Μετά την αποκλειστική είδηση του Tvxs.gr πως μία από τις σημαντικότερες ταινίες τεκμηρίωσης του 2019 – το βραβευμένο «Midnight Family» – θα προβληθεί στις Νύχτες Πρεμιέρας, άλλο ένα σπουδαίο νέο μας έρχεται από τον χώρο του Ντοκιμαντέρ, καθώς τα «Ημερολόγια Αποστολής» των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, θα παρουσιαστούν στο επετειακό 25ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Αθήνας.

Ads

«Το ημερολόγιο αποστολής παραμένει μια διακριτική συνομιλούσα φωνή εκείνες τις μικρές ώρες της νύκτας, όταν κανείς δεν θέλει να μιλήσει ούτε και να συναντήσει κανέναν παρά μόνο τον εαυτό του. Όταν ξεκίνησα την πορεία μου με τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα σκεφτόμουν περισσότερο ως ταξιδιώτης παρά ως μέλος μιας ανθρωπιστικής οργάνωσης. Σε μια μακροπρόθεσμη ανάθεση αποστολής, ας πούμε 9 μηνών στο επαρχιακό Κονγκό της κεντρικής Αφρικής, πρώτα έβαζα στο σακίδιο μου ένα ζευγάρι ανθεκτικές μπότες, το κατάλληλο φίλτρο νερού, την πυξίδα μου, χάρτες κ.λ.π. Στην πορεία προστέθηκε στον απαραίτητο εξοπλισμό μου και το προσωπικό μου ημερολόγιο. Αυτό το ημερολόγιο πεισματικά παραμένει χειρόγραφο με τα σκίτσα του και τα ορνιθοσκαλίσματά του, ιδίως όταν γράφω εν κινήσει μέσα στα εμβληματικά μας Toyota που ακροβατούν με τις ρόδες μες στις λακκούβες – που μοιάζουν με κρατήρες – του επαρχιακού Νοτίου Σουδάν, της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας, της Υεμένης.» – Νικόλας Παπαχρυσοστόμου

image

Με φόντο την ανθρωπιστική κρίση των Ροχίνγκια στο Νοτιανατολικό Μπανγκλαντές, το ντοκιμαντέρ «Ημερολόγια Αποστολής», διάρκειας 27 λεπτών, παρακολουθεί τον Νικόλα Παπαχρυσοστόμου, στον ρόλο του ως επικεφαλής της επείγουσας παρέμβασης των Γιατρών Χωρίς Σύνορα.

Ads

Με άξονα τις προσωπικές του σκέψεις, όπως ο ίδιος τις καταγράφει και τις αφηγείται μέσα από τα «Ημερολόγια Αποστολής» του, ο κεντρικός ήρωας του ντοκιμαντέρ επιχειρεί να αποκωδικοποιήσει τις προσωπικές επιλογές που τον οδήγησαν από τον κόσμο των πολυεθνικών εταιριών στην επείγουσα ανθρωπιστική δράση με τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα.

image

«Εργαζόμουν επί χρόνια στην Αθήνα στον χρηματοπιστωτικό τομέα. Κάποια στιγμή ένιωσα ότι έπρεπε να πάρω κάποιες αποφάσεις, να πραγματοποιήσω το παιδικό μου όνειρο. Έτσι άφησα τη δουλειά μου για να κάνω τον γύρο του κόσμου. Ταξίδεψα σε πέντε ηπείρους και κάπως έτσι ξεκίνησε η απόσχισή μου από μια «παραδοσιακή» ζωή. Όταν επέστρεψα από το ταξίδι μου είχα πια αλλάξει. Δεν γύρισα ποτέ πίσω στην προηγούμενή μου δουλειά. Σε μία παρουσίαση που έκανα για την εμπειρία μου από τα ταξίδια μου, το ελληνικό γραφείο των Γιατρών Χωρίς Σύνορα έδειξε ενδιαφέρον για το βιογραφικό μου. Ξεκινήσαμε, λοιπόν, αυτό το πείραμα για να δούμε αν θα δουλέψει. Τελικά από το 2013 εργάζομαι στους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα.» – Νικόλας Παπαχρυσοστόμου

image

Ημερολόγια Αποστολής
Σκηνοθεσία – κάμερα γυρισμάτων στο Μπανγκλαντές: Δάφνη Τόλη
Σκηνοθεσία – κάμερα γυρισμάτων στην Αθήνα: Δημήτρης Μαυροφοράκης
Μοντάζ: Γεωργία Τσισμετζόγλου
Σενάριο: Μήτση Περσάνη / MSF, Δημήτρης Ρουμπής / MSF, Γεωργία Τσισμετζόγλου
Διάρκεια: 27 λεπτά
Το ντοκιμαντέρ «Ημερολόγια Αποστολής» είναι μια εσωτερική παραγωγή του Ελληνικού Τμήματος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα

 

Διαβάστε επίσης:

image

Το 25ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας, θα πραγματοποιηθεί από την Τετάρτη 18, μέχρι και την Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου. Το αναλυτικό πρόγραμμα της επετειακής διοργάνωσης, θα ανακοινωθεί στη Συνέντευξη Τύπου του Φεστιβάλ, που θα γίνει την Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου, στον πολυχώρο του Συλλόγου «Οι Φίλοι της Μουσικής» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Το Tvxs.gr είναι χορηγός επικοινωνίας και της φετινής διοργάνωσης.