Αγγίζοντας έννοιες όπως η απιστία, η κοινωνική αδικία, η ταξική ανισότητα και οι ακραίες απαιτήσεις της καθημερινότητας, οι «Ιστορίες για Αγρίους» του Ντάμιαν Σιφρόν, μιλούν για αυτούς τους ανθρώπους που αποφασίζουν να ξεπεράσουν τα «πολιτισμένα» όρια συμπεριφοράς, να εκραγούν και να αφεθούν στην ευχαρίστηση της απώλειας ελέγχου. Ένα εξαιρετικό δείγμα γραφής του Νέου Αργεντίνικου Σινεμά, το οποίο προβάλλεται στην κρατική τηλεόραση.

Ads

«Αυτές οι ιστορίες προέκυψαν από τις πιο κρυφές γωνίες του μυαλού μου. Καθώς δούλευα σε άλλα πρότζεκτ, συχνά αντιμετώπιζα προβλήματα που έδειχναν ότι είναι αδύνατον να τα ολοκληρώσω, οπότε έγραφα ταυτόχρονα μικρές ιστορίες για να εξωτερικεύσω την αγανάκτηση μου. Όταν τις ένωσα, συνειδητοποίησα ότι είχαν μια συνοχή: είχαν όλες ως στόχο την εκδίκηση, την κάθαρση και την καταστροφή. Και την ένοχη απόλαυση του να χάνεις τον έλεγχο.» – Ντάμιαν Σιφρόν

Μία συλλογή από έξι φαινομενικά ασύνδετες ιστορίες, που όμως έχουν έναν κοινό παρανομαστή: πως η καθημερινότητα μπορεί να μας οδηγήσει σε ακραίες καταστάσεις και  να ξυπνήσει τα πιο άγρια ένστικτα μας. Οι ήρωες της κάθε ιστορίας μέσα από διαφορές καταστάσεις φτάνουν στα όρια της τρέλας και τελικά χάνουν τον έλεγχο.

image

Ads

Η ανισότητα, η αδικία και οι απαιτήσεις του κόσμου που ζούμε προκαλούν άγχος και κατάθλιψη σε πολλούς ανθρώπους. Ενίοτε, κάποιοι ξεσπούν. Αυτή είναι μία ταινία αφιερωμένη σε αυτούς τους ανθρώπους, ιδωμένη όμως μέσα από ένα ιδιαίτερο πρίσμα μαύρου χιούμορ και γνήσιας αγανάκτησης.

Οι ήρωες του Ντάμιαν Σιφρόν, περνούν το λεπτό όριο που διαχωρίζει τον πολιτισμό από τη βαρβαρότητα. Η προδοσία ενός εραστή, η αναδρομή στο καταπιεσμένο παρελθόν, ακόμη κι ο εκνευρισμός ενός οδηγού, μπορούν να οδηγήσουν στην παραφροσύνη και την ένοχη απόλαυση του να χάνεις τον έλεγχο.

«Συχνά σκέφτομαι ότι ο δυτικός τρόπος σκέψης και η ανάλογα φτιαγμένη κοινωνία που ζούμε, μειώνει την ευαισθησία των ανθρώπων και καταστρέφει τους ανθρώπινους δεσμούς. Το «Ιστορίες Για Αγρίους», παρουσιάζει μεμονωμένα περιστατικά ανθρώπων που ζουν έτσι φυλακισμένοι χωρίς να το γνωρίζουν. Αλλά υπάρχουν κάποιες στιγμές που αντί να καταπιέσουν την αγανάκτηση τους την αφήνουν ελεύθερη.» – Ντάμιαν Σιφρόν

image

Οι έξι φαινομενικά ασύνδετες ιστορίες, έχουν έναν κοινό παρανομαστή. Την απαιτητική καθημερινότητα, τους γρήγορους ρυθμούς της μεγαλούπολης και το άγχος που καραδοκεί σε κάθε περίπτωση. Τα άγρια ένστικτα απελευθερώνονται καθώς το φιλμ περιγράφει συγχρόνως και μία κοινωνία σε κρίση.

Οι «Ιστορίες για Αγρίους» μιλούν για αυτούς τους ανθρώπους που αποφασίζουν να ξεπεράσουν τα όρια, πυροδοτούμενοι από συγκεκριμένες καταστάσεις, ενώ ταυτόχρονα μέσα από την υπέρβαση τους αυτή, φτάνουν σε μία ιδιαίτερης μορφή κάθαρση.

Η υπέροχη μαύρη κωμωδία του Αργεντινού δημιουργού Νταμιάν Σιφρόν, «Ιστορίες για Αγρίους», πραγματοποίησε την παγκόσμια πρεμιέρα της στο επίσημο διαγωνιστικό τμήμα του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών. Στην Ελλάδα είχαμε την ευκαιρία να απολαύσουμε την ταινία στο πλαίσιο του 20ού Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας, πριν την έξοδο της στις εγχώριες αίθουσες.

image

Η ταινία κέρδισε το Βραβείο BAFTA Καλύτερης Μη Αγγλόφωνης Ταινίας και το Βραβείο Γκόγια Καλύτερης Ιβηροαμερικανικής Ταινίας. Επίσης ήταν Υποψήφια για το Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας και για το Βραβείο Γκόγια Καλύτερης Ταινίας.

Την παραγωγή σε αυτή την πρωτότυπη κοινωνική σάτιρα, γεμάτη παιχνιδιάρικα και μακάβρια ξεσπάσματα, συνυπογράφει ο Πέδρο Αλμοδόβαρ. Το καστ της ταινίας αποτελείται από τους σημαντικότερους Αργεντινούς ηθοποιούς, ανάμεσά τους και ο Ρικάρντο Νταρίν («Εννέα Βασίλισσες», «Το Μυστικό στα Μάτια της», «Λευκός Ελέφαντας») και η Μαρία Ονέτο («Η Ακέφαλη Γυναίκα»), ενώ τη μουσική υπογράφει ο δύο φορές βραβευμένος με Όσκαρ («Βαβέλ», «Το Μυστικό του Brokeback Mountain»), Γκουστάβο Σανταολάγια.

«Η εξιστόρηση πολλών και διαφορετικών ιστοριών ήταν απελευθερωτική για μένα, και μου θύμισε την αγάπη που είχα για τη λογοτεχνία. Το θυμάμαι σαν χθες όταν ανακάλυπτα στην οικογενειακή βιβλιοθήκη μας μυθιστορήματα που μου τράβηξαν την προσοχή: Tales by the Masters of Crime, Tales by the Master of Mystery και Tales by the Masters of Terror. Έργα που βρήκαν τον δρόμο στο υποσυνείδητο μου και δημιούργησαν τον χώρο για καλλιτεχνική ελευθερία και πειραματισμό.» – Ντάμιαν Σιφρόν

image

Αναλυτικά οι 6 παράλληλες ιστορίες:

Pasternak
Σε ένα αεροπλάνο οι επιβάτες αρχίζουν να μιλάνε μεταξύ τους και ανακαλύπτουν ότι έχουν ένα κοινό: όλοι γνώρισαν σε κάποια στιγμή της ζωής τους τον Πάστερνακ, τον πιλότο του αεροσκάφους.

Las Ratas
Ένας τοκογλύφος μπαίνει σε ένα εστιατόριο για να φάει. Η σερβιτόρα τον αναγνωρίζει και λέει στη μαγείρισσα ότι είναι αυτός που κατέστρεψε την οικογένειά της. Τότε, εκείνη της προτείνει να του ρίξει ποντικοφάρμακο στο φαγητό.

image

El más fuerte
Ένας άντρας με ακριβό αυτοκίνητο οδηγεί στην εθνική οδό και εκνευρίζεται όταν μπροστά του βρίσκεται ένα πολύ αργό αμάξι. Οι δύο άντρες ξεκινούν έναν καβγά, ο οποίος καταλήγει σε βιαιοπραγία.

Bombita
Ο Σιμόν είναι υπεύθυνος για κατεδαφίσεις κτιρίων και όταν τελειώνει τη δουλειά του, πηγαίνει σε ένα ζαχαροπλαστείο για να πάρει τούρτα στο πάρτι γενεθλίων της κόρης του. Όσο βρίσκεται στο μαγαζί, η τροχαία του σηκώνει το αμάξι και χάνει το πάρτι. Στη συνέχεια, προσπαθεί να σβήσει το πρόστιμο, αλλά δεν τα καταφέρνει. Τότε αποφασίζει να πάρει την εκδίκησή του.

image

La Propuesta
Ένας έφηβος παίρνει το πολυτελές αυτοκίνητο του πατέρα του και χάνοντας τον έλεγχο, σκοτώνει μία έγκυο. Τότε, ο πατέρας αποφασίζει να δωροδοκήσει έναν υπηρέτη του για να πει ψέματα ότι εκείνος διέπραξε το έγκλημα, έτσι ώστε να γλιτώσει ο γιος του τη φυλακή.

Hasta que la muerte nos separe
Κατά τη διάρκεια ενός εβραϊκού γάμου, η νύφη ανακαλύπτει ότι ο γαμπρός έχει σχέση με μία από τις καλεσμένες. Την ώρα του χορού του λέει ότι το έχει καταλάβει και στη συνέχει ανεβαίνει στην ταράτσα. Εκεί συναντά τον μάγειρα και μετά από λίγο κάνουν σεξ. Ο γαμπρός τους πιάνει απ’ αυτοφώρω και εκείνη του λέει ότι από εδώ και πέρα θα κάνει σεξ με όποιον άντρα δει. Επιστρέφουν στον χώρο της δεξίωσης, όπου η νύφη χτυπά με δύναμη την ερωμένη του συζύγου της. Στη συνέχεια επικρατεί αναστάτωση, όμως μετά το ζευγάρι χορεύει, φιλιέται και ξεκινά να κάνει σεξ πάνω στην τούρτα, ενώ οι καλεσμένοι φεύγουν.

image

Ιστορίες για Αγρίους / Relatos salvajes / Wild Tales
Σκηνοθεσία: Ντάμιαν Σιφρόν
Σενάριο: Νταμιάν Σιφρόν
Πρωταγωνιστές: Ρικάρντο Νταρίν, Όσκαρ Μαρτίνεζ, Λεονάρντο Σμπαράλια, Χουλιέτα Ζίλμπερμπεργκ, Νταρίο Γκραντινέτι
Μουσική: Γκουστάβο Σανταολάγια
Φωτογραφία: Javier Julia
Μοντάζ: Νταμιάν Σιφρόν
Έτος Παραγωγής: 2014
Χώρα Παραγωγής: Αργεντινή, Ισπανία
Διάρκεια: 122 λεπτά
Ημερομηνία Μετάδοσης: Πέμπτη 19 Μαρτίου, στις 23:15, στην ΕΡΤ2