραβευμένο με Όσκαρ, «Τζότζο» (Jojo Rabbit – 2019). To «Six Shooter» του Τάικα Γουαϊτίτι, ήταν Υποψήφιο για το Όσκαρ Καλύτερης Μικρού Μήκους Ταινίας.

«Wasp» της Άντρεα Άρνολντ

Το «Wasp» είναι η βραβευμένη με Όσκαρ, μικρού μήκους ταινία της Άντρεα Άρνολντ, η οποία στο παρελθόν μας έχει χαρίσει σπουδαίες ταινίες όπως: «Red Road» (2006), «Fish Tank» (2009) και «American Honey» (2016).

«Doodlebug» του Κρίστοφερ Νόλαν

Η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του Κρίστοφερ Νόλαν, είναι το «Following», που κυκλοφόρησε το 1998. Δύο χρόνια μετά κυκλοφόρησε το «Memento» (2000) χαρίζοντας στον σκηνοθέτη την πρώτη του Υποψηφιότητα για Όσκαρ στην κατηγορία Καλύτερου Πρωτότυπου Σεναρίου, όπως και μία υποψηφιότητα για Χρυσή Σφαίρα στην κατηγορία Καλύτερο Σενάριο. Ακολούθησε το «Insomnia» (2002), που βασίστηκε στην ομώνυμη νορβηγική ταινία, με πρωταγωνιστές τους Αλ Πατσίνο και Ρόμπιν Ουίλιαμς. Τη σκυτάλη πήρε η τριλογία του Μπάτμαν, με πρωταγωνιστή τον Κρίστιαν Μπέιλ: «Batman Begins» (2005), «Ο Σκοτεινός Ιππότης» (2008) και «The Dark Knight Rises» (2012).

image

Ενδιάμεσα, είχε κυκλοφορήσει και η ταινία του Νόλαν, «The Prestige» (2006), με πρωταγωνιστές, τον Χιου Τζάκμαν τον Κρίστιαν Μπέιλ, την Σκάρλετ Γιόχανσον και τον Μάικλ Κέιν. Το φιλμ απέσπασε δύο υποψηφιότητες για Όσκαρ. Ακολούθησαν δύο σπουδαίες ταινίες επιστημονικής φαντασίας, το «Inception» (2010) και το «Interstellar» (2014). Η δέκατη ταινία του Βρετανού σκηνοθέτη, κυκλοφόρησε το 2017. Πρόκειται για την υπέροχη «Δουνκέρκη» (Dunkirk – 2017). Πρόκειται για ένα αξιόλογο αντιπολεμικό φιλμ, το οποίο μας μεταφέρει στην καρδιά του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

«Small Deaths» της Λιν Ράμσεϊ

Μία από τις σπουδαιότερες γυναικείες φωνές του μοντέρνου Σινεμά, η Λιν Ράμσεϊ, αναγνωρίστηκε το 1996 με την μικρού μήκους της «Small Deaths», η οποία ήταν η διπλωματική της όταν αποφοίτησε από την Αγγλία και κέρδισε το βραβείο της κριτικής επιτροπής στις Κάννες το 1996. Ακολούθησαν τα «Kill the Day» (1996) και «Gasman» (1997), τα οποία έλαβαν τα βραβεία κριτικής επιτροπής στα Κλερμόντ Φερράντ και στις Κάννες αντίστοιχα. Η Ράμζι γρήγορα εξελίχθηκε σε ένα από τα πιο λαμπρά ταλέντα του βρετανικού σινεμά. Η πρώτη μεγάλου μήκους της, το «Ratcatcher» (1999), έκανε πρεμιέρα στο φεστιβάλ του Εδιμβούργου και κέρδισε το βραβείο BAFTA για την καλύτερη πρωτοεμφανιζόμενη σκηνοθέτιδα το 2000.

image

Η επόμενη ταινία της «Morvern Callar» (2002), βασίστηκε στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Άλαν Γουόρνερ, και είναι η ιστορία μιας νεαρής υπαλλήλου σουπερμάρκετ (Σαμάνθα Μόρτον), που μαθαίνει ότι ο φίλος της έχει αυτοκτονήσει και προσπαθεί να αντιμετωπίσει τα επακόλουθα. Ακολούθησε το 2011 το φιλμ «Πρέπει να Μιλήσουμε για τον Κέβιν» (We Need to Talk About Kevin), με τους Τίλντα Σουίντον, Τζον Σ. Ράιλι και Έζρα Μίλερ . Η εξαιρετική ερμηνεία της Τίλντα Σουίντον, της χάρισε μία Υποψηφιότητα για Χρυσή Σφαίρα. Το «Δεν Ήσουν Ποτέ Εδώ» (You Were Never Really Here – 2017), αποτελεί την τέταρτη μεγάλου μήκους ταινία της Λιν Ράμσεϊ, με πρωταγωνιστή τον εξαιρετικό Χοακίν Φίνιξ.

«Vincent» του Τιμ Μπάρτον

Ο Τιμ Μπάρτον, είναι ένας από τους πιο ταλαντούχους και δραστήριους σκηνοθέτες και παραγωγούς του Χόλιγουντ, έχοντας γυρίσει ταινίες πολλών ειδών, από κινούμενα σχέδια μέχρι ταινίες δράσης. Το όνομά του έχει συνδεθεί άρρηκτα με δημιουργίες όπως: «Dark Shadows», «Alice in Wonderland», «Sweeney Todd» καθώς και παλαιότερες κλασσικές δημιουργίες όπως: «Ed Wood», «Big Fish», «Planet of the Apes», «Edward Scissorhands» κ.α.

image

Παράλληλα όμως είναι σημαντική η συμβολή του και η βοήθεια που έχει προσφέρει στην εξέλιξη του Animation, με σκοπό να αναζωογονηθεί και να εξελιχθεί περαιτέρω η τεχνική του stop-motion Σινεμά. Ξεκινώντας το 1993 με το «The Nightmare Before Christmas» του Henry Selick και συνεχίζοντας με τα δικά του φιλμ, το 2005 με το «Corpse Bride» και το 2012 με το «Frankenweenie». Η πιο πρόσφατες δημιουργίες του είναι τα «Μεγάλα Μάτια» (Big Eyes) του 2014 και «Μις Πέρεγκριν Στέγη για Ασυνήθιστα Παιδιά» (Miss Peregrine’s Home for Peculiar Children) του 2016. Το 1982, παρουσιάζει την μικρού μήκους ταινία του, «Vincent».

«The Alphabet» του Ντέιβιντ Λιντς

Ένας εξαιρετικός σκηνοθέτης, του οποίου οι ταινίες διακρίνονται για τις ονειρικές τους εικόνες, ενώ μέσα από τη σουρεαλιστική τους δομή, ο καλλιτέχνης καταφέρνει να δημιουργεί μία ατμόσφαιρα μαγικού ρεαλισμού. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι το «Mulholland Drive», έχει ψηφιστεί από 177 Κριτικούς Κινηματογράφου στο BBC Culture, ως η καλύτερη ταινία του 21ου αιώνα!

image

Το 1969, παρουσιάζει την μικρού μήκους ταινία του, «The Alphabet», η οποία συνδυάζει την live action κινηματογράφηση, με τα κινούμενα σχέδια, για να διηγηθεί την ιστορία ενός ανθρώπου ο οποίος βιώνει έναν εφιάλτη.

«Yo! My Saint» της Άνα Λίλι Αμιρπούρ

Η σκηνοθέτης από το Ιράν, που το 2014 μας χάρισε το εξαιρετικό φιλμ, «Ένα Κορίτσι Γυρίζει Σπίτι Μόνο του τη Νύχτα» (A Girl Walks Home Alone at Night), παρουσιάζει το 2018, την μικρού μήκους μουσική ταινία: «Yo! My Saint».