Από το θρυλικό «El Topo» του 1970, μέχρι το μεθυστικό «Santa Sagre» του 1989 και από το σουρεαλιστικό «The Holy Mountain» του 1973, μέχρι το αυτοβιογραφικό «Ποίηση Χωρίς Τέλος». Ο σπουδαίος Χιλιανός σκηνοθέτης, Αλεχάντρο Γιοντορόφσκι, δεν θα μπορούσε να απουσιάζει από το αφιέρωμα «A Dream Within A Dream: Το Σινεμά Ονειρεύεται» του 26ου Διεθνούς Κινηματογραφικού Φεστιβάλ της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας.

Ads

Ένας κλέφτης ξεφαντώνει στους δρόμους παρέα μ’ έναν χωρίς χέρια ή πόδια νάνο φίλο του, όταν μαθαίνει για κάποιον αλχημιστή, ο οποίος μετατρέπει περιττώματα σε χρυσάφι. Ανεβαίνει στον πύργο του αλχημιστή για να τον γνωρίσει, κι εκείνος τον παίρνει υπό την προστασία του, δείχνοντας του το πραγματικό του σχέδιο.

Μαζί με τους επτά πιο πλούσιους και διεφθαρμένους ανθρώπους του κόσμου, θα τον οδηγήσει σ’ ένα πνευματικό ταξίδι στο Ιερό Βουνό. Μια ταινία υπερβατικής αναζήτησης, η οποία γυρίστηκε μ’ ένα καστ ηθοποιών που σύμφωνα με τα όσα έχουν γραφτεί… έπρεπε πριν τα γυρίσματα να υποβληθεί σε μυστικιστική εκπαίδευση με στόχο τη φώτιση.

image

Ads

Από τις προκλητικές χρήσεις των χριστιανικών συμβόλων, μέχρι τους περίτεχνα αποτυπωμένους κόσμους που αντιστοιχούν στις κυρίαρχες εκφράσεις της ανθρώπινης διαφθοράς, κι από τη δύσκολα ανεκτή βία μιας μαζικής σφαγής, μέχρι την αποκάλυψη του βουνού με τα αρχέγονα μυστικά, το «Ιερό Βουνό» αποτελεί ένα σουρεαλιστικό έπος αντάξιο της φήμης του δημιουργού.

Η ταινία «Το Ιερό Βουνό / La Montaña Sagrada / The Holy Mountain», αποτελεί την τρίτη μεγάλου μήκους δημιουργία του του σπουδαίου Χιλιανού σκηνοθέτη, Αλεχάντρο Γιοντορόφσκι, με τον καλλιτέχνη να αναλαμβάνει κι εδώ τον ρόλο του πρωταγωνιστή, του σκηνοθέτη και του σεναριογράφου.

image

Αλεχάντρο Γιοντορόφσκι / Alejandro Jodorowsky

Ο Γιοντορόφσκι, γεννήθηκε στις 17 Φεβρουαρίου του 1929. Μέχρι σήμερα, μας έχει χαρίσει δύο μικρού μήκους δημιουργίες του και μόλις οκτώ μεγάλου μήκους ταινίες. Παρ’ όλα αυτά ο Χιλιανός σκηνοθέτης έχει καταφέρει να διανύσει τη δική του μοναδική πορεία και να γράψει ιστορία, στον χώρο της Έβδομης Τέχνης. Καμία ταινία του Γιοντορόφσκι, δεν μοιάζει με αυτή που προηγήθηκε ή που πρόκειται να ακολουθήσει. Κάθε φορά είναι ένα νέο μοναδικό ερέθισμα το οποίο φαίνεται να αποτελεί την πηγή έμπνευσης του ιδιοφυούς καλλιτέχνη, με αποτέλεσμα η κατηγοριοποιήση των ταινιών του, αλλά και των επιρροών του, να αποτελεί ένα ιδιόμορφο παζλ για δυνατούς λύτες.

Ένα παζλ το οποίο ο θεατής θα καταφέρει να αποκωδικοποιήσει μόνο και εφ’ όσον αφεθεί να παρασυρθεί από την μαγεία των εικόνων που ο Γιοντορόφσκι θα του προσφέρει τόσο απλόχερα, μέσα από τις ταινίες του. Πνεύμα ανήσυχο, ο ιδιόρρυθμος καλλιτέχνης έχει υπάρξει με επιτυχία: σκηνοθέτης ταινιών, αλλά και του avant-garde θεάτρου, ηθοποιός, μίμος, συνθέτης, σεναριογράφος comics, συγγραφέας μυθιστορημάτων, ακόμη και γκουρού μιας μυστικιστικής σχολής ψυχολογίας.

image

Ως αυθεντικός κινηματογραφιστής, ο Αλεχάντρο Γιοντορόφσκι, επιδιώκει κάθε ταινία του να λειτουργεί ως μία μυστικιστική, υπερβατική εμπειρία για το κοινό. Ένα αμάλγαμα, παραισθησιογόνου σουρεαλισμού, με θρησκευτικές, σχεδόν μυστικιστικές αναφορές, που καθηλώνει τον θεατή χάρη στην τελειότητα του. Απορρίπτοντας συμβατικές μορφές αφήγησης και κινηματογραφικών κλισέ, ο Γιοντορόφσκι καλεί τον θεατή να αφεθεί ελεύθερος από τα δεσμά της λογικής και των πρέπει. Να περιφρονήσει τις καλλιτεχνικές του συμβάσεις και να ταξιδέψει μαζί με τον δημιουργό στο μοναδικό του εικονοκλαστικό σύμπαν.

Διαβάστε Επίσης:

26ες Νύχτες Πρεμιέρας

image

Το Σινεμά είναι η εμπειρία τού να ονειρεύεσαι με ανοιχτά τα μάτια, ανάμεσα σε άλλους «ονειροπόλους» θεατές, έτοιμους να μεταβούν όλοι προς μία άλλη διάσταση και αυτό ήταν κάτι που στερηθήκαμε την περίοδο της καραντίνας. Από την ανάγκη αυτή, γεννήθηκε το αφιέρωμα «A Dream Within A Dream: Το Σινεμά Ονειρεύεται», που θα απολαύσουμε στις 26ες Νύχτες Πρεμιέρας.

Η μαγική συνθήκη της αίθουσας, της παρακολούθησης ταινιών ως συλλογική εμπειρία, της μαζικής υποβολής μπροστά στην οθόνη άφησαν δυσαναπλήρωτα κενά την περίοδο του εγκλεισμού. Ως άτυπο «παιδί» της καραντίνας, το μεγάλο φετινό αφιέρωμα του 26ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας, προέκυψε από μια ανάγκη και από μια παραδοχή.

Την ανάγκη να βρεθούμε ξανά στις Κινηματογραφικές Αίθουσες και την παραδοχή της μοναδικής ικανότητας που έχει η Έβδομη Τέχνη, ώστε να αντικρίζει τον κόσμο γύρω της και να τον μεταλλάσσει. Να τον μεταμορφώνει σε ποίημα, σε παραμύθι, σε μυσταγωγική εμπειρία θέασης.

«Όλα όσα βλέπουμε ή ό,τι φαινόμαστε, όνειρο είναι μονάχα μέσα σε όνειρο.» – Έντγκαρ Άλαν Πόε

Διαβάστε Επίσης:

Το Ιερό Βουνό / La Montaña Sagrada / The Holy Mountain
Σκηνοθεσία – Σενάριο: Αλεχάντρο Γιοντορόφσκι
Πρωταγωνιστούν: Alejandro Jodorowsky, Horacio Salinas, Zamira Saunders
Έτος Παραγωγής: 1973
Χώρα Παραγωγής: Μεξικό
Διάρκεια: 114 λεπτά
Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου στις 21:00, στον Κινηματογράφο Στέλλα
Σάββατο 3 Οκτωβρίου στις 22:30, στον Κινηματογράφο Αθηναία

Το 26ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας, διεξάγεται από την Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου, μέχρι και την Κυριακή 4 Οκτωβρίου.