Στο Φινλανδικό Ινστιτούτο Αθηνών, πραγματοποιήθηκε η  συνέντευξη τύπου για την ελληνο-φινλανδική ταινία μεγάλου μήκους «Adventure in Greece», σε σκηνοθεσία Taavi Vartia. Παράλληλα, ανακοινώθηκαν τα μελλοντικά projects στην Ελλάδα και η συνεργασία με την εταιρεία παραγωγής Inkas Films και τη Λιλέτ Μπόταση, όπου περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων, η τηλεοπτική σειρά “The Missing Route” και η κινηματογραφική ταινία μεγάλου μήκους “Mama’s boy”. Του Γιώργου Ρούσσου.
 
 
Στη συνέντευξη τύπου ήταν παρόντες τόσο ο σκηνοθέτης Taavi Vartia, όσο και η παραγωγός Λιλέτ Μπόταση, αλλά και αρκετοί από τους πρωταγωνιστές και των τριών projects όπως οι: Ναταλία Δραγούμη, Ορφέας Αυγουστίδης, Ευγενία Δημητροπούλου, Αναστασία Σκάπουλα – Δραγούμη, καθώς και το ελληνικό επιτελείο της ταινίας “Adventure in Greece”.

image
 
Την παραγωγή του “Adventure in Greece” έχει αναλάβει ο Jarkko Hentula και η φινλανδική εταιρεία παραγωγής Yellow Group, σε συμπαραγωγή με την Λιλέτ Μπόταση και την ελληνική εταιρεία παραγωγής Inkas Films. Η ταινία πραγματοποιείται σε συμπαραγωγή με τον ΟΤΕ ΤV, την επιδότηση του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου (Ε.Κ.Κ.), του Φινλανδικού Κέντρου Κινηματογράφου (F.F.F.), τη χορηγία του Ομίλου Mitsis Hotels και την υποστήριξη του Ενιαίου Φορέα Κω – Νισύρου. 
 
Αξίζει να σημειώσουμε ότι την κινηματογραφική και τηλεοπτική διανομή της ταινίας στη Φινλανδία έχουν ήδη αναλάβει οι Nordisk Film Distribution και το Channel 4. Αυτή τη στιγμή, η ταινία βρίσκεται στο στάδιο της προεργασίας και έχουν προγραμματιστεί τα γυρίσματα στην Κω και τη Νίσυρο, τον Απρίλιο και το Μάιο του 2014.
 
Adventure in Greece

image
 
To “Adventure in Greece” αποτελεί μία υψηλού προϋπολογισμού ταινία μεγάλου μήκους, συμπαραγωγής Φινλανδίας – Ελλάδας, που γυρίζεται εξ ολοκλήρου στη χώρα μας και διαθέτει στο μεγαλύτερο ποσοστό της ελληνικό καστ και συνεργείο. 
 
Το σενάριο της ταινίας μας μεταφέρει στην πανέμορφη Κω και τις ελληνικές γαλαζοπράσινες θάλασσες της. Εκεί όπου θα περάσει τις πρώτες του κοινές διακοπές ο 14χρονος Toni με τα ετεροθαλή αδέλφια του, τον 12χρονο Aleksi και τον 10χρονο Veeti. Αυτή η καινούρια οικογένεια, που μόλις διαμορφώθηκε, καταφτάνει στο νησί από τη Φινλανδία με όρεξη για ξεκούραση, διασκέδαση και γιατί όχι, λίγη περιπέτεια…
 
Εντέλει, η περιπέτεια χαρακτηρίζει τις διακοπές στην Ελλάδα για τα τρία αγόρια. Είναι το καλοκαίρι της απότομης ενηλικίωσης αλλά και της ωρίμανσης των σχέσεων τους. Ένα πανέμορφο κορίτσι, μια σπείρα λαθρεμπόρων που τους «ταξιδεύει» πίσω στον 18ο αιώνα και η δίψα τους για δράση, οδηγούν τους τρεις ήρωές μας σε άγνωστα γι’ αυτούς μονοπάτια.
 
“Πέτρα του σκανδάλου” είναι η 15χρονη Ανδριάνα, ένα όμορφο κορίτσι από την Ελλάδα το οποίο όμως είναι μπλεγμένο σε μια δυσάρεστη ιστορία. Μια σπείρα λαθρεμπόρων που λυμαίνεται τους χαμένους θησαυρούς ενός απομακρυσμένου σπηλαίου, το οποίο έχει ανακηρυχθεί προστατευόμενη περιοχή, χρησιμοποιεί την Ανδριάνα για να επιχειρεί επικίνδυνες καταδύσεις.
 
Όταν ο Toni έρχεται αντιμέτωπος με την ομάδα των λαθρεμπόρων και γνωρίζει την Ανδριάνα, αμέσως την ερωτεύεται και το πρώτο πράγμα που θέλει να κάνει, είναι να τη βοηθήσει να ξεμπλέξει. Με τη συνεργασία των Aleksi και Veeti, τα τρία αδέλφια ενώνουν τις δυνάμεις τους και κάνουν τα αδύνατα δυνατά για να σώσουν την όμορφη Ανδριάνα. 
 
Από τη στεριά, τον ουρανό και τη θάλασσα, με ότι μέσα διαθέτουν, οι έφηβοι από τη Φινλανδία κάνουν ότι περνά από το χέρι τους και την ίδια στιγμή ζουν τη δική τους περιπέτεια στην Ελλάδα. Θα καταφέρουν άραγε να σώσουν την Ανδριάνα, να φανούν ήρωες στα μάτια όλων και στη συνέχεια να απολαύσουν ξέγνοιαστα τις διακοπές τους στην Κω;

image
 
Σε αυτή την περιπέτεια για παιδιά και ενήλικες συναντάμε στους πρωταγωνιστικούς ρόλους, μεταξύ άλλων, τους ηθοποιούς: Ορφέα Αυγουστίδη, Ιωάννα Τριανταφυλλίδου, Ναταλία Δραγούμη και τον Γιάννη Ζουγανέλη. Την πρώτη της κινηματογραφική εμφάνιση πραγματοποιεί η Αναστασία Σκάπουλα – Δραγούμη στον ρόλο της 15χρονης Ανδριάνας. Ενώ από το φινλανδικό καστ, ξεχωρίζουν οι ηθοποιοί Laura Malmivaara και Ville Myllyrinne.
 
Το σενάριο και τη σκηνοθεσία του “Adventure in Greece” υπογράφει ο γνωστός Φινλανδός σκηνοθέτης Taavi Vartia, με μακρά θητεία κυρίως στην τηλεόραση, αλλά και στο θέατρο και τον κινηματογράφο στη χώρα του. Μάλιστα, η τελευταία μεγάλου μήκους ταινία του “Rolli and the Golden Key”, με πρωταγωνιστές και πάλι τα παιδιά, γνώρισε μεγάλη εμπορική και καλλιτεχνική επιτυχία στη Φινλανδία.
 
Παράλληλα, στη διεύθυνση φωτογραφίας της ταινίας συναντάμε τον Φινλανδό Jyri Hakala, στην καλλιτεχνική διεύθυνση τη Μάχη Αρβανίτη, στα κουστούμια την Τριάδα Παπαδάκη και στο μακιγιάζ τη Βίκυ Τατάκη. Την παραγωγή έχει αναλάβει ο Jarkko Hentula και η φινλανδική εταιρεία παραγωγής Yellow Group, σε συμπαραγωγή με την Λιλέτ Μπόταση και την ελληνική εταιρεία παραγωγής Inkas Films.
 
Διαβάστε επίσης:
 
The Missing Route

image
 
Με πρωταγωνιστές και πάλι παιδιά, για την ακρίβεια δυο αγόρια από τη Φινλανδία και την Ελλάδα, και με γυρίσματα στη «ζεστή» Κω και την «παγωμένη» Λαπωνία, το “The Missing Route” είναι μία τηλεοπτική σειρά 12 επεισοδίων και διάρκειας 52 λεπτών το κάθε επεισόδιο. Τη σκηνοθεσία και το σενάριο υπογράφει ο Taavi Vartia, και την παραγωγή η ελληνική εταιρεία Inkas Films και η Λιλέτ Μπόταση. Η σειρά έχει την υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Media, του Finnish Laplad Film Commision και του Ενιαίου Φορέα Κω – Νισύρου. 
 
Δύο έφηβοι βρίσκουν ένα μυστικό πέρασμα μεταξύ Ελλάδας και Φινλανδίας. Μαζί θα ζήσουν μία μεγάλη, συναρπαστική περιπέτεια, που ξεπερνά τα εθνικά τους σύνορα και τους φέρνει σε επαφή με πράγματα που δεν έχουν ξαναζήσει ποτέ τους. Το “The Missing Route” είναι μια περιπέτεια για παιδιά, αλλά παράλληλα και μια ιστορία δράσης γεμάτη συναισθήματα.
 
Ο Νίκος και ο Joni είναι δύο νεαρά αγόρια, που ξαφνικά μαθαίνουν να κάνουν πράγματα που τα άλλα αγόρια ήξεραν από πάντα να κάνουν ή τουλάχιστον οι ίδιοι ονειρεύονταν να κάνουν. Η περιπέτεια τους φέρνει αρκετές συναρπαστικές εμπειρίες, όταν διασχίζουν θάλασσες και εθνικά σύνορα. Μαζί θα ανακαλύψουν τη φιλία αλλά και μια καινούρια ελπίδα για το μέλλον. Δεν χάνουν τίποτε στη ζωή τους – ακόμα και τώρα κάθονται ακίνητοι μπροστά στους υπολογιστές τους, σερφάροντας στο διαδίκτυο, πράγμα που θυμώνει τους γονείς τους. Συνεχίζουν τη ζωή τους όπως και πριν αλλά η περιπέτεια “The Missing Route”, τους προσφέρει νέες ανεκτίμητες εμπειρίες και περιπέτειες. Το μυστικό των δύο αγοριών είναι το κρυφό πέρασμα που ανακαλύπτουν. 

image
 
Αυτός ο δρόμος τους οδηγεί μέσω του αρχιπελάγους, από την Ελλάδα στη Φινλανδία και πίσω πάλι. Όλα ξεκινούν μια καλοκαιρινή μέρα. Ο Joni ψαρεύει στη θάλασσα, στα παράλια της Φινλανδίας μαζί με τον πατέρα του, ενώ ο Νίκος ψαρεύει μαζί με τον παππού του σε μια παραλία της Ελλάδας. Ξεσπάει μια καταιγίδα και στα δύο αυτά μέρη. Ο παππούς του Νίκου τραυματίζεται και ο Νίκος είναι αβοήθητος και φοβισμένος. Ξαφνικά η βοήθεια έρχεται από ένα ξανθό αγόρι, τον Joni, που τους πλησιάζει και βοηθά τον παππού του Νίκου. Ο Joni λέει ότι είναι από τη Φινλανδία. Ο Νίκος λέει ότι είναι από την Ελλάδα και ότι τώρα βρίσκονται σε ένα νησί κοντά στην Αθήνα. Ο Joni δεν πιστεύει τον Νίκο ούτε ο Νίκος τον Joni, αλλά και οι δυο πείθονται ότι κατά κάποιο τρόπο είναι γείτονες. 
 
Στην ιστορία υπάρχουν στοιχεία πολύ κοντά στο φανταστικό, όμως δε θα πρέπει να την αντιμετωπίσουμε αποκλειστικά ως μια φανταστική ιστορία. Ίσως είναι κάτι σαν όνειρο, ίσως όχι, ποιος ξέρει; To πιο σημαντικό είναι ότι ο Joni και ο Νίκος πραγματικά βρίσκουν ο ένας τον άλλον, και πραγματικά περνάνε χρόνο μαζί και στις δύο χώρες την ίδια μέρα, περνώντας από την Ελλάδα στη Φινλανδία μέσα σε μία ώρα με το πλοίο, και καταλαβαίνοντας ταυτόχρονα και τις δύο γλώσσες!  
 
Σε αυτή την κωμική περιπέτεια, στους πρωταγωνιστικούς ρόλους συναντάμε τη Ναταλία Δραγούμη και τον Γιάννη Ζουγανέλη. Τη διεύθυνση φωτογραφίας έχουν αναλάβει ο Φινλανδός Jyri Hakala και ο Δημήτρης Σταμπολής. Η ταινία “The Missing Route” βρίσκεται στο στάδιο του development.
 
Mama’s Boy

image
 
Το τρίτο project είναι κινηματογραφικό και έχει τον τίτλο εργασίας “Mama’s Boy”. Ο σκηνοθέτης και σεναριογράφος Taavi Vartia έγραψε αυτήν τη γλυκόπικρη κωμωδία έχοντας στο μυαλό του την Ελλάδα της Κρίσης. Μάλιστα, ένας από τους χαρακτήρες της ταινίας είναι δημοσιογράφος της ΕΡΤ, που έχασε τη δουλειά του μετά το κλείσιμο του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού οργανισμού. Τα γυρίσματα θα πραγματοποιηθούν στην Αθήνα και σε ένα ελληνικό νησί. Στους πρωταγωνιστικούς ρόλους συναντάμε την Ευγενία Δημητροπούλου, τον Ορφέα Αυγουστίδη και τη Φινλανδή ηθοποιό Alina Tomnikov.
 
Η ταινία Mama’s Boy περιστρέφεται γύρω από έναν άντρα που ξεκινά ένα τολμηρό ταξίδι ώστε να βρει τη θέση του στη σύγχρονη κοινωνία. Κάνει ό,τι μπορεί για να γίνει αυτό που ένας άντρας του σήμερα υποτίθεται ότι είναι: ευαίσθητος και ήρωας, δύο εκδοχές σε μία. Παράλληλα, η ιστορία επιχειρεί πέρα από τα κωμικά της στοιχεία, να παρουσιάσει με μία ενδελεχή οπτική ματιά τα φαινόμενα μιας κοινωνίας εγκλωβισμένης στην οικονομική κρίση.
 
Ο Μάρκος είναι ταμίας τράπεζας που μεγάλωσε σε ένα μικρό νησί. Αντιμετωπίζει αναπάντεχες προκλήσεις όταν μετακομίζει στην Αθήνα, με τη σύζυγό του Μαρία. Οι παραδόσεις που είχε μάθει μικρός δεν ισχύουν πια. Η Μαρία αποφασίζει να βρει δουλειά και να ξεκινήσει τη δική της καριέρα. Ο Μάρκος πιστεύει στην ισότητα, αλλά είναι εξαιρετικά σημαντικό γι’ αυτόν ο άντρας να φροντίζει την οικογένειά του και η γυναίκα να είναι στο σπίτι και να ασχολείται με το νοικοκυριό.

image
 
Η ζωή στην πόλη έχει κάνει τη Μαρία να απαιτεί από τον Μάρκο να σιδερώνει ο ίδιος τα πουκάμισά του, να μαντάρει τις κάλτσες του, ακόμα και να ράβει κουρτίνες. Οι νέοι φίλοι της Μαρίας, ιδίως η Φινλανδή Hanna, της λένε ότι η ισότητα βρίσκεται στα «μικρά πράγματα» της ζωής. Ο Μάρκος ντρέπεται, αλλά κάνει τα πάντα για να κερδίσει την «έγκριση» της συζύγου του. Αλλά, αντιλαμβάνεται σύντομα ότι μια σύγχρονη γυναίκα θέλει έναν ευαίσθητο άντρα και έναν ήρωα, στην ίδια συσκευασία. 
 
Την ίδια εποχή, μια σοβαρή οικονομική κρίση στη χώρα αναγκάζει ακόμα και τον εργοδότη του Μάρκου, στην τράπεζα Gamma Bank, να απολύσει εργαζόμενους. Ο Μάρκος βρίσκεται στη λίστα των απολυμένων. Ενώ η αυτοπεποίθησή του γκρεμίζεται, ο Μάρκος αποφασίζει να «σωθεί» πηγαίνοντας με μια άλλη γυναίκα – κάτι εντελώς αντίθετο με τις αρχές του, αλλά που ο ίδιος πιστεύει αφελώς ότι μια μικρή περιπέτεια θα λειτουργήσει «θετικά» για τον γάμο του. Το ειδύλλιο με μια ξένη γυναίκα καταλήγει στην εξαπάτησή του και ο Μάρκος χάνει και τα τελευταία του χρήματα. Τα μόνα που του έχουν απομείνει είναι το χρέος και η ανεργία.
 
Την τελευταία ημέρα του στην τράπεζα, ο Μάρκος αποφασίζει να κάνει ένα ακόμα, παράτολμο κόλπο για να σώσει τον ανδρισμό του. Τηλεφωνεί στον ξάδελφό του, που είναι ηθοποιός και του ζητά να προσποιηθεί ότι ληστεύει την τράπεζα. Τότε ο Μάρκος θα εμφανιστεί για να την αποτρέψει. Λίγο πριν η τράπεζα κλείσει, μια βαριά οπλισμένη ομάδα ληστών μπαίνει στην τράπεζα. Αλλά ο ληστής δεν είναι ο ξάδελφος του Μάρκου. Είναι στην πραγματικότητα μια εγκληματική ομάδα που ονομάζεται Γκάνγκστερς της Μεσογείου.
 
Ο Μάρκος φυσικά αγνοεί ότι είναι ενάντια σε πραγματικούς και επικίνδυνους εγκληματίες, και προχωρά προς αυτούς με τις γροθιές του. Οι γκάνγκστερς δεν είναι προετοιμασμένοι για κάτι τέτοιο και ο Μάρκος τους βγάζει νοκ άουτ. Ο αρχηγός των ληστών αποκαλύπτεται ότι είναι ο Τόλης Πάνος, ένας πρώην δημοσιογράφος του αστυνομικού ρεπορτάζ στην ΕΡΤ. Ο Τόλης Πάνος, επίσης, ήθελε να βρει τον ηρωικό εαυτό του, όμως στην άλλη πλευρά του νόμου.
 
Για τον ηρωισμό του, ο Μάρκος λαμβάνει 50 χιλιάδες ευρώ ως ανταμοιβή. Η Gamma Bank του προσφέρει δουλειά ως επικεφαλής του τμήματος ασφάλειας. Ο Μάρκος απορρίπτει τη δουλειά και η Μαρία τα σχέδια της για καριέρα. Έτσι, επιστρέφουν στο νησί τους όπου ανοίγουν ένα μικρό καφέ. Φροντίζουν εναλλάξ τόσο το μαγαζί όσο και το παιδί τους. Φορές φορές, γίνονται κάποιες μικροκλοπές ή ένας καβγάς στο νησί, στα οποία επεμβαίνει ο Μάρκος για να σώσει την κατάσταση. Οι κάτοικοι του νησιού του έχουν δώσει και ψευδώνυμο: Sheriff Marcos… Η ταινία “Mama’s Boy” βρίσκεται στο στάδιο του development.