Με το συγκλονιστικά επίκαιρο «Οι Εκκαθαριστές» («The Cleaners»), την ταινία – ντοκιμαντέρ του Κωνσταντίνου Γεωργούση, ξεκινάει ο νέος κύκλος προβολών για φέτος του Cinedoc που κάνει πρεμιέρα την Τετάρτη 2 Οκτωβρίου, στο Γαλλικό Ινστιτούτο. Το Tvxs.gr έχει εξασφαλίσει δύο διπλές προσκλήσεις για τους αναγνώστες του. Του Γιώργου Ρούσσου.
 
 
To CineDoc, ξεκίνησε το 2009 να προβάλλει βραβευμένα Ελληνικά και Διεθνή Ντοκιμαντέρ. Οι ταινίες προβάλλονται στο Γαλλικό Ινστιτούτο της Αθήνας και παράλληλα στον Κινηματογράφο Δαναός, καθώς και σε κινηματογραφικές λέσχες, σχολεία και πολιτιστικούς οργανισμούς, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Κύπρο.

image
 
Αξίζει να σημειώσουμε ότι τις προβολές ακολουθούν εκδηλώσεις που έχουν στόχο να φέρουν κοντά επαγγελματίες και λάτρεις του ντοκιμαντέρ και να εμπνεύσουν συλλογικές δράσεις.
 
Η ταινία «The Cleaners» του Κωνσταντίνου Γεωργούση, ακολουθεί μέλη της Χρυσής Αυγής, προεκλογικά. Η υπόθεση είναι κάτι παραπάνω από επίκαιρη. Στην Ελλάδα της οικονομικής και πολιτισμικής κατάρρευσης, η Χρυσή Αυγή κεφαλαιοποιεί ένα κομμάτι της αγανάκτησης. Χωρίς προφορική αφήγηση, η ταινία ακολουθεί μέλη και υποστηρικτές της Χρυσής Αυγής κατά τη διάρκεια προεκλογικής καμπάνιας στο κέντρο της Αθήνας τον Μάιο του 2012.

image
 
Ο Κωνσταντίνος Γεωργούσης είναι απόφοιτος του National Film and Television School της Μ.Βρετανίας. Το ντοκιμαντέρ “The Cleaners”, είναι αποκλειστικά δική του υπόθεση, καθώς ο ίδιος υπογράφει την σκηνοθεσία, το σενάριο, τη φωτογραφία, τον ήχο αλλά και την παραγωγή της ταινίας του.
 
Το ντοκιμαντέρ, έχει κάνει ήδη τον γύρο του κόσμου και προβάλλεται στο CineDoc για πρώτη φορά στη χώρα μας, την Τετάρτη 2 Οκτωβρίου στις 20:00, στο Γαλλικό Ινστιτούτο.

image
 
Το Tvxs.gr έχει εξασφαλίσει δύο διπλές προσκλήσεις για τους αναγνώστες του. Στείλτε το ονοματεπώνυμο σας στο [email protected] μέχρι την Τετάρτη 02 Οκτωβρίου στις 13:00 το μεσημέρι. Μετά από κλήρωση, οι νικητές θα ενημερωθούν με σχετικό email και παρακαλούνται να έχουν παραλάβει τις προσκλήσεις τους το αργότερο στις 19:30 από το Γαλλικό Ινστιτούτο.
 
Έχοντας ήδη κερδίσει το Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής του Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Sarajevo, με συμμετοχή στο διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ του Άμστερνταμ, αλλά και με προβολή από το Βρετανικό κανάλι Channel 4, το ντοκιμαντέρ “The Cleaners”, παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο ελληνικό κοινό.

image
 
Την Τετάρτη 2 Οκτωβρίου στις 20.00, το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ CineDoc προβάλλει την ταινία, ως ταινία έναρξής του, ενώ μετά την προβολή θα ακολουθήσει συζήτηση με τον σκηνοθέτη και τον δημοσιογράφο Δημήτρη Ψαρά.

image
 
Σε συνέντευξη που έδωσε ο σκηνοθέτης Κωνσταντίνος Γεωργούσης στο Channel 4 εξηγεί ότι δεν χρειάστηκε ο ίδιος να ωθήσει τους υποψηφίους της Χρυσής Αυγής να κάνουν κάτι. Η συμπεριφορά που βλέπουμε στη μεγάλη οθόνη, είναι και η συνηθισμένη τους συμπεριφορά. Συμπληρώνει δε ότι οι ίδιοι δεν είχαν κανένα πρόβλημα που τους κινηματογραφούσε, ήταν μάλιστα περήφανοι που η Ευρώπη, μέσα από τα γυρίσματα, θα μάθαινε για την ύπαρξή τους και τις ιδέες τους.
 
Συμπληρώνοντας χαρακτηριστικά: «Είναι λάθος να πούμε ότι η Χρυσή Αυγή είναι ένα ακροδεξιό κόμμα, όπως για παράδειγμα το κόμμα του Λεπέν στη Γαλλία ή ένα φασιστικό κόμμα. Είναι ένα νεοναζιστικό ή ακόμη ακόμη και ναζιστικό κόμμα! Όλες οι ιδέες που πρεσβεύουν και για τις οποίες είναι υπερήφανοι, είναι καθαρά εθνικοσοσιαλιστικές».
 
Μετά την προβολή του «The Cleaners» του Κωνσταντίνου Γεωργούση, θα ακολουθήσει στις 21:30 το ντοκιμαντέρ του Μάρκου Γκαστίν: «Δημοκρατία, ο Δρόμος του Σταυρού», παρουσία των συντελεστών. Η ταινία παρακολουθεί την προεκλογική εκστρατεία τεσσάρων υποψηφίων για το βουλευτικό αξίωμα στις εκλογές του Μαΐου το 2012.

image
 
Οι εκλογές της 6ης Μαΐου αποτέλεσαν μία ιστορική στιγμή για την Ελλάδα και μία πρόκληση για τη δημοκρατία της. Ήταν όμως πρόκληση και για τους ντόπιους κινηματογραφιστές να συμβάλουν κι αυτοί στην ηθική ενδοσκόπηση που απαιτούν οι καιροί, καταγράφοντας με τη δική τους ματιά τα πολιτικά ήθη που ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για τη σημερινή κατάσταση του τόπου.
 
Μαζί με άλλους πέντε ντοκιμαντερίστες (Κατερίνα Πατρώνη, Χάρη Ραφτογιάννης, Χριστόφορο Γεωργούτσο, Νικολία Αποστόλου και Γιάννης Μισουρίδη), ο Μάρκο Γκαστίν παρακολούθησε βήμα-βήμα την προεκλογική εκστρατεία τεσσάρων υποψηφίων για το βουλευτικό αξίωμα: Γιάννης Ραγκούσης για το ΠΑΣΟΚ, Νίκος Κωστόπουλος για τη ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, Ρένα Δούρου για τον ΣΥΡΙΖΑ και Ηλίας Παναγιώταρος για τη ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ.

image
 
Είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε το συγκεκριμένο φιλμ τόσο στις 18ες Νύχτες Πρεμιέρας τον Σεπτέμβριο του 2012 ως Work in Progress, όσο και ολοκληρωμένο, φέτος τον Φλεβάρη, στο 15ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ της Θεσσαλονίκης.
 
Πρόκειται για μια ασυνήθιστα οικεία ματιά πάνω στους πολιτικούς. Ένα διεισδυτικό πορτρέτο της άσκησης της πολιτικής στην Ελλάδα του σήμερα. Χωρίς σχόλιο, χωρίς συνεντεύξεις, αφήνοντας το θεατή να κρίνει από μόνος του…


 
Οι προβολές των δύο ντοκιμαντέρ, θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη 2 Οκτωβρίου, στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών και στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ CineDoc. Οι ταινίες προβάλλονται στα ελληνικά με αγγλικούς υπότιτλους. Τιμή εισιτηρίου 6 ευρώ. Ενώ για τους κατόχους κάρτας ανεργίας, η είσοδος είναι ελεύθερη.
 
Τη Διοργάνωση και την Καλλιτεχνική Επιμέλεια, έχουν οι: Ρέα Αποστολίδη, Αύρα Γεωργίου και Δήμητρα Κουζή. Για περισσότερες πληροφορίες παραθέτουμε και τον επίσημο ιστότοπο του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ CineDoc.