Το 1958, ο βραβευμένος με Όσκαρ σεναριογράφος και σκηνοθέτης, Ρίτσαρντ Μπρουκς, μεταφέρει στην μεγάλη οθόνη το θεατρικό έργο του Τένεσι Ουίλιαμ, «Λυσσασμένη Γάτα». Στο φιλμ πρωταγωνιστούν ο Πωλ Νιούμαν κι η Ελίζαμπεθ Τέιλορ, η οποία γεννήθηκε σαν σήμερα, στις 27 Φεβρουαρίου του 1932 και εκμεταλλευόμαστε την ευκαιρία για να θυμηθούμε μία διαχρονική ερμηνεία της, σε μία κλασική ταινία του αμερικανικού κινηματογράφου.

Ads

Η «Λυσσασμένη Γάτα», εκτυλίσσεται ένα βράδυ στο αρχοντικό ενός μεγαλοκτηματία του Μισισιπή, όπου η οικογένεια ετοιμάζεται να γιορτάσει τα 65 και τελευταία γενέθλια του πατέρα. Ο Big Daddy (Μπερλ Άιβς), κατά ειρωνικό τρόπο ο πιο ζωντανός χαρακτήρας του έργου, βρίσκεται στα τελευταία στάδια καρκίνου, όμως ανίδεος για το τέλος που ζυγώνει, προσπαθεί ακόμη να τα βρει με τον αγαπημένο δευτερότοκό του, γνωστό γόη και αθλητή (Πώλ Νίουμαν), παντρεμένο με την Μάγκι (Ελίζαμπεθ Τέηλορ).

Οι σχέσεις των δύο αντρών είναι οριακές και η γριφώδης σιωπή του γιου δεν βοηθάει, αντίθετα φτάνει στα όρια του τον τελματωμένο γάμο του. Οι δύο νύφες της οικογένειας εκδηλώνουν ανοιχτά την πρόθεσή τους να διεκδικήσουν, καθεμία για λογαριασμό της οικογένειάς της, το μεγαλύτερο κομμάτι της περιουσίας. Η μεν στηρίζεται στα πολλά παιδιά που έχει, ενώ η Μάγκι, κρατά κρυφό το γεγονός ότι δεν έχει την παραμικρή ερωτική επαφή με το σύζυγό της.

image

Ads

Μία ταινία γεμάτη εσωστρέφεια, θυμό, πόθοι σκοτεινοί και αδυσώπητοι, οικογενειακές ίντριγκες, χαμηλοί φωτισμοί, σκιές και το αλκοόλ ως τελευταίο καταφύγιο από την πιεστική πραγματικότητα. Δύο μεγάλοι σταρ, ο Πωλ Νιούμαν και η Ελίζαμπεθ Τέιλορ, κερδίζουν τις εντυπώσεις και τον θεατή, σε ένα διαχρονικό έργο.

Πρόκειται για διασκευή του ομώνυμου θεατρικού έργου που μένει πιστή στο βασικό στόρι, για την οικογενειακή υποκρισία, την απληστία και την αποξένωση, αλλά που απαλύνει τις αιχμές, φροντίζοντας παράλληλα να καλύψει ένα βασικό στοιχείο της υπόθεσης, καθώς το Χόλιγουντ δεν επέτρεψε στον Πολ Νιούμαν να υποδυθεί τον ομοφυλόφιλο που κρύβεται πίσω από ένα γάμο, όπως στο πρωτότυπο θεατρικό έργο.

image

Το θεατρικό του Τένεσι Γουίλιαμς έκανε πρεμιέρα στο Μπρόντγουεϊ στις 24 Μαρτίου του 1955 με τον Μπεν Γκαζάρα στον ρόλο του Μπρικ και την Μπάρμπαρα Μπελ Γκέντες στον ρόλο της Μάγκι, σε σκηνοθεσία του Ελία Καζάν. Ο Τένεσι Γουίλιαμς ήταν απογοητευμένος από το σενάριο της ταινίας, στο οποίο είχαν αφαιρεθεί σχεδόν όλες οι αναφορές πάνω στην ομοφυλοφιλία του Μπρικ, ενώ είχε προστεθεί και μία σκηνή στην οποία ο Μπρικ συμφιλιώνεται με τον πατέρα του. Ο Κώδικας Κινηματογραφικής Δεοντολογίας του Χέιζ έβαλε περιορισμούς στην σεξουαλική επιθυμία του Μπρικ για τον Σκίπερ και εκμηδένισε το βασικό θέμα του έργου του Γουίλιαμς, που ήταν η ομοφοβία.

image

Παρ’ όλα αυτά η ταινία καταφέρνει να κερδίσει τον θεατή, με την Ελίζαμπεθ Τέιλορ να ηλεκτρίζει στον ρόλο της Μάγκι, ο Μπερλ Αϊβς είναι ο τέλειος πάτερ φαμίλιας του Αμερικανικού Νότου, ενώ εξαιρετικοί είναι και οι υπόλοιποι χαρακτήρες, από τη συμβιβαστική μάνα (Τζούντιθ Αντερσον), έως την άπληστη νύφη που με «όπλο» τα παιδιά της, προσπαθεί διαρκώς να καρπωθεί το μεγαλύτερο μερίδιο στην περιουσία.

image

Η ταινία «Λυσσασμένη Γάτα» (Cat on a Hot Tin Roof – 1958), απέσπασε έξι Υποψηφιότητες για Όσκαρ, χωρίς όμως να καταφέρει να κερδίσει κανένα από τα χρυσά αγαλματίδια που διεκδίκησε, στις Κατηγορίες:

  • Καλύτερης Ταινίας – Λώρενς Βάινγκαρτεν
  • Σκηνοθεσίας – Ρίτσαρντ Μπρουκς
  • Ά Ανδρικού Ρόλου – Πωλ Νιούμαν
  • Ά Γυναικείου Ρόλου – Ελίζαμπεθ Τέιλορ
  • Φωτογραφίας, Έγχρωμη Ταινία – Γουίλιαμ Ντάνιελς
  • Διασκευασμένου Σεναρίου – Ρίτσαρντ Μπρουκς & Τζέιμς Πόου

image

Για την Ιστορία, αξίζει νομίζω να σημειώσουμε ότι η «Λυσσασμένη Γάτα» βρέθηκε Υποψήφια για το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας, το οποίο έχασε από το μιούζικαλ «Ζιζί» (Gigi – 1958), ενώ ο Πωλ Νιούμαν που έλαβε την πρώτη του Υποψηφιότητα για το Όσκαρ Ά Ανδρικού Ρόλου ηττήθηκε από τον Ντέιβιντ Νίβεν που κρίθηκε νικητής για την ταινία «Χωριστά Τραπέζια» (Seperate Tables – 1958). Αλλά και η Ελίζαμπεθ Τέιλορ που έλαβε τη δεύτερή της Υποψηφιότητα για Όσκαρ Ά Γυναικείου Ρόλου, έχασε το βραβείο από την Σούζαν Χέιγουορντ νικήτρια για την ταινία του Ρόμπερτ Γουάιζ, «Θέλω να Ζήσω» (I Want to Live).

Κατά σύμπτωση, η επόμενη ταινία της Ελίζαμπεθ Τέιλορ ήταν το επίσης σπουδαίο φιλμ, «Ξαφνικά, Πέρυσι το Καλοκαίρι» (Suddenly Last Summer – 1959), το οποίο και αυτό με τη σειρά του, βασιζόταν σε ένα ακόμα θεατρικό έργο του σπουδαίου, Τένεσι Ουίλιαμ.

Η Ελίζαμπεθ Τέιλορ (Elizabeth Taylor: 27 Φεβρουαρίου του 1932 – 23 Μαρτίου του 2011), στην σπουδαία καριέρα της, απέσπασε μεταξύ άλλων, πέντε Υποψηφιότητες για Όσκαρ, κερδίζοντας δύο χρυσά αγαλματίδια, για τις ερμηνείες της στις ταινίες, «Ζήσαμε στην Αμαρτία» (Butterfield 8) του 1960 και «Ποιος Φοβάται τη Βιρτζίνια Γουλφ;» (Who’s Afraid of Virginia Woolf?) του 1966. Το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου την έχει κατατάξει έβδομη στη λίστα με τις 25 σημαντικότερες σταρ όλων των εποχών.

Διαβάστε επίσης:

image

Λυσσασμένη Γάτα / Cat on a Hot Tin Roof
Σκηνοθεσία: Ρίτσαρντ Μπρούκς
Σενάριο: Ρίτσαρντ Μπρούκς και Τζέημς Πόε, βασισμένο στο ομώνυμο θεατρικό έργο του Τένεσι Ουίλιαμ
Πρωταγωνιστούν: Ελίζαμπεθ Τέηλορ, Πώλ Νίουμαν, Μπερλ Άιβς, Τζακ Κάρσον, Τζούντιθ Αντερσον, Μάντλιν Σέργουντ
Φωτογραφία: Ουίλιαμ Ντάνιελς
Μοντάζ: Ferris Webster
Μουσική: Τσαρλς Βόλκοτ
Έτος Παραγωγής: 1958
Χώρα Παραγωγής: Η.Π.Α.
Διάρκεια: 108 λεπτά