Ο Νόαμ Τσόμσκι έχει επηρεάσει όσο ελάχιστοι τη σύγχρονη διανόηση. Ο Γάλλος σκηνοθέτης Μισέλ Γκοντρί, εφευρίσκει έναν άκρως ευρηματικό τρόπο, για να μας εισάγει στον σύνθετο τρόπο σκέψης του κορυφαίου Αμερικανικού ακαδημαϊκού και στοχαστή. Το αποτέλεσμα αποτυπώνεται στο ντοκιμαντέρ «Is the Man Who Is Tall Happy?», το οποίο προβάλλεται δωρεάν στο διαδίκτυο από το 22ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

Ads

Με έναν απρόσμενο συνδυασμό μορφής και στιλ, το ντοκιμαντέρ animation του Μισέλ Γκοντρί προσφέρει στους φιλοσοφικούς συλλογισμούς του Νόαμ Τσόμσκι έναν εκφραστικό καμβά με ένα απολαυστικά αναρχικό στιλ animation.

Το θέμα της ταινίας είναι η ακαθόριστη φύση κάθε τρόπου σκέψης. Μοιράζεται αποτελεσματικά το ταξίδι των δύο ομιλητών, χωρίς όμως να μας αποκαλύψει κάποιον απτό προορισμό. Η ταινία τελειώνει, αλλά η συζήτηση συνεχίζει να αντηχεί επ’ αόριστον.

image

Ads

Στο ντοκιμαντέρ «Is the Man Who Is Tall Happy?: An Animated Conversation with Noam Chomsky», ο θεατής παρακολουθεί μία σειρά συνεντεύξεων, με πρωταγωνιστή τον γλωσσολόγο, φιλόσοφο και ακτιβιστή Νόαμ Τσόμσκι, στη μορφή κινούμενων σχεδίων.

Ο Γάλλος σκηνοθέτης Μισέλ Γκοντρί, γνωστός κυρίως για τις ταινίες του: «Η Αιώνια Λιακάδα Ενός Καθαρού Μυαλού», «The Science of Sleep» και «Ο Αφρός των Ημερών», δημιουργεί ένα μοναδικό κολάζ εικόνων το προβάλλεται στο πλαίσιο του Αφιερώματος που διοργανώνει το 22ο Φ.Ν.Θ. στο animated ντοκιμαντέρ: «Όταν το Ντοκιμαντέρ συνάντησε το Κινούμενο Σχέδιο».

image

Πώς είναι να εισέρχεσαι στο μυαλό μίας από τις σημαντικότερες διάνοιες της εποχής μας; Μέσα από μια σειρά προσωπικών συνεντεύξεων, ο Μισέλ Γκοντρί εικονογραφεί τις θεωρίες του Τσόμσκι σ’ ένα ντοκιμαντέρ κινουμένων σχεδίων, όπου η δημιουργικότητα και η φαντασία του σκηνοθέτη υπηρετούν τη διανοητική αυστηρότητα του συνομιλητή του.

image

Ο Τσόμσκι κατέχει μια αξιοθαύμαστη μνήμη και μια αδιανόητη γνώση των επιστημών και της Ιστορίας. Μια λογική απαράμιλλη και συντριπτική, που όμως αποκαλύπτονται στον θεατή, διαμέσου των απλοϊκών και συνάμα περίπλοκων σχεδίων του Γκοντρί.

Αυτός ο ζωηρός, δαιδαλώδης, συχνά συγκινητικός και πάντοτε ανθρώπινος κινηματογραφικός διάλογος με τον Τσόμσκι, αναπαρίσταται με απρόσμενη φυσικότητα από το χειμαρρώδες, παιχνιδιάρικο animation του Γκοντρί, ο οποίος δίνει το δικό του στίγμα.

image

Ο Γάλλος σκηνοθέτης, κατορθώνει ταυτόχρονα να φέρει στο φως τόσο τον διακεκριμένο επιστήμονα όσο και τον άνθρωπο που βρίσκεται απέναντί του.

22ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Το 22ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, το οποίο αναβλήθηκε λόγω της έκτακτης παγκόσμιας συνθήκης με την πανδημία, επιστρέφει και πραγματοποιείται διαδικτυακά από την Τρίτη 19 Μαΐου έως και την Πέμπτη 28 Μαΐου. Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει δωρεάν, 210 ταινίες τεκμηρίωσης, από όλον τον κόσμο.

image
 
Η φετινή διοργάνωση, διεξάγεται online και παρουσιάζει ντοκιμαντέρ, πρωτότυπα αφιερώματα, καθώς και μια σειρά από live ανοιχτές συζητήσεις, διαθέσιμες στο κανάλι του Φεστιβάλ στο YouTube, αλλά και στον επίσημο ιστότοπο, όπου θα μπορείτε να παρακολουθήσετε δωρεάν τα ντοκιμαντέρ του 22ου ΦΝΘ. Κάθε ντοκιμαντέρ θα είναι διαθέσιμο για 400 θεάσεις σε χρήστες αποκλειστικά από την Ελλάδα.

Διαβάστε Επίσης:

image

Is the Man Who Is Tall Happy?: An Animated Conversation with Noam Chomsky
Σκηνοθεσία – Σενάριο: Μισέλ Γκοντρί / Michel Gondry
Με τους: Noam Chomsky, Michel Gondry, Richard Feynman
Έτος Παραγωγής: 2013
Χώρα Παραγωγής: Γαλλία
Διάρκεια: 88 λεπτά
Προβάλλεται δωρεάν στο διαδίκτυο από το 22ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης