Έχοντας πραγματοποιήσει την παγκόσμια της πρεμιέρας της στο Φεστιβάλ Βενετίας, η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του Γιώργου Ζώη, «Interruption», πραγματοποιεί την ελληνική της πρεμιέρα στο πλαίσιο του 56ου Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. Το φιλμ μας μεταφέρει σε μία θεατρική παράσταση της «Ορέστειας», όπου η ζωή μιμείται την τέχνη. Προβάλλεται την Τετάρτη 11 Νοεμβρίου, στην Αίθουσα Ολύμπιον.

Ads

«Το «Interruption» είναι μια ιστορία που εκτυλίσσεται μέσα σε ένα θέατρο. Το θέατρο προέρχεται από τη λέξη “θέατρον” που σημαίνει το μέρος όπου πάμε για να δούμε. Το «Interruption» είναι μια ταινία για την ίδια την θέαση. Στις 23 Οκτώβρη 2002, πενήντα οπλισμένοι Τσετσένοι εισβάλλουν σε κεντρικό θέατρο της Μόσχας. Στα πρώτα λεπτά της εισβολής, το κοινό γοητευμένο από την απρόσμενη εξέλιξη, δεν καταλαβαίνει αν όλο αυτό είναι μέρος της παράστασης ή όχι. Σε αυτά τα κρίσιμα λεπτά, μυθοπλασία και πραγματικότητα, αλήθεια και ψέμα, λογική και παράλογο ταυτίστηκαν. Η ταινία είναι η διαστολή αυτών των πρώτων λεπτών αμφισημίας.» – Γιώργος Ζώης

image

To 56ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, πιστό στο καθιερωμένο του ραντεβού, πραγματοποιείτε από την Παρασκευή 6 Νοεμβρίου, μέχρι και την Κυριακή 15 Νοεμβρίου. Το Tvxs.gr δίνει και φέτος το παρών σ’ ένα από τα σημαντικότερα κινηματογραφικά φεστιβάλ στον ευρωπαϊκό χώρο και σας ενημερώνουμε αναλυτικά με τα νέα, αλλά και τις προτάσεις μας.

Ads

Δίνοντας το στίγμα μιας δεκαήμερης γιορτής του ανεξάρτητου κινηματογράφου, το 56ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, παρουσιάζει ταινίες απ’ όλο τον κόσμο. Κινηματογραφικές εκπλήξεις, σημαντικοί προσκεκλημένοι, αφιερώματα και παράλληλες εκδηλώσεις, που μεταμορφώνουν την πόλη της Θεσσαλονίκης σε μια νεανική κυψέλη ζωής και γόνιμης συναναστροφής, με άξονα πάντα την αγάπη στην Έβδομη Τέχνη.

image

Μία από τις αποστολές που καλείται να επιτελέσει ένα αξιόπιστο κινηματογραφικό φεστιβάλ, είναι η προβολή και η προώθηση της εγχώριας κινηματογραφικής παραγωγής. Για τον λόγο αυτό και φέτος το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης ανταποκρινόμενο επάξια στον θεσμικό του ρόλο, παρουσιάζει είκοσι μία (21) ελληνικές  ταινίες μεγάλου μήκους, εκ των οποίων οι δεκατέσσερις (14) προβάλλονται στο πλαίσιο της διοργάνωσης, σε πρώτη προβολή. Ανάμεσα τους και το «Chevalier» της Αθηνάς Ραχήλ Τσαγγάρη.

image

Η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του Γιώργου Ζώη, έχει τον τίτλο «Interruption», και μας μεταφέρει σε μία θεατρική παράσταση της «Ορέστειας». Οι τελευταίοι θεατές παίρνουν τις θέσεις τους, τα φώτα σβήνουν και η σκηνή βυθίζεται στο σκοτάδι. Μια ομάδα αγοριών και κοριτσιών, με όπλα στα χέρια, ανεβαίνουν στη σκηνή. Ζητάνε συγνώμη για τη διακοπή και προσκαλούν όσους θεατές επιθυμούν να ανέβουν στη σκηνή μαζί τους. Η παράσταση συνεχίζεται κανονικά με μια μόνο διαφορά: η ζωή μιμείται την τέχνη και όχι το αντίστροφο.

image

Τον πρωταγωνιστικό ρόλο κρατάει ο Αλέξανδρος Βαρδαξόγλου και πλαισιώνεται από τους (με αλφαβητική σειρά): Βασίλη Ανδρέου, Κωνσταντίνο Βουδούρη, Παύλο Ιορδανόπουλο, Δάφνη Ιωακειμίδου-Πατακιά, Μαρία Καλλιμάνη, Αλεξία Καλτσίκη, Χρήστο Καρτέρη, Σοφία Κόκκαλη, Ρομάνα Λόμπατς, Αγγελική Μαργέτη, Νατάσσα Μπρουζιώτη, Effi Rabsilber,  Αρετή Σεϊνταρίδου, Σπύρο Σιδηρά, Χρήστο Σουγάρη, Χρήστο Στέργιογλου, Αλέξανδρο Σωτηρίου, Ελενα Τοπαλίδου, Αινεία Τσαμάτη, Μαρία Φιλίνη, Λάμπρο Φιλίππου, Νίκο Φλέσσα.

image

Η ταινία είναι μια συμπαραγωγή μεταξύ Ελλάδας (Pan Entertainment), Γαλλίας (ΕΖ Films) και Κροατίας (JDP in association with Nukleus Film) με την υποστήριξη του Ελληνικού, του Γαλλικού (CNC) και του Κροατικού (HAVC) Κέντρου Κινηματογράφου, ενώ στην παραγωγή συμμετέχουν ακόμη η Nova, οι εταιρείες Marni Films, Cinephase, Digital District, Post Faust Ltd, Prosenghisi Ltd, Homemade Films και SquaredSquare.

image

Το φιλμ είχε ήδη από τα πρώτα του βήματα βραβευτεί για το σενάριό της με το Βραβείο Ανάπτυξης του Γαλλικού Κέντρου Κινηματογράφου (CNC) στο Φόρουμ Συμπαραγωγών Cinelink, με το βραβείο παραγωγής του προγράμματος Framework του Torino Film Lab, ενώ επιλέγει και στο περίφημο πρόγραμμα Αtelier-Cinefondation του Φεστιβάλ Καννών, καθώς και στο 1ο European Gap Financing Coproduction Market του Φεστιβάλ Βενετίας του 2014.

image

Η παγκόσμια πρεμιέρα της πρώτης μεγάλου μήκους ταινίας του Γιώργου Ζώη, που φέρει τον τίτλο: «Interruption», πραγματοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο στο 72ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Βενετίας, συμμετέχοντας στο Διαγωνιστικό Τμήμα Orizzonti. Το φιλμ θα πραγματοποιήσει την ελληνική του πρεμιέρα στο 56ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης, τις ημερομηνίες:
Τετάρτη 11 Νοεμβρίου / 18:00 Ολύμπιον
Παρασκευή 13 Νοεμβρίου / 22:00 Τώνια Μαρκετάκη

Διαβάστε επίσης:
Πρεμιέρα για το «Interruption» του Γιώργου Ζώη στη Βενετία

 

«Interruption»
Σκηνοθεσία: Γιώργος Ζώης

Σενάριο: Γιώργος Ζώης με τη συνεργασία του Βασίλη Κυριακόπουλου
Διεύθυνση φωτογραφίας: Γιάννης Κανάκης
Κάμερα: Γιώργος Καρβέλας
Μοντάζ: Γιάννης Χαλκιαδάκης
Μουσική: Sylvain Chauveau / Soundscapes + Drones: Novi_Sad
Σκηνικά: Σπύρος Λάσκαρης
Κοστούμια: Zorana Meic, Εύα Γουλάκου
Ηχος: Hrvoje Petek, Αλέξανδρος Σιδηρόπουλος, Αρης Λουζιώτης, Hervé Buirette
Συμπαραγωγοί: Θεοδώρα Βαλέντη-Πικρού, David Danesi, Victoria Sankina, Φίλιππος Μαρμούτας, Πάνος Παπαδόπουλος, Jean-Yves Rousseaux, Sylvain Fage
Executive producer: Κωνσταντίνος Μωριάτης
Παραγωγoί: Μαρία Δρανδάκη, Elie Meirovitz, Siniša Juričić

image

Διαβάστε επίσης:
Αυτές είναι οι 12 ταινίες του τμήματος «Ματιές στα Βαλκάνια»
Ταινία Λήξης και Αφίσα για το Διεθνές Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης
56ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης: Αφιέρωμα στον Μίρτσεα Ντανελιούκ
Τζαφάρ Παναχί: Η ελευθερία της έκφρασης στον Κινηματογράφο
Ανεξάρτητο σινεμά και «Ανοιχτοί Ορίζοντες» στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης

image

Το 56ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης, διεξάγεται από την Παρασκευή 6 Νοεμβρίου, μέχρι και την Κυριακή 15 Νοεμβρίου. Το Tvxs.gr βρίσκεται και φέτος στη Θεσσαλονίκη και στην Κινηματογραφική του Στήλη, θα σας ενημερώνουμε αναλυτικά με τα νέα, αλλά και τις προτάσεις μας, για ένα από τα σημαντικότερα κινηματογραφικά φεστιβάλ στον ευρωπαϊκό χώρο.