Με την ταινία του καταξιωμένου Βρετανού σκηνοθέτη John Boorman “Queen and Country”, σηκώνει αυλαία το 27ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου. Το φιλμ το οποίο αποτελεί το πολυαναμενόμενο sequel του “Hope and Glory” («Ελπίδα και Δόξα»), αναμένεται να εγκαινιάσει το μακροβιότερο κινηματογραφικό φεστιβάλ της Αθήνας, το οποίο θα διεξαχθεί φέτος από την Πέμπτη 16 Οκτωβρίου, μέχρι και την Κυριακή 26 Οκτωβρίου, στους Κινηματογράφους Ααβόρα και Άστυ.

Ads

Ανανεώνοντας το φθινοπωρινό ραντεβού του με τους λάτρεις του καλού σινεμά, το 27ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου επιστρέφει ανανεωμένο και στις 14 ημέρες της διάρκειας του, θα έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε 70 ταινίες από την ευρωπαϊκή και την παγκόσμια κινηματογραφία.

Ταινίες οι οποίες φέτος θα παρουσιαστούν στον Κινηματογράφο Ααβόρα από 16 έως και 22 Οκτωβρίου και στον Κινηματογράφο Άστυ από 16 έως και 29 Οκτωβρίου (να σημειώσουμε ότι από τις 27 έως και τις 29 Οκτωβρίου, θα πραγματοποιηθούν στο Άστυ επαναληπτικές προβολές του κυρίως προγράμματος).

Η επίσημη έναρξη του φετινού Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 16 Οκτωβρίου στον κινηματογράφο Άστυ, με την ταινία του καταξιωμένου Βρετανού σκηνοθέτη John Boorman, “Queen and Country”. Φιλμ το οποίο αποτελεί το πολυαναμενόμενο sequel του “Hope and Glory” («Ελπίδα και Δόξα»).
image
Εννέα χρόνια μετά τα γεγονότα της υποψήφιας για Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας του 1987, το “Queen and Country” βρίσκει τον πρωταγωνιστή Μπιλ Κόχαν στην ηλικία των δεκαοκτώ ετών, να ονειρεύεται τη ζωή του μακριά από το σπίτι της οικογένειας τού.

Ads

O Μπιλ κατατάσσεται στον στρατό για να πολεμήσει στον πόλεμο της Κορέας. Στο στρατόπεδο γνωρίζεται με τον Πέρσι, έναν αμοραλιστή φαρσέρ, μαζί με τον οποίο θα σχεδιάσουν την πτώση του σκληρού βασανιστή τους, επιλοχία Μπράντλι.

Κατά τη διάρκεια μιας άδειάς τους, ο Μπιλ ερωτεύεται μια προβληματική καλλονή, ενώ ο Πέρσι ερωτεύεται τρελά την αδελφή του Μπιλ, την Ντον. Η πραγματικότητα του πολέμου όμως θα πλήξει και την υπόλοιπη ζωή του Μπιλ, όταν θα βρεθεί αντιμέτωπος με τις κατεστραμμένες ζωές των τραυματιών που επιστρέφουν από την Κορέα. Στην ταινία πρωταγωνιστούν οι Callum Turner, Caleb Landry Jones και David Thewlis.
image
Από τους πλέον αναγνωρισμένους σκηνοθέτες της Βρετανίας, ο 81χρονος John Boorman παραδίδει μια ταινία εποχής, αντάξια των καλύτερων στιγμών του, επιβεβαιώνοντας, για άλλη μια φορά, τη φήμη του κινηματογραφιστή που παντρεύει μοναδικά τη λαμπερή εικόνα με την ουσία και την έντονη αφήγηση.

Το φιλμ «Queen and Country» είναι αρκετά ημι-αυτοβιογραφικό, καθώς πολλοί από τους χαρακτήρες στην ιστορία είναι εμπνευσμένοι από τους ανθρώπους που γνώρισε ο δημιουργός εκείνη την εποχή, στην οικογένεια και τον περίγυρό του. Όλα τα σημαντικά γεγονότα στην ταινία συνέβησαν, λίγο ως πολύ, όπως απεικονίζονται.

Παρά τις άκρως έντονες στρατιωτικές σκηνές, ο Boorman επιλέγει να παραμείνει κυρίως στο λεγόμενο «εσωτερικό» μέτωπο. Ο σκηνοθέτης καταφέρνει έτσι να δημιουργήσει ένα προσιτό δράμα, με πινελιές συναισθηματισμού και κεφιού, ενώ σκιαγραφεί παράλληλα την καθημερινή ζωή της μεσαίας τάξης στο μεταπολεμικό Λονδίνο, αποπνέοντας μια αβίαστη αίσθηση νέας ευημερίας.

Queen and Country
Μεγάλη Βρετανία/Great Britain, Ιρλανδία/Ireland, Γαλλία/France, Ρουμανία/Romania, 2014, εγχ./col.
Σκην./Dir.-Σεν./Scr.: John Boorman
Φωτ./Cin.: Seamus Deasy
Μοντ./Ed.: Ron Davis
Mουσ./Mus: Stephen McKeon
Ηθ./Cast: Callum Turner, Caleb Landry Jones, Pat Shortt, David Thewlis, Richard E. Grant, Tamsin Egerton
Παρ./Prod.: Merlin Films. Int. Sales: Le Pacte
Διάρκεια/Dur.: 105 λεπτά
image
Το 27ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου, πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, και του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού & Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων.

Το Tvxs.gr είναι χορηγός επικοινωνίας στο Φεστιβάλ, το οποίο θα διεξαχθεί φέτος από την Πέμπτη 16 Οκτωβρίου, μέχρι και την Κυριακή 26 Οκτωβρίου, στους Κινηματογράφους Ααβόρα και Άστυ (επαναληπτικές προβολές θα πραγματοποιούνται στο Άστυ έως και τις 29/10).

Εισιτήρια: Γενική Είσοδος: 5 ευρώ – Διαρκείας 10 προβολών: 30 ευρώ. Για περισσότερες πληροφορίες, παραθέτουμε και τον επίσημο ιστότοπο του Φεστιβάλ: https://www.panoramafest.org/