Ο σπουδαίος Βρετανός σκηνοθέτης Κεν Λόουτς, βραβεύτηκε από το 64ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βερολίνου, για το σύνολο της καριέρας του και στη συνέντευξη τύπου που ακολούθησε, ο πολιτικοποιημένος δημιουργός, δε δίστασε να ασκήσει κριτική στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τον τρόπο που καταπιέζονται πολιτικά, χώρες όπως η Ελλάδα. Του Γιώργου Ρούσσου.
 
 
Έντονο ελληνικό χρώμα είχε για μία ακόμα ημέρα η 64η Μπερλινάλε. Αυτή τη φορά αιτία ήταν ο κορυφαίος σκηνοθέτης Κεν Λόουτς, ο οποίος στο παρελθόν μας έχει χαρίσει σπάνιας αξίας ντοκιμαντέρ, αλλά και φιλμ. Το Φεστιβάλ τίμησε φέτος τον Βρετανό δημιουργό με ειδική Χρυσή Άρκτο, για το σύνολο της κινηματογραφικής του προσφοράς.

image
 
Στο περιθώριο της βράβευσης ο Λόουτς αναφερόμενος στην πολιτική κρίση στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στην Ελλάδα, σημείωσε χαρακτηριστικά:
 
«Η κατάσταση στην Ευρώπη είναι αυτή τη στιγμή εκρηκτική. Το ερώτημα είναι, είτε θα συνεχίσουμε να έχουμε μία Ευρώπη των μεγάλων επιχειρήσεων, όπως, για παράδειγμα, στην Ελλάδα, όπου αναγκάζονται να στραφούν στην ιδιωτικοποίηση, να περιορίσουν τις δημόσιες υπηρεσίες, ακόμη και να πουλήσουν τα εδάφη τους, είτε δεν θα επιτρέψουμε στους πολιτικούς που μας εκπροσωπούν στην Ευρώπη να κάνουν αυτό που κάνουν.»
 
Ο δημιουργός σπουδαίων ταινιών όπως «Βροχή από πέτρες» και «Ο άνεμος θα σηκώσει το χορτάρι», συνεχίζοντας στο ίδιο μήκος κύματος, ανέφερε χαρακτηριστικά:
 
«Είναι απαράδεκτο να ανεχόμαστε τις ισχυρές  χώρες της Ευρώπης να ασκούν πολιτική καταπίεσης  σε χώρες αδύναμες όπως η Ελλάδα. Πρέπει όλοι να σκεφτούμε ότι τις επιπτώσεις μιας τέτοιας σκληρής πολιτικής στους  εαυτούς μας…»

image
 
Ο 77άχρονος σκηνοθέτης δε σταμάτησε όμως εκεί και σχολιάζοντας τη στάση της Βρετανία απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και την πιθανότητα η Σκωτία να απόσχει από την Ένωση με την Αγγλία, ο Κεν Λόουτς δήλωσε:
 
«Οι επικεφαλής των πολιτικών κομμάτων στη Βρετανία είναι σήμερα σκεπτικοί ως προς την πορεία της Ευρώπης και από ρητορικής πλευράς, αναφέρουν πως θέλουν να αποχωρήσουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά το καπιταλιστικό σύστημα της Βρετανίας είναι στενά συνδεδεμένο με το δικό της, γι’ αυτό και δεν πρόκειται να την εγκαταλείψουν. Τα ακροδεξιά κόμματα θα επιμείνουν πως πρέπει να βγούμε, αλλά η πλειονότητα των μεγάλων επιχειρήσεων θέλουν να παραμείνουν. Υπάρχει και η πιθανότητα η Σκωτία να απόσχει από την Ένωση της Αγγλίας και της Ουαλίας. Αν η Σκωτία απόσχει, πιστεύω πως θα έχουμε καλό παράδειγμα γιατί οι Σκωτσέζοι θα διοικήσουν πολύ καλύτερα τη χώρα τους από τη Βρετανία…»
 
Αναλυτικά στο βίντεο που ακολουθεί (και το οποίο δόθηκε στη δημοσιότητα από το Φεστιβάλ όπως και οι φωτογραφίες του άρθρου), παρουσιάζεται ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα των όσων είπε ο Κεν Λόουτς:

 
Το 64ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ του Βερολίνου, θα ολοκληρωθεί την Κυριακή 16 Φεβρουαρίου. Για περισσότερες πληροφορίες παραθέτουμε τον επίσημο ιστότοπο του Φεστιβάλ: https://www.berlinale.de/en/HomePage.html