Δύο χρόνια μετά την ταινία της «Eden», η Μία Χάνσεν Λαβ, επιστρέφει εντυπωσιακά με τη νέα της δημιουργία «Το Μέλλον», έχοντας ως πρωταγωνίστρια, την εξαιρετική Ιζαμπέλ Ιπέρ, στον ρόλο μίας καθηγήτριας της φιλοσοφίας. Προβάλλεται σήμερα στην ΕΡΤ και αποτελεί την τηλεοπτική μας πρόταση.

Ads

Η Ναταλί διδάσκει φιλοσοφία σ’ ένα γυμνάσιο στο Παρίσι. Είναι παθιασμένη με τη δουλειά της και απολαμβάνει ιδιαίτερα το λειτούργημα του εκπαιδευτικού. Απολαμβάνει να βυθίζεται στις σκέψεις και τους στοχασμούς της.

Είναι παντρεμένη με δύο παιδιά και μοιράζει τον χρόνο της μεταξύ της οικογένειας, των πρώην μαθητών της και της πολύ κτητικής μητέρας της.

Μια μέρα, ο σύζυγός, της ανακοινώνει πως την αφήνει για μια άλλη γυναίκα. Με την ελευθερία να την ωθεί μπροστά η Ναταλί πρέπει να ανακαλύψει εκ νέου τη ζωή της.

Ads

image

Η πέμπτη μεγάλου μήκους ταινία της Μία Χάνσεν Λαβ (Goodbye First Love – 2011, Eden – 2014), σηματοδοτεί την απομάκρυνση από το θέμα της νεολαίας. Αντ’ αυτού επιλέγει να εξερευνήσει την έναρξη της ωριμότητας, μέσα από ένα ισχυρό αλλά επίσης και ειρωνικό πορτρέτο μιας γυναίκας.

Η ταινία απεικονίζει όχι μόνο την αναζήτηση ενός ατόμου για νέες λεωφόρους, αλλά και σε ποιο βαθμό η φιλοσοφία μπορεί να εφαρμοστεί στην καθημερινή μας ζωή. Το σενάριο περιστρέφεται γύρω από τα ζητήματα της ευτυχίας και την αξία ή την τρέλα των καθιερωμένων τρόπων ζωής. Πρωταγωνιστούν: Ιζαμπέλ Ιπέρ, Αντρέ Μαρκόν, Ρομάν Κολίνκα, Έντιθ Σκομπ, Σάρα Λε Πικάρ.

image

Έχοντας βραβευτεί με την Αργυρή Άρκτο Σκηνοθεσίας, στο 66ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου (Μπερλινάλε), το «Μέλλον» (Things to Come / L’ Avenir – 2016) της Μία Χάνσεν Λαβ, πραγματοποίησε την πανελλήνια πρεμιέρα του, στο 22ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας, πριν την κυκλοφορία του στις εγχώριες αίθουσες.

Ιζαμπέλ Ιπέρ / Isabelle Huppert

Από τις πιο σημαντικές ηθοποιούς της Γαλλίας, σήμερα, η Ιζαμπέλ Ιπέρ έχει εμφανιστεί σε περισσότερες από 90 κινηματογραφικές και τηλεοπτικές παραγωγές από το 1971. Περισσότερες από δεκατέσσερις από τις ταινίες στις οποίες πρωταγωνίστησε, έχουν συμμετάσχει στο επίσημο διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών, με την ίδια να αποσπά το Βραβείο Καλύτερης Ηθοποιού, δύο φορές, πρώτα με το «Violette Noziere» του Κλοντ Σαμπρόλ και ύστερα με τη «Δασκάλα του Πιάνου», του Μίκαελ Χάνεκε.

image

Στη μακρά και εντυπωσιακή της σταδιοδρομία, έχει προταθεί δεκατρείς φορές για Βραβείο Cezar, καλύτερης ηθοποιού και κατάφερε να το κερδίσει μόλις μια φορά, με την ερμηνεία της στην ταινία «La Ceremonie», του Κλοντ Σαμπρόλ.

Η Βενετία την τίμησε με το Ειδικό Χρυσό Λέοντα της Επιτροπής για τη συνεισφορά της στον κινηματογράφο. Στις Κάννες βραβεύτηκε δύο φορές για τις ερμηνείες της, ενώ ήταν πρόεδρος της επιτροπής για την 62η διοργάνωση του Φεστιβάλ.

Διαβάστε επίσης:

Αξίζει τέλος να σημειώσουμε, ότι μετά την τηλεοπτική της προβολή, η ταινία «Το Μέλλον / Things to Come / L’ Avenir» της Μία Χάνσεν Λαβ, θα παραμείνει διαθέσιμη διαδικτυακά και δωρεάν, για επτά ημέρες, στην ψηφιακή ταινιοθήκη του ERTFLIX.

image

Το Μέλλον / Things to Come / L’ Avenir
Σκηνοθεσία: Μία Χάνσεν Λαβ
Σενάριο: Μία Χάνσεν Λαβ
Πρωταγωνιστούν: Ιζαμπέλ Ιπέρ, Αντρέ Μαρκόν, Ρομάν Κολίνκα, Έντιθ Σκομπ, Σάρα Λε Πικάρ
Φωτογραφία: Ντενίς Λενουάρ
Μοντάζ: Μαριόν Μονιέρ
Έτος Παραγωγής: 2016
Χώρα Παραγωγής: Γαλλία, Γερμανία
Διάρκεια: 102 λεπτά
Προβάλλεται τη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου στις 22:00 στην ΕΡΤ2