Ο Βρετανός ηθοποιός Κρίστοφερ Λι (27 Μαΐου του 1922 – 7 Ιουνίου του 2015) που υπηρέτησε με συνέπεια και με τον δικό του μοναδικό τρόπο, τον Κινηματογράφο και την Έβδομη Τέχνη. Από τον ρόλο του Σάρουμαν στην τριλογία του «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών» και από την τριλογία του «Χόμπιτ», μέχρι τον Κόμη Ντόκου στην δεύτερη τριλογία του «Πολέμου των Άστρων». Αλλά και από τον κλασσικό πλέον «Κόμη Δράκουλα» της Hammer Films, μέχρι το αγαπημένο φιλμ «The Wicker Man» του 1973. Ένα κινηματογραφικό ταξίδι με οδηγό τον «Πρίγκιπα του Τρόμου».

Ads

Ο «Πρίγκιπας του Τρόμου» Κρίστοφερ Λι, γεννήθηκε στις 27 Μαΐου του 1922, στο Λονδίνο και σπούδασε στο Κολέγιο Γουέλλινγκτον. Πραγματοποίησε το ντεμπούτο του στον κινηματογράφο το 1948, μ’ ένα πέρασμα στην ταινία “Corridor Of Mirrors”. Αμέσως μετά, υπέγραψε συμβόλαιο για εφτά χρόνια με την Rank Organization, με μισθό δέκα λιρών την εβδομάδα.

Το 1951, η εταιρία διέκοψε το συμβόλαιο, θεωρώντας τον Λι υπερβολικά ψηλό και «όχι αρκετά Βρετανό» για τις εγχώριες παραγωγές. Ωστόσο ο Βρετανός ηθοποιός συνέχισε παίζοντας μικρούς ρόλους μέχρι που το 1956, η Hammer του προσέφερε τον ρόλο του “Πλάσματος” για το πρώτο ριμέικ των κλασσικών πλέον ταινιών τρόμου της δεκαετίας ’30, με το φιλμ: “Η Μάσκα Του Φρανκενστάιν” το 1957.

image
Έτσι ένα νέο κεφάλαιο μόλις είχε ανοίξει στην καριέρα του Κρίστοφερ Λι. Το 1958, η ίδια ομάδα θα γυρίσει το φιλμ “Δράκουλας, Ο Βρυκόλακας Των Καρπαθίων” και ο ψηλός ηθοποιός με την εντυπωσιακή φιγούρα και τα «γοτθικά» χαρακτηριστικά του, θα γίνει η απόλυτη ενσάρκωση του καταραμένου, απέθαντου Ρουμάνου Κόμη που διατηρεί την ύπαρξή του πίνοντας το αίμα των ζωντανών θυμάτων του.

Ads

Η ταινία θα γνωρίσει τεράστια εμπορική επιτυχία, χαρίζοντας στον πρωταγωνιστή της διεθνή φήμη και μία σειρά από πρωταγωνιστικούς ρόλους σε παραγωγές όπως:

  • Ο Βρυκόλακας Των Πυραμίδων (1959)
  • Taste Of Fear (1961)
  • The Pirates Of Blood River (1961)
  • Ρασπούτιν Ο Δαίμων Της Ρωσίας (1966)
  • Η Ερωμένη Του Διαβόλου (1968)

image

Η Hammer, περιέβαλε την επιτυχημένη αυτή ομάδα της, με τον Terence Fisher, ο οποίος επρόκειτο να σκηνοθετήσει τα περισσότερα γοτθικά θρίλερ της, αλλά και τον Jimmy Sangster στο πόστο του σεναριογράφου.

Για τον ρόλο του στην ταινία “Δράκουλας, Ο Βρυκόλακας Των Καρπαθίων”, ο Κρίστοφερ Λι δηλώνει στην αυτοβιογραφία του: «Την ίδια εποχή που γεννιόμουν εγώ (1922), γεννιόταν και το φιλμ “Νοσφεράτου”,  ή αλλιώς ο “Δράκουλας”, η σπουδαία βωβή εκδοχή του Γερμανού F.W.Murnau». Μέρος του μυστικού της επιτυχίας του Λι στον ρόλο του Κόμη Δράκουλα σύμφωνα και με τον ίδιο, ήταν το γεγονός ότι, αγνόησε την ερμηνεία του Bela Lugosi που είχε προηγηθεί το 1931 και στράφηκε αντ’ αυτού στο μυθιστόρημα που έγραψε ο Bram Stoker το 1897.

image
Προς τα τέλη της δεκαετίας του ’60 όμως, η πλοκή και τα σενάρια της Hammer είχαν αρχίσει να τυποποιούνται, ενώ οι προϋπολογισμοί όλο και μειώνονταν. Όλη αυτή η σειρά επεδείκνυε σημάδια ενός στούντιο που περνάει κρίση και προσπαθεί απεγνωσμένα να ανανεώσει την επιτυχημένη συνταγή του.

Ο Λι θα ερμηνεύσει τον Δράκουλα σε έξι ακόμα σίκουελ της Hammer μέχρι που το 1972, απογοητευμένος από την στασιμότητα και την κοινοτοπία με την οποία οι σκηνοθέτες αντιμετώπιζαν τον ρόλο του, ορκίζεται ότι δεν θα ενσαρκώσει ποτέ πλέον τον χαρακτήρα αυτό.
image

Την ίδια χρονιά ιδρύει την Charlemagne Productions, μαζί με τον παραγωγό της Hammer, Άντονυ Νέλσον Κηζ, με τον οποίο θα γυρίσει μονάχα μία παραγωγή – “Nothing But The Night” του 1973 – καθώς οι προσπάθειές του για την απόκτηση των δικαιωμάτων των βιβλίων του Ντένις Γουέδλεϋ απέτυχαν.

Ένα από αυτά, το “The Devil… A Daughter” (1976), γυρίστηκε τελικά από τη Hammer, τερματίζοντας οριστικά τη συνεργασία του ηθοποιού με την συγκεκριμένη εταιρία. Στα τέλη του ’70, ο Κρίστοφερ Λι μετακομίζει στο Χόλιγουντ, με σκοπό να ξεφύγει από τους τυποποιημένους ρόλους και αποδεικνύει το πλούσιο ερμηνευτικό του ταλέντο παίζοντας σε περίπου 200 ταινίες.

image
Το 1973 θα πρωταγωνιστήσει στο υπέροχο έργο “The Wicker Man” (φώτο), υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες του Robin Hardy. Παρόλα αυτά, το όνομά του δεν θα πάψει ποτέ να είναι συνώνυμο με αυτό του Δράκουλα και της εταιρίας που τον έκανε διάσημο σε όλον τον κόσμο…

Ο βετεράνος ηθοποιός του κινηματογράφου, του θεάτρου και της τηλεόρασης, είχε πρωταγωνιστήσει στην τριλογία ταινιών “Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών” και στα φιλμ “Star Wars: Episode II- Attack of the Clones”, “Star Wars: Episode III- Revenge of the Sith”, “The Golden Compass” τα τελευταία χρόνια. Συνεργάστηκε επίσης με τον Τιμ Μπάρτον στις ταινίες του: “Η Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων”, “Ο Τσάρλι και το Εργοστάσιο Σοκολάτας”, “Ο Μύθος του Ακέφαλου Καβαλάρη” και “Νεκρή Νύφη”.

Στην πλούσια καριέρα του ο Λι έχει επίσης συνεργαστεί με τους σκηνοθέτες Τζον Χιούστον, Τζόζεφ Λόουζι, Όρσον Ουέλς, Μπίλι Γουάιλντερ, Στίβεν Σπίλμπεργκ, Τζο Ντάντε, Πίτερ Τζάκσον, Τζον Λάντις, Αντρέι Κοντσαλόφκσι. Ενώ έχει εμφανιστεί σε περισσότερες από 250 κινηματογραφικές και τηλεοπτικές παραγωγές, όπως: “Dracula”, “The Mummy”, “The Wicker Man”, “The Three Musketeers”, “Airport ’77”, “Gremlins II”.

Όσο αφορά τη συνεργασία του με τον κορυφαίο Αμερικανό σκηνοθέτη Όρσον Γουέλς, αξίζει να σημειώσουμε ότι η συνεργασία τους αφορούσε το χαμένο έργο “Moby Dick”. Πρόκειται για μία κινηματογραφική μεταφορά ενός μετά-θεατρικού του Όρσον Γουέλς με τους Γκόρντον Τζάκσον, Κρίστοφερ Λι, Πάτρικ ΜακΓκούαν και τον ίδιο τον Γουέλς. Ο σκηνοθέτης χρησιμοποίησε ελάχιστα, μινιμαλιστικά σετ και η δράση μετακινείτο από μία ομάδα ηθοποιών του 19ου αιώνα που πραγματοποιούν πρόβες για τον Μόμπι Ντικ, στον ίδιο τον Μόμπι Ντικ. Ο Κένεθ Γουίλιαμς που συμμετείχε στο πρότζεκτ έγραψε στην αυτοβιογραφία του ότι ο χαμηλός φωτισμός του Γουέλς έκανε κάποια από τα πλάνα να μην διακρίνονται καν. Το θεατρικό γυρίστηκε, αλλά πλέον θεωρείται δυστυχώς χαμένο.

Ο ίδιος θεωρούσε ως την πιο σημαντική στιγμή της καριέρας του το ότι υπήρξε οικοδεσπότης του “Saturday Night Live” το 1978 με τους Τζον Μπελούσι, Νταν Ακρόιντ, Μπιλ Μάρεϊ. Ο Λι επίσης κατέχει το ρεκόρ των περισσότερων σκηνών ξιφομαχιών από οποιονδήποτε άλλον ηθοποιό στην ιστορία του κινηματογράφου. Μιλούσε Γαλλικά, Ιταλικά, Ισπανικά και Γερμανικά ενώ κατείχε έως κάποιον βαθμό και τα Σουηδικά, τα Ρώσικα, αλλά και τα Ελληνικά!

Τον Οκτώβριο του 2001 ο Κρίστοφερ Λι είχε επισκεφθεί την Αθήνα ως επίτιμος καλεσμένος του 14ου Πανοράματος Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου, στο πλαίσιο του σχετικού αφιερώματος που είχε διοργανώσει το Φεστιβάλ. Ο σπουδαίος Βρετανός ηθοποιός έφυγε από τη ζωή στις 7 Ιουνίου του 2015, αλλά το πλούσιο έργο του θα μας θυμίζει για πάντα την προσφορά του στον Κινηματογράφο.