Το 5ο Athens Open Air Film Festival, επιστρέφει ανανεωμένο για να μας δροσίσει με τις επιλεγμένες προβολές του και τον Αύγουστο. Το Φεστιβάλ συνεχίζει τις καλοκαιρινές κινηματογραφικές του εξορμήσεις, μετατρέποντας την Αθήνα σ’ ένα μεγάλο θερινό σινεμά. Την σκυτάλη των προβολών παίρνει αυτή την εβδομάδα το ντοκιμαντέρ του Μενέλαου Καραμαγγιώλη, «ROM», το οποίο ακολουθεί τέσσερις διαφορετικές κατευθύνσεις, όπως τις εκφράζουν τα πρόσωπα των αντίστοιχων αφηγητών. Την Τρίτη 25 Αυγούστου, στο Νομισματικό Μουσείο, με ελεύθερη είσοδο.

Ads

Για πέμπτη συνεχή χρονιά η Αθήνα μετατρέπεται σ’ ένα μεγάλο θερινό σινεμά, όπου με ελεύθερη είσοδο το κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει παλιές, αγαπημένες δημιουργίες αλλά και σημαντικές πρεμιέρες. Ο λόγος βέβαια για το 5ο Athens Open Air Film Festival που και φέτος θα μας κρατήσει παρέα από τον Ιούνιο έως και τον Σεπτέμβριο, μετατρέποντας πλατείες, πάρκα και υπαίθριους χώρους της Αθήνας, σε αυτοσχέδια και φιλόξενα θερινά σινεμά.

Διαβάστε επίσης:
Όλη η Αθήνα ένα Θερινό Σινεμά – Αναλυτικό Αφιέρωμα στο 5ο Athens Open Air Film Festival

image

Ads

Με δυο βραβεία στο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης το 1989 – καλύτερο ντοκιμαντέρ και καλύτερο μοντάζ – και με δύο κρατικά βραβεία την επόμενη χρονιά – καλύτερου ντοκιμαντέρ και μουσικής – το ντοκιμαντέρ «ROM» του Μενέλαου Καραμαγγιώλη παρουσιάζει μια διαφορετική και σε βάθος εικόνα των Ρομά σε σχέση με αυτή που κυριαρχούσε την εποχή εκείνη στην ελληνική, και όχι μόνο, κοινωνία.

image

Παράλληλα όμως το «ROM» αποτελεί ένα από τα πιο υποδειγματικά φιλμ τεκμηρίωσης του ελληνικού σινεμά. Ο σκηνοθέτης προσπαθεί να δώσει το στίγμα των Ρομά στην Ευρωπαϊκή ήπειρο και κυρίως στην Ελλάδα, ακολουθώντας τέσσερις διαφορετικές κατευθύνσεις, που εκφράζονται στα πρόσωπα των τεσσάρων αφηγητών: του δάσκαλου, του φωτογράφου, της γριάς τσιγγάνας Ταμάρα και της νεαρής Αϊμά.

image

Ο Μενέλαος Καραμαγγιώλης γεννήθηκε στη Θήβα και σπούδασε βυζαντινή και νεοελληνική λογοτεχνία στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας. Σκηνοθέτης, σεναριογράφος αλλά και ραδιοφωνικός παραγωγός με πολύχρονη θητεία στο Τρίτο Πρόγραμμα, έχει αποσπάσει τόσο με τα ντοκιμαντέρ του, όσο και με τις μεγάλου μήκους ταινίες του (J.A.C.E.) πολλά και σημαντικά βραβεία στην Ελλάδα, αλλά και το εξωτερικό. Φέτος τον Μάρτιο στο 17ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης και συγκεκριμένα στο τμήμα Ανθρώπινα Δικαιώματα, είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε τη νέα του δημιουργία, «Μίλαντ – Ο πλανήτης μου…».

image

* Η προβολή θα γίνει με ταυτόχρονη ερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα [Ε.Ν.Γ.] από επαγγελματία διερμηνέα.

Τρίτη 25 Αυγούστου στις 21:00
Νομισματικό Μουσείο (Ιλίου Μέλαθρον, Ελ. Βενιζέλου (Πανεπιστημίου) 12, Αθήνα)
Είσοδος Ελεύθερη / Κατάλληλο για όλους

image

«ROM»
Σκηνοθεσία: Μενέλαος Καραμαγγιώλης

Έτος: 1989
Διάρκεια: 75 λεπτά

Η εκδήλωση διοργανώνεται με την ευγενική υποστήριξη του ΕΟΤ & www.visitgreece.gr σε συνδιοργάνωση με τον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού & Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, με τη συνεργασία του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Στην Κινηματογραφική Στήλη του Tvxs.gr θα σας ενημερώνουμε αναλυτικά και εγκαίρως, για κάθε μία από τις προβολές του 5ου Athens Open Air Film Festival, που και φέτος θα μας κρατήσει κινηματογραφική συντροφιά, από τον Ιούνιο έως και τον Σεπτέμβριο.