Από την «Μπαλάντα της Τρύπιας Καρδιάς» του Γιάννη Οικονομίδη, στον «Δρόμο της Επιστροφής» του Μπεν Άφλεκ και από τον «Αόρατο Άνθρωπο» της Ελίζαμπεθ Μος, μέχρι την «Αβάνα η Πόλη των Κατασκόπων» του Ολιβιέ Ασαγιάς. Αυτές είναι δέκα από τις πιο αξιόλογες ταινίες που θα δούμε τον Μάρτιο στις εγχώριες Κινηματογραφικές Αίθουσες.

Ads

«Η Μπαλάντα της Τρύπιας Καρδιάς» (Ballad for a Pierced Heart – 2020) του Γιάννη Οικονομίδη (Ελλάδα)
Ημερομηνία Κυκλοφορίας: 5 Μαρτίου

Η υπόθεση της ταινίας, που γυρίστηκε στη Λαμία, περιστρέφεται γύρω από μια γοητευτική γυναίκα, η οποία αποφασίζει να εγκαταλείψει τον επιχειρηματία σύζυγό της για έναν ιδιοκτήτη νυχτερινού κέντρου και πρώην λαϊκό τραγουδιστή. Δεν αρκείται όμως σε αυτό – εγκαταλείποντας τη συζυγική εστία, η μοιχαλίδα παίρνει μαζί της κι ένα εκατομμύριο ευρώ. O σύζυγος παρανοεί και ορκίζεται εκδίκηση. Εν τω μεταξύ ο υπόκοσμος της νύχτας, στη μικρή επαρχιακή πόλη, βρίσκεται σε αναβρασμό σχετικά με το παράνομο ζευγάρι. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, οι αντισυμαβτικές μητέρες των δύο αντεραστών δεν θα κάτσουν με σταυρωμένα χέρια. Πρωταγωνιστούν: Βασίλης Μπισμπίκης, Βίκυ Παπαδοπούλου, Γιάννης Τσορτέκης, Στάθης Σταμουλακάτος, Βαγγέλης Μουρίκης, Γιώργος Γιαννόπουλος, Λένα Κιτσοπούλου.

«Όπου και να πάω, όπου και να κοιτάξω, ό,τι και να σκεφτώ, Ελλάδα! Αυτή η αλλόκοτη χώρα με τις χίλιες ευλογίες και τις χίλιες κατάρες. Ελλάδα. Ένας τόπος για τον οποίο το ρητό «εδώ τα πάντα μπορούν να συμβούν» δεν είναι υπερβολή, αλλά ο κανόνας. Ελλάδα. Ο ιδανικός καμβάς για να ζωγραφίσεις επάνω του, την πιο απίστευτα πιστευτή κινηματογραφική ιστορία. Επαρχία, καλοκαίρι, σήμερα. Μια μικρή πόλη χαμένη στον κάμπο. Αφόρητη ζέστη και αφόρητη πλήξη. Μια συζυγική απιστία κι ένα εκατομμύριο ευρώ που κάνει φτερά ανάβουν τα αίματα. Ο κόσμος κι ο υπόκοσμος συναντιούνται, τα όργανα αρχίζουν να βαράνε κι από κει και πέρα, ο κακός χαμός. Έρωτες και καψούρες, πάθη και προδοσίες, συμβόλαια θανάτου, γιοι και μανάδες, σκυλάδικα και black metal, κροκόδειλοι, γλάροι, γουρούνια, χαρακτήρες με μεγάλα «εγώ» και τρύπιες καρδιές. Όλα αυτά και άλλα τόσα, μαζί με ένα αποθεωτικό μαύρο χιούμορ που όμοιό του δεν έχω ξαναδοκιμάσει ποτέ σε άλλη μου ταινία, αποτελούν τα υλικά του κοκτέιλ της «Μπαλάντας». Οπότε, καθίστε αναπαυτικά κι απολαύστε. Καλή σας διασκέδαση και… εις άλλα με υγεία». – Γιάννης Οικονομίδης

«Η Αναζήτηση» (The Song of Names – 2019) του Φρανσούα Ζιράρ (Καναδάς, Ουγγαρία)
Ημερομηνία Κυκλοφορίας: 5 Μαρτίου

Ads

Ένας άντρας, αναζητά τον καλύτερο φίλο του από την παιδική του ηλικία – μια ιδιοφυΐα του βιολιού που έμεινε ορφανός στο Ολοκαύτωμα – κι ο οποίος εξαφανίστηκε πριν από δεκαετίες, την παραμονή της πρώτης του συναυλίας. Ένα ιστορικό δράμα, από τον σκηνοθέτη του «Κόκκινου Βιολιού», Φρανσούα Ζιράρ, με τον Τιμ Ροθ και τον Κλάιβ Όουεν, να πρωταγωνιστούν. Το σενάριο του Τζέφρι Κέιν, βασίζεται στο βιβλίο του Norman Lebrecht.

image

«Ακραίες Καταστάσεις» (Downhill – 2020) των Τζιμ Ρας και Νατ Φάξον (Η.Π.Α.)
Ημερομηνία Κυκλοφορίας: 5 Μαρτίου

Αφού γλίτωσαν παρά τρίχα από μια χιονοστιβάδα ενώ βρίσκονταν σε χειμερινές διακοπές στις Άλπεις, μια φαινομενικά τέλεια οικογένεια βρίσκεται σε σύγχυση καθώς αναγκάζεται να επανεκτιμήσει τη ζωή της και τον τρόπο που το κάθε μέλος της βλέπει το άλλο. Η Τζούλια Λούις Ντρέιφους και ο Γουίλ Φέρελ πρωταγωνιστούν σε αυτή τη μαύρη κωμωδία, η οποία είναι εμπνευσμένη από την Υποψήφια για Χρυσή Σφαίρα Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινία «Ανωτέρα Βία» (Force Majeure- 2014) του Σουηδού σκηνοθέτη, Ρούμπεν Όστλουντ. Ηθοποιοί: Τζούλια Λούις-Ντρέιφους, Γουίλ Φέρελ, Μιράντα Ότο, Ζόι Τσάο, Ζακ Γουντς.

image

«Μετά το Γάμο» (After the Wedding – 2019) του Μπαρτ Φρέντλιχ (Η.Π.Α.)
Ημερομηνία Κυκλοφορίας: 5 Μαρτίου

Η υποψήφια για Όσκαρ, Μισέλ Ουίλιαμς και η βραβευμένη με Όσκαρ, Τζούλιαν Μουρ, πρωταγωνιστούν σε ένα καθηλωτικό δράμα. Στα περίχωρα της ερειπωμένης, αρχαίας πόλης της Καλκούτα βρίσκεται ένα ορφανοτροφείο. Η Ίζαμπελ έχει δουλέψει σκληρά για να φροντίζει τα παιδιά που ζουν εκεί. Όντας σε απελπιστική οικονομική ανάγκη για να κρατήσει το ορφανοτροφείο σε λειτουργία, έχει φαινομενικά βρει τον τέλειο ευεργέτη και πρέπει να ταξιδέψει στην Νέα Υόρκη για να συναντήσει την γυναίκα που προθυμοποιήθηκε να την βοηθήσει. Πρόκειται για ριμέικ της ομώνυμης δανέζικης ταινίας (After the Wedding – Etter Bryllupet) της Σούζαν Μπίερ, η οποία είχε διεκδικήσει το 2007 το Όσκαρ ξενόγλωσσης ταινίας. Με την βραβευμένη με Όσκαρ, Τζούλιαν Μουρ και την τέσσερις φορές υποψήφια για Όσκαρ, Μισέλ Oυίλιαμς, σ’ έναν διαφορετικό ορισμό για το τι είναι μία οικογένεια.

«Είναι μια ιστορία που συμβαίνει στον πραγματικό κόσμο. Με ενθουσίασε και ήθελα να εξερευνήσω περισσότερο την ανθρώπινη ευσπλαχνία και τις χαρές που παίρνουμε από τους ανθρώπους που συναντούμε στην πορεία της ζωής μας. Στο τέλος της ημέρας, είμαστε όλοι σε αυτό το ταξίδι αλλά δεν γνωρίζουμε πού ακριβώς θα μας πάει.» – Μπαρτ Φρέντλιχ

Ένα κρίσιμο σημείο υπήρξε η επιλογή των προσώπων. Ενώ στην ταινία της Μπιέρ οι δύο πρωταγωνιστές είναι άντρες, ο παραγωγός Τζόελ Μπ. Μάικλς και ο σκηνοθέτης Μπαρτ Φρέντλιχ, αποφάσισαν πως η ταινία θα λειτουργήσει καλύτερα με δύο γυναίκες. Η ηθοποιός Τζούλιαν Μουρ (Το Τέλος μιας Σχέσης, Οι Ώρες) – με την οποία είναι παντρεμένος ο Φρέντλιχ – θεώρησε πως ο ρόλος της Τερέσα αποτελεί μια πρόκληση για εκείνη. Ενώ εκείνος έγραφε το σενάριο, η Μουρ έδωσε συμβουλές για τους χαρακτήρες και το πώς σχετίζονται μεταξύ τους. «Μου αρέσουν πολύ οι οικογενειακές ιστορίες και οι ταινίες που μιλούν για τις ανθρώπινες σχέσεις διότι είναι βασικά πράγματα στις ζωές μας», λέει η Μουρ. «Αυτές οι προσωπικές αφηγήσεις μου τραβούν πολύ το ενδιαφέρον». Όταν η συγγραφή του σεναρίου τελείωσε, η Τζούλιαν συμφώνησε για να συμμετέχει στην ταινία. «Η διαδικασία του κάστινγκ δεν είναι ποτέ εύκολη αλλά με τη Τζούλιαν στο έργο, τα πράγματα γίνονται ευκολότερα για τη συνέχεια. Για την ακρίβεια εκείνη και ο Μπαρτ είναι υπεύθυνοι για τη συμμετοχή της Μισέλ Ουίλιαμς και του Μπίλι Κράνταπ στην ταινία», λέει ο Μάικλς.

«Ο Δρόμος της Επιστροφής» (The Way Back – 2020) του Γκάβιν Ο’ Κόνορ (Η.Π.Α.)
Ημερομηνία Κυκλοφορίας: 5 Μαρτίου

Ο Τζακ Κάνινγχαμ (Μπεν Άφλεκ) είχε μπροστά του μια ζωή γεμάτη υποσχέσεις. Στο γυμνάσιο ήταν το παιδί – φαινόμενο στο μπάσκετ, κατορθώνοντας να πάρει πλήρη υποτροφία για το πανεπιστήμιο, όταν ξαφνικά, για άγνωστους λόγους, αποσύρεται από τα πάντα, καταστρέφοντας το μέλλον του. Τον παίρνει η κάτω βόλτα, βιώνει μία ανυπολόγιστη απώλεια και «βυθίζεται» στο αλκοόλ, γεγονός που του κοστίζει το γάμο του και κάθε ελπίδα για μια καλύτερη ζωή. Όταν του ζητείται να προπονήσει την ομάδα μπάσκετ του πανεπιστημίου του – που έχει πέσει πολύ σε σχέση με τις ένδοξες εποχές του – αποδέχεται την πρόταση, εκπλήσσοντας περισσότερο απ’ όλους τον εαυτό του. Καθώς οι παίκτες δένουν μεταξύ τους ως ομάδα και πετυχαίνουν τη μία νίκη μετά την άλλη, ο Τζακ αισθάνεται ότι ίσως έχει βρει τελικά ένα λόγο για να αντιμετωπίσει τους δαίμονές του. Όμως, θα είναι αυτό αρκετό για να γεμίσει το κενό του, να θεραπεύσει τις βαθιές πληγές του παρελθόντος και να τον οδηγήσει στο δρόμο για τη λύτρωση;

Ο βραβευμένος με Όσκαρ, Μπεν Άφλεκ (Argo, The Accountant) πρωταγωνιστεί στην ταινία «Ο Δρόμος της Επιστροφής», που σκηνοθετεί ο Γκάβιν Ο΄Κόνορ (The Accountant, Warrior). Το σενάριο είναι του Μπραντ Ίνγκελσμπι. Στην ταινία πρωταγωνιστούν επίσης οι Αλ Μαντριγκάλ (Night School), Μικαέλα Γουάτκινς (Casual), Τζανίνα Γκαβανκάρ (True Blood) και Γκλιν Τούρμαν (Bumblebee). Η δημιουργική ομάδα του Ο’ Κόνορ πίσω από τις κάμερες συμπεριλαμβάνει τον διευθυντή φωτογραφίας Έντουαρντ Γκράου, τον σκηνογράφο Κιθ Π. Κάνινγχαμ, τον μοντέρ Ντέιβιντ Ρόζενμπλουμ και τη σχεδιάστρια κοστουμιών Σίντι Έβανς. Η μουσική είναι του Ρομπ Σιμόνσεν.

image

«Ο Αόρατος Άνθρωπος» (The Invisible Man – 2020) του Λι Γουάνελ (Αυστραλία, Η.Π.Α.)
Ημερομηνία Κυκλοφορίας: 5 Μαρτίου

Παγιδευμένη σε μια βίαιη, κακοποιητική σχέση με έναν πλούσιο και ευφυή επιστήμονα, η Σεσίλια Κας (Ελίζαμπεθ Μος) καταφέρνει να αποδράσει μέσα στη νύχτα και να εξαφανιστεί, με τη βοήθεια της αδερφής της (Χάριετ Ντάιερ) ενός παιδικού της φίλου (Άλντις Χοτζ) και της μικρής του κόρης (Στορμ Ρέιντ). Όταν όμως ο βάναυσος πρώην σύντροφος της Σεσίλια (Όλιβερ Τζάκσον – Κόεν) αυτοκτονεί και της αφήνει ως κληρονομιά ένα μεγάλο μέρος της τεράστιας περιουσίας του, η Σεσίλια υποψιάζεται ότι πρόκειται για παγίδα. Μια σειρά από παράξενες συμπτώσεις θα αποβούν σχεδόν θανατηφόρες και θα απειλήσουν τις ζωές εκείνων για τους οποίους η Σεσίλια νοιάζεται. Η λογική της θα αρχίσει να κλονίζονται και θα προσπαθεί απελπισμένα να αποδείξει στον περίγυρό της ότι καταδιώκεται από μια αόρατη παρουσία που την στοιχειώνει.

Η βραβευμένη με Emmy ηθοποιός, Ελίζαμπεθ Μος (Εμείς, The Handmaid’s Tale) πρωταγωνιστεί σε μια τρομακτική και σύγχρονη ιστορία εμμονής, η οποία αντλεί έμπνευση από το κλασικό φιλμ της Universal, τον «Αόρατο Άνθρωπο». Η ταινία είναι γραμμένη και σκηνοθετημένη από τον Λι Γουανέλ. Πρόκειται για έναν από τους εμπνευστές του «Σε Βλέπω», ο οποίος σκηνοθέτησε την sci fi περιπέτεια «Upgrade» και την ταινία τρόμου «Insidious: Chapter 3».

«Αβάνα η Πόλη των Κατασκόπων» («Wasp Network – 2019) του Ολιβιέ Ασαγιάς (Γαλλία, Ισπανία, Βέλγιο)
Ημερομηνία Κυκλοφορίας: 12 Μαρτίου

Αβάνα, αρχές της δεκαετίας του 1990. Ο Κουβανός πιλότος Ρενέ Γκονζάλες,  κλέβει ένα αεροπλάνο και εγκαταλείπει την Κούβα αφήνοντας πίσω την αγαπημένη του σύζυγο και την κόρη του. Ξεκινάει μια νέα ζωή στο Μαϊάμι και σύντομα και άλλοι Κουβανοί τον ακολουθούν. Όλοι μαζί συστήνουν ένα δίκτυο κατασκόπων με αποστολή να διεισδύσουν σε τρομοκρατικές οργανώσεις, υπεύθυνες για φονικά χτυπήματα στην Κούβα.

Η ιστορία πέντε Κουβανών πολιτικών κρατουμένων που φυλακίστηκαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες στα τέλη της δεκαετίας του 1990, κατηγορούμενοι για κατασκοπεία και δολοφονίες. Αυτή είναι η νέα ταινία του Ολιβιέ Ασαγιάς, ο οποίος έχει συγκεντρώσει ένα εντυπωσιακό σύνολο ηθοποιών. Πρωταγωνιστούν: Άνα ντε Άρμας, Πηνελόπη Κρουζ, Γκαέλ Γκαρσία Μπερνάλ, Έντγκαρ Ραμίρεζ, Βάγκνερ Μούρα.

image

«Τρυφερός Αποχαιρετισμός» (The Farewell – 2019) της Λούλου Γουάνγκ (Η.Π.Α.)
Ημερομηνία Κυκλοφορίας: 12 Μαρτίου

Όταν μια οικογένεια πληροφορείται ότι στην αξιολάτρευτη γιαγιά της απομένει ελάχιστος χρόνος ζωής, τα μέλη της αποφασίζουν να της κρύψουν το δυσάρεστο νέο και να οργανώσουν γύρω της μια τελευταία, πανηγυρική συγκέντρωση όλης της φαμίλιας. Κάπως έτσι ξεκινά μια γλυκύτατη και ιδιαίτερα συγκινητική δημιουργία-εορτασμός της ζωής και των πιο απλών αλλά ουσιαστικών πραγμάτων της, βασισμένος εν μέρει στις εμπειρίες της ίδιας της σκηνοθέτιδος. Ηθοποιοί: Σούζεν Ζάο, Οκουαφίνα, Τζι Μα, Νταιάνα Λιν, Εξ Μάγιο. Βραβείο Κοινού στο Φεστιβάλ του Σάντανς, πανελλήνια πρεμιέρα στο 25ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Αθήνας –  Νύχτες Πρεμιέρας και Χρυσή Σφαίρα Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας, για το αξιόλογο αυτοβιογραφικό φιλμ της Λούλου Γουάνγκ, βασισμένο σ’ ένα «αληθινό ψέμα», που περιγράφει το τρυφερό «αντίο» μιας οικογένειας στην ηλικιωμένη αρχηγό της.

«Πινόκιο» (Pinocchio – 2019) του Ματέο Γκαρόνε (Ιταλία, Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο)
Ημερομηνία Κυκλοφορίας: 19 Μαρτίου

Ο Πινόκιο, μια μαριονέτα, αρχίζει να μιλάει και να συμπεριφέρεται σαν άνθρωπος. Ο δημιουργός του, ο Τζεπέτο, τον έχει σαν γιο του. Όταν ο Πινόκιο περιπλανηθεί και χάσει το δρόμο του, θα του τύχουν έναν σωρό μπελάδες. Στο ταξίδι της αναζήτησης του εαυτού του θα έχει για μοναδικό του σύμμαχο μια νεράιδα. Η επιθυμία του Πινόκιο όμως να μοιάσει στα υπόλοιπα αγόρια παραμένει. Ηθοποιοί: Ρομπέρτο Μπενίνι, Φεντερίκο Ιελάπι, Ρόκο Παπαλέο, Μάσιμο Τσεκερίνι, Μαρίν Βακτ, Τζίτζι Προϊέτι.

Το αριστουργηματικό παραμύθι της ιταλικής λογοτεχνίας στα χέρια του δεξιοτέχνη σκηνοθέτη Ματέο Γκαρόνε μεταμορφώνεται σε ένα αισθητικά πανέμορφο και μαγικό κινηματογραφικό ταξίδι. Πρωταγωνιστεί ο βραβευμένος με Όσκαρ, Ρομπέρτο Μπενίνι στον ρόλο του Τζεπέτο.

«Ένα Ήσυχο Μέρος 2» (A Quiet Place 2 – 2020) του Τζον Κρασίνσκι (Η.Π.Α.)
Ημερομηνία Κυκλοφορίας: 19 Μαρτίου

Ακολουθώντας τα θανατηφόρα γεγονότα στο σπίτι, η οικογένεια των Άμποτ (Έμιλι Μπλαντ, Μίλισεντ Σίμοντς, Νόα Τζουπ) πρέπει τώρα να αντιμετωπίσει τους κινδύνους του έξω κόσμου καθώς συνεχίζουν τον αγώνα για επιβίωση σιωπηλοί. Αναγκασμένοι να κινούνται προς το άγνωστο, γρήγορα συνειδητοποιούν ότι τα πλάσματα που κυνηγούν βασισμένα στον ήχο δεν αποτελούν τη μοναδική απειλή που καρτερεί πίσω από το μονοπάτι της άμμου. Ηθοποιοί: Έμιλι Μπλαντ, Κίλιαν Μέρφι, Μίλισεντ Σίμοντς, Νόα Τζουπ, Ντζιμόν Χουνσού.