Το 1967, ο Φράντισεκ Βλάτσιλ μεταφέρει στην μεγάλη οθόνη, ένα σενάριο βασισμένο στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Τσέχου κομμουνιστή συγγραφέα, Βλάντισλαβ Βανκούρα, ο οποίος εκτελέστηκε τον Ιούνιο του 1942 από τους Ναζί. 55 χρόνια από την κυκλοφορία της, η σπουδαία ταινία που έχει ψηφιστεί ως σημαντικότερη τσέχικη κινηματογραφική δημιουργία, κυκλοφορεί σε επανέκδοση από την Πέμπτη 25 Αυγούστου.

Ads

Μεσαίωνας, 13ος αιώνας. Ο Νίκολας κι ο αδελφός του Άνταμ, ληστεύουν περαστικούς για λογαριασμό του τυραννικού τους πατέρα, Κόζλικ. Σε μια από τις ληστείες, βρίσκονται να έχουν όμηρο έναν νεαρό Γερμανό, του οποίου όμως ο πατέρας έχει δραπετεύσει κι αναγγέλλει στον βασιλιά το συμβάν. Ο Κόζλικ ετοιμάζεται για την οργή του βασιλιά κι αποζητά την συμμαχία του γείτονα του, Λαζάρ. Όταν αυτός του την αρνείται, ο Κόζλικ στέλνει τον Νίκολας να απαγάγει την κόρη του Λαζάρ. Τώρα ο βασιλιάς έχει ακόμα έναν σύμμαχο κι ετοιμάζεται να επιτεθεί.

image

Η ταινία λαμβάνει χώρα σε ακαθόριστο χρόνο κατά τον Μεσαίωνα, αναφερόμενη στην ιστορία της κόρης ενός φεουδάρχη που απάγεται από ληστές και γίνεται ερωμένη ενός εξ αυτών. Η «Μαρκέτα Λαζάροβα», ψηφίστηκε το 1998 από τους Τσεχοσλοβάκους κριτικούς ως η σημαντικότερη ταινία στην ιστορία της χώρας.

Ads

Εκ πρώτης όψεως, πρόκειται για την εμπνευσμένη και ποιητική προσαρμογή μιας διαμάχης δυο αντίπαλων μεσαιωνικών φυλών. Μία άγρια, επική και σχολαστικά σχεδιασμένη αναπαράσταση των συγκρούσεων μεταξύ χριστιανισμού και παγανισμού, ανθρώπου και φύσης, έρωτα και βίας.

image

Η προσέγγιση του Βλάτσιλ ήταν να ανασυστήσει τις αντιλήψεις και τις νοοτροπίες εκείνης της μακρινής εποχής παρά να σκηνοθετήσει  ένα συμβατικό ιστορικό δράμα. Το αποτέλεσμα είναι εκθαμβωτικό. Στο μοναδικό εικαστικό αποτέλεσμα, συμβάλλουν, το εφευρετικό μοντάζ του Μίροσλαβ Χάγεκ, η εξαιρετική φωτογραφία του Μπέντριχ Μπάτκα και φυσικά η εκπληκτική κινηματογράφηση ευρείας οθόνης, που συντελούν ώστε η «Μαρκέτα Λαζάροβα» να θεωρείται δικαίως ως μία υποδειγματική ιστορική ταινία.

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός, ότι ενώ η ταινία διαρκεί 162 λεπτά, για να ολοκληρωθούν τα ιδιαίτερα και απαιτητικά γυρίσματά, χρειάστηκαν 12 χρόνια. Τον κεντρικό ρόλο ερμηνεύει η νεαρή ηθοποιός Μάγκντα Βασαριόβα, η οποία κατόπιν εξελίχθηκε σε κορυφαία ηθοποιό του κινηματογράφου και του θεάτρου. Επίσης έχει ερμηνεύσει ρόλους λυρικού θεάτρου, λόγω της εξαιρετικής φωνής που διαθέτει, ενώ μετά το 1990 ακολούθησε καριέρα διπλωμάτη και πολιτικού.

image

Η ταινία, βασίστηκε στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Βλάντισλαβ Βανκούρα (1881 – 1942), ο οποίος ήταν ένας σπουδαίος μυθιστοριογράφος και σεναριογράφος της προπολεμικής Τσεχοσλοβακίας. Όταν η χώρα καταλήφθηκε από τους Γερμανούς (1938 – 39) σαν αποτέλεσμα της συμφωνίας του Μονάχου, ο Βανκούρα συγκρότησε μια αντιστασιακή κομμουνιστική ομάδα. Στις 12 Μαΐου του 1942 συνελήφθη από την Γκεστάπο και κατόπιν βασανίστηκε. Στις 27 Μαΐου του 1942, ο «Χασάπης της Πράγας» Ράινχαρντ Χάιντριχ εκτελέστηκε από Τσέχους Κομάντος. Σε αντίποινα οι Γερμανοί εκτέλεσαν 2.000 άτομα. Ένας από αυτούς ήταν ο Βλάντισλαβ Βανκούρα την 1η Ιουνίου του 1942.

image

Ο Φραντίσεκ Βλάτσιλ (19 Φεβρουαρίου 1924 – 28 Ιανουαρίου 1999) ήταν Τσέχος σκηνοθέτης κινηματογράφου και εικαστικός καλλιτέχνης. Την περίοδο 1945 – 1950 σπούδασε αισθητική και ιστορία της τέχνης στο Πανεπιστήμιο του Μπρνο. Αργότερα δούλεψε σε διάφορες ομάδες και ατελιέ, μα ο κυρίως τομέας του κατέληξε να είναι οι ταινίες, που είναι κυρίως γνωστές για την πολύ υψηλή καλλιτεχνική τους αξία. Του απονεμήθηκαν σπουδαία βραβεία, μεταξύ των οποίων το Βραβείο του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Κάρλοβι Βάρι και το Τσέχικο Λιοντάρι για τη μακροχρόνια συνεισφορά του στον παγκόσμιο πολιτισμό του Κινηματογράφου.

image

Μαρκέτα Λαζάροβα / Marketa Lazarova
Σκηνοθεσία: Φράντισεκ Βλάτσιλ
Σενάριο: Φράντισεκ Πάβλιτσεκ, βασισμένο στο μυθιστόρημα του Βλάντισλαβ Βανκούρα
Πρωταγωνιστούν: Μάγκντα Βασαριόβα, Γιόζεφ Κεμρ, Νάντα Χάινα, Γιαροσλάβ Μούτσκα
Φωτογραφία: Μπέντριχ Μπάτκα
Μοντάζ: Μίροσλαβ Χάγεκ
Μουσική: Ζντένεκ Λίσκα
Έτος Παραγωγής: 1967
Χώρα Παραγωγής: Τσεχοσλοβακία
Διάρκεια: 162 λεπτά
Κυκλοφορεί στους Κινηματογράφους σε επανέκδοση από την Πέμπτη 25 Αυγούστου