Καλώς ήρθατε στο μοναδικό κινηματογραφικό σύμπαν του Ντέιβιντ Λιντς. Εδώ η στυλιζαρισμένη βία, η εξωτερική δυσμορφία των χαρακτήρων, καθώς και η παρατήρηση των κρυφών επιθυμιών των ηρώων του σκηνοθέτη, συνυπάρχουν συχνά πυκνά στις ταινίες του. Πρόκειται για την ιστορία ενός μυστηρίου. Κόσμοι μέσα σε κόσμους. Στο κέντρο μια ερωτευμένη γυναίκα που κινδυνεύει. Το «Inland Empire» είναι διαθέσιμο δωρεάν στην διαδικτυακή ταινιοθήκη του ERTFLIX.

Ads

H Νίκι (Λόρα Ντερν) ετοιμάζεται να πρωταγωνιστήσει στην ταινία που θα σκηνοθετήσει ο Κίνγκσλεϊ (Τζέρεμι Άιρονς). Συμπρωταγωνιστής της είναι ο Ντέβον (Τζάστιν Θερού), που λέγεται πως ρίχνει στο κρεβάτι όλες του τις συμπρωταγωνίστριες. Στην περίπτωση της Νίκι, όμως, τον έχουν προειδοποιήσει να μην κάνει τα ίδια, αφού ο άντρας της είναι πολύ κτητικός και πανίσχυρος στον χώρο.

Η Νίκι υποδύεται τη Σου, ο Ντέβον υποδύεται τον Μπίλι. Οι δύο χαρακτήρες είναι στα πρόθυρα να δημιουργήσουν σχέση. Από την αρχή των γυρισμάτων μαθαίνουν το σενάριο, που είναι βασισμένο σε ένα πολωνικό τσιγγάνικο παραμύθι για μια εξωσυζυγική σχέση, ριμέικ ταινίας.

image

Ads

Η ταινία αυτή ποτέ δεν ολοκληρώθηκε γιατί οι αρχικοί της πρωταγωνιστές – που είχαν σχέση και πίσω από την οθόνη – δολοφονήθηκαν, υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες. Παρ’ όλα αυτά, τα γυρίσματα ξεκινούν και μαζί και η παράνομη σχέση της Νίκι και του Ντέβον. Σύντομα όμως το σενάριο της ταινίας μπερδεύεται με την πραγματικότητα.

Γρήγορα, Νίκι και Ντέβον καταλήγουν στο κρεβάτι αλλά, κατά τη διάρκεια της ερωτικής πράξης, η Νίκι τον αποκαλεί Μπίλι και εκείνος τη φωνάζει Σου. Συνειδητοποιούν ότι οι ατάκες από την ταινία μπερδεύονται στην πραγματική τους ζωή. Από αυτή τη στιγμή, η γυναίκα σπάει σε κομμάτια, διασχίζοντας τρομακτικές πραγματικότητες όπου όλοι και όλα είναι απειλητικά.

Είναι σχεδόν αδύνατο να καταλάβεις αν είναι η Νίκι, αν είναι η Νίκι που υποδύεται τη Σου, ή η ίδια η Σου. Στην παράξενη αυτή υπόθεση εμπλέκονται και μια σειρά από μυστηριώδεις χαρακτήρες όπως μία απειλητική γειτόνισσα, το ζευγάρι των Πολωνών πρωταγωνιστών, καθώς και μία παράξενη μελαχρινή γυναίκα.

image

Ο βασιλιάς του απρόβλεπτου επιστρέφει εντυπωσιακά το 2006 για να καταθέσει ένστικτο και αισθητική σε μία ταινία που συμμετείχε εκτός διαγωνισμού στο 63ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Βενετίας. Τόσο το ιστορικό Γαλλικό περιοδικό για τον κινηματογράφο, Cahiers du Cinéma, όσο και η Ένωση των Κριτικών της Νέας Υόρκης, την συμπεριέλαβαν ανάμεσα στις 10 καλύτερες ταινίες της χρονιάς.

Οι Πρωταγωνιστές

Λόρα Ντερν / Laura Dern
(Νίκι Γκρέις/ Σουζάν Μπλου)

Κόρη των υποψήφιων για Όσκαρ ηθοποιών Μπρους Ντερν και Ντάιαν Λαντ, η Λόρα Ντερν πραγματοποίσηε το κινηματογραφικό της ντεμπούτο σε παιδική ηλικία, τη δεκαετία του ’70 (White Lightning, Alice Doesn’t Live Here Anymore). Έχοντας ήδη γίνει τηλεοπτικό αστέρι από την εφηβική της ηλικία, ο Ντέιβιντ Λιντς της έδωσε τον πρωταγωνιστικό ρόλο στην ταινία του «Blue Velvet» το 1986 και από τότε η Λόρα δεν ξανακοίταξε πίσω.

Στην αξιόλογη καριέρα της, που περιλαμβάνει ένα Βραβείο Όσκαρ για την ερμηνεία της στην ταινία «Marriage Story» (2019) και δύο υποψηφιότητες για Όσκαρ για τις ταινίες «Rambling Rose» (1991) και «Wild» (2014), έχει συνδυάσει mainstream και σινεφίλ επιλογές, έχοντας συνεργαστεί με καταξιωμένους σκηνοθέτες και από τα δύο είδη, εκ των οποίων οι Ρόμπερτ Άλτμαν (Dr T and the Women) και Στίβεν Σπίλμπεργκ (Jurassic Park). Μετά το «Blue Velvet» συνεργάστηκε με τον Λιντς στην ταινία του «Wild at Heart», ενώ το «Inland Empire» σηματοδοτεί την τρίτη τους συνεργασία. Ενώ το 2017 συναντήθηκαν και πάλι στην επιστροφή της θρυλικής τηλεοπτικής σειράς «Twin Peaks».

image

Τζέρεμι Άιρονς / Jeremy Irons
(Κίνγσκλεϊ Στιούαρτ)

Βραβευμένος με Όσκαρ Ά Ανδρικού Ρόλου για την ερμηνεία του στην ταινία «Reversal of Fortune», ο εμβληματικός Βρετανός ηθοποιός έχει συνεργαστεί με σημαντικούς σκηνοθέτες στην καριέρα του: Άντριαν Λιν (Lolita), Γουέιν Γουάνγκ (Chinese Box, Man in the Iron Mask), Στίβεν Σόντεμπεργκ (Kafka), Ντέιβιντ Κρόνεμπεργκ (M.Butterfly,Dead), Μπερνάντο Μπερτολούτσι (Stealing Beauty), Μπιλ Όγκουστ (The House of the Spirits), Χάρολντ Πίντερ (Betrayal), Φράνκο Τζεφιρέλι (Callas Forever).

Άλλες χαρακτηριστικές του εμφανίσεις περιλαμβάνουν τις ταινίες Swann in Love, The Mission με τον Ρόμπερτ ντε Νίρο, The French Lieutenant’s Woman με τη Μέρλιν Στριπ, ενώ στις πιο πρόσφατες συγκαταλέγονται οι ταινίες Merchant of Venice με τον Αλ Πατσίνο, Kingdom of Heaven του Ρίντλεϊ Σκοτ, Being Julia με την Άνετ Μπένινγκ, Casanova του Λάσε Χάλστρομ, κ.α

image

Ντέιβιντ Λιντς / David Lynch

Ο Αμερικανός δημιουργός Ντέιβιντ Λιντς, γεννήθηκε στις 20 Ιανουαρίου του 1946. Ένας εξαιρετικός σκηνοθέτης, του οποίου οι ταινίες διακρίνονται για τις ονειρικές τους εικόνες, ενώ μέσα από τη σουρεαλιστική τους δομή, ο καλλιτέχνης καταφέρνει να δημιουργεί μία ατμόσφαιρα μαγικού ρεαλισμού. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι το «Mulholland Drive», έχει ψηφιστεί από 177 Κριτικούς Κινηματογράφου στο BBC Culture, ως η καλύτερη ταινία του 21ου αιώνα!

Όπως ο ίδιος παραδέχεται, έχει επηρεαστεί περισσότερο από τον Ευρωπαϊκό κινηματογράφο, παρά από τον Αμερικάνικο. «Οι ευρωπαϊκές ταινίες είναι που σε καθηλώνουν και συνεπαίρνουν την ψυχή σου», έχει πει χαρακτηριστικά. Συγκεκριμένα, ο Λιντς έχει δηλώσει κατά καιρούς ότι θαυμάζει ιδιαίτερα τις ταινίες των Φεντερίκο Φελίνι, Βέρνερ Χέρζοκ, Ζακ Τατί, αλλά και του Στάνλεϊ Κιούμπρικ.

Εκτός από την ιδιότητα του ως σκηνοθέτης, ο Ντέιβιντ Λιντς έχει κατά καιρούς εκτελέσει καθήκοντα παραγωγού αλλά και ηθοποιού, ενώ παράλληλα ασχολείται με τον σχεδιασμό και τη ζωγραφική. Οι ταινίες του Λιντς, διακρίνονται για τις ονειρικές τους εικόνες και την σουρεαλιστική τους δομή, μέσω των οποίων ο καλλιτέχνης αναπτύσσει μία ατμόσφαιρα μαγικού ρεαλισμού.

Η ταινία «Inland Empire» (2006) του Ντέιβιντ Λιντς, θα είναι διαθέσιμη δωρεάν στην διαδικτυακή ταινιοθήκη του ERTFLIX, μέχρι και την Κυριακή 29 Μαΐου του 2022.

Διαβάστε Επίσης:

image

Inland Empire
Σκηνοθεσία – Σενάριο: Ντέιβιντ Λιντς
Πρωταγωνιστούν: Λόρα Ντερν, Τζέρεμι Άιρονς, Τζάστιν Θερού,Χάρι Ντιν Στάντον
Έτος Παραγωγής: 2006
Χώρα Παραγωγής: Η.Π.Α., Γαλλία, Πολωνία
Διάρκεια: 180 λεπτά