Στις 19 Φεβρουαρίου του 1998, προβάλλεται στην Μπερλινάλε η ταινία «Όλα Είναι Δρόμος» του Παντελή Βούλγαρη με τον Θανάση Βέγγο και Γιώργο Αρμένη, στους πρωταγωνιστικούς ρόλους, σε μουσική του Σταμάτη Σπανουδάκη. Σχεδόν 25 χρόνια μετά, το φιλμ θα παρουσιαστεί σε μία καθολικά προσβάσιμη προβολή στο 63ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης, δίνοντας μας την ευκαιρία να την απολαύσουμε και πάλι στη μεγάλη οθόνη.

Ads

«Πολλές φορές έχω επιλέξει ιστορίες όχι από διηγήσεις ή από συγκεκριμένα περιστατικά, αλλά από το περιβάλλον. Δηλαδή ένα τοπίο ή ένα κτίριο, ένας δρόμος, με ταξιδεύει θα έλεγα ποιητικά, σε μία διάθεση να βρω μία ιστορία που να διαδραματίζεται στο συγκεκριμένο περιβάλλον. Προσπαθώ δηλαδή τα τοπία, οι φυσικοί χώροι, να είναι πρωταγωνιστές ουσιαστικοί. Να μην είναι απλώς ένα περιβάλλον όπως το χαρακτήρισες τουριστικό. Δεν με ενδιαφέρει αυτό. Ερμηνεύοντας αν θέλεις μία φράση του Μπέργκμαν που έλεγε ότι το ωραιότερο τοπίο στον κόσμο, είναι το ανθρώπινο πρόσωπο…» – Παντελής Βούλγαρης

image

Η σπονδυλωτή ταινία έχει ως ήρωες τρεις ανθρώπους που πορεύονται προς μια οριακή στιγμή της ζωής τους. Σε μια ανασκαφή, ένας αρχαιολόγος του οποίου ο γιος αυτοπυροβολήθηκε ενώ υπηρετούσε στο στρατό, ανακαλύπτει έναν ασύλητο τάφο με το λείψανο ενός αξιωματικού των ελληνιστικών χρόνων.

Ads

Μια ομάδα ορνιθολόγων πηγαίνει στο Δέλτα του Έβρου για να βρει, καθοδηγούμενη από έναν ηλικιωμένο θηροφύλακα, την τελευταία νανόχηνα που έχει καταφύγει εκεί. Όταν ένας λαθροκυνηγός σκοτώνει τη νανόχηνα, ο θηροφύλακας θα τον πληρώσει με το ίδιο νόμισμα.

Ένας μεσήλικας εργοστασιάρχης, απηυδισμένος γιατί η γυναίκα του πήρε τα παιδιά τους και τον άφησε, ισοπεδώνει κυριολεκτικά ένα αγροτικό σκυλάδικο. Πρωταγωνιστούν οι: Θανάσης Βέγγος, Γιώργος Αρμένης, Δημήτρης Καταλειφός, Κώστας Καζανάς, Θανάσης Τεκνεσχίδης, Χάρης Κεδίκος, Γιώργος Δηνάλης, Κατερίνα Σαγιά, Έφη Σταμούλη. Τρεις διαφορετικές ιστορίες, που έχουν ως κοινό σημείο αναφοράς τον ανθρώπινο πόνο.

image

Η ταινία πραγματοποίησε την παγκόσμια πρεμιέρα της στο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ του Βερολίνου, ενώ την ίδια χρονιά παρουσιάστηκε και στο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης, όπου και τιμήθηκε με το Βραβείο Ά Ανδρικού Ρόλου για τον εξαιρετικό Γιώργο Αρμένη, καθώς και με το Βραβείο Μακιγιάζ (Κρατικά Βραβεία Υπουργείου Πολιτισμού 1998).

Αναλυτικά οι τρεις ιστορίες της σπονδυλωτής ταινίας:

Χαρώνειο Νόμισμα / Δημήτρης Καταλειφός

Ένας αρχαιολόγος ταξιδεύει να συναντήσει τους φίλους του γιου του, Αλέξη, ο οποίος αυτοκτόνησε στα είκοσί του χρόνια, όταν ήταν φαντάρος στη σκοπιά. Παράλληλα, κάνει μια αρχαιολογική ανακάλυψη στους Φιλίππους, πέφτοντας πάνω στον ασύλητο τάφο με το λείψανο ενός αξιωματικού των ελληνιστικών χρόνων. Κατά το ταξίδι της αναζήτησής του, ο αρχαιολόγος ανακαλύπτει ακόμα και μια βιντεοκασέτα από ένα γλέντι στο στρατόπεδο, που αποτυπώνει το τελευταίο Πάσχα που γιόρτασε το παιδί του.

image

Η Τελευταία Νανόχηνα / Θανάσης Βέγγος

Κοντά στα ελληνοτουρκικά σύνορα, στο Δέλτα του Έβρου, ζει ένας ηλικιωμένος θηροφύλακας, ο Αντώνης, ο οποίος έχει συναισθηματικό δέσιμο με τα σπάνια πουλιά που ζουν στην περιοχή. Φιλοξενεί με χαρά τους ορνιθολόγους που επισκέπτονται την περιοχή για να δουν τα πουλιά. Η συμπεριφορά του όμως αλλάζει, όταν ένας ασυνείδητος σκοτώνει με μια επαναληπτική καραμπίνα την τελευταία νανόχηνα. Μέσα σε μια βάρκα, ο Αντώνης σκοτώνει με τη σειρά του τον κυνηγό.

Βιετνάμ / Γιώργος Αρμένης

Ο Μάκης Τσετσένογλου, ένας πρόσφατα χωρισμένος μεσήλικας μεγαλέμπορος επίπλων πολυτελείας στο Κιλκίς δεν μπορεί να ξεπερασει ότι η Τασούλα, η γυναίκα του, τον χώρισε και πήρε το παιδί μαζί της. Για να πνίξει τον πληγωμένο του εγωισμό πηγαίνει στο επαρχιακό σκυλάδικο ονόματι Βιετνάμ όπου και είναι τακτικός θαμώνας. Αφού σπάσει όλα τα πιάτα, ραντίσει την τραγουδίστρια με καλάθια ροδοπέταλα, ξηλώσει μέχρι και τα πλακάκια από τις τουαλέτες, αποφασίζει να σπάσει και το μαγαζί.

Διαπραγματεύεται επί τόπου με τον μαγαζάτορα, δίνει όλο το ποσό σε επιταγή και φωνάζει τον Ηλία με την μπουλντόζα του. Το γλέντι μεταφέρεται μπροστά στο μαγαζί, τα όργανα συνεχίζουν το πρόγραμμα, ο Ηλίας καταφτάνει με την μπουλντόζα και υπό την συνοδεία της μουσικής ισοπεδώνεται το κτίριο. Ο επιπλάς εξιλεωμένος περιλούζει τα ρούχα του με την τελευταία μπουκάλα ουίσκι, ανάβει φωτιά στην καπαρντίνα του, που πάντοτε τη φοράει και δεν την βγάζει ποτέ, με τα όργανα να δίνουν τον τόνο. Καθώς ο ήλιος στο βάθος ανατέλει, χορεύει το τελευταίο του ζεϊμπέκικο απομακρυνόμενος μέσα στα χωράφια.

image

Ο Παντελής Βούλγαρης, γεννήθηκε στην Αθήνα το 1940. Μετά τις σπουδές του στο Σινεμά, στη Σχολή Κινηματογράφου Τηλεόρασης Λυκούργου Σταυράκου εργάστηκε ως βοηθός σκηνοθέτης σε πολλές παραγωγές. Έχει διακριθεί και βραβευτεί σε πολλά διεθνή φεστιβάλ κινηματογράφου. Η ταινία του «Μικρά Αγγλία», αποτέλεσε την επίσημη πρόταση της Ελλάδας για τα Βραβεία Όσκαρ 2013.

«Αυτό είναι το πολύτιμο της Τέχνης. Η Τέχνη δε βρίσκει λύσεις, δεν κάνει επαναστάσεις, αλλά αν για δεκαπέντε λεπτά μετά την προβολή της ταινίας μας έχει συγκινήσει κάτι, μπορεί να εμφανιστεί και σε κάποια απροσδιόριστη στιγμή και να μας κρατήσει παρέα. Τουλάχιστον έτσι μου έχει συμβεί εμένα. Δηλαδή σε δύσκολες στιγμές της ζωής μου, μία ταινία που ξαναβλέπω, ευλογώ τον σκηνοθέτη, τον συγγραφέα, τον ηθοποιό… που με βοήθησε όχι να μου εξομαλύνει το πρόβλημα αλλά να μου το φωτίσει διαφορετικά. Να βρω μία άλλη διέξοδο.» – Παντελής Βούλγαρης

Διαβάστε Επίσης:

image

It’s a Long Road / Όλα Είναι Δρόμος
Σκηνοθεσία: Παντελής Βούλγαρης
Σενάριο: Γιώργος Σκαμπαρδώνης, Παντελής Βούλγαρης
Πρωταγωνιστούν: Θανάσης Βέγγος, Γιώργος Αρμένης, Δημήτρης Καταλειφός, Κώστας Καζανάς , Θανάσης Τεκνεσχίδης, Χάρης Κεδίκος, Γιώργος Δήναλης, Κατερίνα Σαγιά, Έφη Σταμούλη
Διεύθυνση φωτογραφίας: Γιώργος Φρέντζος
Μοντάζ: Ντίνος Κατσουρίδης
Ήχος: Αντώνης Σαμαράς
Μουσική: Σταμάτης Σπανουδάκης
Κοστούμια: Ιουλία Σταυρίδου
Μακιγιάζ: Φανή Αλεξάκη
Έτος Παραγωγής: 1998
Χώρα Παραγωγής: Ελλάδα
Διάρκεια: 118 λεπτά
Προβάλλεται την Τρίτη 8 Νοεμβρίου στις 20:00, στον Κινηματογράφο Ολύμπιον