Το ντοκιμαντέρ «Στη Φωλιά του Χρόνου» (In the Nest of Time) του Αλέξανδρου Παπαηλιού και της Χαράς Φράγκου – το οποίο είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε τον Μάρτιο στο 17ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης – προβάλλεται την Παρασκευή 24 Απριλίου, στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος.

Ads

Στην Ελλάδα, σε διάστημα δεκαπέντε χρόνων, η ταυτότητα μιας ανάπτυξης συγκρούστηκε βίαια με μια άλλη – εκείνη της κρίσης. Της οικονομικής, της κοινωνιολογικής, της περιβαλλοντικής κρίσης. Στο ντοκιμαντέρ «Στη Φωλιά του Χρόνου» (In the Nest of Time), παρουσιάζεται η διαδρομή τριών νέων ανθρώπων, η δράση, τα κίνητρά τους για την επιλογή της ζωής τους, οι μικρές και μεγάλες στιγμές τους, ενώ οι ίδιοι, δεκαπέντε χρόνια μεγαλύτεροι πια, απαντούν στο ερώτημα τι είναι αληθινή ζωή και τι πραγματική επιθυμία.

image

Ποιο είναι το όφελος και ποια η σχέση τους με τη φτώχεια και τον πλούτο αντίστοιχα; Πώς ερμήνευσαν και τοποθέτησαν τον χρόνο της καθημερινότητάς τους; Τι αποτελέσματα είχε το χρονικό καταφύγιο που σταδιακά έφτιαξαν; Όλα αυτά, ο θεατής θα τα δει να εξελίσσονται μέσα σε πλούσια οικοσυστήματα της Ελλάδας.

Ads

Με φόντο τα πλούσια οικοσυστήματα της Ελλάδας, το ντοκιμαντέρ «Στη Φωλιά του Χρόνου» του Αλέξανδρου Παπαηλιού, παρακολουθεί τη διαδρομή και τις σκέψεις τριών ανθρώπων μέσα σ’ ένα διάστημα δεκαπέντε ετών, το οποίο σημαδεύτηκε από ριζικές αλλαγές στη χώρα.

image

Τα τελευταία χρόνια η οικολογική συνείδηση του κόσμου άρχισε να ξυπνά, καθώς οι ολέθριες επιπτώσεις από την καταστροφή του οικοσυστήματος μας έφεραν αντιμέτωπους με την ωμή πραγματικότητα: η φύση δεν έχει ανεξάντλητες δυνατότητες αναγέννησης. Η προστασία του περιβάλλοντος, η ανάγκη να έρθουμε ξανά κοντά στη φύση είναι πλέον υπόθεση όλων.

image

Ο Αλέξανδρος Παπαηλιού, στην ταινία «Στη Φωλιά του Χρόνου», συστήνει το κοινό σε οικοσυστήματα της Ελλάδας και σε ανθρώπους που ζουν εκεί. Το ντοκιμαντέρ προβλήθηκε τον Μάρτιο στο 17ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, στην θεματική ενότητα “Περιβάλλον”, ενώ στη Συνέντευξη Τύπου ο δημιουργός δήλωσε χαρακτηριστικά:

«Το ενδιαφέρον είναι ότι έχουμε τρεις νέους ανθρώπους που τους γνωρίζουμε πολλά χρόνια. Η σχέση τους με τη φύση – είναι επιστήμονες που εργάζονται εκεί – μας γίνεται κι εμάς αρκετά οικεία. Με τη σεναριογράφο Χαρά Φράγκου αποφασίσαμε να κάνουμε την ταινία αυτή θέλοντας να δείξουμε ότι η κρίση δεν έχει σχέση μόνο με τα αστικά περιβάλλοντα και την οικονομία αλλά και με το περιβάλλον. Πεποίθησή μας είναι  ότι η απάντηση στην κρίση είναι ο άνθρωπος, η ανθρώπινη δραστηριότητα. Στην ταινία τρεις άνθρωποι είναι αφοσιωμένοι στη δουλειά τους, τον στόχο τους, δεν επηρεάζονται από την περιρρέουσα ατμόσφαιρα και δίνουν ενδιαφέρουσες πληροφορίες για όποιον δεν έχει γνωρίσει τέτοια οικοσυστήματα, τη φύση, τον χρόνο που περνάει.»

image

Η σεναριογράφος του ντοκιμαντέρ Χαρά Φράγκου, πρόσθεσε: «Για το ντοκιμαντέρ βασίστηκα σε μία φιλοσοφική αρχή του Αλέν Μπαντιού που υποστηρίζει ότι αν η ανθρωπότητα δεν είχε υποκύψει στην ταχύτητα που επέβαλε ο καπιταλισμός θα ήταν πολύ καλύτερα, θα είχε μπει σε ένα καταφύγιο χρόνου. Αυτό μπήκε στο μυαλό μου και ενδιαφέρθηκα για τους ανθρώπους αυτούς που έχουν ένα καταφύγιο, μια φωλιά του χρόνου. Ρισκάρισαν πολλά στη ζωή τους για να είναι στο πεδίο κι αυτό τους έδωσε χρόνο. Κέρδισαν γνωρίζοντας τους αγρότες, τους ψαράδες και κατάλαβαν τις ανάγκες τους. Δεν υπέκυψαν στο επείγον, αλλά άκουσαν τους ρυθμούς της φύσης. Θέλουμε να ελπίζουμε ότι όσοι δουν το ντοκιμαντέρ, αν αφήσουν την πόλη και βγουν στη φύση, ίσως γίνουν καλύτεροι άνθρωποι».

Διαβάστε επίσης:
Τα 63 ελληνικά ντοκιμαντέρ που θα προβληθούν στη Θεσσαλονίκη

«Στη Φωλιά του Χρόνου» (In the Nest of Time)
Σκηνοθεσία: Αλέξανδρος Παπαηλιού
Σενάριο: Χαρά Φράγκου

Διεύθυνση Φωτογραφίας: Κατερίνα Τζιγκοτζίδου
Μοντάζ: Χρήστος Χατζημπάρμπας
Ήχος: Γιώργος Πολιτάκης
Μουσική: Γιάννης Βοργίας, Βασίλης Τζαβάρας
Παραγωγός: Δημήτρης Μπακάλμπασης
Συμπαραγωγοί: Χαρά Φράγκου
Φορμά: DCP Έγχρωμο
Χώρα Παραγωγής: Ελλάδα
Διάρκεια: 70 λεπτά
Έτος Παραγωγής: 2014

Το ντοκιμαντέρ «Στη Φωλιά του Χρόνου» (In the Nest of Time), θα προβληθεί στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος (Ιερά Οδός 48 και Μεγάλου Αλεξάνδρου 134 – 136, Κεραμεικός 104 35, Μετρό Κεραμεικός) την Παρασκευή 24 Απριλίου στις 18:00.

Είσοδος για όλες τις προβολές της Ταινιοθήκης – εκτός από τις προβολές όπου αναγράφεται Ελεύθερη Είσοδος ή άλλη τιμή εισιτηρίου:
– €7: Κανονικό εισιτήριο
– €4: Μειωμένο εισιτήριο: μαθητές, φοιτητές, νέοι 18-26 ετών, άτομα άνω των 65 ετών, άνεργοι, Άτομα με Αναπηρία – ΑμεΑ [ισχύει και για έναν/μία συνοδό], δάσκαλοι-καθηγητές, ατέλειες. Με την επίδειξη σχετικού δελτίου ταυτότητας / κάρτας ανεργίας / κάρτας πολιτισμού κλπ.
– Προνόμια μελών ΜΜΕ [με την επίδειξη της σχετικής κάρτας]