Από τον Γκράχαμ Μουρ, τον βραβευμένο με Όσκαρ σεναριογράφο της ταινίας «Το Παιχνίδι της Μίμησης» (The Imitation Game) έρχεται «Το Κοστούμι», ένα συναρπαστικό θρίλερ στο οποίο ένας έμπειρος ράφτης, καλείται να φανεί πιο έξυπνος από μια επικίνδυνη ομάδα μαφιόζων, προκειμένου να επιβιώσει σε μια μοιραία νύχτα. Ένα θρίλερ δωματίου, με πρωταγωνιστή τον εξαιρετικό Μαρκ Ράιλανς.

Ads

«Για μένα, το «Κοστούμι» είναι ένα θρίλερ για τη συνενοχή. Πόσο καιρό μπορείς να δουλεύεις για ένα τέρας και να κλείνεις τα μάτια; Σε ποιο σημείο γίνεσαι όχι θεατής αλλά συνένοχος; Ποιες ιστορίες λέμε στους εαυτούς μας για να δικαιολογήσουμε τη δική μας αδράνεια μπροστά στην αδικία; Και τι θα χρειαζόταν για να μας ωθήσει τελικά να αντιδράσουμε;» – Γκράχαμ Μουρ

Στο Σικάγο της δεκαετίας του ‘50, ένας ράφτης βρίσκεται μπλεγμένος στα επικίνδυνα παιχνίδια των μοχθηρών γκάνγκστερ που αγοράζουν τα κομψά, χειροποίητα κοστούμια του. Ο Λέοναρντ (τον υποδύεται εξαιρετικά ο Μαρκ Ράιλανς) αφιέρωσε δεκαετίες από τη ζωή του για να εξελιχθεί σε έναν εξειδικευμένο και περιζήτητο τεχνίτη στην παγκοσμίου φήμης Σάβιλ Ρόου του Λονδίνου.

image

Ads

Εκπαιδεύτηκε επί χρόνια σε ένα από τα πιο διάσημα εργαστήρια ραπτικής της πόλης. Αλλά όταν ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος άφησε το Λονδίνο χρεοκοπημένο, ο ίδιος έφυγε για την Αμερική. Στο Σικάγο, ο Λέοναρντ διατηρεί ένα μικρό γωνιακό κατάστημα για τους μόνους ανθρώπους που μπορούν να αντέξουν οικονομικά τέτοια κομψά κοστούμια κατά παραγγελία – μια οικογένεια μοχθηρών γκάνγκστερ.

Το σεμνό, χαμηλών τόνων προφίλ του Λέοναρντ διακυβεύεται από την άβουλη συνενοχή του με τους καλύτερους πελάτες του, την εγκληματική οργάνωση που χρησιμοποιεί το εργαστήριό του ως σημείο παράδοσης. Καθώς ξεσπάει ένας πόλεμος συμμοριών, οι καχυποψίες για την ύπαρξη ενός χαφιέ, πολλαπλασιάζονται διαρκώς.

image

Όταν ο γιος του αρχιμαφιόζου εξαφανίζεται, το κυνήγι του χαφιέ αρχίζει να επικεντρώνεται στους ανθρώπους μέσα στο κατάστημα του ράφτη, σε μια μοιραία νύχτα με πολλές ανατροπές.

Υπάρχει κάτι μυστηριώδες στους ανθρώπους που περνούν τη ζωή τους τελειοποιώντας μια τέχνη. Υπάρχει μια μοναξιά στο να αφιερώνεις τη ζωή σου σε κάτι τόσο συγκεκριμένο. Πώς είναι να ξοδεύεις δεκαετίες της ζωής σου για να γίνεις σπουδαίος σε ένα μη δημοφιλές επάγγελμα; Αυτά τα ερωτήματα έχτισαν την ψυχολογία του ήρωα και άφησαν την ιστορία να διανθιστεί.

image

Οι σεναριογράφοι είχαν προβλέψει να τοποθετήσουν την ταινία στο Σικάγο, που κάποτε ήταν συνώνυμο του οργανωμένου εγκλήματος και προσωπικοτήτων όπως ο Αλ Καπόνε: «Οι χαρακτήρες είναι φανταστικοί, αλλά εμπνευσμένοι από μερικές από τις πιο εμβληματικές φιγούρες των συμμοριών της εποχής» λέει ο Γκράχαμ Μουρ.

Ο Λονδρέζος ράφτης στο Σικάγο έγινε ένα διακριτικό φάντασμα στο παρασκήνιο της βίας και γύρω του γράφτηκε ένα θρίλερ «δωματίου» που εκτυλίσσεται μέσα σε μια νύχτα αγωνίας, καχυποψίας, αίματος και απάτης.

image

Το «Κοστούμι» αντλεί έμπνευση από τα σφιχτοδεμένα θρίλερ της δεκαετίας του 1970 που ήταν βασισμένα στην ανάπτυξη χαρακτήρων και έκρυβαν πολλές ανατροπές. Βασική έμπνευση όμως στάθηκαν τα κλασικά ψυχολογικά νουάρ όπως η «Ζούγκλα της Ασφάλτου» αλλά και οι πρώτες γκανγκστερικές ταινίες με πρωταγωνιστή τον Ρόμπερτ Μίτσαμ – ιστορίες με κρυμμένα μυστικά που αποκαλύπτονται απροσδόκητα.

Παράλληλα, το «Κοστούμι» συνδυάζει τις αρετές ενός γκανγκστερικού θρίλερ και ενός «θεατρικού» δράματος, εμπεριέχοντας στιγμές αγωνίας, μέσα σε ένα δικό του περίπλοκο παζλ. Όσο η ιστορία εξελίσσεται, η ατμόσφαιρα γίνεται όλο και πιο κλειστοφοβική και ο χρόνος μετράει αντίστροφα για την επιβίωση του ήρωα.

Όσον αφορά στο τελικό αποτέλεσμα, η ερμηνεία του Μαρκ Ράιλανς ήταν καθοριστική για το ύφος και την ποιότητα της ταινίας. Ο βραβευμένος με Όσκαρ ηθοποιός, προσέγγισε ερμηνευτικά τον ήρωα ως ένας αξιοπρεπής άνθρωπος που προσπαθεί συνεχώς να παραμείνει απαρατήρητος από τους επικίνδυνους άνδρες με τους οποίους έρχεται σε καθημερινή επαφή.

image

Ο Μαρκ Ράιλανς διανύει μια αξιοσημείωτη καριέρα ως ηθοποιός, καθώς μέχρι στιγμής, έχει κερδίσει ένα Όσκαρ, τρία βραβεία Τόνι, δύο βραβεία Ολίβιε και τρία BAFTA. Έχοντας διανύσει μια μεγάλη θεατρική διαδρομή και έχοντας παίξει σε περισσότερες από 50 θεατρικές παραγωγές έργων του Σαίξπηρ, ο Ράιλανς έγινε γνωστός στο ευρύ κοινό με τον ρόλο του στο κατασκοπικό θρίλερ «Η Γέφυρα των Κατασκόπων».

Το 2021 κέρδισε το βραβείο του σωματείου των ηθοποιών για την «Δίκη των 7 του Σικάγο». Πρόσφατα τον είδαμε στο «Don’t Look Up» του Άνταμ ΜακΚέι. Το 2018 συμμετείχε στο θρίλερ επιστημονικής φαντασίας «Ready Player One», επίσης του Στίβεν Σπίλμπεργκ, ενώ το 2017 είχε παίξει στο «Dunkirk», του Κρίστοφερ Νόλαν. Την αμέσως προηγούμενη χρονιά είχε υποδυθεί τον «Μεγάλο Φιλικό Γίγαντα» ξανά με σκηνοθέτη τον Σπίλμπεργκ.

image

Το Κοστούμι / The Outfit
Σκηνοθεσία: Γκράχαμ Μουρ
Σενάριο: Τζόναθαν ΜακΛέιν, Γκράχαμ Μουρ
Πρωταγωνιστούν: Μαρκ Ράιλανς, Ζόι Ντόιτς, Τζόνι Φλιν, Ντίλαν Ο’ Μπράιεν, Νίκι Αμούκα-Μπερντ, Σάιμον Ράσελ Μπιλ
Φωτογραφία: Ντικ Πόουπ
Μοντάζ: Γουίλιαμ Γκόλντενμπεργκ
Μουσική: Αλεξάντρ Ντεσπλά
Έτος Παραγωγής: 2022
Χώρα Παραγωγής: Η.Π.Α.
Διάρκεια: 100 λεπτά
Κυκλοφορεί στους Κινηματογράφους από την Πέμπτη 19 Μαΐου