Ο συνθέτης Πλάτων Ανδριτσάκης υπογράφει τη μουσική της πρόσφατης δημιουργίας του Στέλιου Χαραλαμπόπουλου «Γρηγόρης Λαμπράκης: Μαραθώνιος μιας Ημιτελούς Άνοιξης». Μία κινηματογραφική κατάδυση στη μνήμη, μισό αιώνα μετά, με μαρτυρίες και πρόσωπα, που φωτίζουν πτυχές ενός ανθρώπου που το όνομά του θα γίνει σύμβολο τη σύντομη άνοιξη της δεκαετίας του `60. Ένα επίκαιρο ντοκιμαντέρ, όπου μέσα από σπάνιο αρχειακό υλικό και όμορφη παράλληλη αφήγηση των γεγονότων, έχουμε τη δυνατότητα να παρακολουθήσουμε τις λιγότερο γνωστές πλευρές της προσωπικότητας και της δράσης του Γρηγόρη Λαμπράκη. Του Γιώργου Ρούσσου.

Ads

 

Οι μουσικές συνθέσεις προέκυψαν «όπως τις παρέσυρε ο κυματισμός των πλάνων» , αναφέρει χαρακτηριστικά ο συνθέτης Πλάτων Ανδριτσάκης και συνεχίζει: «που τα συντρόφεψα με τη συγκίνηση που μου ξυπνήσανε, όχι μόνο ο Γρηγόρης Λαμπράκης, αλλά και τα πρόσωπα που μιλούσανε για αυτόν. Πρόσωπα ακέραια, καθαρά, με τα σημάδια ενός χρόνου που τα χάραξε με μια εντιμότητα, ένα θάρρος και μια αξιοπρέπεια μιας άλλης εποχής…». 

 

Η μουσική της ταινίας, μοιρασμένη σε δεκατέσσερα μέρη, συμβάλει πάνω στον λόγο της εικόνας , όχι ως προσθήκη αλλά ως συνεργία βιώματος ενός προσώπου, μιας εποχής και ενός άλλου ήθους και όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο ίδιος ο σκηνοθέτης Στέλιος Χαραλαμπόπουλος: «Βλέπω την ταινία μέσα από τη μουσική του Πλάτωνα Ανδριτσάκη. Κι αυτό το βλέμμα φωτίζει γερά το ταξίδι του ραβδοσκόπου».

Ads

image

Με παράλληλη αφήγηση και υπό τους ήχους της χαρακτηριστικής μουσικής επένδυσης του Πλάτων Ανδριτσάκη, ξετυλίγεται μπροστά μας η μοιραία νύχτα της δολοφονίας του Γρηγόρη Λαμπράκη, από τις δυνάμεις του παρακράτους της εποχής. Το ντοκιμαντέρ παρουσιάζει σπάνια φωτογραφικά αρχεία και άγνωστα μέχρι σήμερα κινηματογραφικά ντοκουμέντα που στοιχειοθετούν τη μοναδική περίπτωση του Γρηγόρη Λαμπράκη.

Διαβάστε επίσης:

Ο Στέλιος Χαραλαμπόπουλος μιλάει στο Tvxs για το ντοκιμαντέρ στον Γρηγόρη Λαμπράκη

Γρηγόρης Λαμπράκης: Οι ιδέες δεν δολοφονούνται…

image

Το soundtrack της ταινίας «Γρηγόρης Λαμπράκης: Μαραθώνιος μιας Ημιτελούς Άνοιξης» του Στέλιου Χαραλαμπόπουλου, σε μουσική σύνθεση Πλάτωνα Ανδριτσάκη  κυκλοφορεί από την Ομάδα Νεανικής Πολυέκφρασης Αρκαδίας Έλευσις με τη συνεργασία και υποστήριξη του Δήμου Τρίπολης – Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Πολιτισμού υποψήφια πόλη 2021 (Η Τρίπολη είναι ο γενέθλιος τόπος του Γρηγόρη Λαμπράκη). 

 

Το CD συνοδεύει δεκαεξασέλιδη έκδοση με κείμενα και φωτογραφίες για τη ζωή και το έργο του Γρηγόρη Λαμπράκη, την ταινία και τη μουσική. Διανομή: Feelgood records.