Ο Αυστραλός σκηνοθέτης Τζάστιν Κούρζελ – The Snowtown Murders (2011) – στη δεύτερη μεγάλου μήκους δημιουργία του, επιχειρεί να προσδώσει μία διαφορετική αίσθηση στο δημοφιλές έργο του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ, το οποίο έχει μεταφερθεί αρκετές φορές στην μεγάλη οθόνη. Το αποτέλεσμα τον δικαιώνει σε μεγάλο βαθμό, προσφέροντάς μας μία μοναδική εμπειρία θέασης, πολύ διαφορετική απ’ ό,τι έχουμε συνηθίσει μέχρι σήμερα. Πρωταγωνιστούν δύο από τους καλύτερους ηθοποιούς της εποχής μας, ο εμβληματικός Μάικλ Φασμπέντερ και η αγαπημένη, Μαριόν Κοτιγιάρ.

Ads

«Παρακολουθείς τον Μάικλ (Φασμπέντερ) και την Μαριόν (Κοτιγιάρ), ή τον Μάικλ και τον Πάντι (Κονσιντάιν) και είναι σαν να βλέπεις σκηνή από το «Goodfellas», με όλους αυτούς τους χαρακτήρες να προσπαθούν να χειραγωγήσουν ο ένας τον άλλο με πολύ έξυπνους τρόπους.» – Τζάστιν Κερζέλ

Μεταφερόμαστε στην Σκωτία του 16ου αιώνα. Έπειτα από μια σκληρή μάχη, ο Μάκβεθ (Μάικλ Φασμπέντερ), πιστός ακόλουθος και στρατηγός του Βασιλιά Ντάκαν (Ντέιβιντ Θιούλις), κατάφερε να καταστείλει την επανάσταση. Μαζί με τον στρατηγό Μπάνκο (Πάντι Κονσιντάιν), συναντούν τρεις γυναίκες που αναδύονται από τα πτώματα των πεσόντων στρατιωτών και προφητεύουν ότι ο Μάκβεθ θα γίνει Βασιλιάς της Σκωτίας, ενώ ο Μπάνκο πατέρας μελλοντικών βασιλιάδων.

image

Ads

Τυφλωμένος από φιλοδοξία, ο Μάκβεθ στέλνει ένα γράμμα στη σύζυγο του (Μαριόν Κοτιγιάρ), λέγοντάς της για την προφητεία. Εκείνη, χρόνια μακριά από τον σύζυγο της και σε βαθύ πένθος για την απώλεια του μοναδικού τους παιδιού, τον παρακινεί να δολοφονήσει τον Βασιλιά για να καταλάβουν τον θρόνο.

Μετά τους εορτασμούς για τη νίκη, ο Βασιλιάς πέφτει για ύπνο, αγνοώντας ότι η Λαίδη Μάκβεθ έχει ναρκώσει τους φρουρούς του. Ενώ κοιμάται, ο Μάκβεθ σκοτώνει τον Βασιλιά του. Μέσα στη σύγχυση και το πένθος, ο Μάκβεθ στέφεται Βασιλιάς. Ο Μπάνκο ωστόσο υποψιάζεται τον νέο του Βασιλιά – καθώς δεν έχει ξεχάσει την προφητεία.

image

Οι εξελίξεις είναι ραγδαίες. Ο Μάκβεθ διατάζει τον θάνατο του Μπάνκο, αλλά και του μοναχογιού του, του μικρού Φλινς. Η εντολή εκτελείται, αλλά ο νεαρός καταφέρνει την τελευταία στιγμή να δραπετεύσει. Ο φόβος οδηγεί τον Μάκβεθ να αναζητήσει ξανά μια νέα προφητεία.

Οι τρεις μάγισσες του λένε ότι δε θα πεθάνει από το χέρι κανενός άντρα που βγήκε από τη μήτρα της μητέρας του. Η προφητεία του δίνει μία μικρή ανακούφιση, αλλά ανίκανος πια να εμπιστευτεί οποιονδήποτε, μετατρέπεται σε τύραννο που σκοτώνει όποιον του αντισταθεί. Οι ενοχές πνίγουν τη Λαίδη Μάκβεθ και η σκέψη ότι χάνει το σύζυγο της από το σκοτάδι, την οδηγεί στην τρέλα. Ανίκανη πλέον να αντιδράσει, χάνεται μέσα σε οράματα του νεκρού παιδιού τους.

image

Ο πρωτότοκος γιος του Βασιλιά Ντάνκαν, Μάλκολμ επιστρέφει για να διεκδικήσει τον θρόνο από τον Μάκβεθ, μαζί με τον κόμη Μακντόφ. Ο Μάκβεθ ισχυρίζεται ότι δεν έχει τίποτα να φοβηθεί. Όταν όμως ο Μακντόφ του αποκαλύπτει ότι τον πήρανε από τη μήτρα της μητέρας του πρόωρα, ο Μάκβεθ παραδίδεται στον αναπόφευκτο και μοιραίο θάνατό του.

Καθώς η αυλαία πέφτει, ένα μικρό παιδί βρίσκει το πτώμα του Μάκβεθ. Είναι ο Φλινς. Παίρνει το σπαθί του Βασιλιά στα χέρια του και χάνεται μέσα στην πόλη που ακόμα φλέγεται…

image

Ο Τζακ Ρέινορ που υποδύεται το Μάλκολμ στην ταινία τονίζει: «Η απληστία μπορεί να διαφθείρει κάποιον σε τρομακτικό βαθμό και να του καταστρέψει τη ζωή. Η ιστορία του Μάκβεθ είναι ιδιαίτερα διδακτική όταν αναλογίζεται κανείς την παγκόσμια οικονομική κατάσταση των τελευταίων ετών […] Αλλά είναι από αυτά τα πράγματα που αν δεν είναι δύσκολα, δεν αξίζει να τα κάνεις και πραγματικά απόλαυσα την πρόκληση. Ήταν συναρπαστική η διαδικασία να δώσουμε ζωή στον σαιξπηρικό λόγο με αυτό το καστ, και χωρίς προηγούμενη εκπαίδευση.»

image

Απ’ όλα τα έργα του Σαίξπηρ, το Μάκβεθ είναι αναμφισβήτητα ανάμεσα στα πιο διάσημα. Έχουν περάσει περίπου 400 χρόνια από την πρώτη φορά που εκδόθηκε, ωστόσο διασκευάζεται συνεχώς στο θέατρο, την τηλεόραση και τον κινηματογράφο. Η τραγική ιστορία του στρατηγού στη Σκωτία που τον στοίχειωσε η ίδια του η φιλοδοξία και η προφητεία ότι μια μέρα θα γίνει Βασιλιάς, έχει μαγέψει δημιουργούς μέσα στους αιώνες.

image

Στον κινηματογράφο η ιστορία έχει αναβιώσει αρκετές φορές, με κορυφαίες εξ αυτών τις ταινίες δύο σπουδαίων σκηνοθετών, του Ρόμαν Πολάνσκι το 1971 και φυσικά του Όρσον Γουέλς το 1948.

Διαβάστε επίσης:
Ρόμαν Πολάνσκι: Ο «Πιανίστας» της 7ης Τέχνης
Όρσον Γουέλς: Η τέχνη είναι ένα ψέμα που πραγματώνει την αλήθεια

image

Η ταινία του Τζάστιν Κούρζελ, πραγματοποίησε την παγκόσμια πρεμιέρα της τον Μάιο στο διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ των Καννών. Πρόκειται για μία μοναδική εμπειρία θέασης, πολύ διαφορετική απ’ ό,τι έχουμε συνηθίσει μέχρι σήμερα. Μία σκληρή αλλά ταυτόχρονα και λυρική ματιά στο δημοφιλές έργο, με πρωταγωνιστικές δύο από τους καλύτερους ηθοποιούς της εποχής μας, τους οποίους για πρώτη φορά έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε μαζί, στην μεγάλη οθόνη.

image

Πρόκειται για τον εντυπωσιακό Μάικλ Φασμπέντερ – υποψήφιος για Όσκαρ το 2013 με το φιλμ «12 Χρόνια Σκλάβος» – και την υπέροχη Μαριόν Κοτιγιάρ – βραβευμένη με Όσκαρ για την ερμηνεία της στο «La Vie en Rose» (2007) – που μετά την εξαιρετική συνεργασία της με τους αδερφούς Νταρντέν στο φιλμ «Δύο Ημέρες, Μία Νύχτα», την συναντάμε αυτή τη φορά σ’ έναν μικρότερο, αλλά εξίσου σπουδαίο ρόλο.

image

«Δεν είναι θέμα θεατρικότητας, μπαίνεις πραγματικά στο μυαλό του ανθρώπου. Αυτό που το κάνει τόσο ιδιαίτερο, είναι ότι βλέπεις τη μανία να ξεδιπλώνεται. Το παρακολουθείς γνωρίζοντας ότι δεν έχεις έλεγχο και δε μπορείς να τον βοηθήσεις, ωστόσο νιώθεις συνεχώς την αγωνία, κάτι που είναι εκπληκτικό, για ένα έργο που γνωρίζουν όλοι. Υπάρχουν πολλές συναισθηματικές εκπλήξεις στην ταινία.» – Μάικλ Φασμπέντερ

image

«Ήξερα ότι μια μέρα θα είχα την ευκαιρία να ενσαρκώσω τη Λαίδη Μακβέθ. Βέβαια θεωρούσα ότι θα είναι στα Γαλλικά και σε θέατρο. Έμεινα έκπληκτη όταν μου πρότειναν τον ρόλο για να είμαι ειλικρινής […] Μερικές φορές συναντάς έναν άνθρωπο και νιώθεις ότι τον ξέρεις όλη σου τη ζωή. Κάπως έτσι ένιωσα όταν γνώρισα τον Μάικλ – είναι δημιουργικός κι εφευρετικός, ωστόσο παραμένει απλός. Με εκπλήσσει κάθε μέρα.» – Μαριόν Κοτιγιάρ

Η ταινία «Macbeth» (2015) του Τζάστιν Κερζέλ (Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Η.Π.Α.), κυκλοφορεί στις Κινηματογραφικές Αίθουσες της χώρας, σε διανομή των εταιρειών Seven Films και Spentzos Film.