Το 65ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου (γνωστό κι ως Μπερλινάλε), θα πραγματοποιηθεί φέτος από την Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου, έως και την Κυριακή 15 Φεβρουαρίου. Ταινία έναρξης του Φεστιβάλ είναι η νέα ταινία της Ιζαμπέλ Κοσέτ, «Nobody Wants the Night». Στο φιλμ – το οποίο παράλληλα συμμετέχει και στο διεθνές διαγωνιστικό τμήμα – πρωταγωνιστούν οι: Ζιλιέτ Μπινός, Ρίνκο Κικούτσι και Γκάμπριελ Μπερν.

Ads

Πρόκειται για μία ταινία εποχής που διαδραματίζεται στην Γροιλανδία το 1908. Σ’ έναν απομονωμένο, παγωμένο τόπο, στον οποίο μια ομάδα από θαρραλέες γυναίκες και φιλόδοξους άντρες, θα ρισκάρουν τα πάντα για την αγάπη και τη δόξα. Βασισμένη σε αληθινά γεγονότα, η ταινία αφηγείται την ιστορία της Τζόζεφιν Πίρι μιας περήφανης και αποφασισμένης γυναίκας, η οποία είναι ερωτευμένη με τον εξερευνητή Ρόμπερτ Πίρι, που όμως εκείνος προτιμά την ερημιά του Αρκτικού κύκλου από την θαλπωρή του σπιτιού τους.

image

Στους πρωταγωνιστικούς ρόλους, συναντάμε την υπέροχη Γαλλίδα ηθοποιό Ζιλιέτ Μπινός (βραβευμένη με Όσκαρ για την ταινία “The English Patient” το 1996), την Γιαπωνέζα Ρίνκο Κικούτσι (Βαβέλ – 2006) και τον Ιρλανδό ηθοποιό Γκάμπριελ Μπερν (Συνήθεις Ύποπτοι – 1995). Η νέα δημιουργία της Ιζαμπέλ Κοσέτ, συμμετέχει στο διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ, ενώ παράλληλα αποτελεί και την ταινία έναρξης του 65ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου.

H Ισπανίδα σκηνοθέτης επιστρέφει σ’ ένα Φεστιβάλ που γνωρίζει πολύ καλά. Πριν δύο χρόνια, είχε παρουσιάσει την ταινία της «Yesterday Never Ends» – με πρωταγωνιστή τον δημοφιλή και καλό ηθοποιό Javier Cámara – στο τμήμα του Πανοράματος. Το φιλμ «Nobody Wants the Night», αποτελεί συνολικά την έκτη δημιουργία της Ιζαμπέλ Κοσέτ που προβάλλεται στην Μπερλινάλε, ενώ αξίζει να σημειώσουμε ότι το 2009, διετέλεσε και μέλος της διεθνούς κριτικής επιτροπής του Φεστιβάλ.

Ads

image

Πτυχιούχος του τμήματος σύγχρονης ιστορίας, η Ιζαμπέλ Κοσέτ, είναι μία διεθνώς καταξιωμένη σκηνοθέτης με ενδιαφέρουσες δημιουργίες στην φιλμογραφίας της. Η σκηνοθέτιδα των ταινιών “H Ζωή χωρίς Εμένα” και “Η Μυστική Ζωή των Λέξεων” – το οποίο είχαμε δει στο διαγωνιστικό τμήμα του 48ου Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης – εργάστηκε αρχικά για αρκετά χρόνια στη διαφήμιση ως διευθύντρια δημιουργικού σε μεγάλες διαφημιστικές εταιρείες και στη συνέχεια σε δική της.

image

Το 2000 ίδρυσε την εταιρεία παραγωγής MISS WASABI FILMS για την οποία γύρισε πολλά βίντεο κλιπ και αξιόλογα ντοκιμαντέρ. Πρώτη σημαντική επιτυχία της ήταν η ταινία “Η ζωή χωρίς εμένα” του 2003 με την Σάρα Πόλεϊ και τον Μαρκ Ράφαλο, η οποία μεταξύ πολλών άλλων, τιμήθηκε με δύο βραβεία Γκόγια – σεναρίου και τραγουδιού – και προβλήθηκε στο επίσημο πρόγραμμα πολλών κινηματογραφικών φεστιβάλ. Η επόμενη δημιουργία της ήταν η “Μυστική Ζωή των Λέξεων”, μια ευαίσθητη πολυβραβευμένη ταινία, επίσης με την Σάρα Πόλεϊ και τον Τιμ Ρόμπινς. Άλλες χαρακτηριστικές δημιουργίες της είναι: “Those who Love” (1998), “Things I Never Told You” (1995), “Too Οld to Die Young” (1989) “Map of the Sounds of Tokyo” (2009) και “Ελεγεία Ενός Έρωτα” (Elegy), με τους Μπεν Κίνγκσλεϊ, Πενέλοπε Κρουζ, Ντένις Χόπερ και Πατρίσια Κλάρκσον.

image

Πρόεδρος της φετινής κριτικής επιτροπής, είναι ο δημοφιλής Αμερικανός σκηνοθέτης Ντάρεν Αρονόφσκι, γνωστός από τις ταινίες του «Π», που αποτέλεσε το 1998, το σκηνοθετικό του ντεμπούτο, το υπέροχο «Requiem for a Dream» του 2000, το ρομαντικό «The Fountain» του 2006, το βραβευμένο στη Βενετία με Χρυσό Λέοντα το 2008, «Ο Παλαιστής», τον «Μαύρο Κύκνο» του 2011 – φιλμ με το οποίο κέρδισε μία υποψηφιότητα για Όσκαρ Καλύτερης Σκηνοθεσίας – ενώ πέρσι είδαμε τη νέα του δημιουργία «Νώε», ένα μέτριο blockbuster με πρωταγωνιστές τους: Ράσελ Κρόου, Τζένιφερ Κόνελι, Άντονι Χόπκινς και Έμα Γουάτσον.

image

Εκτός από τον Αρονόφσκι, στην κριτική επιτροπή της 65ης Μπερλινάλε, συναντάμε ακόμα: τον αξιόλογο Γερμανό ηθοποιό Ντάνιελ Μπρουλ («Rush», «Good Bye, Lenin!», «A Most Wanted Man», «Inglourious Basterds», «The Fifth Estate»), τον Νοτιοκορεάτη σκηνοθέτη Μπονγκ Τζουν-χο («Snowpiercer»), την παραγωγό Μάρθα Ντε Λαουρέντις – σύζυγο του θρυλικού Ντίνο Ντε Λαουρέντις (8 Αυγούστου του 1919 – 10 Νοεμβρίου του 2010) – την Περουβιανή σεναριογράφο και σκηνοθέτη Κλαούντια Λιόσα («The Milk of Sorrow» του 2009 – Χρυσή Άρκτο στο Φεστιβάλ του Βερολίνου), τον Μάθιου Γουάινερ (δημιουργό της δημοφιλούς τηλεοπτικής σειράς «Mad Men») και την υπέροχη Γαλλίδα ηθοποιό Οντρέ Τοτού (Amélie – 2001, Dirty Pretty Things – 2002, A Very Long Engagement – 2004, The Da Vinci Code The Da Vinci Code – 2006).

Το φετινό διαγωνιστικό τμήμα του 65ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου, συμπεριλαμβάνει δεκαεννέα (19) ταινίες, οι οποίες θα διεκδικήσουν τα μεγάλα βραβεία της διοργάνωσης και φυσικά την Χρυσή Άρκτο της Μπερλινάλε:

  • Aferim! του Ράντου Τζούντε
  • The Pearl Button (El botón de nácar) του Πατρίτσιο Γκούζμαν
  • The Club του Πάμπλο Λαράιν
  • Chasuke’s Journey (Ten no chasuke) του Sabu
  • Sworn Virgin (Vergine giurata) της Λάουρα Μπισμπούρι
  • 45 Years του Αντριου Χέιγκ
  • As We Were Dreaming (Als wir träumten) του Αντρέας Ντρέζεν
  • Body της Μαλγκόσκα Zουμόφσκα (Πολωνία)
  • Big Father, Small Father and Other Stories (Cha và con và) του Παν Ντανγκ Ντι
  • Eisenstein in Guanajuato του Πίτερ Γκρίναγουεϊ
  • Ixcanul Volcano (Ixcanul) του Γάιρο Μπουσταμάντε
  • Diary of a Chambermaid (Journal d’une femme de chambre) του Μπενουά Ζακό
  • Knight of Cups του Τέρενς Μάλικ
  • Nobody Wants the Night της Ιζαμπέλ Κοσέτ
  • Under Electric Clouds (Pod electricheskimi oblakami) του Αλεξέι Γκερμάν του νεότερου
  • Queen of the Desert του Βέρνερ Χέρτσογκ (φώτο)
  • Taxi του Τζαφάρ Παναχί
  • Victoria του Σεμπάστιαν Σκίπερ
  • Gone with the Bullets (Yi bu zhi yao) του Γιάνγκ Γουέν

image

Παράλληλα, η 65η Μπερλινάλε, τιμώντας τα 100 χρόνια Technicolor (μια πρώιμη τεχνική χρώματος στις ταινίες, που εφευρέθηκε το 1916 και χρησιμοποιήθηκε σε επιλεγμένες ταινίες), θα παρουσιάσει μία σειρά θρυλικών ταινιών μίας άλλης εποχής. Αναφέρουμε χαρακτηριστικά:

  • «The Garden of Allah» του 1936
  • «Τρεις Σωματοφύλακες» του 1948
  • «Ο Μάγος του Οζ» του 1939
  • «Οι Ανδρες Προτιμούν τις Ξανθιές» του 1953
  • «Duel in the Sun» του 1946
  • «She Wore a Yellow Ribbon» του 1949

Το Φεστιβάλ του Βερολίνου θα τιμήσει με Χρυσή Άρκτο τον Βιμ Βέντερς για τη συνολική του προσφορά, ενώ παράλληλα θα προβληθούν δέκα χαρακτηριστικές ταινίες από την πλούσια φιλμογραφία του κορυφαίου δημιουργού. O Βέντερς, πρόσφατα ολοκλήρωσε τα γυρίσματα της νέας του τρισδιάστατης ταινίας, με τίτλο «Everything Will Be Fine» και πρωταγωνιστή τον Τζέιμς Φράνκο, η οποία θα προβληθεί στο Φεστιβάλ, εκτός διαγωνιστικού.

image

Αναλυτικά το δελτίο τύπου της Μπερλινάλε αναφέρει σχετικά: «Με το μεγάλο αφιέρωμα στον Βιμ Βέντερς, τιμούμε έναν από τους πιο αξιοσημείωτους σύγχρονους δημιουργούς. Το πολυσχιδές και ανάμεσα στα διαφορετικά είδη έργο του σαν κινηματογραφιστής, φωτογράφος και συγγραφέας έδωσε σχήμα στη ζωντανή μας κινηματογραφική μνήμη και συνεχίζει να εμπνέει άλλους δημιουργούς».

Διαβάστε επίσης:
Αφιέρωμα στο 65ο Φεστιβάλ Βερολίνου

Το 65ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ του Βερολίνου, θα πραγματοποιηθεί από την Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου, έως και την Κυριακή 15 Φεβρουαρίου. Για περισσότερες πληροφορίες παραθέτουμε τον επίσημο ιστότοπο του Φεστιβάλ.