Πέντε νέες ταινίες και μία δροσερή επανέκδοση διαθέτει η νέα κινηματογραφική εβδομάδα, καθώς 50 χρονιά μετά την πρώτη κυκλοφορία της, η Ρόμι Σνάιντερ και ο Αλέν Ντελόν, μας καλούν να βουτήξουμε μαζί παρέα στα καταγάλανα νέρα της υπέροχης «Πισίνας» τους.

Ads

Από τις νέες κυκλοφορίες, τρεις είναι εκείνες που αξίζουν της προσοχής μας. Πρόκειται για το επίκαιρο φιλμ «Οι Αόρατες» του Λουί-Ζουλιέν Πετί, που παρακολουθεί τον καθημερινό αγώνα των κοινωνικών λειτουργούν, σ’ ένα κέντρο υποδοχής άστεγων γυναικών, το «Ένστικτο Της Ζωής» του Αρμάντο Μπο, ένα αξιόλογο ψυχολογικό θρίλερ από την Αργεντινή και το πρωτότυπο «Yesterday» του βραβευμένου με Όσκαρ, Ντάνι Μπόιλ, ο οποίος μας μεταφέρει σ’ έναν κόσμο όπου κανείς δεν γνωρίζει τους Beatles!

Παράλληλα διεξάγονται τόσο το 9ο Φεστιβάλ Θερινού Κινηματογράφου της Αθήνας, όσο και το Ταινιόραμα 2019, που μας παρέχουν ένα επιπλέον κίνητρο για δροσερό Σινεμά στο θερμό καλοκαίρι που διανύουμε. Αναλυτικά:

«Yesterday» (2019) του Ντάνι Μπόιλ (Ηνωμένο Βασίλειο)

Ads

image

Ο Τζακ Μάλικ (Χιμές Πατέλ) είναι ένας άσημος τραγουδοποιός σε μια μικρή Βρετανική πόλη του οποίου τα όνειρα για επιτυχία και φήμη γρήγορα ξεθωριάζουν, παρά την αφοσίωση και υποστήριξη της καλύτερης παιδικής του φίλης, Έλι (Λίλι Τζέιμς). Μετά από ένα μυστηριώδες γενικό blackout, ο Τζακ ανακαλύπτει ότι οι Beatles δεν υπήρξαν ποτέ! Αρχίζει λοιπόν να εκτελεί τα τραγούδια του μεγαλύτερου συγκροτήματος στην ιστορία της μουσικής σε ένα κοινό που δεν τα έχει ακούσει ποτέ και με τη βοήθεια της μάνατζέρ του Ντέμπρα (Κέιτ ΚακΚίνον), η φήμη του εκτοξεύεται. Όμως, όσο πιο διάσημος γίνεται, τόσο κινδυνεύει να χάσει την Έλι, το μόνο πρόσωπο που πραγματικά πίστεψε σε αυτόν. Για να βρει την ισορροπία του τελικά, ο Τζακ θα πρέπει να επιστρέψει εκεί που ανήκει για να αποδείξει ότι το μόνο που χρειάζεται είναι αγάπη.

Από τον βραβευμένο με Όσκαρ σκηνοθέτη Ντάνι Μπόιλ (Slumdog Millionaire, Trainspotting, 28 μέρες μετά) και τον Ρίτσαρντ Κέρτις (υποψήφιο για Όσκαρ σεναριογράφο των ταινιών: Τέσσερις Γάμοι και Μια Κηδεία, Αγάπη είναι, Μια Βραδιά στο Νότινγκ Χιλ), έρχεται μια ανατρεπτική και πρωτότυπη, rock-n-roll κομεντί για τα όνειρα, τη φιλία και την πορεία μέχρι να βρεις τον έρωτα της ζωής σου. Ηθοποιοί: Λίλι Τζέιμς, Άνα ντε Άρμας, Χίμες Πάτελ, Κέιτ Μακίνον, Εντ Σίραν.

«Το Ένστικτο Της Ζωής» (Animal – 2018) του Αρμάντο Μπο (Αργεντινή, Ισπανία)

image

Ο Αντόνιο έχει την τέλεια ζωή. Μια αγαπημένη οικογένεια, πολύ καλή  δουλειά κι ένα όμορφο σπίτι. Η φούσκα στην οποία ζει, όμως, θα σκάσει, όταν θ’ ανακαλύψει ότι χρειάζεται επειγόντως μεταμόσχευση νεφρού. Ο Αντόνιο ζούσε πάντα με το γράμμα του νόμου, αλλά όταν όλοι οι νόμιμοι οδοί στερεύουν, το ήθος του θα δοκιμαστεί. Ο βραβευμένος με Όσκαρ Σεναρίου για το «Birdman», Αρμάντο Μπο, σκηνοθετεί αυτό το προκλητικό θρίλερ, με πρωταγωνιστή τον Γκιγιέρμο Φραντσέλα. Η ταινία αναφέρεται, επίσης και στο πως λειτουργούν οι οικογένειες. Πώς η αγάπη ναι μεν υπάρχει, ταυτόχρονα όμως μπορεί να είσαι εγωιστής και να σκέφτεσαι τον εαυτό σου.

«Πριν από μερικά χρόνια ένας φίλος του πατέρα μου αγόρασε ένα νεφρό στη Βολιβία. Η σύζυγός του ήταν πολύ άρρωστη και ήταν τελευταία στη λίστα μεταμοσχεύσεων. Αν και πολύ πλούσιος άνθρωπος, κατέληξε να αγοράζει νεφρό στη μαύρη αγορά της Βολιβίας. Δεν μπορούσα να πιστέψω ότι αυτός ο κανονικός άνθρωπος που γνώριζα, θα μπορούσε να κάνει κάτι τέτοιο. Λίγο καιρό αργότερα, έπεσα πάνω σ’ ένα άρθρο εφημερίδας για έναν νεαρό άνδρα που  είχε δημοσιεύσει μια διαφήμιση στην οποία πρόσφερε το νεφρό του με αντάλλαγμα ένα σπίτι. Έκανα αυτομάτως την σύνδεση στο μυαλό μου και εκείνη τη στιγμή γεννήθηκε η ιδέα για την ταινία. Αυτό, έπρεπε να το γράψω. Έπρεπε να πω αυτή την ιστορία.» – Αρμάντο Μπο

«Οι Αόρατες» (Les invisibles / Invisibles – 2018) του Λουί-Ζουλιέν Πετί (Γαλλία)

image

Με απόφαση του Δήμου, το κέντρο υποδοχής άστεγων γυναικών Envol πρόκειται να κλείσει. Οι κοινωνικοί λειτουργοί έχουν μόνο τρεις μήνες στη διάθεσή τους για να επανεντάξουν στην κοινωνία, με κάθε τρόπο, τις γυναίκες που έχουν στη μέριμνά τους: πλαστογραφούν, καταφεύγουν στο ψέμα και προσπαθούν να βρουν οποιοδήποτε «μέσο» για να ανασταλεί η απόφαση. Για αυτό το διάστημα, τα πάντα επιτρέπονται, αρκεί οι γυναίκες να «σωθούν».

Η κωμωδία του Λουί-Ζουλιέν Πετί, επίκαιρη όσο ποτέ, συνδυάζει το καυστικό κοινωνικό σχόλιο με το γέλιο, επιλέγοντας αληθινές άστεγες γυναίκες να συμπρωταγωνιστήσουν με την αφρόκρεμα του Γαλλικού Σινεμά. Πρωταγωνιστούν: Οντρέ Λαμί, Κορίν Μασιέρο, Νοεμί Λόβσι, Ντέμπορα Λουκουμόεβα, Σάρα Σούκο, Πάμπλο Πόλι.

«Τον Αύγουστο του 2014 η Κλερ Λαζενί, που σκηνοθέτησε ένα ντοκιμαντέρ για τις άστεγες γυναίκες («Αόρατες γυναίκες, ζώντας στους δρόμους») μου έδωσε το βιβλίο που είχε γράψει προκειμένου να ολοκληρώσει το ντοκιμαντέρ της. Εκεί καταγράφονται οι συναντήσεις της Κλερ με κοινωνικές λειτουργούς και άστεγες γυναίκες, οι έρευνές της, οι εκπλήξεις που βίωσε κατά τη διάρκεια των ερευνών όπως και η γνωριμία και η σχέση της με τις γυναίκες αυτές. Το βιβλίο με εξέπληξε ευχάριστα. Δεν είχε καμία σχέση με τον πραγματολογικό, κοινωνιολογικό και βαρύ τόνο που περίμενα πως θα έχει, λόγω του θέματος. Αντιθέτως, με συνεπήρε η πολύ ανθρώπινη ιστορία που έχει μέσα της όλα τα στοιχεία της ιλαροτραγωδίας. Οι γυναίκες αυτού του βιβλίου ήταν εξαιρετικά πολυεπίπεδες, συγκινητικές και ενίοτε αστείες, παρά την τραγική τους πορεία. Ολοκλήρωσα την ανάγνωση του βιβλίου μέσα σε δύο ώρες, νιώθοντας ταυτόχρονα τόσο προβληματισμένος όσο και χαρούμενος που, άμεσα, ζήτησα από την παραγωγό μου να ζητήσει τα πνευματικά δικαιώματα του βιβλίου.» – αναφέρει χαρακτηριστικά ο σκηνοθέτης Λουί-Ζουλιέν Πετί και συμπληρώνει:

«Γύρισα την ταινία ως φόρο τιμής σε αυτές τις γυναίκες που η κοινωνία τις διέγραψε και σε εκείνες που είναι καθημερινά δίπλα τους να τις στηρίζουν. Οι άστεγες είχαν μια ζωή πριν βρεθούν στους δρόμους και έχουν παλέψει στη ζωή τους δίχως να χάσουν στιγμή την προσωπικότητα, τα όνειρα και την αξιοπρέπειά τους. Κυρίως ήθελα να θίξω το θέμα της επανένταξης των αστέγων που είναι ένα κοινωνικό θέμα υψίστης σημασίας. Να μάθει ο κόσμος πως υπάρχουν οργανισμοί και κέντρα που φροντίζουν τους συνανθρώπους μας που βρέθηκαν στο δρόμο και τους βοηθάνε να διατηρήσουν τη χαρά της ζωής.»

Κυκλοφορούν Επίσης:
«Κόλπο Γκρόσο» (Ricchi di fantasia / Dream Fools – 2018) του Φραντσίσκο Μικιτσέ (Ιταλία)

O Σέρτζιο είναι ένας μεροκαματιάρης επιπλοποιός και η Σαμπρίνα, μια αποτυχημένη τραγουδίστρια. Μαζί συνθέτουν ένα παράνομο ζευγάρι εδώ και αρκετό καιρό αλλά δεν μπορούν να χωρίσουν τους νόμιμους συζύγους τους λόγω οικονομικών δυσχερειών. Μία μέρα οι φίλοι του Σέρτζιο θέλοντας να τον εκδικηθούν για να τις χοντροκομμένες  φάρσες του, τον κάνουν να πιστέψει ότι κέρδισε το jackpot του λαχείου. Ο Σέρτζιο χωρίς να το πολυσκεφθεί χωρίζει την γυναίκα του και  φεύγοντας παίρνει μαζί του όχι μόνο την Σαμπρίνα αλλά και όλη της την οικογένεια. Αργότερα ανακαλύπτει ότι δεν υπάρχει φράγκο  αλλά είναι πολύ αργά για επιστροφή. Έτσι θέτει σε εφαρμογή ένα σχέδιο που θα σύρει όλη την οικογένεια στην Νότια Ιταλία. Όμως τα ψέματα δεν διαρκούν πολύ. Ηθοποιοί: Σέρτζιο Καστελίτο, Σαμπρίνα Φερίλι, Βαλέρια Φαμπρίτζι, Ματίλντε Γκιόλι, Αντόνιο Κατάνια, Αντονέλα Ατίλι, Πάολο Καλαμπρέζι.

«Annabelle Home Coming» (2019) του Γκάρι Ντάουμπερμα (Η.Π.Α.)

Αποφασισμένοι να εμποδίσουν την Annabelle από το να προκαλέσει τον όλεθρο, οι δαιμονολόγοι Εντ (Πάτρικ Γουίλσον) και Λορέν Γουόρεν (Βέρα Φαρμίγκα) κλειδώνουν τη δαιμονική κούκλα στο δωμάτιο με τα καταραμένα αντικείμενα. Την τοποθετούν “με ασφάλεια” σε μία προθήκη και ζητούν την ευλογία ενός ιερέα. Όμως, έναν χρόνο αργότερα, μία δαιμονική νύχτα τρόμου παραμονεύει όταν η 10χρονη κόρη τους, Τζούντι και οι φίλες της επισκέπτονται το δωμάτιο, ξυπνάνε την Annabelle και όλα τα κακά πνεύματα που κατοικούν εκεί.

Πρόκειται για την τρίτη ταινία του franchise της New Line Cinema «Annabelle» , όπου πρωταγωνίστρια είναι η ομώνυμη τρομακτική κούκλα του κινηματογραφικού σύμπαντος «Conjuring». Ο σεναριογράφος Γκάρι Ντόμπερμαν (“The Nun,” “IT” films, “Annabelle”) βρίσκεται στο σκηνοθετικό πηδάλιο της πρώτης του μεγάλου μήκους ταινίας. Στην ταινία πρωταγωνιστούν οι ΜακΚίνα Γκρέις (“The Haunting of Hill House,” “Gifted,” “Captain Marvel”) ως Τζούντι, Μάντισον Άιζμαν (“Jumanji: Welcome to the Jungle,” “Goosebumps 2: Haunted Halloween”) ως η μπέιμπι σίτερ Μαίρη Έλεν και η Κέιτι Σαρίφ (“Youth and Consequences” και “Supernatural”) ως η φίλη της Ντανιέλα. Οι Πάτρικ Γουίλσον (“Aquaman,” “The Conjuring” και “Insidious”) και Βέρα Φαρμίγκα (“The Conjuring”, “Godzilla: King of the Monsters,” “Bates Motel”) ξαναπαίρνουν τους ρόλους τους ως Εντ και Λορέιν Γουόρεν.

Σ’ επανέκδοση:
«Η Πισίνα» (La Piscine – 1969) του Ζακ Ντερέ (Γαλλία, Ιταλία)

image

Ο Ζαν-Πολ και η Μαριάν περνούν τις διακοπές τους σε μία βίλα στη Νότια Γαλλία. Όταν όμως ο πρώην εραστής της, Χάρυ μαζί με τη νεαρή του κόρη Πενελόπ, εμφανίζονται ξαφνικά, οι ονειρεμένες καλοκαιρινές ημέρες πνίγονται στην ανείπωτη ζήλια και το υπόκωφο πάθος, με τα κρυστάλλινα νερά της πισίνας να μετατρέπονται μοιραία στο σκηνικό ενός εγκλήματος.

50 χρόνια μετά τη πρώτη της προβολή, η κλασσική ταινία του Ζακ Ντερέ που επανένωσε στη μεγάλη οθόνη το θρυλικό ζευγάρι Αλέν Ντελόν και Ρόμι Σνάιντερ, επιστρέφει στις αίθουσες σε νέα πλήρως αποκατεστημένη επανέκδοση. Τέσσερα ηλιοκαμένα κορμιά γίνονται μέρος ενός παιχνιδιού πάθους γύρω από μια πισίνα, ενός επικίνδυνου παιχνιδιού που οδηγεί στη δολοφονία. Ο επιθεωρητής Λεβέκ προσπαθεί να βρει την άκρη του νήματος, με την αδρεναλίνη να εκτοξεύεται, σε μια ταινία που λειτουργεί παράλληλα ως ερωτικό και αστυνομικό δράμα αλλά και κρύβοντας και ένα σχόλιο για τη μπουρζουαζία της εποχής. Ηθοποιοί: Αλέν Ντελόν, Ρόμι Σνάιντερ, Μορίς Ρονέ, Τζέιν Μπίρκιν, Πολ Κροσέ. Τη μουσική υπογράφει ο βραβευμένος με 3 Όσκαρ (The Thomas Crown Affair, Summer of ’42, Yentl) Michel Legrand.

Διαβάστε επίσης: