O Μαρκ Ράφαλο παρά την συμμετοχή του σε αρκετές ταινίες της Marvel, κατάφερε παράλληλα να πρωταγωνιστήσει σε σπουδαίες δημιουργίες, αποσπώντας μεταξύ άλλων, τρεις Υποψηφιότητες για Όσκαρ. Παρουσιάζουμε επτά από τις πιο χαρακτηριστικές ερμηνείες του, στην μεγάλη οθόνη.

Ads

«Τα Παιδιά Είναι Εντάξει» (The Kids Are All Right – 2010) της Λίζα Τσολοντένκο

Η Νικ και η Τζουλς (η τρεις φορές υποψήφια για Όσκαρ, Ανέτ Μπένινγκ και η τέσσερις φορές υποψήφια για Όσκαρ, Τζούλιαν Μουρ, αντίστοιχα) είναι παντρεμένες και μένουν σε ένα πολύ όμορφο σπίτι στα προάστια της Νότιας Καλιφόρνιας μαζί με τα έφηβα παιδιά τους, την Τζόνι (Μια Γουασίκοφσκα / «Η Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων») και τον Λέιζερ (Τζος Χάτσερσον / «Ταξίδι στο κέντρο της γης»). Η Νικ και η Τζουλς – ή οι Μαμάδες όπως τις αποκαλεί η Τζόνι – γέννησαν και μεγάλωσαν τα παιδιά τους χτίζοντας μια ήρεμη οικογενειακή ζωή για τους τέσσερις τους.

image

Ads

Ο 15 χρόνος Λέιzερ όμως πιέζει την 18χρονη αδελφή του, πριν εκείνη φύγει για το κολέγιο, να του κάνει μια μεγάλη χάρη – εν αγνοία φυσικά των Μαμάδων – που μπορεί να τινάξει την οικογενειακή θαλπωρή στον αέρα: Να ψάξει να βρει τον βιολογικό τους πατέρα ή με άλλα λόγια τον δότη από του οποίου το σπέρμα έμειναν έγκυες οι Μαμάδες τους. Παρ’ όλες τις αρχικές της αντιρρήσεις, η Τζόνι αποφασίζει να κάνει τη χάρη στον μικρότερο αδελφό της και καταφέρνει να έρθει σε επαφή με τον Πολ (Μαρκ Ράφαλο), έναν άνετο εργένη ιδιοκτήτη εστιατορίου. Καθώς λοιπόν ο Πολ με τον μποέμ τρόπο ζωής του «εισβάλλει» στην γεμάτη κανόνες ζωή της τετραμελούς οικογένειας ένα απρόσμενο νέο κεφάλαιο ανοίγει για όλους αφού νέοι οικογενειακοί δεσμοί ορίζονται, καθορίζονται και επαναπροσδιορίζονται.

Ένας υπέροχος συνδυασμός κωμωδίας και συναισθήματος που σκιαγραφεί περίτεχνα και με αστείο τρόπο, το πορτρέτο της συγκεκριμένης οικογένειας. Η εξαιρετικά ταλαντούχα Λίζα Τσολοτένκο δίνει ρεσιτάλ σκηνοθεσίας αλλά και σεναρίου το οποίο συνυπογράφει με τον Στιούαρτ Μπλούμπεργκ. Σε δεύτερο ο Μαρκ Ράφαλο, κερδίζει εδώ την πρώτη (από τις τρεις μέχρι σήμερα) Υποψηφιότητά του για Όσκαρ – όλες στην Κατηγορία Καλύτερου ‘Β Ανδρικού Ρόλου.

«Foxcatcher» (2014) του Μπένετ Μίλερ (Η.Π.Α.)

Ο Χρυσός Ολυμπιονίκης Μαρκ Σουλτζ (Τσάνιγκ Τατούμ) λαμβάνει μια πρόσκληση από τον εκατομμυριούχο Τζον Ντυ Ποντ (Στιβ Καρέλ), να μετακομίσει στις εγκαταστάσεις του για να προπονήσει μια ομάδα παλαιστών για τους Ολυμπιακούς της Σεούλ του 1988. Δέχεται με ενθουσιασμό, καθώς το βλέπει και σαν μια ευκαιρία να ξεφύγει από τη σκιά του αδερφού του, Ντέιβ (Μαρκ Ράφαλο). Ο Ντυ Ποντ από την πλευρά του, θέλει τον άπιαστο σεβασμό των συνομηλίκων του και της πάντα επικριτικής μητέρας του (Βανέσα Ρεντγκρέιβ). Κολακευμένος από την προσφορά, ο Μαρκ βλέπει τον Ντυ Ποντ ως πατρική φιγούρα κι αναζητά συνεχώς την επιβεβαίωση του. Η άστατη προσωπικότητα όμως του Ντυ Ποντ, σύντομα θα παρασύρει τον Μαρκ σε ένα νοσηρό τρόπο ζωής, που απειλεί να υπονομεύσει την προετοιμασία του. Η εμμονή του με το Ντέιβ και την αποφασιστικότητα που αποπνέει, θα τροφοδοτήσει την παράνοια του, και οι τρεις τους θα οδεύσουν προς μια τραγωδία που κανείς δε θα μπορούσε να έχει προβλέψει.

image

Βασισμένο σε πραγματικά γεγονότα, το «Foxcatcher» αφηγείται τη σκοτεινή και σοκαριστική ιστορία της τραγικής σχέσης μεταξύ ενός εκκεντρικού εκατομμυριούχου και δύο πρωταθλητών στην πάλη, κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων της Σεούλ, το 1988. Μια συγκινητική ιστορία αδερφικής αγάπης, τυφλής πίστης και διαφθοράς που συνοδεύει τη δύναμη και τον πλούτο. Ο Υποψήφιος για Όσκαρ σκηνοθέτης Μπένετ Μίλερ (Capote – 2005), διερευνά για ακόμη μία φορά σημαντικά κοινωνικά ζητήματα μέσα από πορτραίτα αληθινών ανθρώπων. Η ταινία ήταν Υποψήφια για πέντε Όσκαρ – μεταξύ των οποίων και στην Κατηγορία ‘Β Ανδρικού Ρόλου για τον Μαρκ Ράφαλο – χωρίς ωστόσο να καταφέρει να αποσπάσει κάποιο χρυσό αγαλματίδιο.

«Οικογενειακές Ανισορροπίες» (Infinitely Polar Bear – 2014) της Μάγια Φορμπς (Η.Π.Α.)

Τη δεκαετία του ’70, ένας μανιοκαταθλιπτικός πατέρας, ο Καμ Στούαρτ (Μαρκ Ράφαλο) προσπαθεί να ξανακερδίσει τη γυναίκα του Μάγκι (Ζόε Σαλντάνα), αναλαμβάνοντας την κηδεμονία των δύο θυγατέρων του (Ίμοτζεν Γολοντάρσκι, Άσλεϊ Αουφντερχάιντε). Αρχικά τα δύο ζωηρά κορίτσια είναι ατίθασα και κάνουν ό,τι περνά από το χέρι τους για να κάνουν τη ζωή του πατέρα τους δυσκολότερη, αλλά σταδιακά προσαρμόζονται κι εκείνα στις ιδιαίτερες καταστάσεις που προκύπτουν. Την ώρα που οι περισσότεροι μπαμπάδες βρίσκονται στη δουλειά, ο Στούαρτ μαζεύει μανιτάρια, ετοιμάζει περίτεχνα γεύματα ή δουλεύει κάποιο από τα πολλά ημιτελή πρότζεκτ του.

image

Η οικογενειακή περιουσία του ήρωα μας ίσα που επαρκεί για να συντηρήσει την οικογένειά του, τη στιγμή που κι εκείνος παλεύει με την μανιοκατάθλιψη. Όταν ο Καμ αναγκάζεται να νοσηλευτεί σε ψυχιατρική κλινική, μετά από έναν νευρικό κλονισμό, η σύζυγός του, Μάγκι και οι δύο κόρες του, Αμίλια και Φέιθ, αφήνουν το σπίτι τους στην εξοχή και μετακομίζουν σ’ ένα μικρό διαμέρισμα στο Κέμπριτζ, όπου η Μάγκι θα προσπαθήσει μάταια να βρει μια αξιοπρεπή δουλειά. Ο Καμ αντιλαμβάνεται ότι δεν θα τα βγάλει εύκολα πέρα. Μέσα στους επόμενους 18 μήνες, θα μάθει πώς να φροντίζει όχι μόνο τις ατίθασες κόρες του, αλλά και τον εαυτό του. Μετά από χρόνια αγώνων για να βρει τη θέση του σε αυτό τον κόσμο, ίσως τελικά να τα έχει πλέον καταφέρει…

Βασισμένη σε αληθινή ιστορία, η ταινία «Οικογενειακές Ανισορροπίες» αποτελεί μια αστεία, αλλά και συγκινητική σκιαγράφηση των απρόσμενων τρόπων με τους οποίους γονείς και παιδιά καταφέρνουν να συνυπάρξουν, με αμοιβαίες υποχωρήσεις και πολύ αγάπη. Το φιλμ αποτελεί το σκηνοθετικό ντεμπούτο της σεναριογράφου Μάγια Φορμπς, η οποία με οδηγό ένα όμορφο και προσεγμένο σενάριο, καταφέρνει να κερδίσει τον θεατή. Η πρωταγωνίστρια Ζόε Σαλντάνα και οι δύο χαρισματικές πιτσιρίκες, Ίμοτζεν Γολοντάρσκι, Άσλεϊ Αουφντερχάιντε, είναι καλές στους αντίστοιχους ρόλους, αλλά η ταινία ανήκει ερμηνευτικά στον Μαρκ Ράφαλο. Ο τρεις φορές Υποψήφιος για Όσκαρ ηθοποιός – Spotlight (2015), Foxcatcher (2014), The Kids Are All Right (2010) – μοιάζει αναζωογονημένος και μας χαρίζει απλόχερα μία από τις καλύτερες ερμηνείες τις έτσι κι αλλιώς πλούσιας φιλμογραφίας του.

«Spotlight» (2015) του Τομ Μακάρθι (Η.Π.Α., Καναδάς)

Ο Τομ Μακάρθι (Thomas Joseph McCarthy), επιστρέφει στην καρέκλα του σκηνοθέτη με τη νέα του ταινία, «Spotlight». Έχοντας πραγματοποιήσει την παγκόσμια πρεμιέρα του στο 72ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Βενετίας. Tο φιλμ εξερευνά την αληθινή ιστορία, σχετικά με το πώς οι δημοσιογράφοι της Boston Globe αποκάλυψαν ένα τεράστιο σκάνδαλο. Πρόκειται για την κακοποίηση παιδιών και την συγκάλυψη εντός της τοπικής Καθολικής Αρχιεπισκοπής, ένα γεγονός που ταρακούνησε το σύνολο της Καθολικής Εκκλησίας στον πυρήνα του. Η ταινία διαθέτει ένα εξαιρετικό καστ, όπου ξεχωρίζουν με τις ερμηνείες τους, ο Μαρκ Ράφαλο, ο Μάικλ Κίτον και ο συνήθης ύποπτος, Στάνλεϊ Τούτσι. Το φιλμ προβληματίζει αλλά παράλληλα συγκινεί τον θεατή, παρέχοντας και μία μικρή ακτίδα φωτός και ελπίδας.

image

Ο υποψήφιος για Όσκαρ σεναριογράφος του «Ψηλά στον Ουρανό», Τομ Μακάρθι, μας παρουσιάζει πως η ερευνητική ομάδα «Spotlight» της εφημερίδας «Boston Globe» ξεσκέπασε το σκάνδαλο κακοποίησης παιδιών από ιερείς στη Μασαχουσέτη, μια δημοσιογραφική επιτυχία που της απέφερε το βραβείο Πούλιτζερ. Μ’ ένα αξιόλογο σενάριο, βασισμένο στα πραγματικά γεγονότα και ένα πολύ καλό καστ που αποτελείται από τους: Μαρκ Ράφαλο (Οι Εκδικητές, Now You See Me), Μάικλ Κίτον (Birdman), Λεβ Σράιμπερ (Creed, Ray Donovan TV series), Ρέιτσελ Μακάνταμς (Sherlock Holmes, True Detective TV Series) και Τζον Σλέιτερι (Mad Men TV series).

«Η ιστορία δεν είναι μια κατηγορία σε βάρος της εκκλησίας. Έχει να κάνει με την ερώτηση του πώς κάτι τέτοιο συνέβη. Η εκκλησία μπορεί να διαπράξει θεσμικό κακό, όχι μόνο μέσω της κακοποίησης των παιδιών αλλά και μέσω της κάλυψης αυτής. Πώς κακοποιήθηκαν τόσα παιδιά για δεκαετίες χωρίς κάποιος να κάνει κάτι;» – Τομ Μακάρθι

Το «Spotlight» τιμήθηκε με δύο Όσκαρ στις Κατηγορίες Καλύτερης Ταινίας και Καλύτερου Πρωτότυπου Σεναρίου, ενώ ο Μαρκ Ράφαλο κέρδισε με την ερμηνεία του, την τρίτη του Υποψηφιότητα για Όσκαρ Καλύτερου Β’ Ανδρικού Ρόλου.

«Σκοτεινά Νερά» (Dark Waters – 2019) του Τοντ Χέινς

Ο Ρομπ είναι μεγαλοδικηγόρος με ειδίκευση σε θέματα Περιβάλλοντος και εκπροσωπεί μεγάλες φαρμακευτικές εταιρίες. Η καριέρα του βρίσκεται στην καλύτερη  φάση της, όταν δύο αγρότες έρχονται σε επαφή μαζί του και ισχυρίζονται ότι ένα παράρτημα της εταιρίας DuPont αποβάλλει τοξικά απόβλητα στον τοπικό ποταμό με αποτέλεσμα  την καταστροφή των γεωργικών εκτάσεων και τον θάνατο εκατοντάδων ζώων.

image

Με σκοπό να τους βοηθήσει και να ανακαλύψει την αλήθεια συντάσσει μια επιστολή διαμαρτυρίας που σηματοδοτεί την έναρξη μιας δεκαπενταετούς διαμάχης που θα θέσει σε δοκιμασία όχι μόνο την καριέρα του, αλλά και την υγεία του και τις οικογενειακές του σχέσεις. Ο Τοντ Χέινς σκηνοθετεί τον Μαρκ Ράφαλο σε μια ταινία περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης, βασισμένη σε αληθινά γεγονότα. Ηθοποιοί: Μαρκ Ραφάλο, Αν Χαθαγουέι, Τιμ Ρόμπινς, Μπιλ Πούλμαν, Μπιλ Καμπ, Βίκτορ Γκάρμπερ.

Σκηνοθεσία: Φερνάντο Μεϊρέγιες
Σενάριο: José Saramago (novel), Don McKellar (screenplay)
Ηθοποιοί: Τζούλιαν Μουρ, Γκαέλ Γκαρσία Μπενράλ, Μαρκ Ράφαλο, Ντάνι Γκλόβερ, Άλις Μπράγκα
Έτος Παραγωγής: 2008
Χώρα Παραγωγής: Βραζιλία, Καναδάς, Ιαπωνία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιταλία
Διάρκεια: 121 λεπτά
 
image
 
Τo 2008, o Βραζιλιάνος σκηνοθέτης Φερνάντο Μεϊρέγιες, μεταφέρει στην μεγάλη οθόνη το εμβληματικό βιβλίο του Ζοζέ Σαραμάγκου, «Περί Τυφλότητος». Το αποτέλεσμα είναι ένα διαχρονικό και ταυτόχρονα επίκαιρο φιλμ, που εξηγεί με συγκλονιστικό τρόπο, πως ο φόβος μίας παγκόσμιας επιδημίας γεννά τον ρατσισμό και τη βία.
 
«Ήμασταν ήδη τυφλοί όταν τυφλωθήκαμε, ο φόβος μας τύφλωσε, ο φόβος θα μας κρατήσει τυφλούς» – Περί Τυφλότητος / Ζοζέ Σαραμάγκου
 
Η υπόθεση της ταινίας αφορά μια παγκόσμια επιδημία που εξαπλώνεται και προκαλεί στα θύματά της, τύφλωση. Μία μεταφορική και ιδιαίτερα συμβολική ταινία, η οποία αποτελεί κινηματογραφική μεταφορά του διάσημου βιβλίου «Περί Τυφλότητος», του νομπελίστα συγγραφέα Ζοζέ Σαραμάγκου, από τον Βραζιλιάνο σκηνοθέτη Φερνάντο Μεϊρέγιες και η οποία αποτέλεσε την ταινία έναρξης του Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ των Καννών, το 2008.
 
Έχοντας στη διάθεσή του ένα εξαιρετικό καστ – που περιλαμβάνει τους ηθοποιούς: Τζούλιαν Μουρ, Γκαέλ Γκαρσία Μπερνάλ, Μαρκ Ράφαλο και Ντάνι Γκλόβερ – ο Βραζιλιάνος σκηνοθέτης δίνει ζωή σε μια εμπνευσμένη ιστορία, όπου η ανθρωπότητα βρίσκεται υπό την πολιορκία μιας θανατηφόρας επιδημίας, η οποία την αποδεκατίζει.

image

Σκηνοθεσία: Μάρτιν Σκορσέζε
Σενάριο: Laeta Kalogridis και Steven Knight (βασισμένο στην ομώνυμη νουβέλα του Ντένις Λεχέιν)
Πρωταγωνιστούν: Λεονάρντο Ντι Κάπριο, Μαρκ Ράφαλο, Μπεν Κίνγκσλεϊ, Μισέλ Ουίλιαμς, Πατρίσια Κλάρκσον, Μαξ φον Σίντοφ, Έμιλι Μόρτιμερ, Τζάκι Ερλ Χάλεϊ, Τεντ Λεβίν, Τζον Κάρολ Λιντς, Ηλίας Κοτέας, Ρόμπιν Μπάρτλετ
Μουσική: Robbie Robertson
Φωτογραφία: Ρόμπερτ Ρίτσαρντσον
Μοντάζ: Thelma Schoonmaker
Έτος Παραγωγής: 2010
Χώρα Παραγωγής: Η.Π.Α.
Διάρκεια: 138 λεπτά
 
Ο βραβευμένος με Όσκαρ δημιουργός Μάρτιν Σκορσέζε, σκηνοθετεί το 2010 και για τέταρτη φορά, τον ταλαντούχο Λεονάρντο Ντι Κάπριο, σε μια σκοτεινά κλειστοφοβική περιπέτεια Χιτσκοκικών επιρροών. Το «Νησί των Καταραμένων» βασίζεται στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Ντένις Λεχέιν και διαθέτει ευφυής πλοκή, γοτθικό μυστήριο, θεωρίες συνωμοσίας, αγωνία και ένταση. Με αφορμή την συμπλήρωση δέκα χρόνων από την κυκλοφορία της ταινίας, εκμεταλλευόμαστε την ευκαιρία για να την ξαναδούμε.
 
Καλοκαίρι του 1954. Ο αστυνόμος Τέντι Ντάνιελς (Λεονάρντο Ντι Κάπριο) κι ο νέος συνεργάτης του, ο Τσακ (Μαρκ Ράφαλο) φτάνουν σ’ ένα νησί κάπου στα ανοιχτά της Αμερικής, όπου βρίσκεται το Άσκλιφ, το ψυχιατρικό νοσοκομείο για ψυχασθενείς εγκληματίες. Σκοπός τους είναι να διεξάγουν έρευνα για μια ασθενή που φαίνεται να δραπέτευσε μυστηριωδώς.
 
Όταν ξαφνικά ξεσπάει μια καταιγίδα, ο Ντάνιελς βρίσκεται αποκλεισμένος εκεί και η διακριτική γραμμή μεταξύ πραγματικότητας και παράνοιας αρχίζει να γίνεται επικίνδυνα δυσδιάκριτη. Στο νοσοκομείο Άσκλιφ, τίποτα δεν είναι τελικά όπως φαίνεται και ο Ντάνιελς βρίσκεται έρμαιο σε «απάνθρωπες», ριζοσπαστικές θεραπείες που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων πειράματα με φάρμακα, βάρβαρες χειρουργικές επεμβάσεις και πλύσεις εγκεφάλου. Όσο περισσότερο πλησιάζει στην αλήθεια, ο αστυνόμος Τέντι Ντάνιελς, τόσο πιο θολή αυτή γίνεται και τόσο περισσότερο αρχίζει να πιστεύει ότι μπορεί να μη φύγει ποτέ από το «Νησί των Καταραμένων». Τουλάχιστον όχι σώος, γιατί κάποιος εκεί μοιάζει να προσπαθεί να τον τρελάνει…
 
Όπως προαναφέραμε, η ταινία βασίζεται στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Ντένις Λεχέιν, γνωστός στο κινηματογραφόφιλο κοινό μετά την επιτυχή κινηματογραφική μεταφορά των μυθιστορημάτων του «Σκοτεινό Ποτάμι / Mystic  River» και «Gone Baby Gone». To βιβλίο κυκλοφορεί στην Ελλάδα από τις εκδόσεις Bell. Ενώ το σενάριο υπογράφει η ελληνικής καταγωγής, Λαέτα Καλογρίδης, που συνεργάζεται στην ταινία κι ως εκτελεστικός παραγωγός.