Τρία χρόνια μετά το ντοκιμαντέρ «This is Not a Coup», ο Άρης Χατζηστεφάνου επιστρέφει και στρέφει την κάμερά του στη Βενεζουέλα. Στο «Make The Economy Scream», παρακολουθούμε τον Έλληνα δημοσιογράφο να καταγράφει μέσα από μια προσωπική περιπλάνηση, ένα εντυπωσιακό οδοιπορικό, από τις παραγκουπόλεις του Καράκας μέχρι τα σύνορα της Κολομβίας, αναζητώντας τις πραγματικές αιτίες της οικονομικής κατάρρευσης της χώρας. Η παγκόσμια πρεμιέρα της ταινίας πραγματοποιείται στο 21ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, παρουσία του δημιουργού.

Ads

Ένα προσεγμένο και επίκαιρο ντοκιμαντέρ, που δίνει έμφαση στην λεπτομέρεια και διαφωτίζει απλά και εμπεριστατωμένα, τι πραγματικά συμβαίνει στη Βενεζουέλα. Το «Make The Economy Scream», έχει αρκετές διαφορές, σε σχέση με τα προηγούμενα έργα του Άρη Χατζηστεφάνου και των συνεργατών του – κυρίως όσο αφορά τον τρόπο της παρουσίασης των γεγονότων και της αφήγησης – αλλά όπως πάντα, είναι καλά τεκμηριωμένο και με καυστικό χιούμορ, απέναντι σε πρόσωπα και καταστάσεις.

Ευθύνεται για όλα ο Αμερικανικός οικονομικός αποκλεισμός, όπως υποστηρίζει ο Νικολάς Μαδούρο ή ο “Σοσιαλισμός” όπως υποστηρίζει ο Ντόναλντ Τραμπ; Μπορεί η hip hop σκηνή του Καράκας να εξηγήσει όσα πραγματικά συνέβησαν τα τελευταία 20 χρόνια στη Βενεζουέλα; Και πώς πρέπει να απαντάς σε κάποιον στο Twitter, όταν ζητά να βομβαρδίσουν την ίδια του τη χώρα;

image

Ads

Γνωστοί αναλυτές όπως ο πρώην διευθυντής της Monde Diplomatique, Ιγνάσιο Ραμονέ, ο πρώην εμπειρογνώμονας του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών, Άλφρεντ Ντεζάγιας και αρκετοί ακόμη δημοσιογράφοι και πανεπιστημιακοί, αναλύουν και εξηγούν με τον δικό τους τρόπο τις εμπειρίες που καταγράφει η κάμερα των δημιουργών. 

Το ντοκιμαντέρ έχει ως αφετηρία τη φράση «Make the economy scream», με την οποία ο Ρίτσαρντ Νίξον έδωσε εντολή στη CIA να διαλύσει την οικονομία της Χιλής πριν από το πραξικόπημα του Πινοσέτ. Ενώ φτάνει μέχρι τις σημερινές εξελίξεις και την προσπάθεια του Χουάν Γκουαϊδό και των Ηνωμένων Πολιτειών να ανατρέψουν την κυβέρνηση της Βενεζουέλας.

image

Η νέα ταινία τεκμηρίωσης του Άρη Χατζηστεφάνου, συμμετέχει στο επίσημο πρόγραμμα και συγκεκριμένα στην ενότητα Πολιτική του 21ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Το «Make The Economy Scream», θα προβληθεί την Τρίτη 5 Μαρτίου στις 22:30 στην Αίθουσα Τζον Κασσαβέτης [Αποθήκη 1, Λιμάνι] και την Τετάρτη 6 Μαρτίου στις 15:45 στην Αίθουσα Σταύρος Τορνές [Αποθήκη 1, Λιμάνι].

Αξίζει να σημειώσουμε ότι παράλληλα με την πρεμιέρα στο επίσημο πρόγραμμα του φεστιβάλ ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, εκατοντάδες άτομα που ενίσχυσαν και συνεχίζουν να ενισχύουν την παραγωγή, μέσα από την ιστοσελίδα «Make The Economy Scream», θα λάβουν κωδικούς για να παρακολουθήσουν το ντοκιμαντέρ δωρεάν στους υπολογιστές τους.

Θα ακολουθήσουν προβολές σε κινηματογραφικές αίθουσες (από τις 7 Μαρτίου στον κινηματογράφο Τριανόν στην Αθήνα και από τις 14 Μαρτίου στον κινηματογράφο Μακεδονικόν στη Θεσσαλονίκη), ενώ ήδη προγραμματίζεται η μετάδοση του ντοκιμαντέρ από ξένους τηλεοπτικούς σταθμούς.

image

Το σενάριο και τη σκηνοθεσία του «Make The Economy Scream» υπογράφει ο Άρης Χατζηστεφάνου και το μοντάζ ο Άρης Τριανταφύλλου. Το Post Production έκανε ο Θάνος Τσάντας, ενώ μουσική για το ντοκιμαντέρ έγραψε ο Ερμής Γεωργιάδης. Διάρκεια: 80 λεπτά.

Σημείωμα των δημιουργών:

«Το χαρτί υγείας μιας χώρας, η οποία απέχει 9.415 χιλιόμετρα, προκαλεί θυελλώδεις αντιδράσεις στο ελληνικό κοινοβούλιο. Η Ουάσινγκτον θεωρεί ότι ένα κράτος στα πρόθυρα της οικονομικής κατάρρευσης αποτελεί μέγιστη απειλή για την εθνική της ασφάλεια. Διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία ψεύδονται συγκρίνοντας τη μεταναστευτική κρίση στη Βενεζουέλα με αυτή των Ροχίνγκια στη Μιανμάρ. Ένα ντοκιμαντέρ για τη Βενεζουέλα δεν αφορά μόνο τη Βενεζουέλα. Ένα ντοκιμαντέρ για τη Βενεζουέλα αποτελεί μια μελέτη στις σύγχρονες (και λιγότερο σύγχρονες) μορφές προπαγάνδας και ανατροπής καθεστώτων, από τη Λατινική Αμερική μέχρι την καρδιά της Ευρώπης. Είναι όμως και ένα ψυχογράφημα όσων τρέμουν κάθε οικονομικό μοντέλο που αμφισβητεί την οικονομική ορθοδοξία τους. Είναι μια αφορμή για να μετρήσεις τη δημοκρατία στην Καταλονία των πολιτικών κρατουμένων και στη Γαλλία της διαρκούς κατάστασης έκτακτης ανάγκης. Είναι μια ευκαιρία να σκεφτείς γιατί δεν υπάρχουν αρκετά φάρμακα στο Καράκας, αλλά και γιατί κάποιοι έχουν σάπια δόντια στο Λος Άντζελες. Κάθε βήμα αυτού του ταξιδιού αποτελεί και μία αυτοτελή δημοσιογραφική αποστολή. Και όπως πάντα ένα τέτοιο ντοκιμαντέρ, που ασκεί κριτική στην κυρίαρχη αφήγηση, διατηρεί την ανεξαρτησία του στηριζόμενο οικονομικά μόνο από τους θεατές του.»

Διαβάστε επίσης:

image

Το 21ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, πραγματοποιείται από την Παρασκευή 1 έως και την Κυριακή 10 Μαρτίου, στην ιστορική έδρα του θεσμού, Ολύμπιον και Παύλος Ζάννας, καθώς και στις τέσσερις Αίθουσες του Λιμανιού. Το Tvxs.gr δίνει και φέτος το παρών και στην Κινηματογραφική του Στήλη, σας ενημερώνουμε αναλυτικά με τα νέα, αλλά και τις προτάσεις μας, για ένα από τα σημαντικότερα φεστιβάλ στο είδος του.